Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > Pink Floyd – Dark Side Of The Moon

Pink Floyd – Dark Side Of The Moon

  Table of contents
  No headers
  The Dark Side Of The Moon (DSOTM) är ett legendariskt konceptalbum med Pink Floyd som spelades in i Abbey Road Studios av Alan Parsons från maj 1972 till januari 1973. Albumet har sålts i 45 miljoner exemplar vilket gör det till det tredje mest sålda albumet i världen. DSOTM är ett konceptalbum där varje sida är ett sammanhängande stycke musik som handlar om olika saker som gör människor galna. Temat för albumet var inspirerat av både egna upplevelser och den forne bandmedlemmen Syd Barrets mentala ohälsa. Albumet var banbrytande på många sätt, inte mist för att man utnyttjade den senaste inspelningstekniken på ett helt nytt sätt. Inspelningarna gjordes med hjälp av ett 24-kanaligt TG12345 mixerbord och en 16-kanalig Studer A80 bandare. Aldrig tidigare hade man haft så många kanaler till sitt förfogande och Pink Floyd och Alan Parsons utnyttjade den nya tekniken maximalt och ”bounce:ade” spår för att få tillgång till ännu fler kanaler (Massey 2000, s.114). 
   
  Utgivningsår: 1973
  Artist: Pink Floyd
  Komposition: The Dark Side Of The Moon (Album)
  Musiker:
  David Gilmour: Sång, Gitarr, VCS3
  Nick Mason: Trummor, Bandeffekter
  Richard Wright: Keyboards, Sång, VCS3
  Roger Waters: Bas, Sång, VCS3, Bandeffekter 
  Skivbolag: Harvest Records
  Producerad av: Pink Floyd
  Inpelningstekniker: Alan Parsons
  Förlag: EMI Records
  Musik: Pink Floyd
  Text: Roger Waters
     
  Liknande fonogram
   
  Alan Parsons hade tidigare spelat in Beatles Abbey Road (1969) och Pink Floyds föregångare Atom Heart Mother (1970). Precis som Pink Floyd var även The Beatles pionjärer när det gällde att utveckla och experimentera med ny inspelningsteknik. När The Dark Side Of The Moon spelades in var den progressiva rocken på frammarsch med grupper som Genesis, Yes, Emerson Lake and Palmer och King Crimson. Ett typiskt kännetecken för den progressiva rocken var att man tänjde gränserna för musikaliska formen så väl som när det gällde instrumentation och inspelningsteknik.
  Andra klassiska album inom genren under samma tidsperiod är exempelvis:
   
  Pink Floyd - Wish You Were Here (1975).
  Genesis – Selling England by the Pound (1973).
  Genesis - The Lamb Lies Down on Broadway (1974).
  Yes – Close to the Edge (1972).
  Yes - Tales from Topographic Oceans (1973).
  King Crimson - Larks' Tongues in Aspic (1973).
   
   
  Kännetecken
   
  Det mest typiska hörbara kännetecknet från albumet är den frekventa användningen av band-loopar. Allt ifrån de inledande hjärtslagen till klockorna i Time och kassaapparaterna och de skramlande pengarna i Money. Band-looparna skapades med mycket möda genom att manuellt mäta, skära och tejpa ihop band med inspelat material. En stor del av detta mödosamma arbete gjordes av teknikern Alan Parsons (Goldmine). Andra typiska kännetecken är de analoga trumljuden och de arpeggierande analoga syntljuden i On The Run. Det var också ett av de första albumen där man använde sig av synkroniserade delay (Massey 2000, s.112) 
  Ett annat typiskt kännetecken från Pink Floyd och albumet är Clare Torrys ordlösa sång i The Great Gig in the Sky. Låten handlar om männsikans rädsla för och kamp mot döden. I början är sången ganska intesiv för att symolisera vägran att dö. För att senare gå över i ett lugnare mer accepterande fas där man accepterar och ger efter för döden (Songfacts).
   
  Historik
   
  Under inspelningen av albumet experimenterades det flitigt med den senaste tekniken som fanns på plats i Abbey Road studion. Andra tekniker som användes flitigt var analoga syntar (EMS VCS 3 och Synthi AKS) och band-loopar (en slags föregångare till dagens samplingsteknik). Som klick-track användes både en klassisk metronom och inspelade band-loopar (Massey 2000, s.112).
   
  Under repetitionerna inför turnén till bandets tidigare album Meddle började bandet planera inför nästa album. Mycket av det material som skulle bli The Dark Side Of The Moon tog form under denna turné fast gick på den tiden under namnet Eclipse. Så när det blev dags för inspelning av DSOTM hade man redan framfört en stor del av materialet live. Exempelvis den klassiska loopen i Money hade redan testats live även om den gjordes om i samband med skivinspelningen (Massey 2000, s.114).    
   
  En annan kul detalj från inspelningen som nämns i boken är när man skulle spela in ett parti med roto-toms där man var tvungen att stämma om pukorna mellan tagningarna eftersom man ville spela in i tio olika tonhöjder fast det bara fanns 4 fysiska trummor (Massey 2000, s.114). 
   
  När det gäller samarbetet under inspelningen nämner Alan Parsons att medlemmarna i Pink Floyd till en början hade svårt att släppa de tekniska detaljerna. Men allt eftersom inspelningen fortskred och man lärde känna varandra började musikerna lita på och lämna över ansvaret för tekniken till Alan (Massey 2000, s.112).
   
  Egen kommentar
   
  Eftersom inspelningen med albumet tog nästan ett år tror jag att man var extra noggranna med detaljer och undvek att lämna något åt slumpen. Man utnyttjade den befintliga tekniken maximalt och drev inspelningstekniken framåt vilket verkligen hörs på resultatet. Även när det gäller ljudkvalitet så låg DSOTM långt före de flesta album som gavs ut i början av 70-talet. Ännu idag är albumet betraktat som ett av de bästa och mest banbrytande i rockmusikens historia. Jag har svårt att komma på något som kunde ha gjorts bättre med tanke på de begränsade tekniska resurser som fanns att tillgå. Det är fortfarande idag svårt att hitta band som är lika innovativa som Pink Floyd trots dagens i stort sett obegränsade tekniska möjligheter.     
   
  Referenser
   
  Massey, Howard. Behind the Glass: Top Record Producers Tell How They Craft the Hits. Backbeat Books, 2000.
   
  Landmark Productions: Pink Floyd – The Dark Side of the Moon
   
  Behind Abbey Road Studios’ EMI TG12345 Consoles
   
  Songfacts - The Great Gig in the Sky 
   
  Goldmine - Spend time on ‘The Dark Side of the Moon’ with Alan Parsons
   

   

  Files (0)

   

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Detta är en bra text och du har skrivit tydligt. Det är lätt att se varifrån du hittat infon.
  Jag har inte lyssnat så mycket på Pink floyd, så det var kul att du skrev om den ordlösa sången som används i The great gig in the sky. Står det någonstans varför han använder sig utav det? Med tanke på att albumet skildrar, som du skrev, olika saker som gör människor galna. Det vore kul att veta om han härmar något sorts rop på hjälp eller dylikt.
  Men superbra text. Bra jobbat!
  Posted 10:33, 8 Mar 2017
  Bra och väldigt informativt skrivet! Tycker du har fått med all relevant fakta om bandet och produktionen! skulle vara intressant att veta hur de gick till väga för att skapa band-looparna! Mvh
  Posted 16:20, 8 Mar 2017
  Bra skrivet!
  Kul att du har tagit med i texten vilka syntar som har använts på plattan.
  Det gillar en tekniknörd som mig :-)

  Tycker inte att det finns något att klaga på i din text.
  Posted 17:36, 8 Mar 2017
  Jag tycker du har fått in all viktig och intressant information så det finns egentligen inget jag har att vara kritisk mot!
  Posted 22:21, 9 Mar 2017
  En välskriven artikel som dock hade lyfts av en mer ordentlig egen reflektion. Även de mest respekterade verk tåls att ifrågasättas på olika sätt. Det hade varit intressant att höra dina tankar.

  För betyg, se mina sidor på du.se och ”Studieresultat” som du hittar under ”Mina studier” till vänster på sidan. Du hittar också betygen på det ställe du normalt kollar dina betyg.
  Posted 20:13, 27 Apr 2017
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.