Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > Follow the Leader - Korn

Follow the Leader - Korn

  Table of contents
  No headers

  Korn är ett amerikanskt band som brukar ses som bandet som gjorde sub-genren nu-metal stor med deras experimentella sound som involverar influenser ifrån genrer som hip-hop, funk, heavy metal och thrash metal. Follow the Leader är Korns tredje studioinspelade album som innebar startskottet för bandets, och även genrens, popularitet inom mainstream. För bandet var meningen att soundet skulle vara nytt och säreget, vilket det också blev känt för. Albumet är en experimentell blandning av tung och kaotisk instrumentering, olika effekter och inspelningsmetoder tillsammans med inslag av funkiga melodier.

   

   

  Utgivningsår: 1998

  Artist: Korn

  Komposition: Follow the Leader

  Musiker: Jonathan Davis (sång), Brian “Head” Welch (gitarr), James “Munky” Shaffer (gitarr, Reginald “Fieldy” Arvizu (bas), David Silveria (trummor)

  Skivbolag: Epic Records/Immortal Records

  Producent: Toby Wright

  Tekniker: Toby Wright (inspelning, mixning), Brendan O’Brien (mixning), Stephen Marcussen (mastrering)

  Förlag: Warner Bros. Music Corp. 

  Kompositör: Korn

   

   

  Liknande fonogram

  Eftersom albumet Follow the Leader var såpass banbrytande i sitt sound finns det inte mycket liknande musikstycken ifrån tidigare artister. Dock är Sepulturas album Roots nämnvärt då instrumenteringen påminner om Follow the Leader, dessutom har medlemmarna i Korn berättat i en intervju med Loudwire att de lyssnat mycket till bland annat Sepultura och Pantera.(2) Follow the Leader har å andra sidan influerat en rad senare artister. Avsiktligen eller inte hörs blandningen av hip och metal, som på något sätt utgör en stor del i nu-metal, i Limp Bizkits andra album Significant Other,, även om de argumenterat för motsatsen.(6) Andra band som till exempel Slipknot har också inslag som påminner stort om Korn i låtar som “Purity”, “Scissors”, “Me inside” eller “No Life” ifrån debutalbumet Slipknot.

   

  Kännetecken

  Det som kännetecknar albumets sound är den experimentella anda att tänja på gränserna för hur musik produceras. Ett mycket omtalat exempel på ett experiment är det ljusa tremololjudet som spelas av Brian i låten “Freak on a Leash”. För att uppnå detta testade Toby Wright olika metoder som resulterade i en mikrofonuppsättnig av en Shure 57 och en Senheiser 421 till en Pignose-förstärkare. Mellan dessa två punkter placerades också en vanlig luftkonditioneringsfläkt. (3, 5)
  Övriga kännetecken är otroligt tunga och nedstämda gitarriff, hård och tryckande bas, ljudeffekter som för övrigt inte brukar höra hemma i en musikproduktion. Detta blandat med funk och hip-hop-inspirerade melodier och sång som skiftar väldigt i dynamik. (1, 3, 4, 5)

   

  Historik

  Utvecklandet av metoden bakom denna skiva har varit “trial and error” så att säga. Både bandet och producenten Toby Wright strävade efter att använda så lite plug-ins och signalbehandling som möjligt, de flesta ljudeffekter och dylikt som förekommer är analoga ljud som spelats in i sin nakenhet, även om det finns en del effekter som tillkommit vid mixning. Exempel på effekter som Wright själv lägger på i efterhand är enklare effekter som kompressorer eller reverb, dock bara om det behövs(5). Som producent är Wright ganska avslappnad och styr inte med järnhand utan lät, i Korns fall, bandet att bestämma större delen själva och medverkade mer igenom att uppfylla deras visioner, trots att det innebar stora mängder festande i studion. (3, 5)

   

  Egna kommentarer 

  Under de tre månader som Korn och Wright spelade in skivan bedrevs det som sagt mycket festande som involverade både alkohol- och drogmissbruk och till och med sexuella aktiviteter i studion under inspelningarna. Många argumenterar säkerligen för att arbetet i studion hade underlättats om detta inte förekommit, vilket det säkerligen också hade gjort. Å andra sidan hade kanske inte albumet fått sitt kaotiska signum om det blivit producerat under “normala” förhållanden, Korns musik cirkulerar ju trots allt kring kaotiska händelser och trasiga liv. (1, 4)

   

   

  1. Blabbermouth (2013). KORN Interviewed By U.K.'s SCUZZ
  (http://www.blabbermouth.net/news/korn-interviewed-by-u-k-s-scuzz-video/, hämtad 20/2 2017)

  2. Wiederhorn, Jon (2016). 18 Years Ago: Korn Take Nu-Metal to the Masses With ‘Follow the Leader

  (http://loudwire.com/korn-follow-the-leader-album-anniversary/, hämtad 20/2 2017)

  3. Daley, Dan (2005). Toby Wright: Recording Hard Rock.
  (http://www.soundonsound.com/people/toby-wright-recording-hard-rock, hämtad 20/2 2017)

  4. Mitch Schneider Organization (1999). Korn… In their words (Close up with Jonathan).
  (http://www.msopr.com/press-releases/korn-in-their-words-close-up-with-jonathan/, hämtad 20/2 2017)

  5. Massey, Howard (2009), Behind the Glass, Volume 2. Blackbeat Books: Milwaukee.

  6. Devenish, Colin (2000) , Limp Bizkit. St. Martins Press: New York (E-bok, https://books.google.se, hämtad 20/2 2017)

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Bra text om ett intressant band i mitt tycke! Jag är personligen ett stort fan av just denna musik som KoRn, Limp Bizkit och SlipKnoT och tycker det är intressant under "Egna kommentarer" där man får en insikt i vad som verkligen händer när de spelar in i musiken. Det är nog sant som du säger, att arbetet skulle nog ha kunnat förfinats om det inte var så mycket förekommande av droger och alkohol i studion, men det är kanske, tyvärr, en del i albumets själva känsla.
  Intressant också att höra om tremolo-effekten på Heads gitarrspår i "Freak On A Leash" som är ett av låtens, och kanske till och med KoRns, mest kända signum. Det jag skulle vilja veta mer av just detta album och just detta spår, "Freak On A Leash" är refrängen, där Fieldys slap-bass träder fram och hur de fick fram det soundet, vilket jag tycker är bandets främsta signum tillsammans med Davis sång.
  Posted 09:46, 7 Mar 2017
  Väldigt intressant läsning. Jag blir verkligen imponerad av deras inställning till det analoga och att dom till och med använder fysiska tekniker för ljudmanipuleringen!
  Jag har helt ärligt inte så mycket att säga om den här artikel, det kändes som effektiv och underhållande läsning rakt igenom.
  Möjligtvis att i introduktionen kanske det skulle vara bra att sätta ”nu metal” inom citationstecken, kursiv text eller med stor bokstav för att tydliggöra att ”nu” är en del av genren?

  Tack för läsningen!
  Posted 09:29, 8 Mar 2017
  Mycket intressant artikel! Jag tycker, precis som "h15johkl", att det var väldigt intressant att höra om tremolo-effekten med fläkten. Under rubriken "Historik" skriver du att en del effekter tillkom vid mixningen. Om det går att hitta vad det var för typ av effekter hade det varit intressant om detta lades till. Annars väldigt bra jobbat!
  Posted 14:10, 9 Mar 2017
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.