Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Michael Jackson - Dangerous

Michael Jackson - Dangerous

  Michael Jacksons album Dangerous gavs ut 1991. I Europa 1992. Alla låtar på Dangerousalbumet är inspelade på rullbandspelare och mixade på ett SSL- & Reedsmixerbord. Skivan sålde ungefär 32 miljoner exemplar. Producenten Teddy Riley fick äran av Quincy Jones att producera albumet eftersom Michael ville ha en producent som var uppväxt i ett ruffigt kvarter med djupa influenser från Hip-Hop och jordnära musik.

  Inspelningstekniker är Bruce Swedien. Riley hade höga krav på sig för att få vara med som producent på albumet. Albumet är inspelat på Larrabee Studios i Los Angeles

   

  Utgivningsår: 1991

  Artist: Michael Jackson

  Skivbolag: Epic

  Producent: Teddy Riley

  Tekniker: Bruce Swedien, Teddy Riley

  Förlag: Epic

  Kompositör: Michael Jackson

   

  Liknande  fonogram:

  Bobby Brown – My Prerogative

  Guy – Mycket av deras musik har liknande strukturer och synthar då Riley är en av medlemmarna i bandet.

   

  Kännetecken:

  Typiska kännetecken för Dangerousplattan och Who is It är synthmodulen Roland D-550 som Riley använder sig av för att skriva musiken. Riley är även grundaren till New Jack Swing genren. Genren hämtar influenser från Hip-Hop och beblandas i kommersiell pop-musik.

  De typiska trumljuden är samplingar från äldre analoga maskiner så som EIII. Mycket av den Beatbox som ligger i bakgrunden av många inspelningar på Dangerousalbumet är det Riley som Beatboxar själv. På låten ”She Drives Me Wild” använde Riley en CD-skiva med samplingar från olika bilar för att skapa ett trummljud.

  Nästan alla synthar är gamla vintageapparater, Riley tycker om värmen som dessa apparater genererade. Även en av mikrofonerna är vintage. På Svenska Mässan 2010 var Bruce Swedien där och föreläste. Han berättar om att de oftast spelade in Michaels sång med en Shure SM7B, fast med den äldre lödningen från fabriker i Portugal.

   

  Historik:  

  I en intervju med Riley pratar han om att förr så kunde man inte göra automationer som man kan göra på datorn idag, med exempelvis volymer och filter som sveper i musiken. Han berättar speciellt om tillfällen då han har fått dra på åtta stycken reglar, Michael på åtta och Swedien på åtta för att göra dessa effekterna. Effektiviteten är inte lika bra som den är idag. Dock anser han att man gör det man känner för just för tillfället, medans man idag kan gå tillbaks till en mix och peta i den. Man måste göra ett beslut och hålla sig till det.

  Både Riley och Swedin säger att det är magiskt att jobba med Michael Jackson, men att det är påfrestande då man måste säga till honom att det är bra nu, annars hade han fortsatt i evigheter och inga låtar hade blivit klara.

  Under processen med att skriva låtarna började de att spela in vissa element av låtarna, eftersom de inte var helt färdiga. Detta var en av nackdelarna till att produktionen tog så pass lång tid att göra för att de inte hade låtarna färdiga, utan tog del för del.

  Innan Riley började producera Dangerous hade han daglig kontakt med Michael, han berättade precis vad han tänkte sig med albumet, vilket typ av sound han ville ha.

   

  Egen kommentar:  

  Själva inspelningsprocessen verkar ha varit krävande eftersom Michael var väldig noggrann med att allt skulle vara perfekt och allt han gjorde fanns det alltid en tanke bakom. Michael bodde i princip i studion under ett år när han skrev och spelade in plattan.

  Efter att Michael dött släpper hans pappa skivan Xscape med låtar som Michael inte valt att släppa för att de inte höll den magiska kvaliteten som det andra han gjort. Man märker tydlig skillnad på hela albumet att det är moderna synthar, vassare ljud och väldigt komprimerat i din helhet i jämförelse med tidigare plattor som Michael gjort.

  Bruce Swedien berättar att han inte alls är nöjd med hur mastring överlag ser ut idag. Musiken måste byggas på dynamik. Tar man bort det tar man bort det musikerna har spelat in med känsla.

  Att studera själva kungen av pop är synnerligen en intressant historia. Han anses som en av världens bästa artister och låtskrivare. Trots alla anklagelser emot honom om bland annat pedofili,alla operationer samt blekning har Michael ändå skrivit musik som har influerat och fortfarande influerar många musiker.

   

  Files (0)

   

  Comments (0)

  You must login to post a comment.