Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Alicia Keys - As I Am

Alicia Keys - As I Am

  Table of contents
  No headers

  Albumet As i Am spelades in år 2008 i en modern inspelningsstudio genom digital inspelningsteknik. Fonogrammet innehåller både digitala och inspelade akustiska element.
  Stort fokus har lagts på textur och ljudbild för att skapa fonogramet (Brown, Keys to Keys).

   

  Utgivningsår: 2008

  Artist: Alicia Keys

  Musiker:

  Körsång: Alicia Keys

  Clavinet: Mark Batson

  Trummor: Trewor Lawrence JR

  Trummor(digitala): Kerry Brothers

  Elektriskt piano: Alicia Keys

  Synthesizer: Alicia Keys

  Piano: Alicia Keys

  Sång: Alicia Keys

  Skivbolag: J Records

  Producent': Alicia Keys, Kerry Brothers

  Tekniker: Ann Mincieli

  Förlag: Sony BMG Music Entertainment

  Kompositörer: Alicia Keys, Harold Lilly, Linda Perry, Kerry Brothers

  (Discogs Alicia Keys - As I Am).

   

  Liknande Fonogram

  Alicia Keys – The Diary Of Alicia Keys (samma artist och genre)

  Alicia Keys – Unpluggedn (samma artist och genre)

  Jennifer Hudson- I Remember Me (liknande genre och sound)

  Keyshia Cole- The Way It Is (liknande genre och sound)

   

  Kännetecken

  Musiken är ledd och anpassad av den dominerande vokalisten som driver musiken tillsammans med framförallt bas, piano och körsång (backing vocals).

  Fonogrammets textur är väldigt djupt, framförallt i det lägre registret och ljudbilden tillsammans med rytmen bildar en ganska hip-hop liknande bas (Massey, 2009 s307). Ljudbilden skiftar annars stort mellan de olika spåren.

  Alicia Keys har ofta haft utgångspunkten att arbeta så fritt och kreativt som möjligt med ljudbilden, just för att skapa mer känsla och möjligeter för hennes sångröst och låttext (Brown, Keys to Keys).

   

  Historik

  Tekinikern Ann mincieli och artisten Alicia Keys har arbetat mycket med varandra i tidigare album, och haft en nära vänskaplig relation sedan länge (Massey, 2009 s305). Ann mincieli anser att de båda är så kallade "workaholics" som kan arbeta hela dagarna med att skapa rätt sound (Massey, 2009 s305). De har sålades abetat en hel del med att skapa en unik ljudbild och textur. Vilket krävde en del förarbete innan inspelningen kunde börja. I Alicia Keys inspelningsstudio "The Oven" har dom samlat på sig olika sorters synthesizers och trummaskiner för att just möjliggöra detta och innan albumet spelades in ägnades omkring två månader för teknikern Ann mincieli att lära sig synthesizers och ny utrustning som införskaffats inför albumet (Brown, Keys To Keys). Stort arbete har också lagts på att införskaffa och spara bibliotek med samples för att skapa en bred ljudpalett som kunde användas när låtarna skulle spelas in.

  Ann mincieli anser att de ljud som har format albumets sound mest är bl.a genom att använda sig av synthezisern "Moog Voyager"  och en egentillverkad plugin "Alicia keys piano plugin", vilket är en lång effektkedja som får ett piano att låta som en el-gitarr (Brown, Keys To Keys).

  Sång:

  Sånginspelningen i As I Am är varierande efter de olika spåren då studioteknikern till albumet ansåg att det var viktigt att fånga sångens känsla till de olika kompositionerna. Alicia Keys har här varierat med olika känsla och stil för de olika spåren i albumet. Omkring fem olika mikrofoner har använts till enbart sånginspelning, bland annat en Telefunken M16 och en ovanlig ELAM 270 stereo mikrofon. Sången är också åter-amplifierad (reamp), genom att ha tagit sånginspelningens signal genom en gitarrförstärkare och sedan spela in denna (Massey, 2007 s306).

  Effektkedjan för sånginspelningen är mestadels detsamma genom alla spåren. En "Neve 1073" kompressor och en "CLIV" kompressor används för att processera sånginspelningen och i vissa spår används en "1176 Blackface" kompressor (Massey, 2007 s306).

  Piano:

  Teknikern har experimenterat mycket med M-S (mid-side) inspelning av pianot. Olika stereomikrofoner har använts till detta. En teknik som teknikern har använt är att ha det ena mikrofonmembranet riktat mot den mittersta c-tonen på pianot och det andra membranet riktat åt sidan.Ofta har ytterligare en mikrofon använts ovanför inspelningsrummet för att skapa mer atmosfär och avstånd till pianot. Teknikern har varierat mikrofoner och pianon efter vilken skala och oktav pianot spelar i den valda kompositionen (Massey, 2007 s307).

  Bas:

  Det instrument som använts som primärt ljud till basgången är en "1956 Hofner 5001 violin bass" som är kopplat till en "Ampeg B15" basförstärkare (Massey, 2007 s307).

  Basen i fonogramet karaktäriseras av mycket djup och hip-hop liknande känsla. Detta är bl.a. skapat med en Yamaha subkick-sample som har använts till bas. Detta baspår har kopplats till ett vanligt bas-kabinett som spelas in med en "AKG C12" mikrofon eller "Neumann TLM 103" mikrofon beroende på spår (Massey, 2007 s307).

   

  Egna kommentarer:

  Fonogrammet har en mycket djup, skiftande och avancerad textur när man lyssnar efter den. Ljudbilden är starkt anpassad efter Alicia Keys sångröst vilket gör att i bästa fall tänker man inte ens att instrumenten i bakgrunden är där. Allt flyter på som ett ensamt välljudande instrument. Bakom detta ligger uppenbarligen ett enormt arbete med att hitta/skapa och sortera fram alla ljud och samples.

  Inspelningen är ett exempel där avancerad och stor mängd av musikteknologi använts på ett skiftande och kreativt sätt, istället för att det blir ett hinder i skapandeprocessen och tenderar att göra innehållet dataliknande och utan själ.

   

  Referenser:

  Litteratur:

  Massey Howard. Behind the galss Volume II. Backbeat Books 2009

  Internetartiklar:

  Discogs. Alicia Keys - As I Am. https://www.discogs.com/Alicia-Keys-...elease/2089938 (2016-02-12)

  Intervjuer:

  Brown Janice. Keys To Keys: Ann Mincieli, Chief Engineer, Album Coordinator, Studio Managing Director. http://www.sonicscoop.com/2009/12/16...ging-director/ (2009-12-16)

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Det var en intressant artikel om Alicia Keys. Artikeln var informativ och lätt att följa. Det var lite överraskande att man använde omkring fem olika mikrofoner för sången. Det hade varit intressant att veta om det hade blivit bättre och billigare med att hyra in någon som redan kunde synthesizern.

  Ett förslag på en förbättring på din rapport är att du ska ha ett mellanslag efter punkt vid ordet stort "(Brown, Keys To Keys).Stort arbete...". Det andra förslaget jag har för en förbättring att stava ordet ”allt” med två l och inte med ett. edited 10:37, 1 Mar 2016
  Posted 11:39, 29 Feb 2016
  Intressant läsning, speciellt eftersom det verkar finnas så detaljerad information om vilka exakta mickar, syntar och instrument som användes vid inspelning. Tycker det hade varit intressant med en lite mer djupgående diskussion eller förklaring kring Keys, Kerrys och Mincielis relation och hur den påverkade inspelningsprocessen. Lite större variation i källmaterialet hade kanske hjälpt i detta avseende, men förstår at det kan vara lite svårt att hitta!

  Tycker också att texten skulle behöva en revidering vad det gäller grammatik och stavning.
  Posted 23:18, 7 Mar 2016
  Hej och tack för din intressanta artikel!

  Jag tycker det är väldigt roligt att du skrivit mycket om historian kring låten just rent tekniskt, det hade även varit roligt med lite historia om hur det kreativa arbetet genomfördes. Kanske lite om vad sången handlar om och hur den kom till eller så.
  Jag saknar också mer förklaring och kopplingar till de liknande fonogramen.
  Gillar dina egna kommentarer, de känns väldigt kärleksfulla och jag blir genast sugen att lyssna på musiken.
  Posted 23:15, 10 Mar 2016
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.