Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Fleetwood Mac-Rumours

Fleetwood Mac-Rumours

  Table of contents
  No headers

   

   

  Musiker:

  Lindsey Buckingham gitarr,sång,percussion.

  Stevie Nicks Sång,Piano,percussion

  Christie McVie Sång,Piano,percussion

  John McVie Bas

  Mick Fleetwood Trummor

  Kompositioner av

  Fleetwood Mac.

  Producenter:

  Ken Caillat, Richard Dashut och Fleetwood Mac

  Mix och mastering:

  Mastering av Ken Perry och Ken Caillat.

  Inspelningstudio:

  Recordplant

  Liknande fonogram:

  Tango in the night-Fleetwood Mac 
   

  Fleetwood Mac-Fleetwood Mac
   

  Sky City- Amazon

   

   

  Rumours är ett album av det brittisk-amerikanska rock bandet Fleetwood Mac, utgivet den 4 februari 1977 av skivbolaget Reprise.

  Ken Caillat och Richard Dashut agerade även som tekniker under inspelningen av albumet.

  Skivan är inte inspelad live utan genom påläggsteknik på en flerkanalsbandspelare. 

  Skivan är inspelad på en flerkanalsbandspelare, en teknik som ger ett sound som brukar beskrivas som fylligt,punchigt och rått.(Huber/Runstein 2010,s 181)

  Skivan är inte inspelad live utan med påläggningsteknik med undantag av låtarna ”the chain” (där bas,gitarr och trummor spelades in live samtidigt) och "Songbird" som är inspelad live i en konsert hall med Christie McVie ensam på scen spelandes piano samtidigt som hon sjunger. 

   

  Bakgrund

  Fleetwood Mac hade haft en kommersiell framgång med låten ”Rhiannon” från deras självbetitlade album, eftersom de ville följa upp den framgången så bestämde de sig för att sträva efter att göra en skiva med ett pop sound.

  Det var också genom låten ”Rhiannon” som bandet kommit i kontakt med Ken Caillat då han anlitats för att remixa låten så att den skulle gå att spela på radio.

  Inspelningsprocessen påbörjades1976 och tog ungefär ett år att slutföra varav låtarna skrevs under tiden som inspelningen pågick. 

   

   

  Sound och produktion

  Det som är utmärkande för soundet hos Rumours är att det är väldigt rent och luftigt och mycket plats har getts åt bas och trummor.

  Ken Caillat beskriver mixningsprocessen som ett letande efter låtarnas hjärta och själ.

   Eftersom inspelningen drog ut på tiden så påverkades tapen på rullbandet och de höga frekvenserna som innehöll överhäng och som utgjorde det krispiga trummsoundet började successivt att försvinna varpå Ken Caillat fick sitta och synka påläggen mot de backup filer man gjort av trummorna i realtid.

  Lindsey Buckingham nämner Bee Gees låt ”Jive Talking”  som en influens till produktionen av låten ”Second Hand News” där de bl. a. har spelat in percussion genom att trumma på en stol. 

  Körerna i Don’t stop har spelats in med många människor kring en mikrofon, för att skapa ett fylligt sound så lät man alla tekniker och alla som jobbade på något sätt i studion komma in och köra. 

  Det var Ken Caillats idé att spela in songbird live i en konserthall eftersom han hade spelat in Joni Mitchell under liknande former på Berkely Community Theatre.

  I classic albums så understryker de inblandade hur det här var helt andra tider än nu och Lindsey har beskrivit tiden när de spelade in Rumours som en där det inte fanns budget restriktioner i skivbranschen. 

  Ken Calitt har även sagt att ”idag så hade de stängt ner oss efter två veckor”.

   

  Studiodrama

  Rumours är Fleetwood Macs mest framgångsrika skiva kommersiellt och även känt som deras skilsmässoalbum då sångerskan Christie McVie och Basisten John McVie höll på att genomgå en skilsmässa under skapandet samtidigt som även gitarristen Lindsey Buckingham och sångerskan Stevie Nicks romantiska förhållande tog slut.

  Detta gjorde att Ken Caillat och Richard Dashut inte endast hade det tekniska att se över utan också den dramatik som fanns mellan medlemmarna och omgav skapandet av detta album. 

  Fleetwood Mac är inte det enda bandet där personliga relationer har blivit något som teknikerna måste ta och manövrera för att få jobbet gjort men just i fallet Rumours så har det varit en stor prägel till albumets image.  

  Richard Dashut berättar om processen:

  ”It took two months for everyone to adjust to one another. Defenses were wearing thin and they were quick to open their feelings. 

  Instead of going to friends to talk it out, their feelings were vented through their music: the album was about the only thing they had left.”

  Lindsey berättar i dokumentären classic albums att det kunde uppstå krockar mellan att vara producent och expojkvän när de skulle jobba vidare på Stevie Nicks material:

  ”At times I didn’t want to help her. It’s a weird thing to admit but these were challenging things.”

   

   

   

  Egna kommentarer

  Det finns mycket som troligtvis hade kunnat skynda på processen av skivinspelningen, om de hade skrivit låtarna innan de gått in i studion om de hade skött sina relationsproblem etc. 

  Då en producents roll är att hjälpa artisten att översätta sitt framförande till en slutprodukt och att hjälpa till med att fokusera de artistiska målen mot publiken (Huber/Runstein 2010,19) så tror jag att det blir en stor utmaning att lägga det privata åt sidan och alltid fokusera på låtens bästa när man håller på att göra slut med den personen man producerar.

  Däremot så är Rumours var den är pågrund av att den gjordes under dessa förhållanden vilket betyder att man kanske hade kunnat effektivisera och haft en mer okomplicerad inspelningsprocess men frågan är om det hade blivit samma resultat.

  Ingrid Åkesson beskriver att förutsättningar för artist och publik innebär ett visst avstånd, både fysiskt och mentalt mellan dem som utövar musiken och dem som lyssnar. (Åkesson 2013,4.4)

  När jag i skrivandet av denna artikel gjort research så har innehållet rörande processen nästan utreslutande handlat om just dramat i studion och jag peronligen tror att det har en viss effekt att man som lyssnare får komma in på det personliga hos konstnären och på så sätt känna att man har minskat avståndet till utövaren.

   

  Källor

  Film

  "Classic albums-Rumours"

  https://www.youtube.com/watch?<wbr>v=RrB1JqQ7B9U&list=<wbr>RDRrB1JqQ7B9U#t=111</wbr></wbr>

   

  Litteratur

  Modern recording techniques (Huber/Runstein 2010)

   

   

  Artiklar på nätet

   

  http://musikforskning.se/stmonline/v...dex.php?menu=3

   

  http://www.allmusic.com/album/<wbr>rumours-mw0000193833/releases</wbr>

   

  http://www.fleetwoodmac-uk.<wbr>com/stillgoinginsane_old/<wbr>articles/197700.html</wbr></wbr>

   

  http://www.smmirror.com/<wbr>articles/News/Making-Rumours--<wbr>-The-Inside-Story-Of-Classic-<wbr>Fleetwood-Mac-Album/43080</wbr></wbr></wbr>

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Hej! Väldigt intressant läsning och det verkar ha varit en lång inspelning fylld av dramatik! :-) Det jag tänker på kring texten är att du kan se över meningsuppbyggnader, rubriker och referenser. Exempelvis: "eftersom de ville de följa upp" där jag antar att du råkat få med två "de" samt "Detta gjorde att Ken Caillat och Richard Dashut inte endast hade det tekniska att se över utan också den dramatik som fanns mellan medlemmarna och omgav skapandet av detta album." Här skulle du kunna ta bort "och" innan "omgav" eller ändra på något annat sätt. Du kan ha rubriker med fet stil eller liknande för att få en bra översikt av artikeln och referenser löpande i texten. Inga måsten såklart, bara tips :-) Ha det fint! edited 18:27, 11 Mar 2016
  Posted 14:16, 11 Mar 2016
  Kul läsning! Intressant hur deras relationer till varandra påverkade inspelningen. Imponerande att dem kunde göra ett så bra album fast det var så dålig stämning i studion. Om jag ska anmärka på något så är det att texten skulle kunna vara lite luftigare. Som tidigare nämnt så skulle man kunna göra rubriker och stycke-indela texten lite mer. Annars intressant och bra!
  Posted 11:44, 12 Mar 2016
  Hej! Kul och intressant läsning! Roligt att få veta detaljer. Håller dock med tidigare kommentarer om att texten skulle vinna på att vara lite luftigare. Ett tips är att göra ny mening istället för komma på flera ställen. Saknar också helt hänvisningar till referenserna inne i texten.. :-)
  Posted 19:40, 13 Mar 2016
  Bra skrivning! Verkligen intressant att läsa om hur dramat skapat albumet. Hade även varit intressant att veta vad man hade kunnat effektivisera! Även en introduktion hade kunnat vara bra
  Posted 19:54, 13 Mar 2016
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.