Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Loser - Beck

Loser - Beck

  Table of contents
  No headers

  Beck spelade in fonogrammet Loser år 1993 med skivbolaget Bong Load Records tillsammans med skivbolagschefen Karl Stephenson. Den spelades in i Karls studio och vardagsrum .

  De använde en 8kanals bandspelare för inspelningen. Det började med att Karl spelade in gitarrdelen på bandspelaren, loopade den och lade på ett trummspår. Sedan lade han på sin egen citar. Siist lade de på sången som Beck skrev under tiden.  Det mesta av inspelningen är improviserat i stunden. (Palacios 2000, s. 72-73)

   

  Utgivningsår: 1994

  Artist: Beck

  Komposition: Loser

  Musiker: Beck/Karl Stephenson 

  Skivbolag: Bong Load Records

  Producent: Karl Stephenson

  Tekniker: Karl Stephenson 

   

  Liknande fonogram

  Ett liknande fonogram som Loser när det kommer till uppbyggnad och stil är låter Styrofoam Chezzz med Paleface som kom ut 2006 som arbetar med liknande trummbeat och raptext som Beck gör i Loser. Inspelningsvis är albumet Wasting Light av Foo Fighters att jämföra med Becks Loser. Den skivan spelades in helt på analog utrustning i sångaren Dave Grohls garage. (soundonsound.com, Juni 2011) 

   

  Kännetecken

  Det som kännetecknar Loser är användadet av looper  och sampling för att lägga melodin och kompet. Det andra som kännetecknar den här låten är Becks text och sättet han sjunger den på. Becks texter är ofta "nonsens" som han rappar. Det som kännetecknar själva inspelningsmetoden är att man tydligt kan höra upprepningarna av sitaren, gitarren och trummorna. 

   

  Historia

  Beck Hansen är en artist från Amerika som föddes 1970. Skivan som Loser finns på heter Mellow gold som kom ut 1994 och är Becks tredje album men räknas som hans debut. Beck säger själv att han hade iden till låten redan 1980. Låten är skriven och inspelad till stor del i producenten och skivbolagschefen Carl Stephensons vardagsrum (Palacios 2000, s. 72-73). Historian kring inspelningmetoden började runt 1920talet i Tyskland när band-inspelningen började (Runstein. 2014. s. 179).

   

  Egen kommentar

  Efter att ha läst på en del om Beck och hur Loser spelades in jämfört med hur stora artister spelar in sina låtar i dyra studios med massor av utrusning så slår det mig att det går att göra väldigt bra inspelningar med väldigt lite teknik. Sammtidigt som det är så att Loser inte hade varit den låt den är i dag om den spelats in i en stor studio. 

   

  Referenser

  http://www.soundonsound.com/sos/jun1...o-fighters.htm (hämtad 2016-04-8)

  D. Miles Huber, R.E. Runstein (2014) Modern Recording Techniques. Taylor and Francis. UK

  J. Palacios. (2000) Beck - A beautiful monster. Boxtree LTD

  Files (0)

   

  Comments (0)

  You must login to post a comment.