Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Pink - Raise Your Glass

Pink - Raise Your Glass

  Table of contents
  No headers

  Inspelningsmetoden som har använts för det fonografiska verket ”Raise your glass” med Pink är påläggsteknik med spår för spår. Påläggsteknik är bra bland annat för att man har möjlighet att spela in var instrument för sig och om det skulle ske ett misstag kan man ta om tagningen utan att det påverkar hela produktionen.1 De flesta instrumenten är tagna från sample-bibliotek och några är inspelade för just denhär specifika produktionen.

  Utgivningsår: 2010
  Artist: Pink
  Titel: Raise your glass
  Låtskrivare: Max Martin/Shellback/Pink
  Studio: Maratone
  Producenter: Max Martin/Shellback
  Musiker:  Max Martin, Shellback, Pink, Carey Hart.
  Inspelningstekniker: Max Martin, Shellback, Michael Ilbert, Sal Ojeda.
  Mix: Serban Ghenea
  Mastring: Tom Coyne, Sterling Sound
  Skivbolag: LaFace/Jive


  
Liknande fonogram
  Pluginen Ampfarm används i denna låt liksom i Adam Lamberts ”Whataya want from me”. Instrumenteringen påminner om varandra liksom en del av soundet även om låtarna till stil inte är speciellt lika varandra. ”Whataya want from me” var tidigare tänkt att vara med på Pinks album ”Funhouse” men platsade inte på albumet (Songfacts, Adam Lamberts "Whataya Want From Me"). Jag kan tänka mig att ”Whataya want from me” är producerad på ett liknande sätt som Pinks ”Raise your glass” eftersom att båda är producerade av Johan Schuster, även kallad ”Shellback” (Studio, Spår för spår Pink - "Raise Your Glass").

  
Kännetecken
  I denna produktion har producenterna valt att använda många samplade instrument vilket gör att det är ett begränsat antal musiker som medverkar på låten. Kicken som ligger på fjärdedelarna i denna produktion består av nio olika kickar som dubbar varandra. Det gör att kicken har ett unikt sound som är svårt att efterlikna eller som Johan Schuster uttrycker det ”jag kan inte ens föreställa mig den matematiska sannolikheten för att någon annan skulle kunna hitta fram till en identisk kombination” (Studio, Spår för spår Pink - "Raise Your Glass").

  En Yamaha CS-01 synth används flitigt, både till dubbning av bas med low-cut vid ca 200hz och till en slinga i refrängen. I basljudet används också en Studio Electronics SE01 synth till de riktigt låga frekvenserna. En elbas används också till basslingan av modellen Rickenbacker 4001 genom en plugin som heter AmpFarm. 20 av låtens totala 87 spår består av sång. Signalkedjan för sånginspelningen är följande: mikrofon - Telefunken ELA M 251 till en preamp - Neve 1073 DPA sedan en kompressor - Urei 1176 Black och sist en förstärkare Teletronix LA2A. I sången har man använt mjukvarupluginen EchoFarm för delay. 17 spår är avsatta för gitarrer. Dessa består av både akustiska och elektriska gitarrer. En del elektriska gitarrer har producenterna kört genom pluginen Ampfarm.

  Historik
  I slutet av låten har producenterna lagt till en ”extra” takt innan refrängen. Detta gjorde så att Pink under inspelningen börjde sjunga refrängen en takt för tidigt. När hon inser sitt misstag säger hon ”Aww F*ck”. Detta valde musikproducenterna och ljudteknikerna att låta vara kvar till slutprodukten (Studio, Spår för spår Pink - "Raise Your Glass"). Under mixningen arbetade mixaren Serban Ghenea i Los Angeles. I och med att Serban använder Pro Tools kunde producenterna sitta med en identisk spegling av Serbans Pro Tools session och lyssna på Serbans mixbuss i realtid.


  
Egen kommentar
  Jag tror att produktionsprocessen var effektiv eftersom det främst var Max Martin och Shellback som spelade in och producerade låten. Det gör att processen inte innefattar så många människor vilket jag tror kan göra samarbetet smidigt. Efterarbetet verkar också ha gjorts på ett effektivt sätt då producenterna och mixaren arbetade tillsammans. De arbetade på ett enligt mig intressant sätt eftersom de satt i två helt olika länder men ändå kunde arbeta tillsammans i realtid. Valet att behålla Pinks misstag tycker jag också är intressant då det visar att misstag inom musikproduktion inte alltid är negativt.
   

  1 Modern Recording Techniques, 8th edition, s. 34.

   

  
Referenser

  Studio, Spår för spår Pink - "Raise Your Glass" http://studio.idg.se/2.1078/1.553762...ise-your-glass 7/3-16
  Songfacts, Adam Lamberts "Whataya Want From Me" http://www.songfacts.com/detail.php?id=17804 7/3-16
  Huber, David Miles/Runstein, Robert E. (2013) Modern recording techniques. 8 uppl. Boston : Focal Press.

  Files (0)

   

  Comments (7)

  Viewing 7 of 7 comments: view all
  Intressant och vÀlskriven artikel med mycket information.

  Det enda jag kan tÀnka pÄ Àr att du inte har nÄgon referens frÄn Behind the Glass, vilket jag har för mig var obligatoriskt? Dock vet jag inte detta med all sÀkerhet.

  I andra stycket i avsnittet "KÀnnetecken" anvÀnder du en del namn pÄ prylar som blir lite otydligt. För att underlÀtta för lÀsaren borde du skriva ut vad det Àr för olika moduler som har det namnet. T ex, beskriva att Yamaha CS-01 Àr en synth (jag visste inte och var tvungen att googla.

  I övrigt mycket innehÄllsrik och trevlig lÀsning!
  Posted 14:49, 10 Mar 2016
  Medryckande och underhÄllande! Bra fördjupning. Det enda jag undrar över, jag med, Àr referensen till Behind the Glass. I övrigt har jag inget att tillÀgga. Tack!
  Posted 11:15, 11 Mar 2016
  Tack för bra artikel! Jag saknar dock fotnötter. Referenserna Ă€r heller inte sĂ„ mĂ„nga. Och eftersom det stod i uppgiften att det var extra viktigt sĂ„... Jag tror precis som du tar upp om felsjungningen, att det ger en kĂ€nsla av autencitet, men att det Ă€ven Ă€r ett mycket bra sĂ€tt att fĂ„ mĂ„lgruppen att kĂ€nna igen sig. PĂ„ ett sĂ€tt tycker jag att ”Aww F*ck" matchar hennes attityd och image extremt bra. (Det kan vĂ€l inte vara sĂ„ att det Ă€r en medveten handling) Det Ă€r inte bara protools som har dessa "features" ang. distans mixning. edited 23:29, 11 Mar 2016
  Posted 23:26, 11 Mar 2016
  Bra information om lÄten! Mycket bra utökad info om vilka plug-ins, keyboard, mickar etc som har anvÀnts till lÄten. Intressant info om "aww fu*k" stycket att det kom av misstag och som i v15ponos kommentar att trots det misstaget sÄ matchar det hennes image och attityd perfekt, tÀnk om hur lÄten skulle vara utan den! Jag som trodde att fuck grejen var menat att vara dÀr.
  Nu kommer jag i efterhand att tÀnka pÄ denna info varje gÄng jag hör lÄten pÄ radion.
  Posted 15:38, 12 Mar 2016
  Tack sÄ mycket för era synpunkter!
  Jag hade gjort nÀstan hela uppgiften nÀr jag lÀste beskrivningen igen. DÄ insÄg jag ocksÄ att det kanske inte rÀckte med egen referens. Mitt dilemma blev dÄ att antingen anvÀnda mitt material och anvÀnda min referens eller göra om helt och inte hinna i tid. Jag valde att anvÀnda detta. Fotnötterna hoppar jag över dÄ jag bara har denna referens och inte olika sidnummer etcetera. Jag kommer att förklara en del prylar tydligare under rubriken "KÀnnetecken". Intervjun min artikel hÀrstammar frÄn fÄngade mitt intresse eftersom vi fÄr en inblick i vad som hÀnder i "Maratone" och i produktionen av "Raise Your Glass" pÄ ett relativt transparent sÀtt dÄ varken Shellback eller Max Martin brukar delge sÀrskilt mycket information i vanliga fall. Detta gör ocksÄ att mina referenser Àr begrÀnsade. MVH edited 16:42, 13 Mar 2016
  Posted 16:41, 13 Mar 2016
  Intressant lÀsning, sÀrskilt det om signalkedjan för sÄngen och att de anvÀnder sig av sÄpass mycket virtuella hjÀlpmedel. Rimligen bör det vara viktigare att det Àr en intressant artikel som Àr givande att bÄde lÀsa och skriva Àn frÄn vilket stÀlle kÀllorna kommer, sÄ lÀnge det finns kÀllor till det som Àr skrivet. Lite förtydligande i delen om kÀnnetecken vore bra men det ser jag att du redan tÀnkt ÄtgÀrda. Bra skrivet!
  Posted 18:27, 13 Mar 2016
  Bra skrivet! LÀtt att hÀnga med och intressant sÄ att man vill veta mera. En liten förvirring dock dÄ jag först trodde att albumet hette Raise your glass.. Sen berÀttade du att lÄten spelats in med 87 spÄr.. och efter lite googlande förstod jag att det var en av lÄtarna pÄ CD:n som du refererade till. :-) Men som sagt, annars fint skrivet!
  Posted 19:58, 13 Mar 2016
  Viewing 7 of 7 comments: view all
  You must login to post a comment.