Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i studio VT17 > Alicia Keys - As I Am

Alicia Keys - As I Am

  Table of contents
  No headers
  Albumet As I Am med Alicia Keys är nästan uteslutande inspelat av New York baserade teknikern Ann Mincieli. Inspelningen är gjord med påläggsteknik. Mincieli har använt ungefär fem olika mikrofoner för att spela in Alicia Keys röst, valet av mikrofon baserades på vilket register sången var i och vilken känsla som skulle förmedlas. Några av mikrofonerna som använts är en Telefunken M16 och en Telefunken ELA M 270. Alicias röst har re-ampats en hel del på albumet. Mincieli jobbar mycket med mikrofonplacering och har experimenterat mycket med mid-side inspelningar som hon utvecklar och tar steget längre och jobbar med balans och fas. Hon jobbar också ofta med bara en mikrofon placerad på 2 meters distans från källan för att få ambiens i signalen. Genom att placera en mikrofon en halv meter bakom huvudmikrofonen vid inspelning av backing vocals jobbade hon med de naturliga delays som uppstår.
   
  Utgivningsår: 2007 
  Artist: Alicia Keys 
  Komposition: As I Am
  Musiker: Mark Batson -  Clavinet, trumprogrammering, hammond B3, blåsrrangemang, Moog-bas, Moog Synthesizer, orgel (Hammond), Piano, stråkprogrammering
  Kerry Brothers - trumprogrammering, blåsrrangemang
  Ray Chew - blåsrrangemang
  Michael Dease - Bastrombon, tenortrombon
  Darryl Dixon - Altsaxofon
  Duane Eubanks - Trumpet
  Damon Fox - Hammond B3, mellotron, Moog Synthesizer, orgel (Hammond)
  L. Green - Vocals (Bakgrund)
  Ron Haney - Gitarr
  David Ryan Harris - Gitarr
  Sean Hurley - Elbas
  Paul Ill - Elbas
  Steve Jordan - Trummor
  Ryan Keberle - Tenortrombon
  Alicia Keys - Fender Rhodes, cembalo, blåsrrangemang, Mellotron, Moog Synthesizer, Piano, stråkprogrammering, Synthesizer, bassynth, stråksynth, Vocals, Vocals (Background), Vocoder, Wurlitzerpiano
  Harry Kim - Trombon
  Trevor Lawrence - Trummor
  Harold Lilly - Vocals (background)
  Carl Maraghi - Barrytonsax
  Mark Robohm - Trummor
  John Mayer - Gitarr, rytmisk gitarr, vocals, vocals (background)
  Steve Mostyn - Akustisk gitarr, elbas
  Linda Perry -Piano, vocals (bakground)
  John Salvatore Scaglione - Gitarr, rytmisk gitarr
  John Jubu Smith - Gitarr
  Jumaane Smith - Trumpet
  Jack Splash - Flertalet instrument
  Alonzo "Novel" Stevenson - Vocals (bakground)
  David Stout - Trumpet
  Jason Sugata - Valthorn
  Peter Thorn - Gitarr
  David Watson - Tenorsaxofon
  Ethan Phillips - Bas
  Sean O’Shea - Trummor
  Sergio Rios - Gitarr
  Dan Hastle - Keyboard
  Steward Killen - Slagverk
  Everett K. Harp - Saxofon
  Skivbolag: J Records
  Producent: Mark Batson, Kerry Brothers, Dirty Harry, Alicia Keys, John Mayer, Linda Perry, jack Splash
  Ljudtekniker: Ann Mincieli, Andrew Chavez, Vincent Creusot, Brendan Dekora, Chad Franscoviak, Keith Gretlein, Zach Hancock, Kristofer Kaufman, Manny Marroquin,, Linda Perry, Glenn Pittman, Seamus Tyson, Seth Waldmann, Stuart White
  Assisterande ljudtekniker: 
  Vincent Creusot, Brendan Dekora, Keith Gretlein, Zach Hancock, Kristofer Kaufman, Linda Perry, Glenn Pittman, Seamus Tyson, Seth Waldmann
  Förlag: BMG Entertainment
  Kompositör: Marsha Ambrosius, Mark Batson, Kerry Brothers, Mary Frierson, Paul Green, Carl Hampton, Ron Haney, George M. Harry, Alicia Keys, Harold Lilly, Steve Mostyn, Tom Nixon, Linda Perry, Jack Splash
   
  Liknande fonogram
  På Alicia Keys andra album The Diary of Alicia Keys som Mincieli också är tekniker på hörs stora likheter i soundet, piano och keys har en framträdande roll i produktionerna kombinerat med ett specifikt trumsound av hiphop-karaktär.
   
  Kännetecken
  För Alicia's röst använder Mincieli ofta samma signalkedja, den består av en Neve 1073 pre-amp och en CL1V kompressor1 och när hon önskar med low-mid på rösten använder hon istället en 1176 blackface-kompressor. På albumet används mycket ampar och pedaler på keyboarden. Generellt har de flesta ljuden tweakats och inget ljud har använts med pre-sets utan det går genom en pedal, en amp eller gitarr. Albumet innehåller både akustiska och elektroniska instrument.
  För basljudet användes en Yamaha Subkick, en direktsignal samt uppmickat baskabinett med en AKG C12 eller en Neumann TLM 103 och genom att blanda de tre signalerna fick Mincieli mycket botten från subkicken, attack från direktsignalen och fyllighet från mikrofonupptagningen.
  För trummorna som spelats in experimenterade de och använde flera olika tekniker, stämt och klätt trummorna olika och gått emot alla regler om vad som är rätt och fel.

  Historik
  Något centralt för inspelningen är att Mincieli får svar på ett antal frågor innan inspelning, vilken tonart Alicia ska spela i, vilket omfång låten har, om hon vill ha ett nära eller ambient sound, detta för att kunna använda rätt mikrofoner och piano för låten.
  När 17st låtar skulle spelas in under en helg placerades Alicia i kontrollrummet, skild från musikerna i studion för att slippa läckage på instrumentspåren, hon fick en billig mikrofon att sjunga i för musikernas skull men det hela slutade med att inspelningen av rösten användes på tre låtar på albumet. Alicia Keys har beskrivit albumet som rebelliskt och vissa av låtarna på albumet bekräftar hennes koppling till 1960 och 1970-tals soul medan andra låtar lutar mer åt rock - från Beatles till U2. Musiken andas gospel-roots och vintage soul som uppdaterats med djup bas och programmerade trumbeats. 

  Egen kommentar
  Då mycket på albumet re-ampats och tweakats så innebär det att mycket tid går åt för att få fram det önskvärda ljudet, något man säkert skulle kunna göra på ett mer tidseffektivt sätt men med nackdelen att mycket av känslan försvinner. De akustiska inslagen skulle man också kunna byta ut mot digitala för att spara tid men det hade också gjort att mycket av känslan försvann och personligen är det kombinationen av akustiskt och digitalt på det här albumet som tilltalar mig.
   
   
  Referenser
  Massey, Howard (2009). Behind the Glass, Volume II. Top producers tell how they craft the hits. Milwaukee: Backbeat Books
  Discogs (i.d) Alicia Keys As I Am. Hämtad 7 mars 2017 från
   
  Allmusic (i.d) Alicia Keys As I Am. Hämtad 7 mars 2017 från
   
  Bieger, Hannes (2013) Jungle City, New York. Hämtad 9 mars från 
   
  Brown, Janice. (2009). Key to Keys: Ann Mincieli, Chief Engineer, Album Coordinatior, Studio Managing Director. Hämtad 7 mars 2017 från


  Discogs (i.d) J Records. Hämtad 7 mars 2017 från

   
  Keith, John Dylan (2006) EQ Magazine: How to Stuff an Oven. The Studio Diary of Alicia Keys. Hämtad 9 mars 2017 från 
   
  Pareles, Jon (2007) A Neo-Soul Star as She Is: Nurturing Her Inner Rebel. Hämtad 9 mars 2017 från 
  http://www.nytimes.com/2007/09/09/arts/music/09pare.html

   
  Smith, Ebonie (i.d) Masters Behind the Mix: A Behind-the-Scenes Glimpse Into Music Making With Engineer/Producer Ann Mincieli. Hämtad 9 mars 2017 från http://www.atlanticrecords.com/posts/masters-behind-mix-behind-scenes-glimpse-music-making-engineerproducer-ann-mincieli-24346

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Intressant text! Väldigt uttömmande personallista, kul. Det hade varit kul att veta vilka de olika mikrofonerna Mincieli använt på Alicias röst och även hur re-amping-processen gått till, förstår så klart att den informationen kanske är svår att få tag på.
  Jag känner inte till någon CL1V-kompressor och hittar inget vid en sökning? Kan du länka till den kompressorn, eller är det möjligen en CL1B du syftar till? Kul med detaljen kring subkicken på basen!
  Posted 09:16, 8 Mar 2017
  Bra skrivet! Väldigt intressant läsning!
  Du nämner att det gått åt mycket tid åt att re-ampa och tweaka samt att man hade kunna göra allt mer tidseffektivt, genom att exempelvis blanda in mer digitala inslag. Hur lång tid tog hela albumets inspelningsprocess innan det utgavs?
  Bra jobbat!
  Posted 09:28, 8 Mar 2017
  Oj det var många musiker med på albumet! Jag har ingen som helst relation till Alicia Keyes, vilket sound var de ute efter till albumet? Oklart om jag uppfattade det, mer än att det var hip-hop karaktär på trumsoundet. I övrigt tyckte jag att det var en intressant artikel, bra jobbat!
  Posted 16:27, 8 Mar 2017
  Tack för kommentarerna och bra kritik! Har uppdaterat texten nu och det enda jag inte kan hitta är exakt hur lång tid inspelningen av albumet tog.
  Posted 18:44, 9 Mar 2017
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.