Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > Michael Jackson - Thriller

Michael Jackson - Thriller

  Table of contents
  No headers
   
   
  (Av; Josefin Martinsson.)
   
  Fonogrammet Thriller  innehåller en teknik utvecklad av Bruce Swedien. Tekniken kallas Acusonic, som i själva verket är en sammansvetsning utav orden accurat and sonic och menas att alla spår är inspelade i stereo. (Swedien, Bruce. 1984)
   
  Album: Thriller
   
  Utgivningsår: 1982
   
  Musiker;
  Artist: Michael Jackson
  Backing Vocals: Becky Lopez, Bunny Hull, Howard Hewett, James Ingram, Janet Jackson, Julia Waters, LaToya Jackson, Maxine Waters, Oren Waters.
  Bass: Louis Johnson, Louis Johnson, Steve Lukather.
  Drums: Jeff Porcaro, Ndugu Chancler.
  Guitar: David Williams, Dean Parks, Paul Jackson, Steve Lukather.
  Handclaps: Greg Phillinganes, James Ingram, Louis Johnson, Steven Ray
  Keyboards: Greg Phillinganes, James Ingram, Tom Bahler
  Percussion: Paulinho Da Costa
  Piano: David Paich
  Saxophone, Flute: Larry Williams
  Synthesizer: Anthony Marinelli, Bill Wolfer, Brian Banks, David Foster, David Paich, Greg Smith, Michael Boddicker, Rod Temperton, Steve Porcaro.
  Trombone: Bill Reichenbach
  Trumpet, Flugelhorn: Gary Grant, Jerry Hey
  Other: Greg Smith, Nelson Hayes, Steven Ray.
   
  Komposition och Kompositör/Kompositörer
  Wanna be starting something - Michael Jackson
  Baby be mine - Michael Jackson, Rod Temperton
  The girl is mine - Michael Jackson
  Thriller - Rod Temperton
  Beat it - Michael Jackson
  Billie Jean - Michael Jackson
  Human Nature - Steve Porcaro, John Bettis
  P.Y.T (Pretty Young Thing - Michael Jackson, James Ingram, Quincy Jones
  The lady in my life - Rod Temperton
   
  Skivbolag: Epic records
   
  Producent: Quincy Jones
   
  Co-producer: Michael Jackson
   
  Tekniker: Bruce Swedien
   
  Liknande fornogram:
  Bad - Michael Jackson
  Dangerous - Michael Jackson
   
   
  Kännetecken och historik:
  Det som kännetecknar fonogrammet är just tekniken, att alla källor är inspelade i stereo. Det var när Bruce och Quincy Jones jobbade ihop med The 'Wiz' som han utvecklade denna teknik av organiserade spår som han kallar för "Multi-Track Multiplexing", en teknik han använder sig utav än idag. Han arbetade med både digitala och analoga multi-track bandspelare och SMPTE time-code för att skapa ett obegränsat antal inspelningsspår. Han tror att det viktigaste med denna teknik och hans metod för att genomföra den, är att han har möjligheten att använda dubbla spår, i överflöd, för att spela in en riktig stereo bild. Denna metod tillåter honom också att spela master inspelningen endast några få gånger under det första stadiet i projektet för att sedan lägga undan den fram tills det är dags för slutmixen. Detta gör att mycket transienter kan behållas, som annars kan försvinna när påläggsteknik används. (Swedien, Bruce. 1984)
   
  Under inspelningen utav Thriller använde han sig inte av direkt signal från syntarna utan spelade in ljudet ifrån högtalarna. Vilket gjorde att han fick reflektion och akustik som han inte hade fått med om han använt direktljud. Han beskriver också att "true stereo" innebär att akustiken blir en uppenbar del av ljudbilden, där akustiken i rummet blir bevarat. (Behind the glass. 2009 ss.46-47)
   
  Bruce strävar alltid efter att fånga ett naturligt ljud och även att få fram känslan i låten. Han fick mycket spelrum under albumets inspelning, ingen la sig i hans val av mikrofoner och under mixningen hade han deras fulla förtroende. Vilket resulterade i att han tog många beslut på egen hand. När mixningen var klar kom Quincy, Rod och Michael tillbaka till kontrollrummet och lyssnade. Några småsjusteringar kanske gjordes men han berättar att han oftast inte var helt ute och cyklade. (Swedien, Bruce. 1984)
   
  Tekniken är den största nyckeln till soundet, men också det faktum att Swedien alltid sökte det bästa ljudet och experimenterade genom att flytta runt musikerna och instrumenten i rummet för att hitta den bästa akustiken och därav också det bästa ljudet, t ex att han lyfte trumsetet en bit från golvet för att undvika golvets reflektion. Eller att han under en strof i låten 'Billie Jean', som lyder Don't think twice och dyker upp i andra versen, fick Michael att sjunga genom ett ca 1,5 meter långt kartongrör. (Bruce Swedien: Recording Michael Jackson. 2009)
   
   
  Egen kommentar:
  Väldigt intressant, bra och genialiskt album. Både musikaliskt och i inspelningen. Jag har inga förslag på förbättringar. Bruce testade, gjorde nytt och briljerade. 
   
  Jag kollade på en video på youtube (https://www.youtube.com/watch?v=kYFrrkUlz6I) där han öppenhjärtligt och ärligt beskriver hur han jobbat genom åren. Han svarade på oändligt många frågor och vid ett tillfälle tipsade han och sa; "Öronen är vårt andra sinne, synen är vårt första. Släck ljuset och lyssna".


  Referenser:
  Litteratur:
  Massey, Howard (2009), "Behind the Glass" Volume II. Milwaukee: Backbeat Books.
   
  Internet:
  Bruce Swedien: Recording Michael Jackson. (2009) http://www.soundonsound.com/people/bruce-swedien-recording-michael-jackson (hämtad 6 mars 2017)
   
   
  Musiker hittas här:
   
  Kompositörer (hämtade 6 mars 2017):
   
   
   
   
   
   
   
   

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Intressant med inspelningstekniken och hur den användes på albumet. Skulle vara intressant att veta lite mer om hur Quincy och Michael också arbetade med skivan. Vad bidrog Quincy med? Vad består soundet på skivan av? Är det bara inspelningstekniken som är nyckeln till soundet?

  Några kommentarer på skrivningen. Första avsnittet, inledningen, är lite upphugget med för många punkter. Gör det till längre och kompletta meningar. Sen i de olika styckena behöver du inte ha en ny rad mitt i stycket. Det räcker med att skilja mellan de olika styckena bara, blir lite mycket med både en radbrytning mitt i stycket och sedan mellan varje stycke.
  Sen för internetreferenserna måste du ange datum när du hämtade informationen. Skriv efter länken: "hämtad den 4 mars 2017" t.ex.
  Annars en bra skriven artikel
  Posted 11:04, 8 Mar 2017
  Intressant läsning om en av tidernas största album. Jag hade ingen aning om, eller hört talas om, tekniken att spela in med både digitala och analoga multi-track bandspelare. Gött!

  En "Fun Fact" är att Gitarristen Eddie Van Halen är den som spelar gitarrsolot på "Beat It" :-)

  När det kommer till förbättring av skrivningen så har redan grammatikpolisen ovanför mig kommenterat det.
  Posted 17:21, 8 Mar 2017
  Hej och tack för en intressant läsning!
  Bruce Swedien har ju alltid vart en lite udda fågel med mycket egna tanker och det tycker jag din artikel påvisar. Framför allt med sina stereospår som han envisas med att alltid spela in. Saknade dock hans evigt motarbetande av kompressorer som jag hört i någon intervju han talat om att han inte gillar att använda.

  Du har hittat ett bra och gediget referensbibliotek och det är tydligt i texten vart det kommer från.

  Grymt jobbat!
  Posted 14:15, 13 Mar 2017
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.