Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Madonna - Like a virgin

Madonna - Like a virgin

  Table of contents
  No headers

  I mitten av 1984 träffades Madonna och producenten Nile Rodgers i Power station studion, New York för att börja inspelningen av hennes andra studioalbum Like a virgin.

  Albumet spelades in digitalt på en Sony PCM3324 24-kanals bandspelare genom en SSL E-serie konsol av Nile Rodgers, Madonna och musiker från bland annat Rodgers band ”Chic”.

   

  Album: Like a virgin

  Artist: Madonna

  Utgivningsår: 1984

  Kompositör: Madonna, Nile Rodgers, Billy Steinberg, Tom Kelly m fl. (stim.se)

  Musiker: Nile Rodgers, Bernard Edwards, Tony Thompson, Rob Sabino, Lenny Pickett, Frank Simms, George Simms  m fl.

  Skivbolag: Sire, Warner Bros. Records (discogs.com)

  Förlag: SONY/ATV MUSIC PUBLISHING LLC (stim.se)

  Producent: Nile Rodgers (alla spår förutom ”Into the groove” vilken producerades av Madonna och Stephen Bray)

  Ljudtekniker: Jason Corsaro

  Mixad av: Jason Corsaro

   

  Liknande fonogram:

  Billy Idols album Rebel Yell spelades in med samma digitala teknik i electric ladyland studio i New York ett år tidigare (repforums.prosoundweb.com).

  Bruce Springsteens album Born in the U.S.A spelades in i samma studiokomplex som Like a virgin på en analog bandspelare, men med annan gemensam utrustning och rumsklang (soundonsound.com). 

   

  Kännetecken

  Skivan är inspelad i välkända Power Station studios i New York och kännetecknas av Nile Rodgers välkända gitarrspel, väldefinierade sound, sparsmakade arrangemang och tydliga sväng (Massey, 2000, s.175-176). Madonna ville arbeta med Rodgers för att hon som många andra gillade hans sound (soundonsound.com).
  Ljudteknikern Jason Corsaro övertalade Rodgers att de skulle spela in skivan digitalt på en, en väldigt ny teknik på den tiden som dessutom max hanterade 24 kanaler vilket enligt Rodgers själv menar att de använde relativt få spår jämfört med andra skivor på den tiden(Massey, 2000, s.182). Teknikern Jason Corsaro berättar också hur han övertalade Rodgers att spela in trumsetet med mycket rumsklang vilket ledde till albumets stilbildande trumsound med tighta r&b-rytmer och stort trumljud (soundonsound.com). Tuminspelningarna blandades med trummaskiner för att Rodgers ville hitta unika och komplexa trumljud, något som på den tiden också var nytt och innovativt (ibid.).
  Dessutom användes en Publison stereo harmoniser för att manipulera rumsklangen på ett karaktäristiskt sätt vilket gav en något djupare och fetare rumsklang än vad andra skivor inspelade i samma studio innehöll (ibid.).

   

  Kuriosa och inspelningsfilosofi:

  Nile Rodgers var en tidig anhängare av line-in tekniken för stränginstrument (Massey, 2000, s.179). Detta var dock något ljudteknikern Jason Corsaro ville bort från vilket gjorde att de spenderade lite extra tid åt att hitta bra signalkedjor och bra mikrofonplacering vid inspelningen av både bas och gitarr (soundonsound.com). 
  Trots line-in teknikens effektivitet valdes det att spelas in med "rätt" sound från första början.

  Tekniken att skapa trumljud i fler lager med hjälp av både trummaskin och livetrummor var på den tiden en mycket tidskrävande process. Det fanns ingen triggering eller annan synkfunktion där trumsamplingarna automatiskt passade mot inspelningen vilket ledde till att Rodgers spenderade mycket tid under arbetet med skivan till att koppla upp olika trummaskiner och försöka dubba truminspelningarna med sina maskiner (ibid.). 

  Inspelningsprocessen sköttes generellt sett väldigt effektivt enligt de inblandade eftersom Madonna ska ha varit väldigt fokuserad och vid tillfälle uttryckt sig i stil med ”Time is money and the money is mine. Let's get to work” enligt Corsaro (ibid). 
  Nile rodgers menar också att han fokuserat extra mycket på låtstrukturerna och arrangemangen innan inspelningen drog igång vilket bidrog till att de inte ens behövde använda alla 24 kanaler på exempelvis titelspåret ”Like a virgin” (Massey, 2000, s.182). Denna produktionsfilosofi med fokus på en bra låtgrund ledde enligt Rodgers till att de inte behövde addera särskilt många element i produktionerna när väl den starka grunden var inspelad (Massey, 2000, s.175).

  Kommentar:

  Jag tycker att det är inspirerande att de arbetade efter så fundamentala och enkla filosofier trots all utrustning de hade tillgång till. De hade lika gärna kunnat lägga tiden på att experimentera med sina nya prylar men valde istället att fokusera på låtarna och artisten i sig (förutom Rodgers trummaskins-sessions då). Det är intressant att läsa om samspelet och diskussionerna mellan Corsaro och Rodgers eftersom de nästan turades om att blanda gammal och ny teknik då Rodgers ville arbeta modernt med stränginstrumenten medan Corsaro ville göra mastern digital. Skivan har ett speciellt sound och på sin tid ett modernt och unikt sound vilket jag är övertygad om är ett resultat av deras samspel. 

   

  Källhänvisning:

  discogs.com 

  https://www.discogs.com/Madonna-Like-A-Virgin/master/18021 - hämtad 15/3-2016

   

  Buskin, Richard, Madonna 'Like A Virgin’, Sound on sound magazine

  http://www.soundonsound.com/sos/sep07/articles/classictracks_0907.htm - hämtad 13/3-2016

   

  Buskin, Richard, Bruce Springsteen ‘Born In The USA’, Sound on sound magazine

  http://www.soundonsound.com/sos/mar10/articles/classictracks_0310.htm - hämtad 13/3-2016

   

  Massey, Howard. (2000). Behind the glass. USA: Backbeat Books

   

  Hogarth, Ross - R/E/P Forums

  http://repforums.prosoundweb.com/index.php?topic=16449.0 - hämtad 15/3-2016

   

  STIM - Sök verk

  https://www.stim.se/sv/mina-sidor/sok-verk - hämtad 15/3-2016

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Tjena! Nice wiki-artikel. Bra språk osv. i texten. Något jag saknade var kanske någon egen kommentar från din sida? Sedan några enstaka småfel när det gällde ord. En idé är att låta indragen gå ner en rad till vi vissa ställen. Speciellt efter att referensen tagit en extra rad. Men annars bra! gillade läsningen och kul att Rodgers var så för line-in. edited 18:51, 16 Mar 2016
  Posted 18:51, 16 Mar 2016
  Hej ! Tack för rolig läsning! Texten känns trovärdig och du har fint med referenser.

  Den sista rubriken har du valt att kalla "Kommentar", hur tänker du här? Vem är det som kommenterar. Om det är flera personer så kanske det skulle stå "Kommentarer från xxx" eller använda en rubrik som är mer övergripande som Historia eller Övrig information..

  Och det hade varit roligt att höra din personlig kommentar av albumet också :)
  Bra jobbat.
  Posted 10:15, 18 Mar 2016
  ah! Bra feedback hörni! Mina egna reflektioner kanske inte framkom så tydligt, ska kika igenom texten och se över mina reflektioner.
  //Johan
  Posted 09:47, 23 Mar 2016
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.