Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > Led Zeppelin IV- Andy Johns

Led Zeppelin IV- Andy Johns

  Table of contents
  No headers

   

  Den metod som används för inspelningarna av Led Zeppelin IV var ganska unik på det sätt som det gjordes på en mobil inspelnings lastbil som ägdes av Rolling Stones. Deras tekniker för albumet var Andy Johns men Ian "Stu" Stewart hjälpte dem också, som var en tidigare medlem av Rolling Stones och den person som ansvarades för Rolling Stones mobila studio (Phill. 2015). Albumets arbete ägde också rum på Island Studios och Olympic Studios i London och albumet blev först mixad på Sunset Sound i Los Angeles. Vid tidpunkten för Zeppelins IV inspelningar, den "Mighty Mobile", som det hette, använde den vintage Helios konsolen och en 16 -spårig bandspelare. Andy Johns hade en enkel metod av att använda bara ett par mikrofoner och även vid inspelningen av trummorna i "When The Levee Breaks", som är en skatt för rockmusik, använde han bara ett par 'Beyerdynamic M160', kraftigt komprimerad av en 'Audio and Design F600' kompressor.(Chris Welch. 2013)

   

  Utgivningsår- 8 November 1971

  Artist- Led Zeppelin

  Composition- Led Zeppelin IV

  Musiker- Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones, John Bonham, Sandy Denny

  Skivbolag- Atlantic Records

  Producent- Jimmy Page

  Executive Producent- Peter Grant

  Tekniker- Andy Johns

  Förlag – Polydor Records Limited

  Kompositörer- John 

   

  Liknande fonogram

  Deep Purple- Burn, Machine Head, Made in Europe, Who Do We Think We Are

  Rolling Stones- Sticky Fingers, Exile on Main St., Some Girls

  Frank Zappa- 200 Motels, Tinseltown Rebellion

  Santana- Moonflower

  Fleetwood Mac- Mystery to Me

  Dire Straits- Alchemy: Dire Straits Live

   

  Kännetecken

  Det finns några aspekter och metoder som används för inspelningen av detta album som gjorde det mycket unikt och resultatet anses vara en av de bästa rockalbum som någonsin producerats. Kanske en av de mest kända ljud är det berömda trumljudet från "When The Levee Breaks", där den massiva 26 '' Ludwig bastrumma användes, men det var verkligen den innovativa idén av ingenjören Andy Johns som fick ljudet att sticka ut. Han placerade trumsetet i en lobby och satte upp ett par Beyer M160 mikrofonerna på trapporna i vånigen över, sedan körde han mikrofoner genom två F600 limiters och en Binson Echorec echo-delay och ut i Helios mixerbord från den mobila enheten . Ett annat speciellt och karakteristiskt ljud som spelades, var Jimmys 12-strängade Rickenbacker gitarr på "Stairway to Heaven". Jimmy var van att köra gitarren genom en fx-box, fast Johns rådde honom att i stället köra det direkt och komprimera det och då blev det bell-ish ljudkvalitet som gitarren presenterar på det spåret.(Keith. 2005, 148)

  Andy Johns förklarade på en video lektion vad några av hans favorit mic tekniker för olika instrument är: (Andy Johns. 2009)

  Bas: Bra kondensatormikrofon ca 150cm bort från källan, han vanligtvis brukade använda AKG 414 som figure out. Sedan blandade han det med line signalen och på det sättet undvikade honom fas problem.
  Gitarr: Ett par SM57. En mikrofon on-axis som syftar in till mitten av högtalaren och den andra med en 45 gråder off-axis vinkel. On-axis mikrofonen ger de högre tonerna och off-axis mikrofonen ger dem lägre frekvenser. Ibland brukade han också lägga en AKG 414 en bit längre bort bakom dessa SM57 mikrofonerna.
  Trummor: inte mer än 3 mikrofoner. För honom det handlade mest om balans och utrymme. Den bastrumma borde vara starkare i volym än virveln.

   

  Historik

  Ingenjör Andy Johns hade redan producerat Rolling Stones albumet "Sticky Fingers" och två andra projekt album i deras mobila studio, så han föreslog det till Jimmy Page att de gjorde inspelningarna med lastbilen, som vid den tiden hade den modernaste utrustningen man kunde önska sig. Även om Andy strategi var mycket enkel och förlitar sig främst på några mikrofoner, F600 kompressor och naturligtvis, den berömda Helios mixerbordet och en 16-spårig bandspelare (Phill. 2015). Andy beskriver att inspelningarna gick mycket smidigt och att bandet hade en otrolig interaktion. Enligt Andys råd reste de till Sunset Sound Studios i LA för att mixa albumet, eftersom han hade redan mixat ett album på Sunset Studios och några fantastiska mixar kom ut därifrån. Efter avslutat i LA och det hela lät mycket bra där, återvände de till England ,och leds till Olympic Studios i London för att göra uppspelningen av albumet och det visade sig vara en katastrof, mixningarna lät inte alls bra. De bestämde sig för att gå tillbaka till Island Studios där de redan hade mixat andra album och mixa om det hela, även om de använde ’When The Levee Breaks’ mix från Sunset. Som en konsekvens av den katastrofala mix session, fick Andy Johns aldrig arbeta mer med Zeppelin (Chris Welch. 2013).

   

  Egen Kommentar

  Efter att ha lyssnat till Sunset Studios album mix, Jimmy Page sa: ‘Well, that’s not very good is it? Let’s go back to Island where we should have been in the first place. We’ll mix it there'. Mixnings episod var förmodligen den enda nackdelen från hela projektet, både Andy och Led Zeppelin var glada och vana med Island Studios men Andy beslutat att ta den risken ändå och de hamnade förlora en massa pengar på det.

   

  Referenser

  Bok

  Shadwick, Keith (2005). Led Zeppelin: The Story Of A Band And Their Music 1968-1980. Backbeat Books.

  Internet källor

  Andy Johns on the secrets behind the Led Zeppelin IV sessions: by Chris Welch, Production Expo. October 31, 2013.    http://www.musicradar.com/news/drums/andy-johns-on-the-secrets-behind-the-led-zeppelin-iv-sessions-586533
  Accessed: 2017-13-01

  Phill Burns & Tony Harris. The Rolling Stones Mobile. 2015:
  http://www.philsbook.com/rolling-mobile-3.htm
  Accessed: 2017-23-02

  Andy Johns Talks Drums Video Part. 2009:

  https://www.youtube.com/watch?v=AP5exS6lzFk

  Accessed: 2017-20-03

   

   

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Jag tycker det är bra historik om den mobila studion och hur den användes. Fint med många liknande produktioner. Om det finns några fler detaljer om mickplacering kan man ta med det. Annars njöt jag verkligen av att läsa om hur de klarade sig med så få mikrofoner och ändå fick till ett sådan legendarisk platta. Toppen!
  /Jacob Montén edited 20:38, 19 Mar 2017
  Posted 16:28, 17 Mar 2017
  Intressant och informativ artikel. Du skriver på ett sätt som verkligen engagerar. Något litet stavfel som exempelvis ”figure eight” som du stavade ”figure out”. Jag hade önskat en lite mer djupgående egen kommentar vilket hade kunnat få texten till en ytterligare nivå.

  För betyg, se mina sidor på du.se och ”Studieresultat” som du hittar under ”Mina studier” till vänster på sidan. Du hittar också betygen på det ställe du normalt kollar dina betyg.
  Posted 20:11, 27 Apr 2017
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.