Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Rodney “Darkchid” Jerkins “Say my name”

Rodney “Darkchid” Jerkins “Say my name”

  Table of contents
  No headers

  Say my name, producerad av Rodney “Darkchild” Jerkins blev en stor hit i början av 2000-talet. Say my name var en låt Rodney Jerkins gjorde för/med Destinys child och den fick två Grammys 2001, för “Best RnB” och för “Best R&B Performance by a Duo or Group with Vocals”.(NUVOtv 2013)

  Rodney använde sig av synthar och samples när han skapade musiken. (Massey 2009/sid 265)

  I låten Say my name skapades musiken och beatet efter inspelning av sången.(NUVOtv 2013) Jerkins använder sig mest (enligt honom själv) av (Akai) MPC, (Korg) Trinity och (Roland JV-) 2080s eller (Roland XV-) 3080 när han skapar musik. Han använder sig av “Mercato Strings and Steelaway Guitar and Harp and SubBass2 out of the hip-hop or techno card” (Massey 2009/sid 267)

  För att få fram rätt trumljud från olika samples använder han (Akai) MPC3000 för att ta fram samples och lägger på lager tills han fått fram det precisa ljudet han vill åt. (Massey 2009/sid 265)

  Jerkins säger också att han använder/har använt autotune på alla de sångerskor/sångare han jobbat med förutom Michael Jackson. (Massey 2009/sid 267)

  Rodney jobbar ofta med att först skapa melodi och komp eftersom det för honom är fokus i låten och sist lägger han på trummor.(Massey 2009/sid 265)

   

  Utgivningsår: I USA 7 November 1999

  Artist: Destiny´s Child

  Komposition: Rodney Jerkins 

  Musiker: Rodney Jerkins, Fred Jerkins III, LaShawn Daniels, Beyoncé Knowles, LeToya Luckett, Kelendria Rowland, LaTavia Roberson.

  Skivbolag: Columbia Records

  Producent: Rodney “Darkchild” Jerkins

  Tekniker: LaShawn Daniels (Massey 2009/ sid 267)

   

  Liknande fonogram:

  Idag är det väldigt vanligt att populärmusikens låtar skapas med datorn och samples. Exempel är producenten och musikern Drake´s låt Hot line Bling, han använder många samplade trumljud och “tunga” beats. De samples som är gjorda för Say my name låter mer som om de skulle kunna vara instrument inspelade i en studio även om de inte är det, medan Drakes ljud mer låter elektroniska och skapade i dator. Ljudidealet är samma, att försöka få fram ett sound som låter “perfekt” eller ett väldigt rent, men tungt sound.

  Den mesta RnB Rythm & Blues låtarna är idag och har varit skapade på detta sättet, även HipHop beats är skapade av samples med pålägg av effekter.

  En annan producent som jobbar på samma sätt som Darkchild är Timberland i t.ex. låten “Drunk in Love” som han skapat med Beyoncé Knowles och JayZ, där kan vi höra detta i trummorna, samples med mycket pålägg. Även mycket effekter på rösten och kanske Autotune. Autotune är en pitchcorrection effekt som gör att sångarens toner låter helt rena även om de sjunger surt i inspelningen, däremot kan sången låta lite konstgjord med för mycket av effekten.(Miles Huber 2014. sid 514)

   

  Kännetecken:

  Beaten i bakgrunden är ofta väldigt stadiga och alla slag och trumljud låter alltid lika, med samma kraft, pitch och volym. Ofta finns det ljud som inte återfinns i det vardagliga ljudlandskapet, skapade från andra ljud men fixade och arbetade med olika pålägg och effekter så de får en oigenkännlig och ny karaktär. 

  Gitarrens plock med mera låter också som trummorna väldigt lika i ton, volym och styrka och ger inte känslan som av en “riktig” inspelad gitarr, om vi t.ex. jämför med hur en jazzskiva spelas in, där ljudidealet oftast är att det ska låta så autentiskt som möjligt och väldigt verklighetstroget så eftersträvar denna musik mer “perfektion” och alla ljud är därför väldigt efterproducerade med många effekter mm. (Massey 2009/sid 265) 

  I Howard Masseys bok “Behind the glass” berättar även Rodney om hur hans tekniker LaShawn Daniels är väldigt duktig på att producera sångtracks och hur han alltid i efterhand fixar till allt som har blivit fel eller lägger effekter i programmet Protools efter inspelning, det är alltså musik som produceras väldigt mycket i efterhand. (Massey 2009/sid 267).

   

  Historik:

  Låten var först en idé från Rodney efter att han varit i England och fått inspiration från subgenren 2 step garage. Han skapade först en version och ett backtrack som han sedan ville Destinys Child skulle sjunga in. Beyonce Knowles tyckte inte om låten utan tyckte det var alldeles för mycket som hände musikaliskt, men Rodney bad dem ändå sjunga in texten och när han senare lyssnade på mixen bad han ljudteknikern ta bort all musik som han skapat innan. “I listened to the vocals, and I realised that I had a great song with the wrong music” Han skapade sedan helt ny musik till texten. (NUVOtv 2013) 

  Rodney Jerkins hade diskussioner med musikerna/artisterna innan han fick ut slutprodukten, enligt det han säger i intervjun i boken Behind the glass så har han kontakt och skapar alltid låtarna med artisterna (Massey 2009/sid 265) men även med teknikern som jobbar mycket med efterproduktionen, t.ex. det han berättar om LaShawn Daniels som jobbar mycket med sång. (Massey 2009/sid 267)

  Däremot verkar han ta många stora beslut själv som med låten Say my name där han bestämde sig för att ta bort all musik han skapat och byta ut den, han säger även att ibland måste man erkänna att det inte blir bra och börja om. (NUVOtv 2013) 

   

  Egen kommentar:

  Det verkar som att beslutet om att ta bort musiken togs snabbt efter första inspelningen och det verkar även som att Darkchild ofta jobbar så att han skapar melodi och komp innan trummor så det var nog ett bra sätt att göra låten på. Han kanske heller aldrig fått fram texten och melodin om inte musiken varit som den var i början, det är ett annat sätt att jobba på att använda en typ av musik som jobbmusik och därefter skapa något nytt. Det kanske inte är det mest ultimata sättet att jobba men det kom något bra ur det den gången.   

   

  Referenser: 

   

  Rodney Jerkins- Getting The Darkchild Sound: Massey Howard; 2009; Behind the Glass Volume II - Top record producers tell how they craft the hits ; Milwaukee Backbeat Books.

   

  NUVOtv 2013 Michael Jackson Memories- In the Studio With Rodney Jerkins https://www.youtube.com/watch?v=MWq8_qseukQ 2016-02-08. 

   

  Signal Processing Miles Huber David och E.Runstein Robert. 2014; Modern Recording Techniques; 8e utgåvan; England Focal Press.  

  Files (0)

   

  Comments (0)

  You must login to post a comment.