Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Michael Jackson - Billie Jean

Michael Jackson - Billie Jean

  Table of contents
  No headers

  Billie Jean skrevs av Michael Jackson 1981. Den spelades först in av honom själv som en demo i hans hemstudio för att sedan komma att på nytt spelas in i Westlake Studios, LA där den ingick i albumet ”Thriller”, världens hittills mest sålda album. Inspelningstekniken var analog och SMTPE-synkroniserade flerspårsbandspelare användes.

  1.      Utgivningsdatum: På albumet Thriller, 30 nov 1982. Som singel, 2 januari 1983.

  2.      Artist: Michael Jackson

  3.      Komposition: Billie Jean

  4.      Musiker[i]: Michael Jackson, sång samt arrangemang avs synthesizer, sång och rytm. Louis Johnson, bas. N’dugu Chancler, trummor. Tom Scott,  lyricon, David Williams[ii], gitarr. Dean Parks, gitarr. Greg Phillinganes[iii], synthesizer och Rhodes elpiano. Bill Wolfer[iv], synth, synthprogrammering. Greg Smith synthesizer. Michael Boddicker, synthesizer.  Jeremy Lubbock, dirigent, stråkar.  Jerry Hey, Stråkarrangemang.

  5.      Skivbolag: Epic Records

  6.      Producenter: Quincy Jones och Michael Jackson

  7.      Tekniker: Bruce Swedien

  8.      Kompositör (Text och musik): Michael Jackson

  Liknande fonogram:

  De övriga låtarna på albumet spelades in på i huvudsak liknande sätt. Det gäller även albumen ”Bad” och ”Dangerous”.

  Den meriterade och kreative inspelningsteknikern och mixaren Bruce Swedien, som redan 1962 fått framgångar med The Four Seasons ”Big Girls Don’t Cry”, arbetade med 24- och 12-kanalsbandspelare som synkroniserades med SMTPE tidskod. Det möjliggjorde att man kunde arbeta med flerspårsteknik och göra många pålägg innan mixningen. Swedien undvek att arbeta med kompressorer och limiters som han menar tar bort transienterna i en inspelning. Han ansåg också att inspelningsbanden nöttes och ljudet tappade sin klarhet då de användes för lyssning. Han arbetade därför med mängder av kopior. Vidare spelades bl a sångpåläggen in i stereo, ofta med Blumleintekniken[v], dock inte leadsången, för att fånga rummets akustiska karaktär samt ge rymd och djup. Låtarnas lyster fick av Jones och Swedien, lite på skämt, bennämningen ”The Acusonic Recording Process”. Tekniken som användes vid flertalet produktioner beskrivs av Swedien i ett flertal artiklar på gearslutz.com. Billie Jean skiljer sig från de de flesta inspelningarna på ”Thriller” på så sätt att de först spelades in som en demoversion i Jacksons studio i Hayvenhurst Mansion.

  Kännetecken:

  Låten börjar med två takter enbart trummor. Rytmik och tempo är hämtat från Hall & Oates låt ”I Can't Go For That”[vi].Succesivt kommer därefter olika instrument in i ljudbilden. Allmänt kan man säga att, efter introdelen introduceras ett nytt ljud i varje parti som ersätter ett annat. Rhodes-pianot och lyricon-blåset i det första sticket ersätts t ex  av ståkar och synthar i det andra. I slutet av låten är de flesta instrumenten med och turas om. Jacksons fingerknäppande används i verserna, mest på slagen 2 och 4 för att i refrängerna ersättas av tighta 2 och 4 handklappningar.  

  Jackson sjöng in sin leadstämma i en enda tagning. Till detta kom en hel rad overdubs och stämmor. Man experimenterade mycket och enligt Jones var det Jackson som kom på idén att sjunga ”Don’t think twice! Oh-ho!” (2:13) genom ett 1,8 m långt papprör[vii].

  Jämför man Jacksons demoinspelning med sluprodukten så är de ändå väldigt lika, även om arrangemanget har utvecklats och förfinats med fler riff och pålägg samt ett högre tempo. Trummorna, vilka i demon var en trummaskin, byttes i studion ut mot trumslagaren N’dugu Chanclers spel. Swedien valde att separera inspelningen av de olika trummorna maximalt och ge dem en bredare och mer diskantrik klang. Trumpåläggen gjordes först då de övriga delarna var klara[viii].  En SM 57:a användes på virveltrumman. I bastrumman hade en Sennheiser MD421 stoppats in tillsammans med ett resonansdämpande betongblock och därefter klätts över med ett ljuddämpande täcke utanför själva trumman[ix]. Trummorna stod på en plywoodplattform.

  Stråkljuden är en blandning av synthljud och levande stråkar. Vid stråksessionen användes Neumann U67:or  till viola och cello samt AKG C414 EB till violinerna[x].

  Syntharna spelades in genom förstärkarnas högtalare.

  Basljudet har getts en extra kraft då basisten Louis Johnson modifierat basen och förstärkt magneterna i pick-up:erna[xi].

  Egen kommentar:

  Producentens roll vid den här inspelningen är intressant. De tre huvudpersonerna; artisten Jackson, producenten Jones och Teknikern Swedien var oerhört meriterade och absolut i världklass inom popmusiken. Alla hade kapacitet att var och en producera högklassiga inspelningar, vilket de också gjort. Att producentrollen blivit lite oklar är inte alldeles förvånande. Jackson hade ju gjort låten mer eller mindre färdig hemma i sin studio och fick därför anges som medproducent tillsammans med Jones[xii].

  Trots ömsesidig respekt tycks meningsskiljaktigheter uppstått mellan Jones och Jackson. Jones sägs ha velat döpa om låten. Det framgår även att han varit tveksam till att ha med låten på det planerade albumet[xiii]. Ett annat tecken på vad som kan ha varit viss kreativ oenighet mellan Jones och Jackson kan vara att Swedien fick mixa låten i 91 olika versioner. Swedien hade vid det laget en trave ½-tumsband som räckte upp till taket. I slutändan valdes ändå version nr 2.

  För att åstadkomma den inspelning man gjort var utrustningen den tidens ”state of the art”. Lite mindre pengar hade kanske kunnat göra inspelningsprocessen snabbare, i synnerhet som man fastnade för version nr 2 av 91[xiv].

  Skulle inspelningarna gjorts med dagens teknik hade resultatet kanske kunna ha åstadkommits på en betydligt kortare tid. Fast förmodligen skulle man inte nöjt sig med det utan laborerat med de möjligheter som dagens teknik kan erbjuda.

  Referenser:

  Moorefield, Virgil, The Producer as Composer, MIT 2005
  Massey, Howard, Behind the Glass. Volume 2, Backbeat Books 2009  Files (0)

   

  Comments (7)

  Viewing 7 of 7 comments: view all
  Din sista kommentar om hur det skulle varit om de spelat in med modern teknik sÄ hÄller jag med om och förstÀrker att de hade sÀkert krÄnglat till det för sig Àven med den. Tekniker har en förmÄga att alltig anvÀnda teknik till sin bristningsgrÀns eller pÄ helt andra sÀtt Àn den frÄn början var tÀnkt. Tex Les Pauls anvÀndande av gitarrpickup för att förstÀrka gitarr. Och bandspelare för att skapa ekoeffekter. (http://www.fuzz.se/artikel/les-paul)
  Jag har personligen aldrig gillat Michael Jackson men jag kan förstÄ hans geni. Samtidigt som jag förstÄr vitsen av att omge sig med de bÀsta rÄdgivarna och hantverkarna.
  Posted 21:24, 7 Mar 2016
  VÀlskriven artikel med mycket och varierad information. Att du vÀljer att gÄ in i detalj pÄ en enstaka lÄt snarare Àn hela plattan gör att informationen du fÄr med blir mer detaljerad, detta tycker jag Àr givande för det mesta, men man undrar lite hur denna produktion kom att skilja sig frÄn resten av lÄtarna pÄ plattan. Hade ocksÄ varit intressant att veta mer om vad du anser om produktionen och ljudbilden!
  Posted 19:33, 8 Mar 2016
  Mycket intressant och vĂ€lskriven artikel. Trots att vi fĂ„tt begrĂ€nsningar gĂ€llande lĂ€ngd pĂ„ vĂ„ra artiklar tycker jag du att du inom den ramen fĂ„tt med mycket information. Tydliga kĂ€llanvisningar och bra uppstĂ€lld. Det enda jag kan invĂ€nda mot Ă€r nĂ„got sĂ„ banalt som ett stavfel. ”StĂ„kar” istĂ€llet för ”StrĂ„kar”
  ”Rhodes-pianot och lyricon-blĂ„set i det första sticket ersĂ€tts t ex  av stĂ„kar”

  Michael Jackson Ă€r alltid fascinerande att lĂ€sa om dĂ„ han verkar ha varit en perfektionist ut i fingerspetsarna samt ett kontrollfreak av rang sĂ„ man kan förstĂ„ att vissa meningsskiljaktigheter uppstod! Imponerande med en enda tagning pĂ„ leaden och kul detalj att det var ”Jackson som kom pĂ„ idĂ©n att sjunga ”Don’t think twice! Oh-ho!” (2:13) genom ett 1,8 m lĂ„ngt papprör”

  I dina kommentarer tar du upp hur det hade varit och om det gÄtt snabbare med dagens teknik. NÄgot man kan frÄga sig Àr dock att eftersom, som du pÄpekar, hade sÄ otroligt stor budget och med dagens teknik haft Ànnu fler valmöjligheter inom rÀckhÄll, nÄnsin blivit fÀrdiga? :)

  //Viktor edited 19:22, 9 Mar 2016
  Posted 13:03, 9 Mar 2016
  Bra och innehĂ„llsrikt. Ja, imponerande noggrannhet och mod i valet av mix. LĂ€tt att mixa bort sig eller kĂ€nna att man har valt fel nĂ€r man har sĂ„ mĂ„nga att vĂ€lja pĂ„. Eller vĂ€lja en mix som gjordes i slutet bara för att inte all tid man hade lagt ner varit förgĂ€ves. Å' andra sidan drabbade det ju ingen fattig... dĂ„.
  NĂ„gra ”strunt”-saker: Stavningen pĂ„ ”sluproduktion” sjĂ€tte raden i ”KĂ€nnetecken”. Och placera Ă„rtalet efter författare, innan titel, i litt. ref. Och datum efter internet ref. nĂ€r du hĂ€mtade info. edited 22:21, 9 Mar 2016
  Posted 22:21, 9 Mar 2016
  VÀldigt innehÄllsrikt och intressant. Jag skulle, av nyfikenhet, vilja veta mer om mixningsprocessen just för att den var sÄ sÀregen. Om det finns mer om det skulle Ätminstone jag vara intresserad av att lÀsa mer om det. Det Àr i min mening en av vÀrldens bÀsta lÄtar och en av vÀrldens bÀst (kanske den bÀst) mixade lÄtar.

  I övrigt, bra letat bland kÀllor. MÀngde kÀllor inger trovÀrdighet i din artikel, och dessutom mycket information.

  Det enda jag spontant tÀnker pÄ Àr att det hade varit intressant (om det gÄr att finna nÄgonstans) att veta skillnaden pÄ denna och nÄgon annan lÄt pÄ skivan. SÄ man fÄr en referens och nÄgot att jÀmföra med. Inte nödvÀndigt pÄ alla punkter, men pÄ nÄgon enstaka.
  Posted 12:48, 10 Mar 2016
  Tusan med stavfelen! Jag som brukar vara sÄ bra pÄ att hitta andras:-)
  Och Ärtalet; det Àr rÀtt, ska sitta efter namnet.
  Vad gÀller internetdatum sÄ kollade jag igenom lÀnkarna samma dag som jag skickade in rapporten sÄ jag tyckte att rapportens datum borde duga, annars blir det samma datum överallt. Men fel Àr fel...
  Hade ocksÄ tankar pÄ att jÀmföra Billie Jean (beat och basriff) med nÄgon annan lÄt pÄ albumet t ex balladen Human Nature (mattor och reverb), men kÀnde att det skulle bli lite mycket för tvÄ sidor.
  Posted 11:24, 11 Mar 2016
  Hej ! JÀtterolig och trovÀrdig lÀsning. Jag gillar artikeln.
  Har du lÀst pdf:en "Skrivstuga" som ligger pÄ fronter? DÀr kan du se hur man refererar pÄ rÀtt sÀtt. Du kan bl.a. anvÀnda nÄgot som heter (ibid.) om du refererar till samma författare flera gÄnger (som i nÀrmast hela stycket "Liknande fonogram") ocksÄ ska varje internet-referens-lÀnk ha mer info som du ocksÄ kan lÀsa dig till.

  Bra jobbat!
  Posted 10:39, 18 Mar 2016
  Viewing 7 of 7 comments: view all
  You must login to post a comment.