Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band

The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band

  Table of contents
  No headers

  Albumet "Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band" spelades in i Abbey Road studio i London. Under inspelningen av albumet så använde man 4-kanals bandspelare. Det fanns under tiden även 8-kanals bandspelare men de var bara tillgängliga i USA. Precis som deras tidigare album "Revolver" så använde man sig utav något som kallas "Reduction mix" vilket är ett system där man sparar på antal inspelningskanaler samt tillåter gruppen att fortsätta med sin inspelning. Precis som i albumet "Revolver" så var Geoff Emerick deras huvuljudtekniker. Mixen utav "sgt. pepper" gjordes i mono. Där bandet även närvarade. Stereomixen, som gjorde senare, gjordes utan att bandet närvarade. Detta för att göra EMI glada. 

   

  Utgivningsår:  1 June 1967 (UK), 2 June 1967 (US)

  Artist: The Beatles.

  Musiker: John Lennon: vocals, electric guitar, acoustic guitar, piano, Hammond organ, cowbell

  Paul Mcartney: vocals, electric guitar, bass, piano, Lowery organ
  George Harrison: vocals, electric guitar, acoustic guitar, harmonica, tambura, sitar, maracas
  Ringo Starr: vocals, drums, harmonica, tambourine, maracas, congas, bongos, chimes
  George Martin: Hammond organ, Lowery organ, piano, pianette, harpsichord, harmonium, glockenspiel
  Mal Evans: harmonica, Hammond organ, piano, alarm clock

  Neil Aspinall: harmonica, tambura. Plus ett antal inhyrda studio-musiker.

  Skivbolag: Parlophone/Capitol. 

  Producent: George Martin

  Tekniker: Geoff Emerick, Adrian Ibbetson, Malcolm Addey, Ken Townsend, Peter Vince.

  Förlag: Apple records, Universal Music.

  Kompositörer:Paul McCartney

   
  Liknande fonogram: 
  The Beatles:  "Revolver" (1966),The Kinks: ”Face To Face” (1966), Jefferson Airplane: ”Jefferson Airplane Takes Off” (1966)
   
  Kännetecken:
  Detta album kom att kännas mindre, Enligt George Harrison, som en gemensam inspelning som ett band. Med tanke på deras nya "Double Tracking"-teknik så behövde de inte spela tillsammans lika mycket. Det var främst Paul och Ringo som spela in deras delar tillsammans till albumet. Anledningen till att man använde sig utav "Double tracking"-teknik, var för att man sparade en del tid vid inspelning. Själva Tekniken gick ut på att man förstärkte inspelningen genom att man dubblerade inspelningen och fördröjde den. 
   
  Något som var speciellt med detta albumet var att varje låt skulle låta aningen annorlunda. Vanligtvis så var detta något som artister inte föredrog då man ville att alla låtar i ett album skulle ha liknande "sound". Någon som var att tacka för slutresultatet av albumet "Sgt Pepper's Lonely Heart Club Band" var  ljudteknikern och producenten Geoff Emerick. Som även spelade var med och arbetade på albumet "Revolver" som släpptes året innan. 
   
  Historik:
  Geoff Emerick, som var huvudljudteknikern för albumet "Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band" hade även lyckats göra ett avtryck redan under föregående albumet "Revolver". Geoff Emerick blev 1962 (Endast 15 år gammal) "Assiant Engineer" vid Abbey Road Studios. Han blev även då introducerad för The Beatles musik och fick närvara under inspelningarna utav deras första låtar. Han arbetade även senare med två utav deras låtar som var: "I want to hold you hand" och låten "she loves you". Låtar som även kom att göra de kända utomlands. Vid 19-års ålder så blev Geoff Emerick deras "huvudtekniker". Han kom, tillsammans med The Beatles, att göra avtryck i musikvärlden för deras innovativa inspelningssätt. 
   
  Även om inspelningstekniken under det föregående albumet "Revolver" var lika "sgt. pepper.." så var själva inspelningen utav "Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band" något utav en nystart. George Martin och The Beatles hade kommit överens om att tidigare inspelningstekniker inte skulle användas under detta album igen. Vilket innebar till exempel att man inte skulle spela in sång genom Leslie Rotary-högtalare. 
   
  Albumt börjades spelas in den 6:e december 1966 och blev klart den 21:a April 1967. Inför detta album så tämjde man mycket på inspelningsgränser vilket gav albumet ett väldigt nytänkade sound. De hyrde in musiker, använde sig utav orkestrar och blandade genrer. Allt från psykadelisk till rock. Det var inte längre bara fyllt med kärlekslåtar. Själva albumet var något utav en kontrast mot vad de gjort innan. Paul McCartney säger i en intervju att: "Vi var trötta på att vara The Beatles. Vi hatade vår "mop-tops"-approach. Sedan plötsligt, på planet, så fick jag en ide. Låt oss inte vara oss själva. Låt oss utveckla alteregos så vi inte behöver visa upp den bild vi ger nu. Det skulle vara så mycket mer fritt." 
   
  Albumet innehåller många klassiker så som "A day in the life", "Lucy in the sky with diamonds", "Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band" och många fler. 
   
  Som nämnt så spelades albumet in på 4-kanals bandspelare. Liksom "Revolver" så spelade Lennon och Harrison derass Epiphone Casinos, Gibson j-160E (Akustisk gitarr), Sonic Blue Fender Strats. Harrison spelade även sin Gibson SG och McCartney sin Rickenbacker 4001S. Som "Amps" så använde de Fender showman och en Bassman "head" med 2x12 förstärkare, en selmer thunderbird twin 50 MkII samt en "vox conqueror" och en "vox UL730".
   
  Detta var väldigt likt det som användes under inspelningen utav "Revolver" men skillnaden blir ändå markant. Där "Revolver" låter mer som ett rock&roll-album medans "Sgt. Pepper's lonely heart club band" saknar de lägre mittfrekvenserna som gör "Revolver"-soundet så disktinkt och kraftigt. För sång på albumet så använde man Neumann U47 och U48. För Elgitarr och Elbass så använde man Neumann U46. Vilket man inte använde tidigare, anledningen till att man bytte mikrofon var för att denna skulle klara jobbet bättre för just det starka ljudet från förstärkarna. När man sedan lade till påläggsspår i form av bass, så använde man sig utav AKG C12. Med tanke på pålägget så flyttades nu förstärkaren från den isolareda platsen ut till mitten utav studion. Basen spelades in med C12 ställd i åtta och i kombination med en STC 4038 och även en Di-box eller DIT som den kallades då. 
   
  Egna kommentarer:
  Att albumet har sitt distinkta sound är något jag tycker är fullkomligt sant. Geoff Emerick plus Beatlesmedlemmarnas samspel är verkligen något som för den tiden var nytt. Man kan även höra hur de olika låtarna i albumet kan skiljas markant. Att Albumet spelades in i studio-rum 2 (revolver i studiorum 3 som var mindre), för att man ville få ett tyligare rum-akustisk samt för att få till volymer och ett klarare ljud, var något som även bevisade att man från början hade en klar tanke om hur albumet skulle låta även om man ville få till olika sound till varje låt. 
   
  Referenser:
  Emerick, Geoff and Howard Massey. 2006. Here, There and Everywhere Gotham Books

  Files (0)

   

  Comments (1)

  Viewing 1 of 1 comments: view all
  Hallå! Kul läsning, bra album!
  Väldigt intressant och bra att du skrivit vad alla spelade för instrument på skivan. Jag gillar också jämförelserna med Revolver eftersom det på den tiden inte alls var lika självklart som idag att få till så olika sound i samma studio och med samma folk.
  Jag gillar också att du fokuserat lite extra på Emerick eftersom det är en häftig historia, relevant i wikins kontext och en stor del av soundet.

  NĂĄgra textfixar:
  London borde skrivas med stort L i inledningen.
  "sparar antal inspelningskanal….” ska vara "ett antal" ?

  I stycket "Mixen utav sgt. pepper. gjordes i mono. Där bandet även närvarade. Stereomixen gjorde senare utan att bandet närvarade för att göra EMI glada. "
  kanske kan formlueras om till en mening annars fattas det ocksĂĄ ett s i gjorde.
  Det borde inte vara någon punkt efter "geoff emerick" i sista meningen under "kännetecken."

  I andra stycket under historik kanske det borde stå inspelningsteknik eller inspelningssätt istället för inspelningstekniker, jag tolkade det som att emerick inte skulle vara med som ”inspelningstekniker”. Jag förstod ju vad du menade efter ett tag, men ändå.

  i tredje stycket under "historik" står det att mccartney säger i en "interview" -kanske borde stå intervju?

  i fjärde stycket borde det stå ”a day in the life” vilket är den rätta titeln.

  Annars är det några småfixar bara med forrmateringen på texten såsom stora bokstäver och onödiga kommatecken, men ingenting avgörande för textinnehållet! På det stora hela tycker jag att du fått till en intressant wikiartikel! Jag lärde mig en massa nytt om denna klassiska platta ;)

  Med vänlig hälsning,
  Johan
  Posted 18:58, 16 Mar 2016
  Viewing 1 of 1 comments: view all
  You must login to post a comment.