Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > The Band - The Band

The Band - The Band

  The Bands självbetitlade andra album spelades in 1968 med producenten John Simon, som medproducerade The Bands första tre album tillsammans med bandet själva (Massey 2009:51).

   

  Inför inspelningen hade bandet övertygat sitt skivbolag att få hyra ett hus, i Hollywood, för inspelningen och lokal för studion blev därför ett poolhus som ägdes av Sammy Davis Jr. Bandet fick från skivbolaget låna ett mixerbord, en 8-kanals 3M-bandspelare, Altec 604 monitorer och ett EMT-plåtreverb. Mikrofoner som användes var ett antal Sennheiser MD421, Neumann U87 för sång, Electro Voice RE15 vid tillfällen där man ville framhäva diskanten samt en Altec Saltshaker på virvel. Som improviserad ekokammare användes en duschkabin. (Buskin 2006)

   

  Låtarna spelades in med mixerbord och instrument i samma rum. Tillvägagångssättet för att justera grundljudet var att man spelade in under inledande rep för att sedan lyssna på materialet och justera inställningarna inför den riktiga tagningen då man inte behövde monitorera. Basen spelade in via line-signal, gitarren genom förstärkare, och trummorna var placerade bakom en skärm. (Buskin 2006)

   

  Låtarna spelades in så mycket som möjligt live och även en stor del av effekterna fångades direkt vid inspelningen. Tanken med detta var att tidigt bestämma soundet så att allt annat anpassade sig till de sound som effekterna gav. (Thomas 1997)

   

  På grund av tidsbrist så spelades de sista 3 låtarna in vid ett senare tillfälle i Hit Facory i New York. (Buskin 2006)

   

  Utgivningsår: 1969

  Artist: The Band

  Album: The Band

  Musiker: Robbie Robertson (gitarr), Rick Danko (sång, bas, fiol, trombon), Levon Helm (sång, trummor, mandolin, gitarr), Garth Hudson (orgel, clavinet, piano, dragspel, tenor- och baritonsaxofon, slide-trumpet), Richard Manuel (sång, piano, trummor, baritonsaxofon, mungiga), John Simon (tuba, elpiano, althorn)

  Skivbolag: Capitol Records

  Producent: John Simon och The Band

  Tekniker: John Simon, Robbie Robinson, Joe Zagarino (mix), Tony May (mix)

  Förlag: Canaan Music

  Kompositör: Robbie Robertsson, Richard Manuel, Levon Helm

  Liknande fonogram

  Tillvägagångssättet vid inspelningen av Exile on Main St. med Rolling Stones påminner om inspelningen av The Band i det avseendet att även den genomfördes i ett bostadshus, med livetagningar som fångades av en flerkanalsbandspelare. Skillnaden i detta fall var att det fanns ett kontrollrum, i form av Rolling Stones mobila inspelningsstudio, placerat i en lastbil (Johns 2014:214).

   

  Under 1967 kompade The Band Bob Dylan på det som 1975 kom att släppas som The Basement Tapes. Inspelningarna gjordes, utan något egentligt mål, i en källare i Woodstock och det var detta arbetssätt som senare kom att inspirera bandet till att hyra ett hus för deras andra skiva. (Jackson 2002)

  Kännetecken

  Det tydligaste kännetecknet när man lyssnar på The Band är samspelet och dynamiken mellan musikerna, något som bara kan uppnås av att musikerna spelar och sjunger tillsammans live. I Thomas (1997) beskriver Levon Helm det som:

  ”More like making music and less like making tracks.”

   

  Det faktum att albumet spelades in utan någon tidspress gav dessutom stora möjligheter att experimentera med låtmaterialet. Då bandet hade tre sångare och samtliga bandmedlemmar var multi-instrumentalister fanns stora möjligheter att variera sättningen på bandet vilket ger albumets variation. Vad det gäller det mer tekniska aspekterna så kan man höra att 8-kanalstekniken medförde ett antal fördelar främst gällande panoreringar jämfört med The Bands första album som till stor del spelades in på en 4-kanalsbandspelare (Thomas 1997). Rullbandet och den tidens transformator- och rörbaserade signalkedjor ger dessutom en värme i ljudet, i form av övertoner och något avrundande transienter.  

  Historik och beslutsfattande

  Under andra halvan av 60-talet började 8-kanalsbandspelare massproduceras och ersatte successivt 4-kanalsvarianten som under sina sista år ibland användes i par för att ge fler spår. I slutet av 60-talet introducerades 16-kanalsbandspelaren och den 8-kanalsbandspelare som skickades till inspelningen av The Band, från A&R Studios i New York, blev ersatt av en 16-kanalsvariant hos A&R (Jackson 2002).

   

  Inför inspelningen av The Band så hade gitarristen Robbie Robertsson som mål att lära sig inspelning. Det anlitades därför ingen separat ljudtekniker utan detta sköttes av John Simon samt av Robbie vid tillfällen då John spelade instrument (Buskin 2006). John beskriver i Buskin (2006) sin syn på ljudteknikerns roll:

  ”I myself don't think engineers are that important when it comes to making music. I honestly don't. I'm happy listening to a very scratchy old recording of Robert Johnson or Bessie Smith or Bix Biederbecke — I'm much more interested in the music.”

   

  I Jackson (2002) beskriver dock John hur man provade samtliga mikrofoner på varje instrument och lade stor vikt vid att läcket i olika mickar inte lät dåligt tillsammans, så man la ändå stor vikt vid att fånga ett bra ljud trots uttalandet ovan. Då John även spelade på albumet så blev han på sätt och vis en del av bandet och han var iniativtagaren till att addera blås till The Bands sound (Massey 2009:56).

  Egen kommentar

  Jag anser att tillvägagångsättet för inspelningen av albumet, med livetagningar i en avslappnad miljö, hade en långt mycket större påverkan på slutresultatet än de mer tekniska aspekterna. Att spela in med ljudtekniker och band i samma rum är något som jag själv har erfarenhet av. Detta ger givetvis en del problem i form av möjlighet att med säkerhet monitorera exempelvis frekvensinnehållet i ljudet som spelas in, men det ger å andra sidan en väldigt bra kontakt med musikerna vilket kan ge en mer avslappnad stämning med ett bättre slutresultat på grund av ett bättre framträdande.

  Referenser

  Buskin, Richard (2006). ”Classic Tracks: The Band The Night They Drove Old Dixie Down”. Sound On Sound. Hämtad 2016-03-05 från

  http://www.soundonsound.com/sos/oct0...racks_1006.htm

   

  Jackson, Blair (2002). ”Classic Tracks: The Band’s The Night They Drove Old Dixie Down”. MixOnline. Hämtad 2016-03-05 från

  http://www.mixonline.com/news/profil...ie-down/364938

   

  Johns, Glyn (2014). Sound Man. New York: Penguin Random House LLC.

   

  Massey, Howard (2009). Behind the Glass Volume II. Milwaukee: Backbeat Books.

   

  Thomas, Caroline (producent) & Smeaton, Bob (regissör). (1997).Classic Albums: The Band – The Band [DVD]. Isis Productions.

  Files (0)

   

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Intressant och kärnfullt skrivet. Man får en känsla av att det finns en medvetenhet i hur de går till väga för att skapa de rätta förutsättningarna för hur De ska nå dit de vill. En avslappnad attityd och en frihet i skapandet som återspeglar sig i soundet, dynamiken och bandkänslan. Och kanske pga arbetssättet blev det tidsbrist på slutet. Tre låtar fattades. Hur länge fick de använda stugan i Hollywood? edited 23:07, 9 Mar 2016
  Posted 23:06, 9 Mar 2016
  Tack för feedback! Jag har inte hittat nån info om hur länge de egentligen hade tillgång till poolhuset. Tydligen så var det tvungna att avbryta inspelningarna eftersom de skulle göra en spelning i San Fransisco. Men jag håller verkligen med om det du skriver om att arbetssättet de använde ibland kan leda till att man inte hinner färdigställa saker. Ibland kan en deadline och fasta tider göra att effektiviteten blir större, slutresultatet hade antagligen inte låtit likadant dock.
  Posted 16:57, 10 Mar 2016
  Tjohej! Väldigt mycket information du fått med. Framförallt om inpselningsmetoden och de mikrofoner/andra komponenter som använts. Det hade varit intressant att höra om vad de olika mikrofonerna användes till.
  Posted 19:57, 10 Mar 2016
  Jag håller med om att det hade varit intressant att veta mer om vilka mikrofoner som användes på vad. Ingen inblandad i inspelningen verkar dock minnas dessa detaljer, kanske beroende på att det inte fanns någon utpekad ljudtekniker som hade full fokus på dom bitarna. Tack för kommentaren!
  Posted 13:10, 11 Mar 2016
  Intressant att läsa och kul att du hittat så mycket info om vad de använde för grejer vid inspelning!
  Posted 13:05, 4 Apr 2016
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.