Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > KISS - ALIVE, Producent Eddie Kramer

KISS - ALIVE, Producent Eddie Kramer

  Table of contents
  1. 1.  

   

   

  Utgivningsår: 1975

  Artist: KISS

  Kompositör: KISS

  Musiker: Paul Stanley (Sång, Gitarr). Gene Simmons (Sång, Basgitarr). Ace Frehley (Sång, Gitarr) Peter Criss (sång, Trummor)

  Skivbolag: Casablanca Records

  Producent: Eddie Kramer

  Tekniker: Eddie Kramer (inspelning, mixning) Neil Teeman (assisterande tekniker)

  Musikstudio: Electric Lady Studios

   

   

  Inledning och Historik

  Det finns en mängd myter vad gäller bandet KISS och inte minst deras skiva ALIVE. KISS hade släppt tre stycken studioalbum och inte många brydde sig nämnvärt om KISS, förutom live. Där pratades det friskt om deras scenshow som var bestående av smink, bomber och blod med mera. Skivbolaget var nystartat med KISS som första grupp i stallet och hade i princip inga pengar kvar och där föddes tanken på att göra en dubbel live LP. Trots att liveskivor inte sålde speciellt bra. [2]

   

  Skivan som för alltid förändrade synen på och lyfte bandet till oanade höjder. I många år har medlemmarna stått enade om att skivan är inspelad live men på senare tid har de börjat medge att delar var fixade i studion efteråt. Även om skivan till en första början känns live så har det efter alla dessa år kommit fram av ingen mindre än producenten Eddie Kramer själv att nästintill enbart trummorna är det som blev över efter en fyra dagar liveinspelning i städerna Detroit, Cleveland, Ohio samt Davenport. Även om tanken från början var att skapa en hel skiva inspelad live så var det inte där det slutade. Givetvis användes förutom trummorna även publikskriken som klipptes in både här och där och dubbades för att skapa illusionen av att lyssnaren står mitt i en arena under hela inspelningen. Eddie Kramer förklarade att trots att bandet fått tillsägelse att koncentrera sig på att spela instrumenten bra istället för att springa runt på scenen så slutade det med att bandet sprang runt och hoppade och sången var ofta ur ton och ibland väldigt ojämn i volymen på grund av allt hoppande fram och tillbaka till mikrofonerna. Gitarrerna spelades slarvigt så även dem behövdes spelas in på nytt. På några ställen kan man höra basen som är ostämd gå igenom trummikrofonerna och där det smäller bomber försvann allt ljud från scenen och behövdes dubbas över.[2][3] [4]

   

  Liknande fonogram

  Jag har haft svårt att hitta liknande produktioner som gått till på det här viset, även fast jag är ganska övertygad om att det finns flertalet så kallade liveinspelningar där ute som är fixade efterhand i någon studio. KISS ALIVE sålde så pass bra och mycket att bandet valde att göra om samma sak en gång till med skivan som fick namnet KISS ALIVE II. Dock var de fem sista låtarna av 20 stycken inspelade i studio och resterande 15 live.

   

  Producent Eddie Kramer

  Eddie Kramer har producerat många stora artister som Kiss, Led Zeppelin, Beatles med flera samt var han Jimi Hendrix husproducent i Jimi Hendrix egna bygga Electric lady studios. Eddie Kramer producerade även liveinspelningen av Woodstock 69. Som både användes på filmen samt skivan. [1]

   

  Kännetecken

  Skivan startar med publikskrik och en röst i en mikrofon som ropar likt en början av en boxningsmatch.

  "You wanted the best and you got it, the hardest band in the land, KISS!" Sedan börjar en distad elgitarr ensam och så smäller bomber och allt är igång till ljudet av publiken.

   

   

   

  Egen kommentar

  Jag har en känsla av att arbetet blev betydligt dyrare och mer utdraget än vad tanken var från början. Skivan spelades in som ett sista försök att lyckas. De tidigare 3 skivorna sålde inte bra men det var alltid en del snack om KISS som ett liveband. Eftersom skivbolaget mer eller mindre var nära en konkurs gjordes beslutet att spela in en liveskiva. Jag personligen tycker dem lyckats skapa något originellt. Jag har inte riktigt hört någon annan skiva som håller samma råa ljudbild som just ALIVE. Om sanningen ska fram, om man jämför skivan med studioalbumen så är det inte svårt att förstå varför dem tidigare skivorna aldrig slog för dem är för rent och mjukt producerade för KISS låtar enligt mig. [2]

   

  Jag tycker att det här är ett tydligt exempel över hur viktig produktionen kan vara för en inspelning och att vad som är bra och dåligt är helt beroende på sammanhang och mottagare.

   

   

  Referenser

  Litteratur:

  [1] Howard Massey, 2000, Behind the glass, Backbeat Books s. 130-136 "Eddie Kramer".

  [2] David Leaf, Ken Sharp,2003, Behind the mask - The official authorized biography, Warner Books, inc S.61-74 "Chapter 9 ALIVE!"

   

  Internet:

  [3] http://ultimateclassicrock.com/kiss-alive/ 2017-03-06 kl 18:22

  [4] http://loudwire.com/kiss-alive-album-anniversary/ 2017-03-06 kl 18:25

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Hej, och tack för en rolig och intressant läsning!

  Jag vet inte hur viktigt det är men jag tänkte på att du inte skrivit någon inledning på din text?
  Detta är sjukt intressant och jag började leta Alive med KISS innan jag läste din text och fattade inget för att allt var ju live!? Men sedan läste jag och blev indragen i din text. Den fick mig att vilja läsa vidare och det är ju ett väldigt intressant ämne med just liveinspelningar. Jag skrattade högt när jag läste delen om basläckaget i trummikrofonerna! Skämt åsido.

  Jag tror att du kanske ska beskriva vad som kännetecknar musikproduktionen under just "Kännetecken" och inte beskriva vad som händer i produktionen.

  Om något måste ändras så är det att du ska skriva en mindre inledning och fylla ut kännetecken med några ord. Annars är det en grym text! Tack.

  Mvh Adam (v16adali)
  Posted 14:17, 8 Mar 2017
  Hej Kenneth!

  Skulle definitivt vilja ha en ordentlig inledning, så att du kan introducera den allmänna bakgrunden till hur produktionen gått till, varför de valde att försöka producera live på det här sättet och vilka KISS var under den här tiden. Skulle också gärna vilja ha lite specifika källhänvisningar till några av påståendena i avsnittet om historiken men även bland de personliga kommentarerna där du säger att bolaget höll på att gå i konkurs och så vidare.

  Avsnittet om kännetecken verkar vara lite tomt också, det skulle förmodligen göra sig bra om du kan förklara lite hur soundet av skivan låter och varför det låter som det gör med avseende på produktionsmedel.

  Utöver det skulle du kunna snygga upp artikeln och se till så att formatet ser ut så som du skulle vilja att det gör för enklast läsning.

  Mvh,
  Olof (v16olope)
  Posted 16:05, 8 Mar 2017
  Kul att läsa.
  Jag blev intresserad av hur valet av liveinspelning slumpades av att de inte hade sĂĄ mycket i budget.
  Ska lyssna på den igen och lyssna lite efter vad som kan tänkas ha lagts på i efterhand i studio.

  Kanske lite mer om vilka mikrofoner och vilken inspelningsutrustning . det hade varit intressant.

  ja, en liten inledning hade kanske varit bra, men den kommer väl i nästa version

  Bra jobbat!
  Posted 16:22, 8 Mar 2017
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.