Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > On How Life Is – Macy Gray

On How Life Is – Macy Gray

  Table of contents
  No headers

  Macy Gray skrev och spelade in albumet On how life is tillsammans med Darryl Swann m.fl. De skriv och spelade in en demoversion av hitlåten I Try på en natt. Det är denna demoversion som sedan kom att hamna på skivan. Alla inspelningar på skivan är gjorda på analog tape och programmerad i Akai MPC60 och MPC300. För editering har använts MPC60, MPC300 och ProTools. (H. Massey, 2009, s. 663-664)

   

  Utgivningsår: 1999

  Artist: Macy Gray

  Komposition: On How Life Is

  Musiker: Macy Gray, Jeremy Ruzumna, Patrick Brown, Raymon Murray, Rico Wade, Cameron Gipp, Thomas Burton, André Benjamin, Antwan Patton, Greg Mays, Darryl Barnes, Darryl Swann, Robert Barnett, Dion Derek Murdock, Jinsoo Lim, David Wilder, Miles Tackett, Bill Esses, Kiilu Beckwith, Eddie Harris, Francis Lai, Carl Sigman, Mark Morales, Damon Yu Wimbley, Matt Sherrod, Jamie Houston

  Skivbolag: Epic Records

  Producent: Andrew Slater

  Tekniker: Dave Way

  Förlag: Sony Music Entertainment

  Kompositör: Macy Gray, Jeff Blue, Bill Esses, Jamie Houston, Jinsoo Lim, Mark Morales, Jeremy Ruzumna, Matt Sherrod, Darryl Swann, Miles Om Tackett,

   

  Kännetecken:

  On how life is är Macy Gray debutalbum tillsammans med Darryl Swann och Epic Records. Med denna skiva skapade Macy Gray och Darryl Swann ett nytt sound där tanken var att blanda R&B med liveinstrument. Tillsammans skapade de ett helt nytt sound som togs emot med öppna armar av publiken. (L. Barnett The Guardian, 2013). Flera av spåren på skivan spelades in under en natt på Paramount Recording. Swann hade sin gitarr och trummaskin och tillsammans skrev de klart, och spelade in, nästan hela första albumet på en natt. Flera av dessa inspelningar har sen hamnat på albumet. (H. Massey, 2009, s. 663-664).

   

  Samtliga spår är inspelade på analog tape och med trumprogrammeringar i Akai MPC60 och MPC300. Swann använder Akai MPC som mycket mer är en trummaskin. Låtens beat lades först i MPC för att skapa en känsla för låtens sound som man därefter utgick ifrån vid skapandet av text, melodi och uttryck i låten. MPC används också som MIDI controller. Swann använder MPC även vid mixning och mixar ner ljuden från MPC till analog tape. Om redigering behövs förs spåren därefter över till ProTools för mixning, därefter tillbaks till analog tape igen. Anledningen till att Swann använder analog tape på många inspelningar är att han är ute efter det sound som det skapar: mycket saturation (mättnad), hög kompression och den mjuka distorsion som man kan få via tape till skillnad från digital distorsion som kan upplevas hård. (H. Massey, 2009, s. 664-666). Generellt brukar analog teknik användas för sina egenskaper av att de ger en behaglig distorsion som på flera sätt förhöjer musiken.(H. Robjohns, Sound on Sound, 2010)

   

  Distorsion är ett verktyg som används mycket och Swann jobbar också med processing av ljudet vid inspelning såsom att köra basen genom en Neve förförstärkare och en Urei LA-2 och trummor genom en Urei LA-4. Men Swanns kanske viktigaste tips är att lyssna på mixen med stora öron. Det är hur det låter som bestämmer om en mick ska flyttas vid inspelning eller om ljudet ska processas: ”If it sounds good, it is good; taste your food before you salt it”. Samma sak gäller med inspelning, man måste veta vad man är ute efter. Swann börjar alltid med att få trummorna att låta bra i rummet innan han väljer mikrofoner och dess placering. När han kan höra samma sound i kontrollrummet som i inspelningsrummet har han ett bra utgångsläge för att justera ljudet i den riktning han vill ha det. (H. Massey, 2009, s. 667-670).

  En förutsättning är också att göra inspelningen i ett rum som låter bra! (H. Massey, 2009, s. 672).

   

  Macy Grays röst känns nästan polyfonisk och man kan urskilja tre olika toner samtidigt då hon sjunger, berättar Swann. För att fånga detta i inspelningen och förstärka röstens lite raspiga sound använder Swann en mikrofon som inte är alltför dynamisk. Nästan ingen EQ används i mixen på rösten. (H. Massey, 2009, s. 675-676).

   

  Liknandne fonogram:

  Macy Gray: The Id, Epic, 2001. The World Is Yours (from the Rush Hour 2 soundtrack)

  Def Jam, 2001.

  OPM: Forthemasses, Suburban Noize, 2004

  El Pus: Hoodlum Rock, Vol. 1, Virgin, 2005

   

  Egen kommentar:

  Darryl Swann arbetar nästan uteslutande analogt både vid inspelning och mix. Det blir ett varmt, lite smutsigt sound som passar in i R&B genren och ger en känsla av 70-80-tal. Det beskrivs mycket i boken Behind the glass om hur soundet har skapats med analog inspelning. Jag blir dock nyfiken på hur alla musiker som medverkat på inspelningen har bidragit och hur inspelningen har gått till. Det framgår inte om det är gjort i en tagning eller om vissa pålägg har gjorts efteråt. Men med tanke på hur Swann beskriver inspelningsprocessen får jag en känsla av att låtarna har gjorts i en sammanhängande tagning.

   

  Referenser:

  Massey, Howard. (2009) Behind the Glass. Volume 2. Backbeat Books. ISBN 9781617134203

  http://www.allmusic.com/album/on-how-life-is-mw0000668178/credits (hämtad 2016-03-08)

  http://www.theguardian.com/music/2013/jan/01/macy-gray-first-album (hämtad 2016-03-08)

  https://www.soundonsound.com/sos/feb10/articles/analoguewarmth.htm (hämtad 2016-03-08)

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Tjo!

  Jag skulle gärna se en kort beskrivning av vad en MPC är och hur arbetssättet går till för de som inte är så hemma på hårdvarusamplers och sequencers. Även om texten inte är ohanterbart lång saknar jag också mellanrubrikerna för lite snabb överblick.

  Bra annars!
  Posted 01:05, 12 Mar 2016
  Tjena! Fin artikel och bra introduktion!
  Precis som i tidigare kommentar så kan jag känna att mellanrubriker skulle göra det lite lättare att veta vad som hör till vad och ge en snabb överblick. Vad gäller MPC så kanske du kan markera MPC första gången du skrivit ordet och länka till en beskrivning av den? Om du inte vill förklara själv.
  Annars bra!
  Posted 13:07, 12 Mar 2016
  Hej, tack för kommentarer! Håller med om det ni skriver båda! :-)
  Posted 18:03, 13 Mar 2016
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.