Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Korn - Follow The Leader

Korn - Follow The Leader

  Table of contents
  No headers

   

  Follow the Leader är Korns tredje studioalbum och det som satte dels bandet, men inte minst den nu i efterhand något bespottade genren nu-metal på världskartan (Loudwire.com). Hela inspelningen grundar sig på experimenterande (Massey s.274), och då mer under själva inspelningen snarare än mixningen och med plug-ins, då bandet ville ha ljud med som aldrig tidigare blivit inspelade (Soundonsound.com).

  Utgivningsår: 1998
  Artist: Korn
  Komposition: Follow The Leader
  Musiker: Jonathan Davis, Fieldy, Munky, Head, David Silvera
  Skivbolag:  Immortal/Epic
  Producent: Steve Thompson, Toby Wright & Korn
  Tekniker: Toby Wright
  Förlag: WB Music Corp
  Kompositör: Korn

   

  Liknande fonogram
  Rent soundmässigt bröt denna skiva relativt ny mark i ljudbilden (Soundonsound.com) och fick därav många efterföljare. En annan stor skiva inom nu-metal genren som släpptes året efter, och där  inspirationen i såväl soundet som låtmaterialet nästan är plågsamt uppenbar (trots deras intention att inte vara det (Devenish)) är ”Significant Other”, med bandet Limp Bizkit. Denna är liksom Follow the Leader inspelad på NRG recording studios i Los Angeles (Patch.com).

  Kännetecken
  Korn hade redan från debuten skapat sig ett unikt sound med trumlik bas och extremt mörka gitarrer, men det var inte förrän Follow the Leader som de konstiga och kusliga gitarrljuden verkligen gjordes rättvisa, och det mycket tack vare Toby Wright. Ett exempel på detta är de wobblande ljuden i versen på ”Freak on a Leash”, som skapades genom att de lade en liten gitarrförstärkare med membransidan uppåt, och mellan denna och mikrofonerna (SM57 & MD421) placerade de en fläkt för att skapa ett tremololjud likt en lesliespeaker (Massey s. 274 & Soundonsound).
  Inspelningen gjordes såväl analogt som digitalt och med mycket pålägg som tydligt kan höras på skivan med många smådetaljer och konstiga ljud.

  Historik
  Att experimentera med akustik snarare än att processa i efterhand går tillbaka till de tidigaste musikinspelningarna som är gjorda. Det som gör denna skiva unik är att den gjordes på detta sätt i en tid och genre som låter allt annat än bakåtsträvande. Toby har en bakgrund som underhållstekniker, men har även studerat akustik (soundonsound.com), så han var rätt man att ta sig an uppgiften. Efter den förste producenten Steve Thompson hade lämnat projektet tog Toby över hans plats som producent (korn.simpol.net), så det var i princip endast han och bandet som skötte inspelningen efter detta utan skivbolagsfolk hängande över dem.

  Egen kommentar
  Albumet innan Follow the Leader vid namn ”Life is Peachy” skrevs och spelades in på ca 10 dagar, vilket bandet p.g.a. sin allt större berömmelse nu slapp upprepa. Denna tog ca 3 månader i studion, vilket nog säkerligen kunnat förkortats om det inte vore för diverse löst folk som bandet bjöd in i studion samt diverse berusningpreparat (korn.simpol.net). Toby Wright är en tillmötesgående person (Massey s. 269) vilket självfallet har sina för och nackdelar. Bandet levde helt enkelt loppan i studion istället för att fokusera, vilket somliga tekniker/producenter som t.ex bandets tidigare Ross Robinson inte hade tolererat. Detta hade med säkerhet effektiviserat inspelningsprocessen, men frågan är om slutresultatet blivit bättre. Det är en fin linje att ge och ta, och faktum är att bandet valde just Toby för hans öppenhet.

   

  Referenser

  Bok

  Massey, Howard. 2009. Behind the Glass. 2. Uppl. Backbeat Books

  Internet

  Google Books. Devenish, Colin. Limp Bizkit. Under stycke fyra. https://books.google.se/books?id=Fl-hSJ7lUVIC&pg=PT66&lpg=PT66&dq=recording+%22significant+other%22+limp+bizkit&source=bl&ots=PCNZedgAmz&sig=7gS5FNV1N9ycRu66T3qQOefyXRw&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwjY9tOv9bjLAhVnQZoKHaTzBoUQ6AEIRDAH#v=onepage&q=recording%20%22significant%20other%22%20limp%20bizkit&f=false

   

  Korn.Simpol http://korn.simpol.net/korn/articles/themakingofftl.php 2016, 9:e mars

   

  Loudwire. Wiederhorn, Jon. http://loudwire.com/korn-follow-the-leader-album-anniversary/ 2016, 9:e mars

   

  Patch. Clough, Craig. http://patch.com/california/northhollywood/recorded-in-noho-limp-bizkit-s-significant-other 2016, 10:e mars

   

  Soundonsound. Daley, Dan.  http://www.soundonsound.com/sos/dec05/articles/tobywright.htm 2016, 9:e mars

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Hej
  Intressant läsning, jag gillar hur du beskriver genren: "den nu i efterhand något bespottade genren nu-metal"
  Bra att du tar med Limp Bizkits skiva som liknande fonogram, obehagligt influerad av Follow the Leader.
  Går det att fixa så att texten inte är så bred? Man får scrolla en hel del i sidled när man läser.
  Posted 10:21, 12 Mar 2016
  Tack för feedback! Faktum är att då tiden begav sig så var Limp Bizkit det första jag lyssnade på innan Korn (runt 99-00 tror jag).
  Jag skall försöka fixa till textformatet!
  Posted 11:43, 12 Mar 2016
  Kul läsning om Korn´s album! Intresant att de använde sig av en leslie speaker (vilket jag aldrig ha hört/läst att någon har använt) och att de blandade analogt med digitalt för att få det "unika" och "coola" soundet som dem bara har. Skulle vart kul att veta vilka mikrofoner som användes men ibland kan det vara svårt att hitta just den informationen men annars ganska bra information om albumet!
  Posted 15:32, 12 Mar 2016
  Tack för feedback! dom använde sig inte av en lesliespeaker, utan ville efterlikna ljudet av en sådan. Just till det ljudet använde dom sig av en SM57 och en MD421. Kan lägga till det i texten.
  Posted 15:38, 12 Mar 2016
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.