Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Alicia Keys-As I Am

Alicia Keys-As I Am

  Table of contents
  No headers

  Albumet spelades in digitalt i flera professionella studios däribland Los Angeles och Alicia's egna ”Oven Studios” i New York. (iii) Den innehåller både akustiska och elektroniska element samt ett experimentellt förhållningssätt att skapa de ljud som önskats vilket har till stor del att göra med hennes uppfinningsrika ljudtekniker Ann Mincieli. De har använt effekt-pedaler till exempelvis inspelning av piano och annan typ av elektrisk klaviatur vilket enligt Keys tagit hennes sound till nya nivåer. (iii) Enligt Mincieli använder de nästan aldrig det direkta ljudet från ett instrument utan det skickas ofta genom exempelvis en pedal, en gitarr och en förstärkare. (ii) Det är hennes tredje studioalbum och en del av de musiker som jag nämner nedan har programmerat instrumenten digitalt, så som stråkar och trummor. Producenter och låtskrivare har jobbat tillsammans med Alicia Keys på olika låtar.

   

  Utgivningsår: 13e November 2007 (US) (iv)

  Artist: Alicia Keys

  Komposition: As I Am

  Musiker: Alicia Keys, Mark Batson, Darryl Dixon, Carl Maraghi, Mark Robohm, Jason Sugata, David Watson, Michael Dease, Ryan Keberle, Duane Eubanks, Jumaane Smith, Steve Mostyn, John ”Jubu” Smith, John Mayer, Sean Hurley, Steve Jordan, David Ryan Harris, Jack Splash, Harold Lilly, Paul L. Green, Ethan Phillips, Sean O'Shea, Sergio Rios, Dan Hastie, Stewart Killen, Paul ILL, John Salvatore Scaglione, Damon Fox, Steve Mostyn, Trevor Lawrence, Everette K. Harp, Harry Kim, David G. Stout, Novel Stevenson, Ron Haney, Linda Perry, Peter Thorn, Jr. (iv)

  Skivbolag: J Records (iv)

  Producenter: Alicia Keys, Kerry ”Krucial” Brothers, Mark Batson, John Mayer, Jack Splash, Linda Perry, Dirty Harry (med-producent) (iv)

  Tekniker: Ann Mincieli (iv)

  Mix: Manny Marroquin, Jared Robbins (Assistent) (iv)

  Mastring: Dave Cutch (iv)

  Förlag: Sony BMG Music Entertainment (iv)

  Kompositörer: Alicia Keys, Kerry Brothers, Mark Batson, Marsha Ambrosius, Linda Perry, Steve Mostyn, George M. Harry, John Mayer, Harold Lilly, Matthew Kahane, Carl Hampton, Josephine Bridges, Tom Nixon, Paul L. Green, Johnnie Frierson, Mary Frierson, Novel Stevenson, Ron Haney, Jr. (iv)

   

  Liknande fonogram

  På Alicia Keys fjärde album, The Element of Freedom (2009), fortsätter den experimentella biten att färga inspelningsprocessen men här i form av trummaskiner från 70- och 80-talet och olika typer av synthesizers. Enligt Mincieli lärde sig hon och Alicia hur syntharna funkade under själva inspelningsprocessen vid skapandet av As I Am och att de den här gången bestämde sig för att läsa manualer och lära sig hur allting fungerar 2 månader innan inspelning. Detta gjorde att Alicia inspirerades att skriva sådant hon aldrig skulle skrivit annars. (ii)

   

  Kännetecken

  Albumet föddes ur en period av själv-reflektion där mer djupa (v) och personliga upplevelser fick ett utryck i både musik och text. Det hörs att de har manipulerat och experimenterat för att skapa en egen tonalitet och visionen att komma dit Alicia vill fanns redan där innan låtarna var skrivna. (ii) Enligt Mincieli ville Alicia skapa en unik textur av sin musik precis som Prince eller Stevie Wonder gjorde. Albumet bär på ett sound som för lyssnaren till äldre soul och det är uppenbart att Alicia har både respekt och kärlek till många olika musikaliska stilar. (vi) Soundet går delvis rytmiskt och instrumentalt hand i hand med R&B genren men letar sig även vidare mot influenser från andra stilar, stereobilden är bred och alla instrument har sin plats i det tonala landskapet.

   

  Historik

  Alicia beskriver hur Mincielis samling av effekt pedaler, vintage synthar och trummaskiner har inspirerat hennes intresse för det samma. (iii) Genom att använda sig av alla dessa verktyg inklusive olika typer av mikrofoner, klaviatur, gitarrer och förstärkare kan Alicia skapa det sound och den tonkvalité hon vill ha. (ii) Alicia och Mincieli kan ibland känna att tekniken hindrar dem i deras arbete eftersom det är så enkelt att loopa en tagning, att det därför känns mer robot-likt än en mänsklig känsla att skapa musik. Alicia vill därför gärna spela in låtarna från början till slut, tillsammans med studio musikerna, för att få till rätt timing och för att inspelningen ska kännas på riktigt. Det blir mer levande enligt Alicia när musikerna spelar något annorlunda olika tagningar och det använder hon för att göra sin musik mer färgrik. (ii)

  Mincieli ser till att veta innan inspelning vilken känsla låten har sångmässigt, ska rösten vara ljus eller mörk? Ska den ha en smutsig ton, ska den vara tydlig eller fyllig? Hon väljer mikrofoner efter vilket omfång på rösten som Alicia använder och beroende på vilken tonkvalité de vill ha. På As I Am använde Mincieli fem olika mikrofoner till sången. För att framhäva transienter och få till ett transparent sound använde hon en Telefunken M16 och en ELAM 270 stereo mikrofon för att få en fylligare ton åt rösten. Det händer att Mincieli tar fram en SM57'a eller SM58'a som variation och under inspelningsprocessen för albumet ville Alicia testa idéer på 17 låtar med olika musiker under en helg. Mincieli gav henne en billig mikrofon och lät henne sjunga inne i kontrollrummet, medan musikerna spelade in i studion, vilket slutade med att några delar av sången hon spelade in den helgen användes senare på tre av albumets låtar. Hon använder sig även mycket av re-amping när det gäller sång, kedjan av effekter och förstärkare ändrar hon sedan i vissa fall för kör eftersom det tillför en annan typ av ljudkvalité. (i)

  Vid pianoinspelning har Mincieli experimenterat mycket med M-S (Mid-Side) och även tagit det några steg längre. Hon brukar använda sig av en rumsmikrofon vid inspelning av piano med ett avstånd på ungefär 2,4 meter och i höjd med pianots lock för att skapa en atmosfärisk känsla åt inspelningen. Även när det gäller inspelning av piano frågar Mincieli vilken typ av sound som Alicia eftersträvar, vilken tonart hon ska spela i och vilket omfång det rör sig om. Efter det väljer Mincieli vilken klaviatur som ska användas och de mikrofoner som passar bäst. Hon pratar om vikten vid att välja rätt mikrofoner samt rätt position i första hand snarare än att i efterhand använda EQ för att få till det ljud som eftersträvades. (i) För att skapa ett lågt och djupt hip-hop sound använder Mincieli en Yamaha Subkick på bas. Hon tar upp ljudet från bas kabinettet med en mikrofon, AKG C12 eller Neumann TLM 103, för att sedan skicka signalen till Subkicken. Detta gör att hon får tre signaler från DI-boxen, mikrofonen och Subkicken vilket ger kontroll över DI-boxens attack, den runda tonen från förstärkarens mikrofon och den djupa botten som skapas med hjälp av Subkicken. Albumet innehåller element av trummor som stämts om för att skapa olika typer av ljud, 80 % av albumet är inspelat med en 1956 Hofner 5001 violin bas som körts genom en Ampeg B15, vilken kanske inte är typisk för en modern hip-hop inspelning. (i)

  As I Am mixades och mastrades i Alicias ”Oven Studios” i New York och detta gjordes samtidigt i olika rum under tre till fyra veckor. (vii)

   

  Egen kommentar

  Jag har inte hittat information om hur lång tid det tog att spela in albumet, men jag kan tänka mig att med så många människor inblandade i processen och en vilja från bådas sida att experimentera fram ett unikt sound så tog nog inspelningen längre tid än beräknat. Fonogrammet känns lite spretigt på sina ställen och det kanske hade gagnat helheten om färre personer arbetat med albumet. Fokuset har legat på att experimentera med sound och olika ljudkvalitéer vilket också kan ha gjort att albumets låtar står mer för sig själv än som ett komplett fonogram. Att delar av tre sång-spår på skivan spelats in med en billigare mikrofon som en SM57'a är imponerande i sig eftersom det är något som jag inte tänker mig används till den här typen av professionella sång-inspelningar. Re-amping är något jag aldrig testat vilket jag nu har fått lust till att prova genom arbetet med denna artikel. Jag valde att skriva om As I Am eftersom det är inspelat av en kvinnlig ljudtekniker och mestadels producerat av en kvinna, Alicia Keys, vilket är både ovanligt och inspirerande. Det är ett spännande, medryckande och melodiskt verk som får mig att vilja lyssna vidare.

   

  Referenser

  (i.) Massey, Howard. (2009). Behind the Glass, Volume II. Milwaukee: Backbeat Books, 303-309.

  (ii.) Brown, Janice. 2009. Key To Keys: Ann Mincieli, Chief Engineer, Album Coordinator, Studio Managing Director. soonicscoop. http://www.sonicscoop.com/2009/12/16/key-to-keys-ann-mincieli-chief-engineer-album-coordinator-studio-managing-director/ (Hämtad 2016-03-09)

  (iii.) Carrying a tune, a charity and a grand piano. Guitar Center. http://gc.guitarcenter.com/interview/alicia-keys/ (Hämtad 2016-03-10)

  (iv.) Alicia Keys – As I Am. Discogs. https://www.discogs.com/Alicia-Keys-As-I-Am/release/1136876 (Hämtad 2016-03-09)

  (v.) Mitchell, Gail. 2007. Keys To Success: The Making of A Career Artist: Intervju med Alicia Keys. Billboard. 10 Nov. https://books.google.se/books?id=xw4EAAAAMBAJ&pg=PA26&lpg=PA26&dq=studio+recording+as+i+am+alicia+keys&source=bl&ots=4fXblmZ3mW&sig=EopkFSguqJrkiJdRRE0a0s7CnSk&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwi0rIunmLbLAhWEApoKHeA-DQsQ6AEIPzAG#v=onepage&q=studio%20recording%20as%20i%20am%20alicia%20keys&f=false (Hämtad 2016-03-10)

  (vi.) Roberts, Russel. 2010. Trancending Race In America: Biographies Of Biracial Achievers; Alicia Keys. Broomall: Mason Crest. https://books.google.se/books?id=EHKZBgAAQBAJ&pg=PT8&dq=alicia+keys+as+i+am&hl=sv&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=alicia%20keys%20as%20i%20am&f=false (Hämtad 2016-03-10)

  (vii.) Mix Staff. 2009. Mastering Stories. NewBay Media. http://www.mixonline.com/news/talkback/mastering-stories/422954 (Hämtad 2016-03-10)

   

   

   

   

   

   

   

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Informativ och välskriven artikel! Kul med en kvinnlig producent! Detaljerad information om hur ljuden gjorts och till och med vilka mikrofoner som använts. Jag tycker man får en bra bild av inspelningsprocessen. Min enda kritik som jag kan komma på är att dina egna kommentarer skulle kunna vara lite mer omfattande.
  Posted 09:23, 11 Mar 2016
  Intressant artikel med bra referenser. Läsningen tycker jag flyter på och jag kan inte finna något som jag reagerar på. Jag tycker dina egna kommentarer är bra men jag saknar någon kommentar om tekniken som har använts (som du har mycket bra information om i texten) Tack!
  Posted 00:23, 12 Mar 2016
  Hej! Tack för kommentarerna :-) Jag har nu lagt till lite extra på "egen kommentarer"! /Malin
  Posted 21:33, 12 Mar 2016
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.