Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Yo-Yo Ma - The New York Album

Yo-Yo Ma - The New York Album

  “The New York Album” med “Yo-Yo Ma” som huvudartist spelades in med två mikrofoner av märket B&K (Bruel and Kjaer). Inspelningen av låtarna gick till så att man placerade de två mikrofonerna på ett sådant sätt att hela orkestern ”Baltimore Symphony Orchestra” samt “Yo-Yo Ma” spelades in samtidigt i en enda tagning (Massey 2009, s. 104).

   

  Utgivningsår: 1994.

  Komposition: The New York Album.

  Artist: Yo-Yo Ma - Cello.

  Orkester: Baltimore Symphony Orchestra.

  Kompositör: Stephen Albert, Béla Bartókoch och Ernest Bloch.

  Skivbolag: Sony Classical Records.

  Producent (Art Director): Steven Epstein.

  Tekniker: Richard King- Assistant Engineer, Steven Deur- Editing Engineer, Bud Graham- Balance Engineer, Ellen Fitton- Editing Engineer, Post Production Engineer.

   

  All fakta för albumet ovanför är tagen på http://www.allmusic.com/album/the-new-york-album-mw0001792832/credits.

   

  Liknande fonogram

  Eskow (2006) skriver att producenten Steven Epstein har spelat in många klassiska verk med 2 mikrofoner som är av märket B&K (Bruel and Kjaer). Ett av alla dessa verk är med dirigenten Lorin Maazel som följande nedanför visar:

  1.      Jean Sibelius, Julian Rachlin, Lorin Maazel, Pittsburgh Symphony Orchestra‎– Sibelius Violin Concerto Orchestral Works (Discogs 2016).

   

  Kännetecken

  Ett kännetecken för inspelning med 2 mikrofoner är att Epstein har lyckats få ett bra djup så att man kan känna igen rymden som finns i en konsertsal på ett äkta sätt.  Det andra kännetecknet är att instrumenten sinsemellan har en bra balans fastän det är bara 2 mikrofoner. Ljudet är rent och klart samt att soundet matchar musiken på ett ypperligt sätt är ytterligare ett kännetecken.

   

  Historik

  Steven Epstein kunde i början av sin karriär använda ända upp till 17 eller 18 mikrofoner av AKG C12s med cardiod karaktär vid inspelning av klassisk musik. Senare i karriären hade Epstein som mål att bara använda 2 mikrofoner om det var möjligt i den aktuella inspelningen. Vid en inspelning med orkestern ”Toronto Symphony” i Kanada 1980 så var teknikern Graham och Epstein inte riktigt nöjda med upptagningen av ljudet. Man använde då tre AKG 414s för hela orkestern samt två spot mikrofoner av märket Neuman KM 184s som spelade in stråkarna. Både Graham och Epstein provade att byta karaktären på AKG 414s mikrofonerna till omni. Ända sedan dess har det alltid varit omni som karaktär vid inspelningar av klassisk musik(Eskow, 2006).

   

  Därefter började man spela in med två eller 3 mikrofoner av märket Schoeps med MK2 kapsel som har karaktäristiken omni. Det gjorde man ända tills det kom en ingenjör från B&K, numera DPA, som visade och demonstrerade två nya mikrofoner som hette B&K 4003s (Eskow, 2006)och som matchat par hette de B&K 4009s (Massey 2009, s. 103).  Steven Epstein blev väldigt nöjd med vad de mikrofonerna kunde åstadkomma och de blev hans favoriter för att spela in hela orkestrar (Eskow, 2006). 

   

  Vid inspelningen av ”New York Album” så använde Steven Epstein bara två mikrofoner av märket B&K (Bruel and Kjaer).  I vanliga fall så brukade man spela in orkestern samt ensemblen först och därefter så skulle Yo-Yo Ma lägga på en dubbning. Men det visade sig att inspelningsmiljön var så perfekt att man inte behövde lägga på någon dubbning av Yo-Yo Ma. För att Epstein skulle kunna redigera inspelningen i ett senare skede så spelade man vanligtvis in verket flera gånger med orkestern. Vid redigeringen så tog man de partier som var bäst i varje inspelning och sammansatte verket så. ”New York Album” spelades in under ledning av dirigenten David Zinman som gjorde det möjligt att man kunde spela in med 2 mikrofoner under realtid. All mixning skedde alltså bara på två mikrofoner, som utgjorde ett stereospår, och alla instrument spelades in samtidigt från början till slutet av en låt (Massey 2009, ss. 103-105).

   

  Egen kommentar

  Steven Epstein är den producenten som har jobbat över 30 år på Sony (Eskow, 2006) och hans mentor hette Tommy Frost (May 2009). Den erfarenhet han har fått genom alla dessa år med att prova olika mikrofoner och tekniska möjligheter som har gjort att han vunnit 9 grammys måste ha bidragit till att han inte var alltför effektiv vad det gäller tid. För att effektivisera inspelningsprocessen så skulle teamet ha använt samma inspelningsplats alternativt bygga en egen konserthall där man spelade in alla klassiska inspelningar live. I denna konserthall så skulle man ha givna mikrofoner på ungefär samma plats för alla typer av orkestrar. Det skulle göra att man sparade tid och inspelningarna borde också bli ännu bättre. Detta eftersom man skulle optimera inspelningsplatsen med mikrofonplaceringarna och så skulle man dessutom få det optimala soundet i rummet i alla inspelningar. Med alla optimeringar så skulle man inte behöva justera så mycket när varje orkester kommer för att spela in. Det hela borde spara tid på inspelningen samt att slutmixen borde bli bättre för produkten och det i sin tur skulle säkerligen generera ännu fler grammys.

   


   

  2. Referenser

   

  Litteratur

  Massey, Howard (2009). Behind the glass Volyme 2. United States of America: Backbeat Books.

   

  Internet

  ALLMUSIC (2016). “Yo-Yo Ma, The New York Album”, http://www.allmusic.com/album/the-new-york-album-mw0001792832/credits, (Hämtad 2016-02-01).

   

  Discogs (2016). “Jean Sibelius, Julian Rachlin, Lorin Maazel, Pittsburgh Symphony Orchestra‎– Sibelius Violin Concerto Orchestral Works”,

   http://www.discogs.com/Jean-Sibelius-Julian-Rachlin-Lorin-Maazel-Pittsburgh-Symphony-Orchestra-Sibelius-Violin-Concerto-Orc/release/6760381, (Hämtad 2016-02-01).

   

  Eskow, Gary (2006). Steve Epstein: Grammy-winner knows that, in micking, less is more. MIX.

  http://www.mixonline.com/news/profiles/steve-epstein/375433 (Hämtad 2016-02-01).

   

  May, Thomas (2009). The Producer. Life With Music & Culture.

  http://www.listenmusicmag.com/music-in-my-life/the-producer.php (Hämtad 2016-02-01).

   

  Lyssna på Spotify

  Yo-Yo Ma – The New York Album.

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Hej!
  Kul läsning! I min värld känns det otänkbart att spela in en hel orkester med endast 2 mikrofoner så det är helt klart imponerande att man ändå kan fånga musiken och rummet på ett äkta sätt.

  Din egna kommentarer kring effektivisering tycker jag känns kloka. Att bygga en egen konserthall är nog inte det billigaste alternativet, men att använda samma lokal och redan utplacerade mikrofoner kan nog vara tidsparande. Sen är ju frågan vad som är enklare att få till rent logistiskt. Att inspelningsteamet reser till orkestern, eller att hela orkestern reser till inspelningsteamet?
  En annan aspekt kan ju vara om Epstein verkligen ville ha samma ljud och samma rumsklang för alla olika orkestrar?

  Några förslag på meningar som kan förbättras:

  Du skriver ”Ett kännetecken med inspelning av 2 mikrofoner.”
  Jag tänker att det ska vara ”kännetecken för inspelning med”, annars kan det låta som att det är mickarna i sig som spelas in och inte instrumenten.

  Du skriver:
  ”Ljudet är rent och klart samt att soundet matchar musiken på ett ypperligt sätt är ytterligare ett kännetecken.”
  Meningen skulle må bra av ett ”att” i början.

  Slutligen
  ”och det i sin tur skulle säkerligen generera till ännu fler grammys.”
  Man kan nog ta bort ”till” efter generera.

  Annars var det som sagt en bra och intressant artikel!

  /Viktor
  Posted 18:06, 6 Mar 2016
  Hej Viktor!
  Det blir mera förståeligt om man skriver "kännetecken för inspelning med" som du föreslår och det ska jag ändra.

  Det andra förslaget du har att skriva "att" före meningen ”Ljudet är rent och klart samt att soundet matchar musiken på ett ypperligt sätt är ytterligare ett kännetecken” mår inte bra med ett att före enligt mig.

  Det tredje att ta bort ordet "till" känns inte nödvändigt, men jag gör det ändå.

  Det optimala för inseplningsprocessen är ju förstås att använda samma konserthall för alla orkestrar. Naturligtvis finns det nackdelar med det också som du nämner. edited 08:38, 12 Mar 2016
  Posted 10:03, 7 Mar 2016
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.