Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > Metallica - Metallica

Metallica - Metallica

  Table of contents
  No headers

  Metallica är ett album av det Amerikanska Heavy Metal bandet Metallica som gavs ut 1991. Albumet kallas oftast bara för The Black Album ("Det svarta albumet") mycket på grund av det helsvarta omslaget. Albumet spelades in i One on One Recording Studios . "The Black Album" är Metallica`s , hittills, bäst säljande album.

   

  ARTIST: Metallica

  ALBUM: Metallica

  UTGIVNINGSÅR: 12/8 - 1991

  SKIVBOLAG: Elektra Records

  PRODUCENT: Bob Rock

  TEKNIKER: Randy Staub

  MUSKER: James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammet, Jason Newsted

   

  LIKNANDE FONOGRAM

  Största anledningen till att Metallica valde att jobba med Bob Rock och Randy Staub var trumljudet dessa två hade åstadkommit på albumet Dr. Feelgood av Motley Crue. Metoden som användes för att få till det stora trumljudet på Dr. Feelgood var att man placerade en sub-woofer i live-rummet tillsammans med trummorna. En sub-woofer placerades bakom trummorna så att varje gång trummisen stampade på kaggen triggades signalen genom denna sub-woofer som sedan togs upp av resten av live-rummet. Detta gjorde att både trummorna och själva rummet fick ett stort sound med mycket botten. Denna metod för att spela in trummor användes också på Metallica`s "Black Album".

   

  KÄNNETECKEN

  Hela produktionen på Black Album är en milstolpe. Rent musikaliskt så är Black Album simplare jämfört med bandets tidigare album men ljudbilden är så mycket större och fylligare. Trummorna låter stora med en hel del ambiance och botten men samtidigt är trumljudet klart och öppet. Man brukar prata om ”The wall of sound” och det är verkligen något man kan applicera på detta album. Gitarrerna är många men låter ändå tajta och unisont. Basen bidrar väldigt mycket tillsammans med kaggen att fylla upp de lägre frekvenserna. Produktionen pushade verkligen gränserna när det kommer till vad som var möjligt rent tekniskt under den tiden inspelningen gjordes. Producenten Bob Rock säger själv ”We used alot of EQ, we just pushed it” (dokumentär Classic Albums:Metallica-Metallica, 2001).

   

  HISTORIK

  Metallica`s Black Album är bandets femte album i ordningen. Det var första gången som bandet jobbade med producenten Bob Rock. Det var också första gången bandet spelade in tillsammans i live-rummet. På tidigare skivor hade varje instrument spelats in var för sig till ett klick. Anledningen till att bandet spelade in tillsammans var att Bob Rock ville fånga den energi som bandet hade när dom spelade live. Albumet spelades in helt analogt genom ett SSL mixerbord, ett antal NEVE mic preamps och sedan in på en rullbandare. Liverummet i One on One studios gjordes om på grund av att Bob Rock (Producent) ansåg att rummet hade för mycket absorberande material och således gjorde rummet för "dött". För att skapa en mer "livekänsla" på trummorna så täckte Bob Rock (Producent) och Randy Staub (Ljudtekniker) över de absorberande ytorna med plywood. Man använde mer än 50 mikrofoner på trummorna och i liverummet. Hela albumet tog cirka 9 månader att färdigställa

   

  EGEN KOMMENTAR

  När det kommer till ljudbilden så finns det inget som kan, enligt mig, förbättras. Dock om man hade spelat in Black Album på samma vis som Metallica hade spelat in deras tidigare skivor, varje instrument var för sig, så hade förmodligen skivan blivit klar tidigare. Med det sagt så finns det inget att förbättra.

   

  REFERENSER

  Classic Albums 2001.Metallica-Metallica

   https://www.youtube.com/watch?v=VIo0iB5ArMg (2017-03-06)

   

  A year and a half in the life of metallica

  https://www.youtube.com/watch?v=x4rbcpm31vc (2017-03-05)

   

  Gibson, David 2005. ”The art of Producing” Boston, MA: ArtistPro/Thomson Course Technology PTR

   

  Mixonline.com: Classic Tracks: Metallica's "Enter Sandman"

  http://www.mixonline.com/news/profil...sandman/366232 (2017-03-05)

   

  Ultimateguitar.com: Randy Staub on Black Album

  https://www.ultimate-guitar.com/news...rum_sound.html (2017-03-06)

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Intressant fakta frÄn detta klassiska album!
  Jag tycker att det Àr intressant och kul att det tog 9 mÄnader för Metallica att fÀrdigstÀlla detta episka album. Det visar pÄ att hard work pays off, och att dessa detaljer som bandet och Bob Rock ville fÄ fram i albumet verkligen krÀvde och behövde extra tid och förfining. Detta tycker jag Àr kul och bra att höra för nutida musiker och producenter som försöker att trycka ihop ett album pÄ sÄ lite tid som möjligt. Det visar för dem att musik inte handlar om att skapa nÄgot snabbt, utan att skapa nÄgot odödligt.
  Jag Àr ocksÄ intresserad av hur de har lyckats fÄ detta "Wall of sound" i albumet. Jag undrar om det Àr nÄgot mer Àn bara att de spelade live tillsammans och att de anvÀnde EQ. Finns det nÄgon mer framtrÀdande signalprocessering som anvÀndes pÄ albumet och som Àr en bidragande faktor till att skapa detta mÀktiga sound? Sen Àr det ocksÄ intressant att fÄ reda pÄ om det Àr sÄ att det "simpla" spelandet frÄn bandmedlemmarna Àr nÄgot som har bidragit till detta mÀktiga sound sÄ att soundet blir större och fylligare Àn andra produktioner av Metallica och andra band i thrash-metal genren? För det Àr ju skillnad i tempo och spÀnning om man jÀmför detta album med andra i genren. Jag menar, Metallica har ju fÄtt mycket negativ kritik för detta album av mÄnga thrash-metal fans för att detta album inte Àr "riktig" thrash-metal, vilket jag sjÀlv tycker Àr en trÄkig syn pÄ Metallica och musik i stort. FrÄgan ÄterstÄr ju om detta album verkligen Àr riktig thrash eller vad det nu Àr för nÄgon sorts genre. Men en sak som Àr sÀkert Àr att albumet Àr tungt och legendariskt.
  Posted 10:08, 7 Mar 2017
  HÄller med, intressant fakta. Hade gÀrna lÀst mer om varför de anvÀnde 50 mikrofoner pÄ trummorna och hur de mickade trummorna dÄ. Hade Àven varit trevligt med lite lÀngre avsnitt pÄ historik, hur skivan kom till och hur de jobbade i studion eller nÄgot liknande. Hittade ett litet stavfel ocksÄ, frÄn början: "Man anvÀnde mer en 50 mikrofoner". Ska vara "mer Àn". Annars bra skrivet och bra referenser.
  Posted 10:44, 8 Mar 2017
  Hej! Trevligt att lÀsa om The black album. Gillar det albumet, hörde det live nÄn gÄng pÄ 90-talet.
  Intressant att lÀsa om tekniken med baskagge och subwoffer - blev riktigt sugen att pröva.

  Kommentaren om studion kanske mera kunde befinna sig i antingen historian eller liknande, vet inte om de hör hemma i inledningen, men varför inte ÀndÄ. Kanske lite mer i historiken.

  HÄller med, vad skulle kunna förbÀttras? Hade kanske blivit ett helt annat album.

  Fundering ang referens till youtubeklipp - brukar de ligga kvar sÄ lÀnge att man hÀnvisa till dem? Hmm, mÄste kolla det. :)

  Bra jobbat!
  Posted 16:09, 8 Mar 2017
  Hej!
  Tack för en mycket intressant artikel. Framför allt började jag nörda in mig i din beskrivning av inspelningen med sub-woofern av trummorna till Dr Feelgood med Mötley Crue. Mycket intressant som jag ska grÀva mig djupare i.

  Kunde vara tydligare hÀnvisningar till kÀllor med fotnoter i texten till exempel, det var nÄgot jag sjÀlv inser att jag missat i min egen artikel.

  Ett grymt jobb!
  Posted 14:07, 13 Mar 2017
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.