Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Radiohead - Kid A

Radiohead - Kid A

  Table of contents
  No headers

  Albumet Kid A av Radiohead spelades in mellan 1999-2000. Efter en stor framgång med bandets tidigare album Ok Computer fanns det en överväldigande vilja i bandet att trampa upp nya vägar musikaliskt snarare än att försöka göra en ännu större succé. Tidigare hade musiken först skrivits för att sedan spelas in, under Kid A skiljdes inte dessa processer åt. Med hjälp av datoriserade arbetsstationer jobbade bandet en och en eller i grupper av två med ljud, loopar och idéer. Inspelningar gjordes och manipulerades samtidigt av editering och effekter. Studion användes som verktyg för att hitta ljud och uttryck snarare än att vara en plats för inspelning (Perlmutter u.å).

   

  Utgivningsår: 2000 

  Artist: Radiohead

  Komposition: Kid A

  Musiker: Colin Greenwood, Johnny Greenwood, Ed O’Brien, Phil Selway, Thom Yorke 

  Skivbolag: Parlophone

  Producent: Nigel Godrich

  Tekniker: Nigel Godrich, Graeme Stewart, Gerard Navarro

  Förlag: Warner Chappell Music Publishing Ltd

  Kompositör: Radiohead

   

  Liknande fonogram:

  Sigur Ros använde sig av liknande metoder på sin skiva med titeln: ( ). Inspelningar förvrängdes och loopades för att hitta kärnan i musiken. Varje medlem i bandet fick en egen mixer för att få önskat ljud när musiken gjordes (Pytlik 2002). Kieran Hebdens projekt som kallas Four Tet släppte skivan Ronds 2003 och använde datorn som instrument. Han ger exempel hur han spelade in en gitarr och genom att klippa spåret till små delar gjorde melodier och rytmer genom bitarna. Många trodde att skivan hade riktiga tagningar men inte ett enda spår var inspelat live (Inglis 2003).  Björk använde handkontroller som egentligen är till för tv-spel på skivan Biophilia. Handkontrollerna triggade ljud effekter och melodier som hade varit omöjligt att göra på ett vanligt instrument enligt producenten Damian Taylor (Colletti (2011).

   

  Kännetecken:

  Med Kid A bröt Radiohead med den mer lättillgängliga gitarr-betonade musiken och ett mer konstnärligt uttryck tog sin form på inspelningarna. I första spåret Everything in its right place hör man ganska omgående hur den mer fria tekniken används. Thom Yorkes röst är samplad och förvrängd först i panorerat höger sedan även till vänster. Det här blandas med en ganska monoton puls och låten som sådan saknar i princip någon fast form. Låten med samma namn som skivan jobbar med mycket obskyra syntetiska ljud som blandas med lugnande nästan pianoliknande spel. Rösten går igenom ganska kraftiga effekter och får nästan en vocoder-effekt. Vad som låter som riktiga trummor blandas med trummaskiner och samplingar. I låten Idioteque Ligger trummaskinen i fokus samt samplingar som ger stöd och variation mot rytmen.

   

  Historik:

  Digitala samplingar har varit möjligt sedan 60-talet men det var först vid 80-talet som digitalinspelning och samplingar blev möjligt för allmänheten. Tekniken utvecklades och kostnaden började bli mer human. Den första genre som tog vara på tekniken var hiphopen. Genres som techno och house föddes på grund av samplings tekniken och blev moderna uttryck (Computer music 2014). Remixer blev också vanligt då man t.e.x. samplade sången från en hel låt och lade dit nya spår av av synthar och trummaskiner (Massey 2009, s. 529). Liam Howlett från Prodigy och DJ:n Joey Beltram var några av de pionjärerna som tog sina befintliga synthljud och samplade dem med effekter och modulationer (Computer music 2014). DAW:s (Digital Audio Workstations) har ungefär samma resa men hade större genomslagskraft i datorer på 90-talet. En stor förändring skedde 1994 då tredjepartsutveckling möjliggjordes på befintliga arbetsstationer som Pro Tools och Sound Designer II. Andra företag fick nu möjlighet att utveckla plug-ins vilket om man ser på dagens användning hade stor betydelse (Lambert 2011). 1999 vidareutvecklade Steinberg konceptet med plug-ins och införde VST (Virtual Studio Technology) instrument, samplers och synthar i Cubase vilket kunde styras med hjälp av en sequencer. Cubase var också den första DAW som hade ett arrangerings-fönster med inspelningsspåren vertikalt och tiden horisontellt vilket sedan dess har blivit en standard. Den här standarden har också bidragit till att många ser arrangering på ett helt nytt sätt jämfört med tidigare (Twells 2014).      

  Nigel Godrich som producerade Kid A hade väldigt stort inflytande på flödet i studion. Han uppmuntrade bandet att experimentera och inte ta hänsyn till sina tidigare lyssnare. Vikten av hans närvaro i produktionen har liknas med George Martins inflytande på Beatles (Gladstone 2010). Teknikern/producenten Justin Meldal-Johnsen som har jobbat ihop med Nigel beskriver att han har väldigt starka åsikter men välkomnar experimentation och deltagande från sina tekniker (Meldal-Johnsen 2013).

   

  Egna Kommentarer

  Radioheads vilja att bryta sig loss från gitarrerna innebar ett nytt landskap av möjligheter.  Sångaren Thom Yorke var den som drev på den nya processen och motiverade beslutet med en romantisk idé om den okunskap de hade kring synthar och datorer. Att inte förstå hur det fungerar kunde generera nya sätt att jobba med musiken. Det här mötes med viss skepticism från resterande bandmedlemmar till en början. Vilket ledde till långa svåra sessioner och bandet var nära på att splittras (Fricke 2000). Gitarristen Ed O’Brien skrev på en blogg under sessionerna och där kan man läsa om många dagar som bara försvann i att inte veta vad som skulle göras (O’Brien 1999). Processen hade kanske gjorts kortare om en bättre pre-production hade gjorts. Att bandet var något så när på samma sida idémässigt innan studiotiden. Rent inspelnings mässigt var tekniken inte fullt lika utvecklat och förklarad som den är idag vilket ledde till problem (O’Brien 1999). Kan tänka mig att användarvänligheten har blivit markant bättre de senaste 16 åren och möjliggör ett mer kreativt flöde snarare än problemlösningar.

   

   

  Källhänvisning

  Colletti, Justin (2011). Behind The Release: Björk Biophilia. Sonicscoop.

  http://www.sonicscoop.com/2011/10/13/behind-the-release-bjork-biophilia/ [2016-03-07] 

   

  Computer Music (2014). A brief history of sampling. Musicradar.

  http://www.musicradar.com/tuition/tech/a-brief-history-of-sampling-604868 [2016-03-08]

   

  Fricke, David (2000). People of the Year: Thom Yorke of Radiohead. Rolling Stone.

  http://www.rollingstone.com/music/news/people-of-the-year-thom-yorke-of-radiohead-20001214 [2016-03-08]

   

  Gladstone, Shane (2010). The Making of Kid A. Clash.

  http://www.clashmusic.com/feature/the-making-of-kid-a [2016-03-08]

   

  Inglis, Sam (2003). Kieran Hebden of Four Tet is a producer who puts the intelligence into Intelligent Dance Music. Sound on Sound.

  http://www.soundonsound.com/sos/jul03/articles/fourtet.asp [2016-03-07] 

   

  Lambert, Mel (2011). History Files: Inside the development of what we know as Digital Audio Workstations. http://www.prosoundweb.com/article/inside_the_development_we_now_know_as_digital_audio_workstations/P4/ [2016-03-07] 

   

  Massey, Howard (2009). Behind the Glass, Volume II. Top record producers tell how the craft the hits. Milwaukee: Backbeat books.  

   

  Meldal-Johnsen, Justin (2013) Working with Nigel Godrich… Ask Justin Meldal-Johnsen [Forum]. 23 September.

  https://www.talkbass.com/threads/working-with-nigel-godrich.1016683/ [2016-03-08]  

   

  O’Brien, Ed (1999). ed’s diary 1999-2000 [Blogg] 1999-2000. 

  http://www.greenplastic.com/coldstorage/articles/edsdiary/ [2016-03-08] 

   

  Perlmutter, Gittit (u.å). Creative Recording Practice An Analysis of Radiohead’s Album, Kid A.

  http://www.academia.edu/7879718/Creative_Recording_Practice_An_Analysis_of_Radioheads_Album_-_Kid_A [2016-03-08]

   

  Pytlik, Mark (2002). Sigur Ros: Ken Thomas & Jonsi Birgisson: Recording Sigur Ros. sound on sound. 

  http://www.soundonsound.com/sos/jul02/articles/sigurros.asp [2016-03-07]

   

  Twells, John (2014). The 14 pieces of software that shaped modern music. Factmag.

  http://www.factmag.com/2014/04/21/the-14-pieces-of-software-that-shaped-modern-music/5/  [2016-03-13] 

   

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Jätteintressant! Kul att läsa om hur dem arbetade i studion och experimenterade med ljud. Man hör verkligen att bandet försöker göra något nyskapande, både ljudmässigt och musikaliskt. Intressant hur du kopplar deras inspelningsmetoder till ett historiskt perspektiv och hur dem använde sig av sampling och trummaskiner. Annars var allt välskrivet och lättläst. Det ända jag såg var att en källa står efter punkt i inledningen istället för före. Bra Jobbat!
  Posted 11:59, 12 Mar 2016
  Välskriven och informativ artikel! Det var kul att läsa om samplingens födsel från 60-talet och framåt. Det hade varit jätteintressant att läsa mer om plug-ins påverkan på den moderna ljudproduktionen. Jag håller med om att Radiohead öppande upp för ett helt nytt ljudlandskap när dom var villiga att bryta sig loss från gitarrerna som kännetecknat bandet tidigare. Kul! /Adam
  Posted 13:43, 12 Mar 2016
  Tack för feedback! Har fixat lite punkter och lagt till ett nytt stycke om Cubase som ger lite mer perspektiv.
  Posted 11:38, 13 Mar 2016
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.