Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > The Beach Boys - Good Vibration

The Beach Boys - Good Vibration

  Table of contents
  No headers

  The Beach Boys låt Good Vibration spelades in 1966 och producerades av Brian Wilson, som även är en av frontfigurerna i bandet. Inspelningen av låten gjordes under en två månaders period där man tog in och använde sig av Los Angeles främsta studiomusiker. Man använde sig av sex olika studios, bland annat Gold Star, Western Recording Studios och Sunset Sound. Tagningar från fyra av dom hamnade till sist i den färdiga versionen av låten vilket gjorde den till den första poplåten som pusslats ihop från flera olika delar. (Songfacts)

   

  Inspelningen av detta fonogram skedde helt analogt på 4-spårs bandinspelare. När det kom till uppmickning och mixning lämnade Brian det helt till ljudteknikern Chuck Britz, som han själv säger var ett geni på det han gjorde. (Massey 2000, s.169-171)

   

   

  • Utgivningsår 1996

  • Band The Beach Boys

  • Komposition Good Vibrations

  • Musiker Mike Love, Brian Wilson, Carl Wilson, Dennis Wilson, Hal Blaine, Al DeLory, Jesse Ehrlich, Larry Knechtel, Tommy Morgan, Ray Pholman, Jim Horn, Paul Tanner

  • Skivbolag Capitol Records

  • Producent Brian Wilson

  • Tekniker Chuck Britz

  • Kompositör Brian Wilson, Mike love

   

   

  Liknande Fonogram

  Andra fonogram som använder sig av liknande inspelningsmetoder och utrustning är övriga Beach Boys låtar som är inspelade under ungefär samma tidsperiod. Låtar som Wouldn't it be nice och California Girls som även dom producerades av Brian och då även med samma metoder och tekniker, vilket resulterar i ett liknande sound. Chuck Britz var precis som på Good Vibration ljudtekniker till dessa låter vilket även det bidrog till att liknande tekniker användes.

   

  Musikproducenten Phil Spector hade ett stort inflytande på Brian och hans sätt att producera. Många av de tekniker Phil använde sig av i sitt producerande tog även Brian efter och man kan höra likheter mellan olika verk som de producerat. En av dessa likheter är ” wall of sound” som bygger på att man använder sig av samma instrument eller ljud flera lager för att få en tjockare och större ljudbild. Ofta användes dubbla uppsättning av instrumenten men fanns det inte tillgång till det, kunde man även spela in samma del två gånger eller fler. Som exempel kan man höra detta i låten ”Be My Baby” av the Ronettes, producerat av Phil Spector. (DesignObserver)

   

   

  Kännetecken

  I Good Vibrations är det sången som är i fokus och låten bygger mycket på separationen mellan instrumenten och sången. För att få sången att låta fyllig spelade man in alla delar två gånger, båda huvudsången och bakgrundssången. Bakgrundssången består av ett flertal stämmor och för att spela in detta stod bandmedlemmarna runt en rundupptagande mikrofon vilket tillät dom sjunga in alla stämmor samtidigt. (Massey 2000, s.166)

   

  Ett annat kännetecken för detta fonogram är det tydliga reverbet som dränker låten och ger den ett djup. Reverbet spelades in i en eko-kammare i Western Studios och var en stor del i Beach Boys soundet. Brian säger själv ”It was a very special chamber, especially for instruments. It gave a deph and an enternal sound to the instrument. So you have an eternity in music; in sound and in voice, it sounds forever.” (Massey 2000, s.168)

   

  Låten får även mycket karaktär från ett gällt ljud som man kan höra på vissa delar ut genom låten. Detta ljud producerades av en theremin vilket är ett instrument som med hjälp av elektricitet producerar ljudvågor. Det visade sig vara väldigt svårt att spela instrumentet så det slutade med att

  den användes mer som en ljudeffekt istället. (Songfacts)

   

   

  Historik

  I produktionen av fonogrammet lade Brian stort fokus på ”the wall of sound”-konceptet och valde därför att dubbeltracka sång och instrument. För att detta skulle funka på en 4-spårs bandinspelare var man tvungen att hela tiden ”bounca” ned spåren på en annan bandspelar, för att göra plats för nya inspelningar. Brian säger själv ”We used to do a lot of bouncing, yeah; that was one of the most important things.” (Massey 2000, s.166-167)

   

  Eftersom det var ont om kanaler spelades oftast större delar av orkestrar in med bara en mikrofon. För att balansera instrumenten jobbade Brian mycket med avståndet mellan olika instrument och mikrofonen. Så även när stämmorna spelades in runt en och samma mikrofon. Var det någon stämma som var för stark lät han den personen backa lite från mikrofonen och med den tekniken hade han kontroll över balansen mellan olika ljudkällor. (Massey 2000, s.170)

   

  Man använde sig även av punch-in under produktionen för att rätta till ställen i låten. Blev det fel på något ställe i bakgrundssången var man tvungen att göra en punch-in på allihop då det sjöng runt en och samma mikrofon. (Massey, s.166)

   

   

  Egen kommentar

  Jag har själv lyssnat en del på The Beach Boys under min uppväxt och det slår mig alltid hur mycket känsla de lyckas få med i sina låtar. Det intresserar mig väldigt mycket hur Brian använder avstånd mellan källor och mikrofon för att balansera ljudet. Att istället för att micka upp med flera mikrofoner och sen balansera det i mixen, kan man utnyttja studion och avstånd. Det är inspirerande att man kan göra så stora produktioner på så få kanaler, och det slår mig verkligen vilket kreativt geni Brian måste ha varit som förutom att leverera en väl inspelad och balanserad låt även får ner så mycket känsla i verket.

   

  Jag kan inte komma på något som de skulle kunna gjort annorlunda i produktionen då jag anser att den var väldigt väl genomförd och innovativ för sin tid. Dom utnyttjade den utrustning som fanns till dess fulla kapacitet och de lät inget hindra de från att förverkliga sin vision.

   

   

  Referenser

  Litteratur

  Massey, Howard 2000. Behind the Glass. Top Record Producers Tell How They Crafted the Hits.

  Milwaukee: Backbeat Books

   

  Internet

  Songfacts, 2009. http://www.songfacts.com/detail.php?id=1093 (Hämtad 2017-03-05)

  DesignObserver, 2007. Phil Spector vs. The Wall of Sound http://designobserver.com/feature/phil-spector-vs-the-wall-of-sound/5767 (Hämtad 2017-03-05)

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Väldigt intressant att läsa om vilket hästjobb till arbete de fick lägga ned i studion förr i tiden men hur snyggt det lät när de blev klart. Vilka studios förutom Western Studios gjordes inspelningen ? Finns dessa kvar än idag? edited 12:15, 8 Mar 2017
  Posted 11:44, 8 Mar 2017
  Bra och pedagogiskt skrivet.
  Håller med om att det är fascinerande att dem med lyckades skapa så mycket känsla i låtarna trots (eller kanske just därför) de begränsningar dem hade på grund av tekniken. Och att dem även dubbade instrumenten var, vilket jättejobb!
  Posted 15:56, 8 Mar 2017
  En välskriven och intressant artikel där ditt intresse smittar av sig hos läsaren. Du hade gärna fått reflektera lite i din egna kommentarer över hur att ha eller inte ha tekniska begränsningar hjälper eller stjälper i produktionsprocessen. Men i övrigt är dina reflektioner bra.

  För betyg, se mina sidor på du.se och ”Studieresultat” som du hittar under ”Mina studier” till vänster på sidan. Du hittar också betygen på det ställe du normalt kollar dina betyg.
  Posted 20:12, 27 Apr 2017
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.