Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > Life In Cartoon Motion - MIKA

Life In Cartoon Motion - MIKA

  Table of contents
  No headers

  Albumet är inspelat med påläggsteknik. Producenten Greg Wells och artisten Mika spelar många av instrumenten själva på låtarna. På singeln Grace Kelly är det nästan uteslutande Greg Wells som spelar. När budgeten för hela albumet utökades så hyrdes andra musiker in [1]. Grace Kelly spelades in i Sunset Sound studion där trummor och bas spelades in på tape och resten direkt in i Pro Tools. Resten av skivan spelades in i Greg Wells egna studio. Han använder inte tape vid inspelning utan går direkt in i Pro Tools efter alla preamps och effekter [1].

   

  Utgivningsår: 2007

  Artist: MIKA

  Komposition: Life In Cartoon Motion

  Musiker: Greg Wells, Mika, Tim Pierce, Dan Rothchild, Lee Thornburg, Fabien Waltman, Lyle Workman, Matt Chamberlain

  Skivbolag: Island, Casablanca, FMR, Warner Bros

  Producent: Greg Wells

  Tekniker: Joe Chiccarelli, Calos Alvarez, Joe Zook

  Förlag: Universal

  Kompositör: Mika

   

  Liknande fonogram

  Scissor Sisters – Ta Dah (2006). Scissor Sisters falsett sång påminner om Mika och deras mix av genrer och inslag av humor i texterna påminner om Mika.

  Elton John – Goodbye Yellow Brick Road (1973). Mikas pianospel påminner om Elton John.

  Queen – A Night at the Opera (1975). Mikas sång påminner om Freddie Mercurys och Mika själv säger att han är inspirerad av Queens melodier och att det gav honom hopp om att det gick att göra stora episka pop-produktioner [2].

  Rufus Wainwright – Want (2005). Mika har jämförts med Rufus, både hans låtar och den lite teatraliska känslan som finns i hans musik.

   

  Kännetecken

  Mikas musik är inspirerat av Queen och Elton John och karaktäriseras av hans falsetto röst och pianodrivna låtar. Låtarna är glada och catchiga pop-låtar med kreativa produktioner. Vissa av låtarna är mer episka och har ett stort sound med körer och stråkar, ibland nästan lite broadway varning, medan andra låtar är mer avskalade och slimmade pop-produktioner. Men det som alltid står i fokus och som sticker ut är sångmelodierna och Mikas sång. De bär varje låt och produktionen lyfter fram melodierna på ett bra sätt. Soundet på albumet är snyggt och polerat, men med en lekfull och ibland komisk karaktär.

   

  Historik

  Mika skrev låten Grace Kelly under en tid när han jobbade med människor som inte förstod vad han ville och ville sätta honom i ett fack. Som ett svar till dem skrev han låten och skickade den till dem. De hörde aldrig av sig, men det var tack vare den låten ett år senare som han kunde skriva ett skivkontrakt [2]. Greg Wells blev kontaktad att jobba med albumet då Mika inte hade klickat med de tidigare producenterna han jobbat med. Någonting stämde mellan Greg och Mika och de jobbade med albumet i sex månader [1]. Låtarna var i stort sätt färdiga att spela in, Greg ändrade några delar i låtarna och finputsade dem. Mika lät Greg experimentera mycket under inspelningen och Greg lät Mika göra sin grej [1]. Greg spelar många av instrumenten och en del av programmeringen.

  Det första Greg gör vid inspelningen är att försöka få en slasksång så fort som möjligt och bygga låten runt den då det är den som är huvudpunkten i Mikas låtar [3]. Hans signalkedja för Mikas sång var antingen en Neumann U47 eller en Neumann M269 in i en Neve 1073 preamp. Sedan en liten boost vid 100 hZ och lite ”air” med en Pultec eq och sedan in i en API 550A eq för lite extra krydda [1].

  För det andra stora elementet i Mikas låtar, pianot, användes ett Schimmel piano uppmickat med en Royer SF24 (stereomick) in i Chandler LTD-1 preamps, och sedan komprimerat med antingen en Chandler TG-1 eller en Alan Smart stereo kompressor [1]. Wells nämner Joe Chiccarelli som en viktig person för själva soundet på inspelningarna. Han var tekniker och såg till så att allt lät så bra som möjligt i samspråk med Wells och Mika. [1].

  Mixningen gjordes i Wells studio av honom själv. Wells ville först inte mixa albumet då han anser att det är bra med någon som kan vara objektiv vid själva mixningen. Wells ville egentligen att Spike Sten skulle mixa den, men han var upptagen med att producera Maroon 5, så Wells gjorde det till slut själv [3]. Han mixade albumet på sitt Neve 5114 bord tillsammans med Neve Portico kompressorer. På mixbussen var det en Neve Portico 5042 tape emulator, Neve Portico 5033 EQ och en Neve 5043 kompressor [1].  

   

  Egna kommentarer

  Många har försökt göra stora episka produktioner likt Queen och Elton John men har inte lyckats fullt ut. Mika tycker jag lyckas med det tack vare sina välkomponerade låtar och medryckande melodier. Tillsammans med hans lite underfundiga och ibland komiska texter har det blivit en bra kombination. Man kan verkligen höra att det är två musiker som har haft roligt under tiden de har skapat albumet. Det är stor kreativitet på produktionerna och är välproducerade. Wells och Mika hade kunnat spela alla instrument helt själva på albumet, men jag tror det var bra att de hyrde in andra musiker som fick komma med sina inputs och kreativitet. Antar också att det var skönt för både Wells och Mika att kunna koncentrera sig på annat och inte behöva göra allt själv. Det som är synd med Mika att han nästan har blivit en ”one-hit wonder”. Hans andra album mottogs också väl, men hade inte samma hits och var inte lika banbrytande som första albumet. Han har försvunnit lite från top 40 men gör fortfarande musik som innehåller samma höga klass på melodier och pop-produktioner.

   

  Källförteckning

  [1]

  Gearslutz.com, ”Greg Wells tell us a little about MIKA,” 18 Juli 2006. [Online]. Hämtad från: https://www.gearslutz.com/board/so-much-gear-so-little-time/78251-greg-wells-tell-us-little-about-mika.html. [Använd 6 Mars 2017].

  [2]

  M. Zendle, ”Mika,” 13 oktober 2006. [Online]. Hämtad från: http://www.digitalspy.com/music/interviews/a37640/mika/. [Använd 6 Mars 2017].

  [3]

  S. Hedengren, ”Greg Wells: Producing Mika and the All American Rejects using Softube plug-ins,” september 2011. [Online]. Hämtad från: https://www.softube.com/index.php?id=greg_wells_producing_mika. [Använd 6 Mars 2017].

  [4]

  All Music, ”Credits,” 2017. [Online]. Hämtad från: http://www.allmusic.com/album/life-in-cartoon-motion-mw0000548635/credits. [Använd 6 Mars 2017].

  [5]

  Universal Music Publishing Group, ”Mika,” 2017. [Online]. Hämtad från: http://www.umusicpub.co.uk/en-GB/Artists/M/Mika.aspx. [Använd 6 Mars 2017].

  [6]

  E. E. Viali, ”Mika's Rise and Shine,” 14 februari 2007. [Online]. Hämtad från: http://english.ohmynews.com/articleview/article_view.asp?at_code=392346. [Använd 6 Mars 2017].

   

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Ja, mÄnga strÀvar efter det stora soundet. Inte sÄ lÀtt som det lÄter. :)
  bra historik med mycket detaljer kring utrustning.

  Funtar pÄ vilken plats i wikin protools, tape diskussionen kunde befinna sig i. Kanske i historien,
  Ev om det stora soundet i inledningen? Tankar bara.

  Intressanta egna kommentarer tycker jag.
  KÀllförteckningen ser bra ut.

  Bra jobbat!
  Posted 16:14, 8 Mar 2017
  Hej Samuel!

  VÀldigt bra artikel som dessutom har massvis med kÀllförteckningar vilket Àr uppskattat om en letar info. Den första av de enda tvÄ sakerna jag skulle kunna ifrÄgasÀtta eller kritisera Àr hur du hanterar kÀllor i texten. Det verkar vara praxis pÄ wiki-artiklar över hela internet att sÀtta kÀllorna markerade som klammer-siffror (alltsÄ [x]). Jag kan utifrÄn att lÀsa din text och hitta kÀllor i den förstÄ varför de vÀljer att göra sÄ för att om jag letar efter en specifik kÀlla i din text sÄ kanske jag hittar kÀllan som (ibid.) istÀllet, sÄ dÄ mÄste jag skumma uppÄt i texten tills jag hittar den föregÄende hÀnvisningen. Om jag istÀllet bara hade en siffra som dessutom hade klamrar (sÄ att det markerar ut sig frÄn resten av texten och vanliga parenteser vilket dina kÀllor dÄ inte gör), sÄ kan jag bara minnas den siffran och gÄ ner till kÀllorna och kolla.

  Den andra saken jag skulle vilja att du gjorde Ă€r att du expanderar pĂ„ sektionen 'liknande fonogram'. Som det Ă€r just nu sĂ„ har du namnet pĂ„ fyra fonogram och deras tillhörande artister, men varken Ă„rtal eller specifika likheter och möjliga skillnader som finns mellan dem. Årtalen skulle jag vilja ha för att kunna placera allt pĂ„ en tidslinje sĂ„ att jag kan se om MIKA tog inspiration frĂ„n eller gav till de andra fonogrammen. Det kan vara viktigt om en letar efter information om vart artister tar influenser frĂ„n och hur deras sound Ă€ndrar vad som kommer efter dem.

  Utöver det, mycket vÀlskriven artikel!

  Mvh,
  Olof (v16olope) edited 16:22, 8 Mar 2017
  Posted 16:20, 8 Mar 2017
  Hej,tack för en tydlig och bra artikel! Blev tvungen att kolla in vem MIKA Àr. Aldrig hört namnet men lÄten kÀndes ju igen pÄ tvÄ röda.
  HÄller med dig i dina egna kommentarer med att Mika lyckats med att skapa nÀstintill episk och stor produktion likt Queen och Elton John.

  Smart att sÀtta in kÀllförteckningen i en ruta, jag hade ingen aning om att det gick att göra sÄ. Bra och tydligt med fotnoter i texten som hÀnvisar till kÀllförteckningen.

  Kul att du lyckats hitta sÄ mycket om signalkedjorna och vad som faktiskt har anvÀnts. Tycker sjÀlv att det vart det svÄraste att finna information om.

  Grymt jobb! edited 13:59, 13 Mar 2017
  Posted 13:59, 13 Mar 2017
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.