Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > Gus Dudgeon - Elton John's, Rocket man

Gus Dudgeon - Elton John's, Rocket man

  Table of contents
  No headers

  Denna text handlar om fonogrammet ”Rocket Man (I Think It's Going To Be A Long Long Time)” som finns på Elton Johns femte inspelade studioalbum vid namn Honky Château och detta track har ett rymdtema i både text och sound vilket visar på bra produktion då man får låtens innebörd att höras i soundet. Fonogrammet och albumet är inspelat på Château d'Hérouville, Hérouville i Frankrike och Honky Château är ett rockalbum med synthesizerinslag och bogey wogey piano, kombinationen skapar ett sound som idag är starkt, om inte uteslutande förknippat med Eltion John. Just rymdtemat gick väldigt varmt under just 70talet dock.
  Elton John spelade totalt in 13 album tillsammans med producenten Gus Dudgeon och han säger att han inte hade varit där han är idag utan honom.
  “I wouldn’t be here if it wasn’t for Gus’s ability as a producer and an editor…and a friend.” –Elton John (eltonjohn.com)


  Producent: Gus Dudgeon
  Fonogram: Rocket Man (I Think It's Going To Be A Long Long Time)

  Artist: Elton John

  Album: Honky Château

  Utgivningsdatum: 19 maj 1972

  Kompositör/Textförfattare: Elton John och Bernie Taupin

  Medverkande musiker på albumet: Elton John (orgel, piano) Dee Murray (bas, körsång) Nigel Olsson (trummor och slagverk) Davey Johnstone (körsång, banjo, gitarr, mandolin) David Hentschel (Synth) Jacques Bolognesi (trombon) Jean Louis Chautemps (saxofon) Ivan Julian (trumpet)

  Skivbolag: DJM Records

  Ljudtekniker: Ken Scott

  Liknande fonogram

  Det går ju inte att undvika liknelserna mellan Elton Johns sound med David Bowies. Gus Dudgeon har producerat både Honky Château samt David Bowies legendariska album Space Oddity så där av dess liknelser (allmusicbowie). Musiken har mycket rymd i sig och har väldigt snarlika trumsounds i produktionerna. Väldigt stumma och torra trummor, som om dem är väldigt dämpade.


  Kännetecken
  Gus berättar om sin egen konstruktion på pianot som han gjorde under inspelningen av Honky Château. Han hade problem hur han skulle micka upp pianot så han byggde i princip ett tomt pianoskal som han satte på det befintliga pianot topp, som endast hade ljudisolering i sig. I dessa förde han in mikrofonerna och fick en läckagefri pianoinspelning därifrån och flera album framåt (Massey, Howard 2009 s.148-149). Gus är av den ”gamla” skolans producenter då han helst vill ha mål-soundet relativt klart vid tracking. Han räknar inte med att ”fixa allt senare”, som kanske har blivit ett lite mer vanligare arbetssätt i dagens studior då möjligheterna finns (Massey, Howard 2009 s.150 -151). Soundet som Elton John har på detta album kännetecknas av det Honky Tonky- aktiga soundet i pianot, det varma och stora dubbningar på Eltons sång och de härliga syntheffekterna som verkligen ger ”rymd i produktionen.
  Gus Dudgenons inspelnings/mixnings ordning:

  1. Rytmsektion och bas. Sitter inte detta sound precis som det ska vara så är det ingen mening att gå vidare, enligt Gus.
  2. Finns det piano i produktionen så är detta tids nog att ställa in detta för att piano har tendensen att krocka med gitarrer så han är extra noga med att ge dem sitt eget utrymme. ”To me, a mix is like a cake- it’s a question of layers”– Gus Dudgeon (Massey, Howard 2009 s.151).
  3. Sedan platsar han in gitarrerna rätt i mixen.
  4. Efter gitarrer så lägger han till resterande instrument, utan respektive ordning (om sådana finns).
  5. Till sist lägger han lead sången och efter det körsången.

  Jon Landaus recension om albumet Honky Château i tidningen Rolling Stone, från den 17 augusti 1972:
  ”Elton John's Honky Château is a rich, warm, satisfying album that stands head and shoulders above the morass of current releases and has now succeeded in toppling the Stones from the top spot on the charts in only three weeks.” – Jon Landau (rollingstone)


  Inspelningsverktyg
  I en intervju med ljudteknikern Ken Scott så berättar han med ett vagt minne om den utrustning de använde. De spelade in på ett 24-track egengjort bord (av okänt märke). (Ken Scott)

  Trummor: Han använde sig av Kepex gates till trummorna.
  Bastrumma: D20 AKG
  Virvel: Neumann KM 56, 54 eller KM84
  Pukorna: Minns han inte, men idag skulle han använt Neumann U67, U87
  Överhängen: två Beyer M160
  Bas: Direkta signalen användes
  Pianot: Neumann KM56 till de höga tonerna och Neumann U87 till de låga
  Elgitarr: Neumann U67 eller U87
  Akustisk gitarr: AKG C12A eller 414
  Sång: Neumann U67, AKG C12 eller AKG 414


  Egen kommentar
  När jag läser om Gus Dudgeon och Elton John’s jobb ihop så blir jag inspirerad att få jobba själv med självgående och öppna musiker som Elton John verkar ha varit i samarbete med Gus. Just soundet som Elton Johns musikalitet och Gus Dudgeons ideér skapar är också helt i min smak och inspirerar mig till att skapa bra musik i nuet och inte korrigera allt i efterhand.
  Gus säger i en intervju att Elton var öppen för alla förslag och litade på Gus professionella åsikter.
  ”Elton was up for whatever. If i said to him ”This song would be great with an orchestra,”  he’d just go, ”Fine.””-Gus Dudgeon (Massey, Howard 2009 s.149)

  Litteratur

  Massey, Howard 2009. Behind The Glass, Volume II: Top Producers Tell How They Craft The Hits. Milwaukee: Blackbeat Books

  http://www.allmusic.com/album/honky-ch%C3%A2teau-mw0000650320/credits (allmusic.com)

   

  https://www.discogs.com/Elton-John-Rocket-Man-I-Think-Its-Going-To-Be-A-Long-Long-Time/release/477741 (discogs.com)

  http://www.eltonjohn.com/discography/honky-chateau/?l=grid (eltonjohn.com)

  http://www.eltonjohn.com/about/gus-dudgeon/ (eltonjohn.com)

  http://www.allmusic.com/album/space-oddity-mw0000251934/credits (allmusicbowie)

  http://www.rollingstone.com/music/albumreviews/honky-chateau-19720817 (rollingstone)

   

  http://www.mixonline.com/news/news-p...terview/378789 (Ken Scott)  av Adam Lind

  Kursen Inspelning i studio,
  Musik- och ljuddesignprogrammet

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  En bra och fokuserad artikel som går rakt på sak och förklarar de viktigaste aspekterna bakom albumet, jag tycker att man får en klar anblick i hur arbetet har gått till. Personligen är jag också ett fan av att allting låter så nära slutresultatet som möjligt redan på vägen in ifrån mikrofonerna, men finns det någon information om hur mixningen gick till (om det nu även förekommer i mindre utsträckning)? I övrigt har jag inga andra synpunkter. Härligt också att du får feeling och inspiration, bra jobbat och intressant läsning!
  Posted 14:50, 8 Mar 2017
  Bra text! Man får bra insikt i vad Dudgeon vill med sina produktioner. Jag tycker det är bra att du nämner om att Dudgeon fokuserar mycket på inspelningsfasen för att få det rätta soundet från början är ett viktigt ämne som många producenter i dagens industri bör ta hänsyn till. Jag tycker det är intressant att få läsa om Dudgeons mixnings-process, men jag undrar också mer om själva mixningen. Finns det någon information om vad för sorts utrustning som användes i mixningen och även i inspelningsfasen? Skulle vara kul att få veta!
  Posted 08:55, 9 Mar 2017
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.