Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Michael Jackson Unbreakable

Michael Jackson Unbreakable

  Table of contents
  No headers

  Unbreakable var ursprungligen tänkt att vara singel till skivan Invincible. Istället valde skivbolaget You rock my world ( O'Toole, 2015) Rodney Jerkins producerade 6 utav de 16 spåren på Michael Jacksons skiva Invincible. Unbreakable spelades in och mixades på Hit Factory Criteria Studio i Miami, Florida. (Discogs) Jerkins och Jackson påbörjade arbetet med skivan i Oktober 1997 och spelade in sista låten 8 veckor innan skivan släpptes i Oktober 2001. (Hall 2009)

  Michael Jackson ville uppdatera sitt sound och det var anledningen till att Rodney Jerkins, som var 19 år gammal när inspelningarna började, blev tillfrågad. (Hall, 2009) Låten blandar beats med Michael Jacksons sång och samplad rap av The Notorious B.I.G.


  Utgivningsår: 2001
  Artist: Michael Jackson
  Komposition: Unbreakable
  Musiker: Michael Jackson, lead och background vocal. The Notorious B.I.G, rap samplad från "I Can't Stop The Reign" courtesy of Twism and Bad Boy/Arista. Brandy, background vocal.
  Skivbolag: Epic Records
  Producenter: Michael Jackson och Rodney Jerkins
  Tekniker: Paul Foley, digital editing
  Kompositörer: Michael Jackson, Rodney Jerkins, Fred Jerkins III, LaShawn Daniels, Nora Payne, Robert Smith och Christopher Wallace.
  Mastering: Bernie Grundman Mastering, Hollywood California

  Liknande fonogram
  Andra produktioner från skivan Invincible. Jerkins använde samma inspelningsteknik och utrustning till de spår han producerade på Invincible. Beats och sedan pålägg med vocals och background vocals samt samplad rap. Audiospåren spelades in direkt på tape.

  Låtar som 2000 Watts, Heartbreaker och Invincible liknar Unbreakable i stilen då de blandar hiphop, pop och rap.  En skillnad är att i Unbreakable är rapen samplad medan den i Heartbreaker och Invincible spelades in på Darkchild Studios. (Discogs)

  Kännetecken
  Att sången är inspelad på tape ger en lite varmare karaktär med mer low-end åt soundet. Michael Jackson var perfektionist och utmanade Rodney Jerkins att leta sig fram till det perfekta ljudet. (Massey, 2009:265-268) Ljudet är stort, djupt och varmt men ända krispigt, rent och detaljerat.

   

  Rodney Jerkins arbetar vanligtvis med en AKAI Mpc3000 för att styra samples och bygga beats. Michael Jackson arbetade efter devisen Melody is king och det är en arbetsmetod som Jerkins anammat. Att anpassa och bygga beatsen efter melodin. (Massey, 2009:265-268) Sången spelades in analogt på tape. Jerkins säger i en intervju från 2004 att han gillar det varma ljudet som blir när man spelar in analogt. Han säger att han gärna arbetar med Neve EQs och att mixa sång och andra spår analogt. (Halbersberg 2004)

  Historik
  Rodney Jerkins har självklart påverkat soundet men Michael Jackson bestämde mycket i studion. Vanigtvis spelar Rodney Jerkins in spåren direkt i Protools men det ville inte Michael Jackson, så alla vocals spelades in på tape. (Massey, 2009:265-268)

  Jerkins ville gå mot ett tidigt Michael Jackson-sound. Men det var motsatsen mot vad Michael ville, han ville ha ett futuristiskt, modernt sound och utmanade Jerkins att hitta nya sound. (O'Toole, 2015)

  Jackson var perfektionist och ville hela tiden förbättra och arbeta över mixning igen och igen. Vanligtvis arbetade Jerkins efter metoden att spela in, lägga sång, mixa. På Invincible och Unbreakable provade de ofta olika effekter på rösten, även medan de spelade in. (Massey, 2009: 268)

  Egen kommentar
  Inspelningen av albumet tog väldigt lång tid så visst fanns det nog utrymme att effektivisera inspelnings och produktionsprocessen. Men jag tror att man som ung producent, när man arbetar med en så erfaren artist som Michael Jackson, kan ta chansen att lära sig av dennes arbetssätt.

  Jerkins nämner visserligen att han med tiden lärt sig att den mixen han i slutändan använder, oftast är den första som han sätter spontant efter magkänslan. I arbetet med Invincible och Unbreakable började de tvärtom detta ofta om helt från början och testade alla möjligheter för att hitta bästa möjliga sound. (Massey, 2009:268)

  Det hade kanske kunnats göra snabbare, men Michael Jackson hade en vision och skivan hade en budget tillräckligt stor för att kunna lägga tid på produktionen. I Behind the Glass 2 pratar musikproducenterna Tony Brown och Justin Niebank om att dagens produktioner ofta har mycket lägre budget än förr i tiden och större press på sig att vara lönsam. Detta leder bl.a till kortare produktionstider. (Massey, 2009: 2) Så om man idag får chansen att ta sig tiden att spela in ett stort material att välja mellan och lika lång tid till att mixa, så kan det vara värt att ta den.


  Referenser

  Litteratur

   O'Toole, Kit. Michael Jackson FAQ: All That's Left to Know About the King of Pop. 2015. Backbeat Books

  Massey, Howard. Behind the Glass Volume 2. 2009. Backbeat Books.

  Internetkällor

  Discogs Michael Jackson Invincible
  https://www.discogs.com/Michael-Jack...elease/4142558 (2016-03-05)

   

  Halbersberg, Elianne. 12.01.2004. Rodney Jerkins, a hit producer´s destiny fulfilled.

  http://www.mixonline.com/news/profil...jerkins/365473 (2016-03-09)


  Hall, Jermaine. 5.9.2009. V EXCLUSIVE: Rodney Jerkins Talks MJ’s Last Studio Album, Invincible
  http://www.vibe.com/2009/09/v-exclus...um-invincible/ (2016-03-05)

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Väldigt intressant artikel!

  Intressant att läsa om hur Michael valde den 19årige producenten Rodney att jobba på fonogrammet med honom, samt att skillnaderna mellan dagens produktions-tider och dåtidens effektivitet skiljer sig så mycket. Du kan gärna ange en källa för ditt påstående att "Fonogrammet har fått bra kritik för sitt sound som beskrivs som stort, djupt och varmt men ända krispigt, rent och detaljerat."
  Tack för bra läsning!
  Posted 23:33, 10 Mar 2016
  Väldigt intressant! Jag tycker att du får med underhållande detaljer om processen och om Michaels tankesätt. Bara om det är möjligt, skulle det vara intressant att veta vilka effekter som användes till sången för att skapa det futuristiska soundet som Michael eftersträvade. Tack!
  Posted 10:55, 11 Mar 2016
  Fin artikel!
  Introduktionen känns lite lång? Eller snarare, det är svårt att avgöra vad som hör till vad i början. Kanske går att flytta ner något av det du skrivit där till nedanför låtinfo?
  Posted 13:02, 12 Mar 2016
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.