Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > Primal Scream - Screamadelica

Primal Scream - Screamadelica

  Table of contents
  No headers

  PRIMAL SCREAM – SCREAMADELICA 1991

  Albumet Screamadelica  släpptes den 23e September av Creation Records 1991, men även av Sire Records den 8e Oktober samma år. Screamadelica är Primal Screams tredje album och det spelades in i England under endast sex veckor mellan 1990-1991 och är 63 minuter långt. Albumet är inspelat i studio på ett Ssl-bord med samplingar från olika mixar och delar av bandets ofärdiga låtar bestående av melodier eller endast ett par ackord. Akustiska och elektroniska instrument har används såsom synthesizers, gitarrer, samplings-maskiner och allt annat som fanns tillgängligt i studion för tillfället. Inspelningen och mixningen skedde huvudsakligen på en 24-kanalsmixer i London hos Creation Records och genren skulle man kunna beskriva som alternative psychedelic rock/electronica. Detta album i gämförelse med tidigare produktioner, är mer house/dub insprirerat tack vara att just Dj Andrew Weatherall var med och producerade. Det flesta låtarna är baserade från samplingar, tidigare inspelningar och ideer vilket skiljer albumet ytterligare från de andra.

   

  Utgivningsår: 1991

  Artist: Primal Scream (Skottland)

  Komposition: Bobby Gillespie, Andrew Innes, Gary Mounfield, Martin Duffy, Darrin Mooney, Barrie Cadogan

  Musiker: Bobby Gillespie, Andrew Innes, Gary Mounfield, Martin Duffy, Darrin Mooney, Barrie Cadogan

  Skivbolag: Creation Records 1985-2000, Elevation 1987, Sony Music 2000-2007, B-Unique Records 2007-idag

  Producenter: The orb,  Andrew Weatherall, Hugo Nicolson,  Jimmy Miller(mixning), Terry Farley

  Tekniker:  Dave Burnham (engineering) Paul Anthony Taylor (programering)

  Kompositörer: Bobby Gillespie, Andrew Innes, Gary Mounfield, Martin Duffy, Darrin Mooney, Barrie Cadogan, Andrew Weatherall, Hugo Nicolson

   

  Liknande Fonogram

  The Rolling Stones tidigare producent Jimmy Miller var med och producerade ”screamadelica” och soundet på de lite mer rockigare låtarna påminner om The Rolling Stones. Andra liknande produktioner är Fatboy Slims första studioalbum ”Better Living Through Chemistry” från 1996 där ett liknande sound finns i form av ganska experimentell form av elektronisk rock. Ett annat  liknande fonogram är Embrace som också är ett alternativt rockband ifrån England där Hugo Nicolson även varit med och producerat albumet ”Drawn from memory” (2000). 

   

  Kännetecken

  Bandet började varje remix eller låt med att ladda in ljud i samplern (Akai S1000s och S1100s), ljuden hade de tagit från tidigare inspelningar där det fanns nåt av kvalite. Även andra ljud användes, tex i låten ”Come Together” hörs ljudeffekt från en tecknad film/serie som spelas upp baklänges. Dessa ljud och den stora variationen av instrument i samband med analog teknik kännetecknar och karakteriserar bandets sound.

   

  Historik

  Primal Scream anlitade Andrew Weatherall, Terry Farley och Hugo Nicolson för produktion av Screamadelica. Även ambient-houseduon The orb var med och producerade skivan. Andrew Weatherall var Dj och spelade remixade versioner av Primal Screams tidigare produktioner, han var därför en viktig person i studion då bandet var väldigt influerat av housemusik. Hugo och Andrew designade soundet på albumet. Resultatet med allas medverkan blev ett psykadeliskt-techno-rock-pop-sound som även hjälpte till att introducera techno-house och dancemusik i mainstreamgrenen. Albumet vann Mercury Music Prize 1992.

   

  Egna kommentarer

  Albumet verkar ju ha spelats in skapligt hastigt och ganska impulsivt med många viljor inblandade, detta ser jag som något possitivt då ett gäng kreativa musikaliska människor får koka ihop något tillsammans. Nu har jag tyvärr inte hittat så mycket information om produktionen angående tillvägagångssätt och mer detaljerat vem som gjorde vad med vilka verktyg men jag tycker det låter välproducerat och genomtänkt., dock inte planerat då de säger i en artikel från uncut.co.uk ”We only saw it as an album towards the end”. Jag hittade ingen specifik teknik som liknade Primal screams i Howard Massey’s bok  ”Behind the glass”, men däremot har boken i helhet hjälpt mig att förstå mer av det jag läst och skrivit i denna artikel.

   

  Referenser/Källor

  Massey, Howard (2009). Behind The Glass Volume II. Milwaukee: Backbeat Books.

  http://sabotagetimes.com/music/higher-than-the-sun-the-story-of-screamadelica-part-1

  http://www.nme.com/photos/primal-scream-s-screamadelica-an-oral-history-1409342

  http://testpressing.org/2010/12/sound-on-sound-hugo-nicholson-on-screamadelica/

  http://www.uncut.co.uk/reviews/album/primal-scream-screamadelica

  http://www.slantmagazine.com/house/article/acid-house-primal-screams-screamadelica-turns-25

  http://www.allmusic.com/artist/primal-scream-mn0000358820/biography

   

   

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Bra och välskriven artikel. En liten undran, på vilket sätt skiljde sig detta album från de album som gruppen släppt tidigare ?
  Posted 12:12, 8 Mar 2017
  Intressant tillvägagångssätt att skapa låtarna med samplingar från bandets tidigare inspelningar. Jag saknar referenser till källor i texten. Boken som anges som referens refereras inte någonstans i texten. Det vore intressant att veta om albumet spelades in analogt eller digitalt? Det hade varit bra med fler referenser till liknande fonogram. Album med liknande sound och som kanske producerats och mixats av samma personer.
  Posted 19:42, 8 Mar 2017
  Intressant artikel om en spännande process. Eftersom de var så många involverade i inspelningen vore det kul att veta mer om beslutsfattandet och tiden i studion under "Historik", om du kan hitta något mer om det. Kanske genom att söka i intervjuer etc kring hur de olika inblandade personerna normalt arbetar? Om inte, så kanske det går att hitta mer infomation om de tekniska delarna?

  Enligt instuktionerna så ska avsnittet "Liknande Fonogram" innehålla album/låtar där samma redskap använts för inspelningen.
  När det kommer till detaljer i formalian så har du missat ett 'n' i '63 miuter', och fått in ett extra på 'Tekninker'. Några roller i namn-listan står på engelska istället för svenska. Kolla in Skrivstugan som beskriver hur internet-referenser ska skrivas, i slutet av artikeln. Det vore även bra om du kunde få med källhänvisningar i texten, som gör det enkelt att se vilken information som kommer varifrån. edited 19:44, 9 Mar 2017
  Posted 04:33, 9 Mar 2017
  Tack så mycket för kommentarerna! har försökt uppdatera och korrigera så gott jag kunnat! På återhörande! mvh
  Posted 18:12, 10 Mar 2017
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.