Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Amy Winehouse - Back To Black (låt)

Amy Winehouse - Back To Black (låt)

  Table of contents
  No headers

  Från hennes sista studioalbum med samma titel går denna artikel in på aspekter som behandlar utrustning och soundideal samt en del generella punkter som även gäller resten av albumet. Låten har skrivits av Amy Winehouse och Mark Ronson där Ronson även har producerat hela albumet.

   

  Utgivningsår: 2006

   

  Artist: Amy Winehouse

   

  Musiker: Dap-Kings

   

  Skivbolag: Universal Island Records

   

  Förlag: Universal Island Records

   

  Producent: Mark Ronson

   

  Kompositör: Mark Ronson, Amy Winehouse

   

  Ljudtekniker: Dom Morley

   

  Mixtekniker: Tom Elmhirst

   

  Liknande fonogram:

  Amy Winhouse – Rehab (2006), Amy Winhouse – Valerie (2007),

  Resten av plattan kan liknas med denna rent soundmässigt. Den ger känslan av musik från 60-talet och en stor bidragande faktor till det är att allt är inspelat på bandspelare.

   

  Kännetecken:

  En sak alla låtar har gemensamt är att de spelades in på band. Ronson jämför denna platta med Version då han inte hade ett skivkontrakt och menar att all eventuell ”nedsmutsning” av låten gjordes i efterhand med plug-ins. Så även den ekonomiska aspekten gjorde det enklare att nå det önskade soundidealet.

   

  Det hörs tydlig att baskaggen och tamburinen är grundstommen i låten som Ronson nämner flertal gånger.

   

  Mikrofonval när det gäller sång verkar variera då Mark Ronson uttryckligen hyllat Neumanns U47 & U87 modeller som sina ”go-to” mikrofoner men i videon: ” In The Studio With Mark Ronson” ser man Amy sjunga in på en RCA DX-77 mikrofon.

   

  Som producenten och mixteknikerna påpekar, är det ett väldigt skräpigt och varmt sound men samtidigt menar de att inspelningen andas. Detta eftersom de valde att spela in bandet Dap-Kings tillsammans och på så sätt fått en väldigt sammanhängande ljudbild. De menar på att visst läckage från instrumenten in i varandra ha bidragit till det mer levande ljudbilden. Förutom alla skickliga musiker och välstämda instrument.

   

  Historik:

  När det kommer till bandets arrangemang och dess tekniska aspekter hade Ronson stort förtroende för Gabriel Roth från Dap-Kings för att få till ett gammalt sound. Detta för att Ronson tidigare försökt få till det soundet med hjälp av plug-ins och digitala verktyg men där han sedan kom på att de faktiskt kunde anlita Dap-Kings för att hjälpa till att spela/skulptera soundet.

   

  Det som vidare tillät Ronson att verkligen gå fullt ut på det gamla soundet var den moderna aspekten som Amy tillförde till albumet med bl.a. sina texter. På så sätt blev det inte ännu en platta med ett retro sound.

   

  Egen kommentar:

  När det gäller effektivisering av inspelningsprocessen anser jag de var så effektiva de kunde bli. Att spela in en platta med så mycket liveinstrument kräver sina timmar. För att skulptera fram ett sound krävs det både tid och bra finansiering. Av det jag läst verkar det inte varit så bråttom i själva inspelningsprocessen och de har verkligen lagt ner tid och själ i att forma varje ljud så som de vill.

   

  Självklart går det att göra processen kortare men jag tror verkligen att man hyvlar bort kvaliteten i inspelningen. Allt behöver inte gå igenom en bandspelare och vem hör egentligen skillnad på analog bandspelare och ett digitalt plug-in. Allt skulle egentligen kunna gå direkt in i DAW:en och produceras därifrån men samtidigt förlorar man känslan. Ett programmerat instrument har nog hittils inte kunna mäta sig med ett live-inspelat.

   

  Sedan ville de faktiskt uppnå ett visst soundideal från 60-talet och kollar man på teknologin så fanns inte samma förutsättningar och en välproducerad platta tog tid att spela in. Så för att få den extra likheten kanske det inte räckte med att ha liknande stil på musiken utan det behövdes även de mest enkla formerna av inspelningsmetoder och medium. På så sätter man sig så gott det går i samma sits som producenter och tekniker satt i den tiden.

   

  Referenser

  Massey, Howard (2009). Behind The Glass Volume II. Milwaukee: Backbeat Books. (s 310, 315)

   

  https://www.discogs.com/Amy-Winehouse-Back-To-Black/release/825438 (2016-04-11)

   

  http://www.soundonsound.com/sos/may07/articles/ronson.htm (2016-04-11)

   

  https://www.youtube.com/watch?v=3su4q5fVGQg (2016-04-11)

  Files (0)

   

  Comments (0)

  You must login to post a comment.