Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > System of a Down (album) - System of a Down

System of a Down (album) - System of a Down

  Table of contents
  No headers

  Med sitt självbetitlalde debutalbum skapade bandet System of a Down ett helt nytt sound som tidigare inte hörts förut, det typiska metalsoundet blandat med armenska melodislinger inspirerar än idag många aspirerande musiker. Albumet System of a Down släpptes den 30:e juni 1998 och sålde snabbt platina. Inspelad på ett vintage analogt mixerbord med multitracks.

   

  Utgivningsår: 1998

  Artist: System of a Down

  Musiker: Serj Tankian - sång, keyboard, Daron Malakian - gitarr, sång, Shavo Odadijan - bas, John Dolmayan - trummor, Rick Rubin - piano

  Förlag: Sony Music Distributionk

  Skivbolag: American Records

  Producent: Rick Rubin

  Tekniker: Sylvia Massy

  Låtskrivare: Serj Tankian, Daron Malakian, Shavo Odadijan och John Dolmayan

  Inspelad: Sound City, Van Nuys, CA

  Mastering: Vlado Meller

   

  Liknande fonogram

  Studion Sound City är välkänd för sitt speciella sound och mytomspunna artister. Alla från Neil Young och Tom Petty till Nirvana och Metallica har används sig av studion för att skapa några av sina mest populära studioalbum. Samtida fonogram som gavs ut vid tiden för System of a Down är till exempel Foo Fighters Godzilla och Queens of the Stone Age's självbetitlade album Queens of the Stone Age. Det analoga mixerbordet Neve 8028 ger ljudteknikern och producenten möjlighet att få ett genuint och ärligt sound som passar perfekt till just rock- och metalband samtidigt som flerkanalsbordet förenklar processen i studion för bandet så dem kan alla kan spela in samtidigt och på så sätt behålla "live"-känslan.

   

  Kännetecken

  Produktionen känns igen på sitt industriella sound och otroliga musikaliska hopp, både harmoniskt och taktmässigt. Serj's armeniska sångmelodier blandas med ett extremt vasst gitarrsound och hysteriska trumgångar för att plötsligt bytas mot lugna pianopartier. Den analoga inspelningsmetoden ger den starkt eq:ade ljudbilden botten och bitvis varmt ljud.

   

  Historik

  Trots att det idag finns ett stort utbud av mycket bra digitala mixerbord kör Sound City fortfarande på samma analoga mixerbord som dem gjort sedan 1969. Det har kommit att bli en kär ägodel för både musiker och tekniker som jobbat vid det, och det är kanske så att det är något speciellt med att behöva göra allting fysiskt. James Brown berättar att den begränsningen som 24 kanaler ger är toppern för inspirationen, då får man använda kreativiteten till att enbart använda sig av det som tillför låten någtonting. 

   

  Teknikern Sylvia Massey har sagt; A song will shine through no matter what direction you take it - whether it's entirely recorded with machines or if there are human players. Det verkar vara den filosofin som Sound City använder sig av än idag. 

   

   

  Egen kommentar

  Detta är ett viktigt album för mig rent personligen då den gavs ut vid en tidpunkt i mitt liv då jag "upptäckte" metalscenen. System of a Downs speciella och oefterhärmliga sound är något som jag än idag kan uppskatta, mycket för att dem upplevs som att dem inte har några ramar eller gränser när dem skriver sin musik. Den totala avsaknade av respekt för takter, harmonier och klanger är uppfriskande och inspirerande på mer sätt än bara musikaliskt. 

   

  Källor

  Massey, Howard 2009. Behind the Glass. Volume II: Top Record Producers Tell How They Craft the Hits. Milwaukee: Backbeat Books 

   

  http://www.allmusic.com/album/releas...n-mr0000245781, Hämtad 2017-03-06

   

  http://www.systemofadown.com/tagged/...ts-1-suite-pee, Hämtad 2017-03-06

   

  http://web.archive.org/web/201104080...365495/credits, Hämtad 2017-03-06

   

  https://www.discogs.com/System-Of-A-...release/368580, Hämtad 2017-03-06

   

  http://soundcitystudios.net, Hämtad 2017-03-07

   

  http://www.rollingstone.com/music/ne...at-82-20140914, Hämtad 2017-03-07

   

  http://www.mbird.com/2013/08/the-nev...om-since-1973/, Hämtad 2017-03-07

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Tack för intressant läsning.När de gäller liknande fonogram så skulle jag önska ifall det fanns något band som enligt din mening spelar liknande musik som System of a Down, du nämner studion där det spelat in, att där finns ett sound som speglar av sig på andra artisters skivor men inte någon grupp som gör liknande musik eller jämställer du Foo Fighters och Queens of the Stoneage som liknande fonogram? De står endast att de gavs ut ungefär samtidigt bara. Bara en tanke :) edited 12:13, 8 Mar 2017
  Posted 11:34, 8 Mar 2017
  Bra och välskriven artikel. Bra introduktion, men det känns relevant att få veta att studion spelades in i Sound City Studios i introts sista mening. Du skriver att mixerbordet Neve 8028 använts, vilket påverkat soundet. Kan du få med lite teknisk information om inbyggda effekter, vilken bandare som använts etc, eller saker som kan ha influerat inspelningen av albumen du nämner i "Liknande fonogram"?
  Du har skrivit en del om arrangemang och att albumet spelats in analogt. Det skulle vara intressant att veta mer om inspelningstekniken i avsnittet "Kännetecken", om du kan hitta fler tekniska detaljer. Även i "Historik" finns utrymme att expandera kring hur System of a Down jobbat i studion, och vilken roll ljudteknikern och producenten haft. Det kanske är svårt att hitta information, men som den inbitna System of a Down-fan jag själv är, hade jag gärna läst mer om hela inspelnings- och mixningsprocessen.

  I övrigt så saknas källhänvisningar i texten, och du har råkat få med ett 'k' på slutet av förlags-namnet, och sedan skrivit 'används' istället för 'använt' i andra meningen på "Liknande fonogram". edited 20:00, 9 Mar 2017
  Posted 04:32, 9 Mar 2017
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.