Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > The Cry Of Love- Jimi Hendrix

The Cry Of Love- Jimi Hendrix

  Table of contents
  No headers

  Jimi Hendrix postuma album The Cry of Love spelades in i “Electric Lady Studios” som är den äldsta aktiva studion i New York City 1. Den släpptes i mars 1971 bara sex månader efter hans död. 2 Eddie Kramer var producent tillsammans med Jimi Hendrix och Mitch Mitchell. Eddie Kramer tyckte det var viktigt att inte vänta tills mixnings fasen för att få med det “sound” som bandet skulle ha och det ledde till att effekter och bandets personlighet kom med på rullbandsinspelningen direkt. Var han osäker om en effekt skulle vara med spelades den in på en separat kanal. (Massey: 2000, s. 130) Det var live-inspelning (alla spelar samtidigt) inspelningstekniken som användes och en del påläggsteknik. Kramer använder sig mycket av tube equalizers, kompression och effekter såsom reverb redan vid inspelning. Vid inspelning av trummorna användes väl utvalda och placerade mikrofoner. På baskagge använder han ofta 3st mikrofoner: Neumann U 47 FET (distansmickad) samt en Shure SM52 och en SM91 placerad på olika ställen inuti baskaggen. För överhäng har han oftast 3st kondensator mikrofoner. På pukor används SM98. Virveltrumman har två mikrofoner, uppifrån och nerifrån. Till sist används ofta en rumsmikrofon placerad en bit bort från trummorna för att fånga rumsklangen. (Massey: 2000, s. 131) På elbasförstärkaren används en SM57 och/eller en Neumann U 47 FET. På Hendrix elgitarrförstärkare användes ofta 3st mikrofoner: En Beyer M160, Shure sm57, och en Sennheiser 421. På sången används en Neumann U 47 FET. (Massey: 2000, s. 132) Sång spelas in med limiters och ibland kompression. (Massey: 2000, s. 133)

  Utgivningsår: 1971
  Artist: Jimi Hendrix
  Album: The Cry of Love
  Kompositör: Jimi Hendrix
  Musiker: Jimi Hendrix, Mitch Mitchell, Billy Cox,

  The Ghetto Fighters, Buzzy Linhart, Stevie Winwood & Chris Wood, Buddy Miles, Gers, Emeretta Marks,
  Skivbolag: Reprise Records
  Producent: Eddie Kramer, Jimi Hendrix & Mitch Mitchell
  Produktionsledare: Michael Jeffery

  Ljudtekniker: Eddie Kramer
  Mixad av: Eddie Kramer, Mitch Mitchell, Jimi Hendrix

  3

  Liknande fonogram

  Ange andra fonogram, där samma typ av redskap och metod använts. Exempelvis påläggsteknik med flerkanalsbandspelare, direktinspelning eller andra typer av redskap och metoder.

  Fonogrammet Led Zeppelin II spelades också in med flerkanalsbandspelare och påläggsteknik. Eddie Kramer var den som gjorde klart albumet i New York och gav den sin egna “touch” med reverseeffekt på Jimmy Page slide gitarr, en kvinnlig orgasm samt en theramin användes. 4 En theramin änder sig av “två högfrekvensgeneratorer i området 300kHz där den enas tonhöjd och tonstyrka styrdes via två antenner och induktion från spelarens händer”. 5 (Larsen 1998, s. 31) Ett annat exempel av ett fonogram där liknade inspelningsteknik har använts är Jefferson Airplanes album Volunteers. Producenten Al Schmitt använder sig av flerkanalsrullbandsinspelning och hellre väl placerade mikrofoner än för mycket efterbearbetning av tex EQ för att få det sound hand vill ha. “Fixing things in the mix usually doesn´t work” var hans motto.(Massey: 2000, s. 32) Eftersom skivan är inspelad 1970 fanns det bara analog inspelning och Schmitt är som Kramer, en storälskare av rörmikrofoner. (Massey: 2000, s. 31) Det skapar det varma rock soundet som både Hendrix och Airplane hade.


  Hörbara Kännetecken

  Jimi Hendrix var med och skapade ett “sound” som många andra plagierar idag. Det finns pedaler med hans namn i en hel mängd variationer av fuzz, oktav och wah-wah pedalerna.Ny produktioner av de gamla har lett till att hans sound kan efterliknas än idag. 6 Man höra tydlig likhet med Jimi Hendrix Fuzz Face JH-F1 pedalen. 7 I inspelningsmetoden av Hendrix elgitarrförstärkare användes ofta tre stycken mikrofoner: En Beyer M160, Shure sm57, och en Sennheiser 421. (Massey: 2000, s. 132). Det sättet att spela in elgitarr används fortfarande. 8 Eddie Kramers mixningsmetod skapade ett hörbart kännetecken för Hendrix album. Mycket panorering och analoga effekter såsom tapedelay (echoplex EP-1) 9 och reverb skapade det soundet vi känner igen idag.

   

  Historik

  Att spela in på rullband helt analogt som Eddie Kramer gjorde med Jimi Hendrix är numera ovanligt. Rullbandsinspelning (the analog tape recorder) kom först i Tyskland på 1920 talet och lanserades år 1945 i USA av Jack Mullin. (Huber & Runstein, 2010 s. 181) Den moderna DAW (digital audio workstation) kom 1992 och det var Steinberg Cubase audio som var först. 10 Efter DAWs tog över rollen som inspelningsmaskin och även editering och mixning så hade rullbands inspelning redan börjat dö ut. Nu är rullband mer eftersökt som en special effekt för att få ett visst sound. (Huber & Runstein, 2010 s. 181)

  The Cry Of Love var första albumet som släpptes efter Hendrix gick bort. The Hendrix Experience hade splittrats och detta album är första inspelningen med bara eget skrivet material i hans egen studio Electric Ladyland. Hendrix hade nästan mixat klart hälften av de tio låtar och efter hans död fick Eddie Kramer och trummisen Mitch Mitchell göra klart med pålägg från andra musiker och mixning. Manager Michael Jeffery fick ge feedback på slutmixen. 11


  Egen kommentar

  Kommentera om andra redskap eller annat beslutsfattande hade kunnat effektiviserat inspelningsprocessen. Jag tycker Eddie Kramer använde helt rätt metod för att fånga det live soundet. Att satsa på få det soundet man vill ha från början gör att bandet sound återspeglas mer effektivt på skivan och mixningen blir mer lekfull samt lede det till en mer effektiv inspelningsprocess.


  Referenser

   

  Böcker

  Huber, David Miles & Runstein, Robert E. (2010) Modern Recording Techniques, Focal Press, Burlington, MA (USA)

  Massey, Howard (2000), Behind The Glass, Backbeat Books, San Francisco, CA

  Larsen, Holger (1998) Att Överlista Mediet, STM-Online vol. 1, Stockholm

  Internet sidor

  http://electricladystudios.com/studios/

   

  http://ultimateclassicrock.com/jimi-hendrix-cry-of-love/

   

  https://www.discogs.com/Jimi-Hendrix-The-Cry-Of-Love/release/6740034

   

  http://www.rollingstone.com/music/news/how-led-zeppelin-ii-was-born-20130409

   

  http://musikforskning.se/stmonline/vol_1/andra/Larsen.php?menu=3

   

  http://fuzz.se/artikel/dunlop-jimi-hendrix-authentic-analog-series-jimi-hendrix-fuzz-face-jh-f1-jimi-hendrix-octavio-jh-oc1-jimi-hendrix-signa

   

  https://www.youtube.com/watch?v=0EqrQPbOhDo

   

  https://ehomerecordingstudio.com/electric-guitar-microphones/

   

  https://www.youtube.com/watch?v=7nQWxtaGSdI

   

  http://www.dawsons.co.uk/blog/history-of-the-computer-sequencer

   

  http://www.theinfolist.com/php/SummaryGet.php?FindGo=The%20Cry%20Of%20Love


   

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Hej Jacob!
  Jag tycker att den här artikeln var mycket välskriven. Innehållet här ger intressant information om hur ingenjören och musiker uppnått sina berömda ljud. Det var mycket överraskande att höra att Kramer använde så många olika mikrofoner för trummor inspelningen, medan vissa ingenjörer från den tiden, såsom Andy Johns, brukade använda bara 2 eller 3 mikrofoner för hela trumset (som i Led Zeppelin IV), kanske var Kramer en av de ingenjörer som drev inspelnings standarder till nivån som vi ser idag.
  En annan intressant aspekt som har tagits upp på den här artikeln är att de inspelade bandet tillsammans 'Live' och ibland med fx redan inspelat in med instrumenten.
  Mycket bra jobb här. Den enda information som jag var lite osäker på var att i slutet av artikeln står det att Hendrix mixade många av låtarna före sin död, men på 'mixning credits' bara visar Mitchell och Kramer som en del av mixningen.
  Posted 09:46, 16 Mar 2017
  Svar:
  Ja det var en miss. Jag lägger till Hendrix där också. Jag har referens på att Hendrix mixade hälften av låtarna så det stämmer. / Tack för feedback!! edited 16:32, 17 Mar 2017
  Posted 16:31, 17 Mar 2017
  Du har skrivit en väldigt bra artikel som på ett bra sätt är väl uppbackad med litteraturreferenser. Jag kan sakna en lite mer utförlig egen reflektion, men då du gjort ett så gedigen efterforskning så når artikeln en högre nivå som motiverar ett VG.

  För betyg, se mina sidor på du.se och ”Studieresultat” som du hittar under ”Mina studier” till vänster på sidan. Du hittar också betygen på det ställe du normalt kollar dina betyg.
  Posted 20:12, 27 Apr 2017
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.