Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Amy Winehouse: Back To Black

Amy Winehouse: Back To Black

  Table of contents
  No headers

  2006 spelade Amy Winehouse in sitt andra och sista album "Back To Black". Den största delen av albumet är inspelad i Daptone Studios i Brooklyn, New York av producenterna Mark Ronson och Salaam Remi. Inspelningen gjordes som en livetagning med analog inspelningsteknik i form av rullbandspelare för att ge retrokänsla i soundet (Massey 2009, s 315).

   

  Komposition: Back To Black

  Artist: Amy Winehouse

  Utgivningsår: 2006

  Kompositörer: Amy Winehouse, Mark Ronson

  Album: Back To Black

  Producenter: Mark Ronson, Salaam Remi

  Musiker: The Dap-Kings

  Skivbolag: Island Records Group, Universal Records

  Ljudtekniker: Gabriel Roth

  Mixad av: Tom Elmhirst

  Inspelningsteknik: Analog rullbandspelare 

  (Discogs, Back To Black)

   

  Liknande fonogram

  Ljudteknikern Gabriel Roth använder sig av samma inspelningsteknik på sina projekt vilket leder till att många musikaliska verk från Daptone Studios låter ur en teknisk synvinkel liknande varandra (Daley, 2008). Exempel på andra liknande verk ifrån Daptone Studios är bl.a. The Crossing (2012) av Menahan Street Band, What Have You Done?(2009) av Naomi Shelton & The Gospel Queens samt flera låtar av Sharon Jones & The Dap-Kings mellan 2007-2015 (Discogs, Daptone's House of Soul).

   

  Kännetecken

  Amy Winehouse röst är karaktäristisk i din helhet, utöver den kännetecknas låten av Roth's inspelningsteknik från Daptone Studios. Den analoga tekniken bidrar till ett varmare sound med retrokänsla som kännetecknar hela skivan. Back To Black låter som en modernare version av "the early sound" från 60-talets soulmusik (Youtube, Amy Whinehouse @ Daptone Studios).

   

  Historik

  När Mark träffade Amy innan inspelningsprocessen frågade han hur hon ville att skivan skulle låta. Hon svarade med att hon lyssnat på mycket ifrån 60-talet och spelade upp låtar av Shangri-La, Earl och The Cadillacs. Bådas förkärlek till 60-tals soulmusik inspirerade och förde dem i den ljudmässiga riktningen (Massey 2009, s 311).

  Till en början försökte Mark tillsammans med Amy att skapa retrokänsla med hjälp av plug-ins och samplingar i ProTools vilket sedan övergick till att låta bandet The Dap-Kings stå för musiken efter att Mark fick idén. De visste hur de skulle få till soundet på ett ärligt och snyggt sätt. Amy Winehouse skrev texten och melodin på bara 2 timmar. Inspelningen gjordes på rullbandspelare som live-tagning eftersom Mark Ronson menar att luften och läckaget ifrån ljudkällorna bidrar till varmare känsla. Att spela in live och låta mikrofonerna ta upp läckage och rumskänsla gör musiken mer levande (Massey 2009, s 315).

  I Daptone Studios användes det ett fåtal kanaler för inspelningen, Gabriel Roth menar att det hellre lades ner mycket tid på att placera ett fåtal mikrofoner i sina rätta positioner än att använda många mikrofoner för att sedan försöka balansera dem i mixen. Roth säger att de trivs med att jobba med 8-track eller 16-track mixerbord då de tvingas göra beslut om arrangemang och ljud på plats (Daley, 2008).

  Tom Elmhirst mixade stora delar av albumet för att göra materialet mer radiovänligt. Han skapade en mer modern stereobild istället för Ronsons klassiska mixar där exempelvis trummorna och basen var panorerade helt åt varsitt håll (Tingen, 2007).

   

  Egen kommentar

  Att spela in analogt med denna inspelningsteknik live bidrar till en naturlig och skön känsla av liv i musiken. Att använda ett fåtal mikrofoner och att välja att spela in materialet som en live-tagning är mycket effektivt då det sparar en hel del tid samtidigt som det bidrar till livekänslan. De får till en 60-tals retrokänsla genom att använda sig av den valda tekniken. Den analoga tekniken leder till ett varmare sound.

  Jag tycker även om idén att göra mixen mer radiovänlig, det gör att trots retrokänslan i själva musiken blir det en modernare känsla i mixen.

  Inspelningen hade kunnat göras på annat sätt för en tydligare mix med mindre läckage genom att spela in instrumenten och sången för sig, tror det skulle låta renare på radiosändningar och ljudsystem med hög kvalitet, dock skulle kanske den speciella känslan som nu finns i musiken minska.

   

  Referenser

  Litterära källor:

  Massey, Howard (2009). Behind the glass. Volume II : top producers tell how they craft the hits. Milwaukee, WI: Backbeat Books

   

  Elektroniska källor

  Discogs, Back To Blackhttps://www.discogs.com/Amy-Winehouse-Back-To-Black/release/825438 (Hämtad 18/03-16)

  Daley, Dan 2008. Gabriel Roth: Recording For Daptone RecordsSound On Sound. https://www.soundonsound.com/sos/jun08/articles/daptone.htm (Hämtad 18/03-16)

  Discogs, Daptone's House of Soulhttps://www.discogs.com/label/345608-Daptones-House-of-?genre=Funk+%2F+Soul&limit=100 (Hämtad 18/03-16)

  Youtube, Amy Whinehouse @ Daptone Studios (story behind)https://www.youtube.com/watch?v=CFWgvGbpoxY (Hämtad 18/03-16)

  Tingen, Paul 2007. Secrets of The Mix Engineers: Tom Elmhirst. Sound On Sound. http://www.soundonsound.com/sos/aug07/articles/insidetrack_0807.htm (Hämtad 18/03-16)

  Files (0)

   

  Comments (0)

  You must login to post a comment.