Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > In the air tonight - Hugh Padgham

In the air tonight - Hugh Padgham

  In the Air Tonight producerades av Phil Collins och Hugh Padgham. Padghams rena sound, anses av många vara en av de som hjälpte till att definera 80-talsmusikens sound. 

   

  Musikaliskt sett faller den inom experimentiell pop/rock och är uppbyggd kring olika synthesizers, trummor, bas, gitarr och stråk. Ett distinkt kännetecken för låten är virveltrumman med ett gatat reverb- som lite blev producentens Padghams kännetecken och som har kopierats av många producenter.


   

  Titel: ”In the air tonight”

  Utgivningsår: 1981 (Inspelad 1980) Storbritannien

  Studio: Townshouse Studios London

  Låtskrivare, komposition: Phil Collins

  Skivbolag Virgin Atlantic Records

  Musiker: Phil CollinsRoland CR-78, sång, trummor, Prophet 5, Rhodes, Roland VP-330 vocoder

                John Giblinbas

                Daryl Stuermergitarr

                L. Shankar – stråk

   

  Liknande fonogram

  Inspelningsmässigt är ”in the air tonight” en serie ackord som spelas på en Prophet synt mot en trummaskin Roland CR-78 Disco-2. Också en elgitarr och vocodersång.Stilen kan nog sägas gälla många av Phil Collins och Bandet Genesis fonogram Tex ”Another day in paradise” P Collins, The Police’s “Every Breath You Take,” Genesis’ “Tonight’s the Night – där bla syntackorden och, tidigare beskrivna virveltrumma med gatat reverb är desamma. Också att inspelningen är inspelade på analoga bandspelare, som naturligtvis var standard på 80-talet (Innan digitala workstations DAWs tog över eller integrerades tillsammans med det analoga.

   

  Kännetecken

  Padgham var delvis en av de producenter som frångick det typiska 70-tals soundet, där instrument och sång närmmickades och spelades in stumma rum utan direkt efterklang. Istället la man på efterklang efteråt.  padghams sound anses mera öppet och klart och större.

  Virveltrumma processad genom ett gatat reverb är ett typiskt kännetecken för stilen som Padgham stod för, samt det analoga inspelningsförfarandet. P. Beskriver i boken Behind the glass ii att han, även i digitala tider, kör sin mix via analoga bandspelare för att få till ett mera runt, vintagesound.

   

  Historik

  Fonogrammet är inspelat med analog inspelningsutrustning, ( Ampex MM1200 24-track analog bandspelade, mixad ttill en ¼-inch 2-track Ampex ATR-100) då detta är eran före Digital audio workstations. Flera syntar och artificiella trummaskiner användes, bla Prophet 5Rhodes trummaskinen och  Roland CR-78. Detta blandades då med riktiga trummor dom Phil Collins spelade. 

   

  Trumfillet eller breaket i låten, som sker 03.16-03.19 i låten ( The one that goes duh-duh, duh-duh, duh-duh, duh-duh, duh, duh…yes! THAT drum fill! ) blev omtyckt av flera efterkommande låtskapare och om ni vill lära er hur ni spelar det så finns det en tutorial här: https://www.drumstheword.com/blog/in...eo-drum-lesson  

  Ang trummorna så listas här en bra översikt på Phil Collins favorittrummor (Internet länk: Drummerworld: http://www.drummerworld.com/drummers...l_Collins.html)

   

   

  Det kända virveltrummeljudet med gate och reverb kom till av en slump, då Padgham upptäckte att de nya solic stage logic (SSL) mixerborden hade möjligheten att direkt applicera flera effekter, såsom gate och reverb med ett knapptryck - något som tidigare hade kunna varit möjlig efter en något mer omständigt patchning via insertkanaler. Idén till soundet kom när en talkbackmikrofon tog upp ljudet av virveltrumman och gav det unika soundet:

   

  “One day, Phil was playing the drums and I had the reverse talkback on because he was speaking, and then he started playing the drums. The most unbelievable sound came out because of the heavy compressor. I said, ‘My God, this is the most amazing sound! Steve, listen to this.’ But the way the reverse talkback was setup, you couldn't record it. So I had the desk modified that night. I got one of the maintenance guys to take the desk apart and get a split output of this compressor and feed it into a patch point on the jack field so I could then patch it into a channel on the board. From there, we were able to route that to the tape recorder.”Det är förknippa med fonogrammet, men enl Padgham så tillkom soundet på ett annat fonogram: (Internet: http://www.mixonline.com/news/profil...tonight/365521)

   

  
"The whole sound really was discovered on a completely different album when Phil was in playing drums on Peter Gabriel's third album on a song called 'The Intruder' (Internet: http://www.musicradar.com/news/drums...tonight-590970

   

   Låtens tema sägs komma av att Phil Collins bearbetade sin skillsmässa med sin första fru Andrea 1976, men han har också dementerat detta och sagt att han inte vet vad den handlar om, men att den innehåller mycket ilska, förtvivlan frustration.

   

  När Phil Collins framförde låten live så övergick han till att spela musiken på piano och sjunga. Det berömda trumfillet lät han publiken stå för. 

   

  Egen kommentar

  Jag tycker det var intressant att Padgham, även i digitala tider, kör sina låtar via en analog källa för att få det analoga soundet. Tycker också det är intressant att en slump i studion fick fram något nytt. 

   

  Referenser

  Officiell musik video "In the air tonight": https://www.youtube.com/watch?v=YkADj0TPrJA 

  https://en.wikipedia.org/wiki/In_the_Air_Tonight

  Music & Musicians, magasin juni 2010, sid 48-50 , H Massey

  Behind the glass II”, H, Massey

  http://www.drummerworld.com/drummers/Phil_Collins.html

  https://www.drumstheword.com/blog/in-air-tonight-phill-collins-free-video-drum-lesson

  http://www.musicradar.com/news/drums/classic-drum-sounds-in-the-air-tonight-590970

  http://www.mixonline.com/news/profiles/classic-tracks-phil-collins-air-tonight/365521

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Hej!

  Du har fÄtt fram en del vÀsentlig information om soundet, Àven om vilka sorts instrument som anvÀnds i inspelningen vilket Àr imponerande.
  Du har ju tydligen inte hunnit klart med uppgiften sÄ det behöver jag ju inte ens pÄpeka att du mÄste korrigera, men jag tÀnkte att du kanske inte ska anvÀnda wikipedia som informationskÀlla? Det Àr en för opÄlitlig sÄdan.
  Sen tycker jag att du skulle kunna Àndra hela layouten pÄ din text sÄ att det inte Àr stor textstorlek pÄ ett stÀlle och mindre pÄ ett annat, och att ta bort alla stora mellanrum mellan alla avsnitten.

  Mvh Adam (v16adali)
  Posted 13:56, 8 Mar 2017
  Hej Andreas!

  Som Adam sÀger sÄ Àr det ju lite svÄrt att kritiskt granska en uppgift som du sjÀlv sÀger inte Àr klar för granskning. Mitt tips skulle vara att försöka strukturera upp hela artikeln i en annan ordbehandlare Àn den som finns pÄ wikin och verkligen strukturera upp lÀngd pÄ varje segment innan du skriver sjÀlva copyn. Det Àr vad jag gjorde och jag tyckte att det fungerade bra nÀr man segmenterade ner arbetet och kÀllhanteringen pÄ det sÀttet. Just nu Àr det Àven lite svÄrt att hitta i artikeln pÄ grund av en massa radbrytningar som bildar konstiga avstÄnd pÄ olika stycken.

  Det enda jag kan sÀga om sjÀlva innehÄllet just nu Àr att det skulle vara intressant att veta hur Colins pÄverkade soundet av de som kom efter honom. Jag vet att han var en inflytelserik spelare under 80-talet, men jag vet inte vad för spÄr han satte eller vad han gjorde för att vara unik och hur de som efterapade honom skiljer sig rent metodmÀssigt. Skulle vara kul att ha lite jÀmförelse pÄ det sÀttet.

  Mvh,
  Olof (v16olope) edited 15:54, 8 Mar 2017
  Posted 15:53, 8 Mar 2017
  Hej Andreas!
  Intressant produktion du har tagit dig an hÀr, dÀr Padghams gate:ade reverb-sound verkligen fick ett mÀktigt genomslag till vÀrlden. Jag, samt mÄnga andra med mig, tycker att lÄten Àr mÀktig och har en simplicitet i sig som gör att trumfillet i den andra delen av lÄten blir gigantisk tillsamans med soundet som Padgham har lyckats fÄ fram.
  Texten i övrigt tycker jag saknar mycket information om sjÀlva produktionen och Àven fast texten inte Àr fÀrdigskriven sÄ tycker jag det blir svÄrt att kommentera texten i stort nÀr det inte finns sÄ mycket skrivet. Sedan sÄ Àr ju Äterigen wikipedia en pÄlitlig kÀlla att referera till, men tips Àr ju att söka information pÄ just wikipedia och genom de artiklarna, skrolla ner till referens-delen eller "externa lÀnkar", dÀr brukar det finnas bra lÀnkar som kan leda dig mot mer pÄlitliga kÀllor. Jag skulle ocksÄ vilja höra mer om trummorna, för jag tror inte det bara Àr en trummaskin som anvÀnds, utan i fillet och andra delen i övrigt sÄ tycks det vara akustiska trummor, eller hur? Skulle vara kul att fÄ reda pÄ mÀrke och storlekar pÄ trummorna ocksÄ, men kan ocksÄ kÀnnas överkurs i denna uppgift.
  Annars sÄ ser jag fram emot den fÀrdiga artikeln!
  MVH
  Johan
  Posted 09:49, 9 Mar 2017
  En vÀlskriven artikel som fÄr med flera intressant och spÀnnande fakta. Bra att du tog med att det fanns tvÄ historier om hur det berömda trumsoundet kom till. Jag hade dock önskat en lÀngre och mer djupgÄende egen kommentar/reflektion.

  För betyg, se mina sidor pĂ„ du.se och ”Studieresultat” som du hittar under ”Mina studier” till vĂ€nster pĂ„ sidan. Du hittar ocksĂ„ betygen pĂ„ det stĂ€lle du normalt kollar dina betyg.
  Posted 20:12, 27 Apr 2017
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.