Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Alicia Keys - (Album) As I Am

Alicia Keys - (Album) As I Am

  Table of contents
  No headers

  Fonogrammet är skapat genom inspelning med påläggsteknik. Vissa delar är skapade genom jam-sessioner för att få fram rätt instrumentala ”vibe” eller sångprestation 7.


  Utgivningsår:                     2007 1
  Artist:                                 Alicia Keys
  Album:                                As I Am
  Komposition:                      Alicia Keys, Linda Perry, Steve Mostyn
  Musiker:                             

  Alicia Keys - sång, piano (Rhodes), El-piano (Wurlizer), Meollotron, Synt (Moog, syntbas) och virtuell synt.
  Steve Mostyn - Bas
  Trevor Lawrence, Jr- trummor
  Mark Robohm - trummor
  Jumaane Smith - lead trumpet
  Duane Eubanks- andra trumpet
  Darryl Dixon– Saxofon (Alt)
  Carl Maraghi – Saxofon (Barriton)
  David Watson – Saxofon (Tenor)
  Michael Dease – Trombon
  Ryan Keberle – Trombon
  Jason Sugata  - Valthorn

  Skivbolag:                          J Records
  Producent:                         Alicia Keys
  Tekniker:                            Ann Mincieli
  Assisterande tekniker:     Stuart White, Zach Hancock, Seth Waldmann, Seamus Tyson
  Mixning:                             Manny Marroquin, Jared Robbins (assistant)
  Mastring:                          Dave Kutch
  Förlag:                                Sony BMG Music Entertainment (ibid.)


  Liknande Fonogram:         
  Två album, helt- och delvis inspelade i The Oven Studios som liknar As I Am är Keyshia Cole’s album- The way it is var Ann Mincieli är ansvarig ljudtekniker2. Beyonce med albumment Beyoncé 3.


  Kännetecken:                    

  Piano/flygel, synt, el-piano, en stark känslomässig sångprestation och en relativt tung low-end representerar närmast hela albumet. Det är skapat mycket genom att gammalt som möter nytt. En botten med nya tunga beats tillsammans med klaviatur- instrument med nya- och äldre sound, samt brassinstrument. En blandning av r&b, soul, blues och även jazz. Låtarna är tidlösa. Med inspiration från Marvin Gaye, Stevie Wonder, Roberta Flack, Nina Simone och Wu-Tang 4, skapar hon sitt egna, unika avtryck på albumet As I Am
   

  Historik:                             

  As I Amär inspelad i The Oven Studios, Long Island, New York9som på beställning av Alicia Keys är byggt av fonogrammets ljudtekniker- Ann Mincieli 5. Fonogrammet har troligtvis spelats in på ett SSL AWS900mixerbord tillsammans med ProTools HD, som är det mixerbord Mincieli valde till studion. Hon talar i en intervju för mixonline.com, att hon valde detta bord för dess korta signalflöde och att hon anser det därför låter bättre (ibid.).
   

  LEAD VOKAL
  På albumet har Mincieli använt sig av fem olika vokalmickar beroende på vilket sound Keys önskade. Bl.a. en Telefunken M16 för transparent, transienter och high- end definition, ELAM270 för ett fylligare och sötare sound 6. Hon använder sig också av att köra en del av vokalen genom en gitarrförstärkare och spela in den på ny för att kunna använda i mixen. Mincieli använder oftast en Neve 1073 och en CL1V-kompressor på vokalen. När hon önskar lite mer low mid så lägger hon på en 1176 Blackface (ibid.).

  KÖR
  Vid uppmickning av kör användes det som Mincieli refererar till ”den gamla Roberta Flack-metoden” var de placerar en rundupptagande mikrofon högt upp i studion eller så placerar hon en mikrofon en- till två fot bakom leadvokals-mikrofonen för att skapa ett litet delay 6.
   

  KÄNSLA
  En viktig del av inspelningen för Keys är att fånga känslan i sången. Ett av sätten att skapa denna är genom så kallade jam-sessioner 6. Under inspelningen av As I Am samlade hon exempelvis flera musiker under en helg, var de genomförde en jamsession med 17 låtar på repertoaren. Från denna helg användes vokal till tre av albumets spår. Keys sjöng i kontrollrummet för att inte musikerna skulle behöva lyssna på alla hennes idéer. Mikrofonen som användes var den gången en Shure SM57 (ibid.). Mincieli berättar också i en intervju för justproaudio.com, att låten Superwoman är inspelad i en tagning 7. Hon berättar att det är Keys som sjunger och spelar samtidigt och att det faktiskt inte finns ett ensamt vokalspår då det är flygels mikrofon som tar upp sången (ibid.)    
   

  PIANO
  Vid uppmickning av pianot använder hon sig av M-S (mitt-sida) inspelning med en AKG C414 med två kapslar 8. Hon använder sig ofta av en ambient-mick ca 8 fot från pianot, i höjd med flygelns lock. Uppmickningen av pianot är helt beroende på vilken tonart, hur stort ton-register som ska användas och vilken slags sound Keys önskar få fram (ibid.).

  LOW-END
  Basen som användes på 80 % albumet var en 1956 Hofner 5001 fiol bas8. Bas-kabinetten (Ampeg B15) mickades upp med en AKG C12 eller en Neumann TLM 103 som sedan routades till en Yamaha subkick, de spelade också in via line-in. Mincieli använde de tre ljudspåren på följande vis; Line-in till attack, C12/TLM 103 till kropp och subkicken till botten. De jobbade också mycket med att tuna trummor, toms. De experimenterade med olika slags skinn på virveln och använde sig mycket av re-ampning. Mincieli beskriver hela inspelningsprocessen som ett stort experiment (ibid.).


  Egen kommentar:
  Det råder inget tvivel om att låtarna är tidlösa, att Alicia Keys är en otroligt duktig musiker och sångerska. Efter två album-succéer och en massa uppståndelse, antar jag att det lätt blir så att man vill övervinna sina tidigare segrar. Min upplevelse av detta album är att hon försöker skapa ett något extraordinärt nytt som ingen hört förr, kanske för att hitta nya vägar i sitt egna sound. Jag anser att det blir för mycket experimenterande och att det gör den röda tråden i albumet vag. Det känns helt enkelt inte som det blir ett bra flow mellan alla låtar och albumet är just därför inte något jag lyssnar på i ett sammanhängande lyssningstillfälle. Jag är säker på att de flesta album som, jag vill säga, överarbetats på detta vis skulle vara svårsålda hos publiken. Men det fantastiska är att låtarna är så kvalitativa att de till och med överlever detta.

  Några exempel på utstickare är Tell you something var de experimenterat med en puka. Den mega-tunga No oneI need you med jazziga trummor, Where do we go from here med skitiga trummor och trumpet. Dessa låtar står ut i jämförelse med många av de andra som har ett sötare, softare sound. Jag saknar också det nakna pianospelet tillsammans med Keys röst som man får betydligt mer av i albumen Songs In A Minor och The Dairy of Alicia Keys.

                       
  Referenser:

  Internet
   Discogs. Sökord: Alicia Keys. Hämtad 11 mars 2016 från www.discogs.com
  https://www.discogs.com/Alicia-Keys-As-I-Am/release/1136876
  Discogs. Sökord: Keyshia Cole. Hämtad 11 mars 2016 från www.discogs.com
  https://www.discogs.com/Keyshia-Cole-The-Way-It-Is/release/2597552
  3  Discogs. Sökord: Beyoncé. Hämtad 11 mars 2016 från www.discogs.com https://www.discogs.com/Beyoncé-Beyoncé/release/7980284
   Kenner, Bob. (2012). Alicia Keys: Unlocking Alicia (2012 Cover Story). Complex Music.
  http://www.complex.com/music/2012/11/alicia-keys-december-2012-january-2013-cover-story
  Weiss, David. (2005). The Oven Studios. Mix Bay Media
  http://www.mixonline.com/news/facilities/oven-studios/367102
  WSDG, Walters-storyk Design Group. Alicia Keys – The Oven Studios. Hämtad från www.wsdg.com den 11 mars 2016. http://wsdg.com/projects-items/alicia-keys-the-oven-studios/


  Litteratur
  Massey, Howard. (2009:306). Behind The Glass (Volyme II) – Top Producers Tell How They Craft The Hits. Blackbeat Books. Milwaukee.
  Massey, Howard. (2009:307). Behind The Glass (Volyme II) – Top Producers Tell How They Craft The Hits. Blackbeat Books. Milwaukee.


  Strömmande video
  SSLvideos. 19 aug 2009 (04.40-05.38 min) SSL Duality – Ann Mincieli Interview. Hämtad från www.YouTube.com /www.justproaudio.com
  https://www.youtube.com/watch?v=qepv1CiP2ew#t=298

  Files (0)

   

  Comments (0)

  You must login to post a comment.