Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > Genesis - Invisible Touch

Genesis - Invisible Touch

  Table of contents
  No headers

   

  Soundet från åttiotalets pop/rock trummor har satt prägel på det som folk kanske associerar mest med åttiotalets sound överlag. En central, men ibland glömd aktör som har bidragit till detta sound är medlemmarna i det engelska pop/rock bandet Genesis. Både dess medlemmar samt ex-bandmedlemmar kom att bli väldigt inflytelserika i åttiotalets musik-djungel, och en gemensam nämnare för dessa artisters sound är producenten och ljudteknikern Hugh Padgham. Padghams arbete under sjuttiotalet och självklart åttiotalet har visat sig väldigt betydelsefull för utvecklingen av musiken under åttiotalet och genom Genesis trettonde(!) studioalbum Invisible Touch kunde Padgham och bandmedlemmarna se sig själva toppa listorna med hits så som titelspåret Invisible Touch och Land of Confusion. Här följer en inblick i både albumet Invisible Touch och i Hugh Padghams arbete och andra verk för en djupare förståelse för soundet som gjort att band och artister som t.ex. Phil Collins, Peter Gabriel, The Police och självfallet Genesis själva har klättrat mot toppen av listorna i både Europa och USA.

   

  Albumtitel: Invisible Touch    Band/artist: Genesis

  Inspelningsår: 1985-1986       Utgivningsdatum: 6 Juni 1986

  Skivbolag: Atlantic                  Längd: 42:51

  Genre: Pop/Rock

  Medverkande:(1)

  Tony Banks - Bas, kompositör, keyboard, synth-bas, sång

  Geoff Callingham - Teknisk assistent

  Phil Collins - Kompositör, trummor, slagverk, sång

  Paul Gomersall - Ljudteknisk assistent

  Bob Ludwig - Mastrering

  Hugh Padgham - Producent, ljudtekniker

  Mike Rutherford - Bas, kompositör, gitarr

  John Swannell - Fotograf

   

  Liknande fonogram: 

  Peter Gabriel - So

  Phil Collins - No Jacket Required

   

  Peter Gabriel, tidigare sångare i Genesis är en självklar kandidat till att jämföra detta album med. Phil Collins, som är sångare samt kompositör i så väl detta album som hans tredje studioalbum No Jacket Required tål också att jämföras med Invisible Touch. No Jacket Required är förövrigt med-producerat av just Hugh Padgham, precis som på Invisible Touch.

   

  Kännetecken:

  Detta album är inspelat och skrivet på mitten av 80-talet vilket betyder att inspelningen skedde analogt på ett SSL-bord och att ingen DAW användes vid den tiden. Padgham förklarar vidare i Behind The Glass att han på senare tid har fått upp ögonen för Pro Tools och dess möjligheter att spara inspelningar parallellt med bandade inspelningar.2 Annars förklarar Padgham klart och tydligt att han föredrar soundet i den analoga utrustningen han jobbar med. Han säger också att den analoga mixningen blir en helt annan sak eftersom att den ”digitala” mixningen fortfarande går igenom en ”digital pipe” som, enligt Padgham, gör att den analoga känslan försvinner.3

   

  Ett av de tydligaste kännetecken som finns i produktionerna är det trumsound som Padgham (inom ljudtekniker-branschen) gjort sig känd genom. Trumsoundet ska, enligt Padgham själv, komma ifrån ett sorts misstag, eller snarare ett experiment, på ett SSL-bord som han erkänt är väldigt förtjust i.4 Att SSL-bordet hade processerna direkt i bordet i form av kompressor och gate, gjorde att Padgham hade många möjligheter att designa ljudet på varje individuell kanal utan att använda sig av auxiliary sends. Trumsoundet sägs komma från att Padgham ska ha hört Collins trumspelande genom talkback-mikrofonens kanal, med denna mäktiga kompressor som effekt på denna mikrofon.5 Detta sound plockade Padgham och andra i studion upp och Padgham bad studions tekniker att koppla om talkback-mikrofonen in i SSL-bordet för att sedan leka runt med noise-gaten på bordet och vips så hade han hittat det soundet som kom att färga Phil Collins trumspelande i framtiden.

   

  Historik:

  Det trumsound som Collins har etablerat i pop och rock industrin blev snabbt ett sound som blev hett eftertraktat. Soundet, som från början inte kommer från Phil Collins arbete med Genesis utan kommer, enligt Steve Howell på musik- och ljud-produktionsmagasinet Sound On Sound, från Peter Gabriels (Genesis tidigare sångare) tredje solo album, Peter Gabriel (Melt).6 På detta album finns Phil Collins trumspelande med på flera spår, vilket alltså inte bara kom att skapa ett unikt trumsound till Peter Gabriels Melt-album, utan lade grunden för både Phil Collins och Genesis framtida sound, samt lade grunden för 80-talets producenters strävan mot detta fylliga och stora virvel-sound.

   

  I just detta fonogram tycker jag att Padghams kunskaper samt kreativa sinne blir tydligt centrala delar i produktionen. Padghams erfarenheter från tidigare produktioner med både Genesis samt relaterande soloartister som t.ex. Phil Collins och Peter Gabriel gav honom en bra relation till bandet och deras eftertraktade sound. På ett sätt så är Padghams närvaro på ett Genesis-album ett måste. Med tanke på Padghams kreativa sinne bakom SSL-bordet har han satt en unikt samt inspirerande sound på 80-talets virveltrummor, som har lagt grunden till Padghams starka relation med så väl Genesis och Phil Collins som till Peter Gabriel och även The Police och därigenom även Sting.7

   

  Jag tycker det intressanta med både Padghams arbete och hans sound är att han har varit mycket framgångsrik på listorna i USA, även fast både han och de flesta av de artister han jobbat med kommer från Storbritannien. Hans avtryck på 80-talets musik, i synnerhet från Genesis, Phil Collins och The Police, har lett till att Padgham har varit en frekvent gäst på Billboards top 100 lista i USA. Det mest intressanta jag tycker om Padgham är att Invisible Touchs första singel, Invisible Touch klättrade upp till nr. 1 på Billboard listan för att sedan bli nerpetad veckan efter av Peter Gabriels singel Sledgehammer.8 Alltså, två artisters/bands sound som Padgham bidragit till att skapa genom sitt arbete bakom mixerbordet. Även fast Padgham inte är producent på Peter Gabriels album där Sledgehammer förekommer så kan Padgham ta på sig en del av framgången på flera sätt eftersom han har haft stort inflytande på Peter Gabriels karriär.

   

  Själva relationerna i studion handlade mest om att bandet (Genesis) samarbetade med Padgham i studion. I dagens samhälle, där mycket musik komponeras av producenterna själva, kan producenten ofta ha en mer central del i själva komponeringen av musiken. Detta skiljer sig dock från många andra produktioner från t.ex. 1980-talets Storbritannien, som i just detta fall. I denna produktion är kompositörerna samma personer som musikerna själva. Jag tycker detta visar tydligt upp hur musikaliska och kreativa de tre bandmedlemmarna var och att deras musik verkligen var (och fortfarande är) värd den mottagningen de fick. Jag tycker att ett intressant del som många kan hitta inspiration till är att Genesis är väldigt bra på att intrigera nya instrument i sina produktioner som i detta fall bl.a. en E-mu Emulator II, en relativt ny sampler/synthesizer på den tiden.9,10 Detta visar på medlemmarnas otroliga musikaliska begåvningar samt deras fantastiska kreativitet, smat deras strävan efter nyskapande som verkligen tål att beundras av dagens musikproducenter och kompositörer.

   

  Hugh Padghams roll på Invisible Touch var mest som en tekniker i både inspelningsfasen och i mixningen på grund av hans tekniska kunskaper och erfarenheter. I och med detta kan man se produktionen i tre delar, där den första delen står för kompositionen, där kompositörerna Collins, Rutherford och Banks utgör aktörerna i fokus.11 I själva inspelnings-, produktions- och mixning-delen är bandmedlemmarna självklara aktörer i och med att de är musikerna samt kompositörerna för albumet. De tekniska delarna, med själva inspelningen och mixningen som primära fokus, så står Padgham högst i kurs. Padgham fungerar nästan som ett allt i allo i denna process i och med hans breda kompetens i området med tanke på att han både fungerar som inspelningstekniker och producent, likaväl som han fungerar som en mixning-tekniker.12 Att också komma ihåg här är att Padgham har tagit hjälp av andra tekniker som assisterat honom i produktionen, men som inte har haft samma övergripande kontroll över produktionen som Padgham. Den sista delen, i denna process som presenteras, ingår den slutliga mastreringen där mastreringsteknikern Bob Ludwig får ses som klar överman på denna svåra och så viktiga slutliga delen av själva musikproduktionen.13

   

  Egna kommentarer:

  Jag tycker att Padgham och Genesis med detta album verkligen får fram en sorts nyfikenhet och nyskapande i musiken på 80-talet. Möjligen är kanske inte just detta album det enda albumet som visar på Padghams kreativitet och kunskaper, men detta album är synnerligen en starkt bidragande faktor. Jag tycker också det är intressant att i och med att Padgham hade tillgång till ett så pass mångsidigt bord som SSL-bordet och att han hade gott med tid i studion för att leta sig fram till det ökända ”gate-reverb” soundet i virveln, så fick så Padgham en raket-karriär och likaså Collins, Genesis samt Gabriel. En tydlig vändpunkt i deras karriärer och artisterna blev en betydligt större del av den musikhistoria vi läser om idag. Jag tycker detta är speciellt kul eftersom detta exempel med ”gate-reverbade trummor” kom fram av rent kreativt nyskapande i studion, vilket ledde till ett sorts misstag som Padgham inte lär ångra. Detta exempel ger inspiration för nutida producenter och ljudtekniker att hitta ett unikt sound som fungerar som deras unika id för just dem. Det är också väldigt viktigt att fler teknikers karriärer och historier, som är lika det Padgham har åstadkommit, kommer fram tydligare och kan ge inspiration till framtida aktörer i industrin. Jag tycker också att Padgham är ett bra praktiskt exempel för Ingemar Stenmarks kända citat; ”Jag vet inget om tur. Bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag.” 14 Ett tydligt exempel på att de som lyckas bäst kan ta sig till toppen genom tur, men att turen kommer från erfarenhet och nedlagd tid, som i slutändan resulterar i framgång, och ofta genom tur.

   

   

   

  Referenser:

   

  1,11,12,13 Erlewine, Stephen Thomas. ”AllMusic Review of Genesis - Invisible Touch”. All Music. N.d.

  http://www.allmusic.com/album/invisible-touch-mw0000190104   2017-03-01. 

    

   

  2,3,4,5,7 Massey, Howard. ”Behind the Glass - Top Record Producers Tell How They Craft The Hits”; 2 uppl.

  Milwaukee: Backbeat Books. 2009. s.174-181.

      

   

  6 Howell, Steve. ”How do I set up a gated reverb?” Sound On Sound. Mars 2005.  

  http://www.soundonsound.com/q-how-to...p-gated-reverb 2017-03-03.

   

   

  8N.a. ”Billboard Charts Archive - The Hot 100 - 1986 Archive” Billboard. N.d. 

  http://www.billboard.com/archive/charts/1986/hot-100  2017-03-03.

   

   

  9 Young, Alex. ”Dusting ’Em Off: Genesis - Invisible Touch.” Consequence of Sound. 27 Mars 2010. 

  http://consequenceofsound.net/2010/0...visible-touch/  2017-03-03.

   

   

  10 N.a. ”E-mu Emulator II” Vintage Synth Explorer. N.d. http://www.vintagesynth.com/emu/emulator2.php

  2017-03-03.

   

   

  14 Persson, Stefan. ”7 citat av Ingemar Stenmark som man bara måste älska.” Sportbibeln. 17 Feb. 2016.

              http://www.sportbibeln.se/alpint/7-c...a-maste-alska/  2017-03-03.

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Först och främst, bra jobbat! Intressanta vinklar på vad tekniker, producenter och kompositörer har för relation i studion.
  Jag förstår att det skulle bli ett långt arbete men jag saknar att inte läsa en introduktion innan själva arbetet. Jag tror att det skulle vara lättare för läsaren att ta del av informationen då, det skulle också tydliggöra vad för teknik arbetet handlar om.
  Jag vet inte riktigt om Padgham gjort sig ”ökänd”, det kanske hellre är så att han gjort sig känd?

  Det finns en del grammatik i artikeln som du kanske vill se över.
  Under historik; ”Alltså två artister band som Padgham har, genom sitt arbete, skapat deras sound på ett sätt” blir en konstig mening.
  ”Jag tycker att ETT intressant del”
  Under egna kommentarer; ”Jag tycker att också att det är intressant att i och med att Padgham hade tillgång…” I den här meningen är det helt enkelt för många ”att”, meningen är också otroligt lång.

  Jag gillar det du tar upp om kompositörer och att artisters eget komponerande verkligen är något att hylla! Och jag skrattade väldigt gott när jag stötte på Stenmark-citatet i reflektionerna!

  Tack för läsningen!
  Posted 09:51, 8 Mar 2017
  Intressant läsning! Det märks att du har gjort mycket efterforskning för att få fram all information om albumet och dess inblandade. Att du belyser de experimentella faktorerna bakom soundets framkomst ser jag också som mycket positivt eftersom det är så, i regel snarare än undantag, att de mest framgångsrika slutprodukterna har kommit till av misstag eller experimentering
  Artikeln är välfylld och belyser processen bakom albumets tillverkning på ett bra sätt. Ska jag försöka klämma in någon konstruktiv kritik i denna kommentar så blir det i liknande spår som ovanstående kommentar, det är några små grammatiska fel här och där men inget allvarligt!

  Bra jobbat, tack och hej!
  Posted 14:15, 8 Mar 2017
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.