Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Amy Winehouse - Back to Black

Amy Winehouse - Back to Black

  Table of contents
  No headers

   

  Utgivningsår: 2006
  Artist: Amy Winehouse
  Album: Back To Black
  Kompositör: Amy Winehouse, Mark Ronson
  Musiker: The Dap-Kings
  Skivbolag: Island Records Group / Universal Records
  Producent: Mark Ronson, Salaam Remi
  Ljudtekniker: Gabriel Roth
  Mixad av: Tom Elmhirst (Discogs, Back to Black)

  Amy Winehouse gav år 2006 ut sitt andra och sista studioalbum, Back to Black. Det producerades av Mark Ronson och Salaam Remi, som stod för sex respektive fem låtar var. Skivan spelades in i Daptone Studio på rullband, med musiker och i livetagning (2009, s 718). Musikerna som spelar på skivan är i huvudsak bandet The Dap-Kings även om det görs flertalet inhopp från andra musiker (ibid).


  Kännetecken
  Skivan är inspelade i Daptone Studio, där Gabe Roth är ljudtekniker. Studion är känd för sitt retrosound och använder enbart analog teknik. Det enda digitala i studion är en CD-spelare för uppspelning, resten är analogt (Vimeo, Daptone House Of Soul). Det är även just retrosoundet som är skivans största kännetecken. Förutom detta kännetecknas skivan av att det låter som 60-talssoul, men i en lite modernare tappning då det är mixat för att passa radio. 


  Historik
  Eftersom Mark Ronson och Amy Winehouse hittade sin kemi och gemensamma nämnare genom den gamla 60-tals soulen ville de skapa ett album som lät liknande. De började med att sitta i Pro Tools och försökte till en början skapa retrosoundet med hjälp av plugins och samplingar. Detta fortgick tills dess att Ronson kom på idén att The Dap-Kings skulle spela all musik då de var bekanta med att få till det eftersträvade soundet. Då spelade de även in på bandspelare för att få ännu mer av det varma, analoga ljudet som hörs på inspelningarna från 60-talet (2009, s 718).


  Även likt de tidiga soulinspelningarna användes få kanaler. I studion brukar de spela in med 8 kanaler, maximum 16. Detta tvingar de som är tekniker och producenter att lägga ner mycket tid på placeringen av mikrofoner, då det inte finns utrymme för så många. Gabe Roth säger att han brukar använda en mikrofon till trummorna och hellre tar två veckor på sig att hitta den bästa placeringen för en mikrofon än att sätta upp 12 mikrofoner och ta två veckor på sig att balansera dem (Sound on Sound, Gabe Roth). Vilka mikrofoner som användes finns det inte mycket information om. Sången på några av spåren sägs ha spelats in med en sE Electronics sE2200a II C (Best vocal mics).

  Ronson utrycker att han föredrar när det läcker lite mellan mikrofonerna (2009, s 719), vilket även var fallet vid inspelningen av Back to Black, då de flesta instrumenten spelades in samtidigt i ett och samma rum.

  Liknande fonogram
  Då Gabe Roth är ljudtekniker i Daptone Studio och använder sig av denna typen av inspelningstekniker på samtliga av sina projekt (Sound on Sound, Gabe Roth) är de flesta av fonogrammen som är inspelade i den studion liknande rent inspelningstekniskt. Med inspelningstekniken kommer ofta ett liknande sound. Ett par exempel är Menahan Street Bands The Crossing och flera album av Sheron Jones & The Dap-Kings mellan 2007 och 2015 (Discogs, Daptones House Of Soul). Då mixningen på Amy Winehouse album är gjord för att passa radio (Sound on Sound, Tim Elmhirst) lite mer än de gamla 60-talslåtarna låter det lite mer modernt än exempelvis 100 days, 100 nights av Sheron Jones & The Dap-Kings. Vissa av låtarna på 100 days, 100 nights är mixade med alla trummor panorerade helt till vänster, något som Tom Elmhirst inte tyckte kändes naturligt på Back to Black (ibid).

  Egna reflektioner
  Tillvägagångssättet är extremt effektivt och konkret. De ville skapa ett sound som lät som 60-talssoul, så de spelade in som de artisterna gjorde. De ville ha ett analogt, varmt sound, så de spelade in på analog rullbandspelare.

  För att sedan göra det lite maffigare och radiovänligare la de in det i Pro Tools för att trigga några kickaroch mixa det passande för radio (2009, s 718). Jag kan faktiskt inte se varför det skulle göras på något annat sätt om det är det som de var ute efter.

  Det enda jag skulle kunna tänka mig att göra annorlunda om det var jag som stod för inspelningen och mixningen hade varit att se till så det inte blev något läckage. Detta enbart för att jag föredrar att mixa på det viset. Jag tycker det är enklare och jag får ut ett, i min mening, snyggare resultat på det viset. I övrigt hade jag försökt göra på samma sätt.

  Referenser
  Böcker:
  Massey, Howard (2009). Behind the glass. Volume II : top producers tell how they craft the hits. Milwaukee, WI: Backbeat Books

  Internetkällor:
  Best vocal mics, http://www.practical-music-productio...vocal-mic.html, [Hämtad 10/3-16]
  Discogs, Back to Black,https://www.discogs.com/Amy-Winehouse-Back-To-Black/release/825438, [Hämtad 4/3-16]
  Discogs, Daptones House Of Soul https://www.discogs.com/label/345608...ones-House-of-Soul, [Hämtad 4/3-16]
  Sound on Sound, Gabe Roth https://www.soundonsound.com/sos/jun08/articles/daptone.htm, [Hämtad 5/3-16]
  Sound on Sound, Tim Elmhirst http://www.soundonsound.com/sos/aug0...track_0807.htm, [Hämtad 5/3-16]
  Vimeo, Daptone House Of Soul https://vimeo.com/12774407, [Hämtad 8/3-16]

  Files (0)

   

  Comments (7)

  Viewing 7 of 7 comments: view all
  Intressant och informativ artikel om Amy Winehouse Back to Black. Du beskriver ingÄende för samtliga delar i inspelningsprocessen och det Àr lÀtt att förstÄ hur inspelningen har gÄtt till! Ett förslag till förbÀttring hade kunnat vara om det fanns nÄgon vidare information kring vilka mikrofoner som anvÀndes till exempelvis sÄngen, eller om det fanns nÄgon annan information om de beslut som togs kring hur instrumenten skulle spelas in? I övrigt kan jag bara komma pÄ som ett förslag att undvika att ha tvÄ parenteser med referenser i en mening. Mvh
  Posted 22:59, 8 Mar 2016
  Intressant lÀsning. HÄller med om att de lyckades med sitt mÄl, soundmÀssigt. Hade gÀrna velat veta vilka mikrofoner som anvÀndes dÄ de spelat in mycket pÄ samma gÄng. Finns dÀr nÄgot mer kÀnnetecken Àn att de fokuserade pÄ analogt sÄ mycket? Mvh
  Posted 00:26, 9 Mar 2016
  Bra och intressant skrivet. Jag har sjĂ€lv gjort ett radio-program om plattan. Ett fantastiskt album. Intressant internet-artikel om ”vintage” sound och Gabriel Roth och om ”Rehab” mixaren Tom Elmhirst. Även jag skulle gĂ€rna vilja veta lite mer om mikrofoner och lite annan utrustning som t. ex. vilka gitarrer som anvĂ€ndes, eventuella vintage-gitarrer osv. om det finns möjlighet. edited 22:45, 9 Mar 2016
  Posted 22:43, 9 Mar 2016
  Hej allihopa. Tack för era kommentarer.
  Jag har letat som en galning om mikrofoner och liknande. Kunde bara hitta vad som anvÀndes pÄ sÄngen. Resten Àr, vad jag mÀrkt, inte omnÀmnt nÄgonstans pÄ internet. Inte heller gitarrer och liknande. Kan vara min researchtalang som Àr bristfÀllig. Jag letar en stund till och Äterkommer ifall jag hittar nÄgot.

  Vad anser ni i sÄ fall jag skulle kunna förbÀttra, förutom parenteserna.
  Posted 12:19, 10 Mar 2016
  Intressant och vÀl sammanfattat! Jag blev lite förvÄnad över att en sÄ pass modern mikrofon som sE2220 anvÀndes pÄ inspelningarna. Jag undrar om den verkligen anvÀndes vid inspelningarna i Daptone Studio, jag hittade en video dÀr det snarare ser ut att anvÀndas nÄt som ser ut som en gammal bandmikrofon för sÄngen (https://www.youtube.com/watch?v=Qs59O_yOYRc). Men dom kan ju mycket vÀl ha spelat in sÄng med andra mikrofoner i andra studios. Vad det gÀller lÀcket sÄ tror jag att det bidrog en del till retro-soundet.

  Som kuriosa kan jag nÀmna att jag sÄg The Dap-Kings pÄ Apollo Theater förra Äret. Fantastiskt band!
  Posted 17:31, 10 Mar 2016
  Ja, jag tyckte sjÀlv det lÀt lite underligt. Jag Àndrade faktiskt till "flera av spÄren" efter din kommentar. Jag vet inte om jag ska ha kvar det ens, kÀnns lite underligt, men mÄnga kÀllor sÀger faktiskt det samma. Kanske bara ett rykte?

  Jag lÄter det vara kvar, men efterforskar lite till och sen kanske tar bort det innan inlÀmningen.
  Posted 18:37, 10 Mar 2016
  Bra och intressant artikel! Tycker att de lyckades med att uppnÄ deras mÄl, Àven om 60-tals kÀnslan kanske fanns med omedvetet i Àldre inspelningar. Hade Àven som mÄnga ovan velat veta vad de anvÀnde för slags mikrofoner!

  MVH
  Posted 19:32, 13 Mar 2016
  Viewing 7 of 7 comments: view all
  You must login to post a comment.