Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > Back to Black

Back to Black

  Table of contents
  No headers

  Amy Winehouse – Back to Black (album)

  Amy Winehouse var en brittisk sångerska, född 1983, som är mest känd för sin hit-singel ”Rehab” som finns med på det sista album, som hon gjorde innan sin död år 2011, ”Back to Black”. Amy tyckte mycket om soulmusiken från 60-talet, men även mycket modern musik inom t.ex. hip-hop och ny soul, vilket var stora inspirationer för henne när hon skrev sin musik. Titeln på albumet är också titeln på en av låtarna från det, och handlar om uppbrottet från dåvarande pojkvännen. (1)

   

  Utgivningsår: 2006

  Artist: Amy Winehouse

  Komposition: Back to Black

  Genre: R&B, Pop

  Musiker: John Adams (gitarr), Thomas Brenneck (gitarr), Binky Griptite (gitarr), Nick Movshon (bas) Troy Auxilly-Wilson (trummor), Vitor Axelrod (piano) Dave Bishop (sax) Dave Guy (trumpet) Mark Berrow (violin) Perry Mason (orkersterledare) och många fler.

  Skivbolag: Universal Records/Island Records

  Producent: Mark Ronson, Salaam Remi

  Tekniker: Mark Ronson,Gabriel Roth, Salaam Remi, Tom Elmhirst (Mixning) Matt Paul (Mixnings assistent)

  Förlag: Universal Music Company

  Kompositörer: Mark Ronson,Nick Ashford, Paul O’Duffy, Robert Poindexter, Valerie Simpson och Amy Winehouse. (2)

   

  Liknande Fonogram

  En av producenterna för detta album Mark Ronson, släppte även ett eget album, ”Verison”,med liknande inspirationer, där han gjorde annorlunda covers på äldre låtar. Låtarna på detta album har ungeför samma sound som låtarna på "Back to Black", de är lite av en blandning av gammaldags hip-hop och 60-tals soul, med mycket inspiration från motown. Man säger att de låter lite som en varieté från det sena 60-talet. (3)

  Ronson har även vart med och skrivit och producerat ett par låtar på Christina Aguileras album ”Back to Basics” som även dessa har liknande inspirationer. (4) Dessa två låtar heter "Slow Down Baby" och "Welcome", båda dessa låtar har stort fokus på stråkar och blåsintrument. Dock är det den förstnämnda som är mest lik låtarna från "Back to Black" då där finns mycket influenser från tidig hip-hop och där finns även mycket blåsinstrument.

   

  Kännetecken

  Det som känneteckar detta album är främst de väldigt tydliga influenserna från 60-talet. Hennes musik har ett väldigt speciellt sound, det låter nästan lite som att det är inspelat under mitten på 1900-talet, och tillsammans med hennes väldigt egna röst, så blir resultatet unikt.

  Man använde sig också av en analog Struder16-track one-inch bandspelare när man spelade in.(4)  Musiken känns väldigt levande, och detta mycket pga. att bandet Dap-Kings spelade in musiken live, vilket ledde till att en del läckage från studion fanns kvar på inspelningen. (6)

  Ett annat kännetecken är att instrumenten som man har valt att fokusera på är mycket blåsinstrument som t.ex. saxofon och trumpet, även en hel del percussion och violiner. Musiken påminner mycket om Motown, vilket är att vänta då hon som sagt hämtade mycket inspiration från 60-talets soulmusik. (4)

   

  Historik

  Skivan ”Back to Black” var annorlunda än hennes tidigare album ”Frank”, som istället hade många influenser från jazz, men detta välkomnades varmt av hennes fans. Hon sa själv att hon ville göra något annat med det nya albumet, men ändå inte allt för annorlunda, och valde därför att skriva tillsammans med sin tidigare producent Salaam Rami, men också att arbeta med någon helt ny, denna person blev Mark Ronson. (5)

  Proceduren för att få fram soundet till detta album var egentligen ganska enkel, Ronson ställde frågorna ”vad gillar du att lyssna på för musik?” och ”hur vill du att din skiva ska låta?”, och det visade sig att de hade ganska lik musiksmak och att Ronson hade tidigare kunskap inom den genren, vilket ledde till ett bra och ganska enkelt samarbete mellan de båda.

   

  Egna Kommentarer

  Största delen av albumet präglas av låtar med en sorgsen text, vilket vittnar om att hon under tiden hon skrev musiken inte var under sin bästa tid i livet.

  Det var många som spekulerade om uppbrottet från sin dåvarande pojkvän (som hon sedan gick tillbaka till och gifte sig med) och all press för att släppa ett nytt album gjorde att hon blev alltmer ohälsosam och gick ner mycket i vikt. Det är ju ingen hemlighet att hon på senare år levde ett liv fullt av festande och droger, kanske var det en blandning av allt detta som låg bakom känslan på albumet.

  Files (0)

   

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Jättebra text med intressanta detaljer om fonogrammet. Det jag tänkte på var att det hade varit intressant att få specificerat lite mer i detalj vilka likheter som finns till de fonogrammen du skrivit om under Liknande fonogram.
  Sen sista delen, specifikt sista frågan i texten förstår jag inte riktigt din tanke med och hur det hänger ihop med texten för övrigt? Det kanske du skulle kunna utveckla lite mer. Annars, bra och intressant!
  Posted 21:35, 7 Mar 2017
  Bra och intressant text!
  Jag tycker inte att det helt och hållet framgår vilken inspelningsteknik de tillämpade. Kan du nämna något kort om hur inspelningsprocessen såg ut?
  Bra jobbat!
  Posted 09:41, 8 Mar 2017
  Bra och mycket intressant text! Finns inte så mycket jag kan komma på vad du skulle ändra, men håller med som ovan nämnt att du skulle kunna utveckla lite mer under "Liknande fonogram". Jag saknar även en hänvisning om var du har hämtat informationen till det första stycket? I övrigt tycker jag att texten är perfekt! Bra jobbat!
  Posted 16:45, 8 Mar 2017
  Intressanta informationer om fonogrammet, men jag saknar en koppling till „inspelningstekniken“ som nämns i själva uppgiftsställning till WIKI artikeln. Om du skriver lite om detta så får du samtidigt lite mer text.

  Thomas Gertz
  Posted 22:28, 8 Mar 2017
  Tack för kommentarnerna! :) Har nu ändrat om lite och hoppas jag lyckats förbättra de områden ni pratat om :)
  Posted 17:42, 9 Mar 2017
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.