Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > Alicia Keys - As I Am

Alicia Keys - As I Am

    Table of contents
    No headers
    Albumet As I Am med Alicia Keys är nästan uteslutande inspelat av New York baserade teknikern Ann Mincieli. Inspelningen är gjord med påläggsteknik. Mincieli har använt ungefär fem olika mikrofoner för att spela in Alicia Keys röst, valet av mikrofon baserades på vilket register sången var i och vilken känsla som skulle förmedlas. Några av mikrofonerna som använts är en Telefunken M16 och en Telefunken ELA M 270. Alicias röst har re-ampats en hel del på albumet. Mincieli jobbar mycket med mikrofonplacering och har experimenterat mycket med mid-side inspelningar som hon utvecklar och tar steget längre och jobbar med balans och fas. Hon jobbar också ofta med bara en mikrofon placerad på 2 meters distans från källan för att få ambiens i signalen. Genom att placera en mikrofon en halv meter bakom huvudmikrofonen vid inspelning av backing vocals jobbade hon med de naturliga delays som uppstår.
     
    Utgivningsår: 2007 
    Artist: Alicia Keys 
    Komposition: As I Am
    Musiker: Mark Batson -  Clavinet, trumprogrammering, hammond B3, blåsrrangemang, Moog-bas, Moog Synthesizer, orgel (Hammond), Piano, stråkprogrammering
    Kerry Brothers - trumprogrammering, blåsrrangemang
    Ray Chew - blåsrrangemang
    Michael Dease - Bastrombon, tenortrombon
    Darryl Dixon - Altsaxofon
    Duane Eubanks - Trumpet
    Damon Fox - Hammond B3, mellotron, Moog Synthesizer, orgel (Hammond)
    L. Green - Vocals (Bakgrund)
    Ron Haney - Gitarr
    David Ryan Harris - Gitarr
    Sean Hurley - Elbas
    Paul Ill - Elbas
    Steve Jordan - Trummor
    Ryan Keberle - Tenortrombon
    Alicia Keys - Fender Rhodes, cembalo, blåsrrangemang, Mellotron, Moog Synthesizer, Piano, stråkprogrammering, Synthesizer, bassynth, stråksynth, Vocals, Vocals (Background), Vocoder, Wurlitzerpiano
    Harry Kim - Trombon
    Trevor Lawrence - Trummor
    Harold Lilly - Vocals (background)
    Carl Maraghi - Barrytonsax
    Mark Robohm - Trummor
    John Mayer - Gitarr, rytmisk gitarr, vocals, vocals (background)
    Steve Mostyn - Akustisk gitarr, elbas
    Linda Perry -Piano, vocals (bakground)
    John Salvatore Scaglione - Gitarr, rytmisk gitarr
    John Jubu Smith - Gitarr
    Jumaane Smith - Trumpet
    Jack Splash - Flertalet instrument
    Alonzo "Novel" Stevenson - Vocals (bakground)
    David Stout - Trumpet
    Jason Sugata - Valthorn
    Peter Thorn - Gitarr
    David Watson - Tenorsaxofon
    Ethan Phillips - Bas
    Sean O’Shea - Trummor
    Sergio Rios - Gitarr
    Dan Hastle - Keyboard
    Steward Killen - Slagverk
    Everett K. Harp - Saxofon
    Skivbolag: J Records
    Producent: Mark Batson, Kerry Brothers, Dirty Harry, Alicia Keys, John Mayer, Linda Perry, jack Splash
    Ljudtekniker: Ann Mincieli, Andrew Chavez, Vincent Creusot, Brendan Dekora, Chad Franscoviak, Keith Gretlein, Zach Hancock, Kristofer Kaufman, Manny Marroquin,, Linda Perry, Glenn Pittman, Seamus Tyson, Seth Waldmann, Stuart White
    Assisterande ljudtekniker: 
    Vincent Creusot, Brendan Dekora, Keith Gretlein, Zach Hancock, Kristofer Kaufman, Linda Perry, Glenn Pittman, Seamus Tyson, Seth Waldmann
    Förlag: BMG Entertainment
    Kompositör: Marsha Ambrosius, Mark Batson, Kerry Brothers, Mary Frierson, Paul Green, Carl Hampton, Ron Haney, George M. Harry, Alicia Keys, Harold Lilly, Steve Mostyn, Tom Nixon, Linda Perry, Jack Splash
     
    Liknande fonogram
    På Alicia Keys andra album The Diary of Alicia Keys som Mincieli också är tekniker på hörs stora likheter i soundet, piano och keys har en framträdande roll i produktionerna kombinerat med ett specifikt trumsound av hiphop-karaktär.
     
    Kännetecken
    För Alicia's röst använder Mincieli ofta samma signalkedja, den består av en Neve 1073 pre-amp och en CL1V kompressor1 och när hon önskar med low-mid på rösten använder hon istället en 1176 blackface-kompressor. På albumet används mycket ampar och pedaler på keyboarden. Generellt har de flesta ljuden tweakats och inget ljud har använts med pre-sets utan det går genom en pedal, en amp eller gitarr. Albumet innehåller både akustiska och elektroniska instrument.
    För basljudet användes en Yamaha Subkick, en direktsignal samt uppmickat baskabinett med en AKG C12 eller en Neumann TLM 103 och genom att blanda de tre signalerna fick Mincieli mycket botten från subkicken, attack från direktsignalen och fyllighet från mikrofonupptagningen.
    För trummorna som spelats in experimenterade de och använde flera olika tekniker, stämt och klätt trummorna olika och gått emot alla regler om vad som är rätt och fel.

    Historik
    Något centralt för inspelningen är att Mincieli får svar på ett antal frågor innan inspelning, vilken tonart Alicia ska spela i, vilket omfång låten har, om hon vill ha ett nära eller ambient sound, detta för att kunna använda rätt mikrofoner och piano för låten.
    När 17st låtar skulle spelas in under en helg placerades Alicia i kontrollrummet, skild från musikerna i studion för att slippa läckage på instrumentspåren, hon fick en billig mikrofon att sjunga i för musikernas skull men det hela slutade med att inspelningen av rösten användes på tre låtar på albumet. Alicia Keys har beskrivit albumet som rebelliskt och vissa av låtarna på albumet bekräftar hennes koppling till 1960 och 1970-tals soul medan andra låtar lutar mer åt rock - från Beatles till U2. Musiken andas gospel-roots och vintage soul som uppdaterats med djup bas och programmerade trumbeats. 

    Egen kommentar
    Då mycket på albumet re-ampats och tweakats så innebär det att mycket tid går åt för att få fram det önskvärda ljudet, något man säkert skulle kunna göra på ett mer tidseffektivt sätt men med nackdelen att mycket av känslan försvinner. De akustiska inslagen skulle man också kunna byta ut mot digitala för att spara tid men det hade också gjort att mycket av känslan försvann och personligen är det kombinationen av akustiskt och digitalt på det här albumet som tilltalar mig.
     
     
    Referenser
    Massey, Howard (2009). Behind the Glass, Volume II. Top producers tell how they craft the hits. Milwaukee: Backbeat Books
    Discogs (i.d) Alicia Keys As I Am. Hämtad 7 mars 2017 från
     
    Allmusic (i.d) Alicia Keys As I Am. Hämtad 7 mars 2017 från
     
    Bieger, Hannes (2013) Jungle City, New York. Hämtad 9 mars från 
     
    Brown, Janice. (2009). Key to Keys: Ann Mincieli, Chief Engineer, Album Coordinatior, Studio Managing Director. Hämtad 7 mars 2017 från


    Discogs (i.d) J Records. Hämtad 7 mars 2017 från

     
    Keith, John Dylan (2006) EQ Magazine: How to Stuff an Oven. The Studio Diary of Alicia Keys. Hämtad 9 mars 2017 från 
     
    Pareles, Jon (2007) A Neo-Soul Star as She Is: Nurturing Her Inner Rebel. Hämtad 9 mars 2017 från 
    http://www.nytimes.com/2007/09/09/arts/music/09pare.html

     
    Smith, Ebonie (i.d) Masters Behind the Mix: A Behind-the-Scenes Glimpse Into Music Making With Engineer/Producer Ann Mincieli. Hämtad 9 mars 2017 från http://www.atlanticrecords.com/posts/masters-behind-mix-behind-scenes-glimpse-music-making-engineerproducer-ann-mincieli-24346

    Files (0)

     

    Comments (4)

    Viewing 4 of 4 comments: view all
    Intressant text! Väldigt uttömmande personallista, kul. Det hade varit kul att veta vilka de olika mikrofonerna Mincieli använt på Alicias röst och även hur re-amping-processen gått till, förstår så klart att den informationen kanske är svår att få tag på.
    Jag känner inte till någon CL1V-kompressor och hittar inget vid en sökning? Kan du länka till den kompressorn, eller är det möjligen en CL1B du syftar till? Kul med detaljen kring subkicken på basen!
    Posted 09:16, 8 Mar 2017
    Bra skrivet! Väldigt intressant läsning!
    Du nämner att det gått åt mycket tid åt att re-ampa och tweaka samt att man hade kunna göra allt mer tidseffektivt, genom att exempelvis blanda in mer digitala inslag. Hur lång tid tog hela albumets inspelningsprocess innan det utgavs?
    Bra jobbat!
    Posted 09:28, 8 Mar 2017
    Oj det var många musiker med på albumet! Jag har ingen som helst relation till Alicia Keyes, vilket sound var de ute efter till albumet? Oklart om jag uppfattade det, mer än att det var hip-hop karaktär på trumsoundet. I övrigt tyckte jag att det var en intressant artikel, bra jobbat!
    Posted 16:27, 8 Mar 2017
    Tack för kommentarerna och bra kritik! Har uppdaterat texten nu och det enda jag inte kan hitta är exakt hur lång tid inspelningen av albumet tog.
    Posted 18:44, 9 Mar 2017
    Viewing 4 of 4 comments: view all
    You must login to post a comment.