Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT16 > Alanis Morissette - Jagged Little Pill

Alanis Morissette - Jagged Little Pill

  Table of contents
  No headers

  Jagged Little Pill är Alanis Morissettes tredje studioalbum och det skrevs tillsammans med Glen Ballard i en hans hemmastudio i Los Angeles (1999, s. 18). Albumet är en del av vår tids musikhistoria då Morissette var relativt okänd för världen. Hon gjorde ett stort genombrott med detta album. Albumet blev kritikerrosat, genererade tre stora hits och vann totalt 5 grammys 1996 (38th Grammy Awards).


  Albumet är inspelat på ADAT och Ballard använde ett Euphonix mixerbord. Ballard använde en kedja på sången som bestod av en AKG C12,  en Demeter Preamp, en LA-2A kompressor och sedan över på bandmaskin. Han nämner även att det inte pågick någon form av testning av vilken utrustning som skulle användas och förklarar att soundet som denna kedja fick till lät rätt för honom (2000, s. 19).


  Utgivningsår: 1995

  Artist: Alanis Morissette

  Kompositör: Alanis Morissette och Glen Ballard

  Producent: Glen Ballard

  Mixning: Glen Ballard, Francis Buckley och Chris Fogel

  Ljudtekniker: Glen Ballard, Ted Blaisdell, Chris Fogel, Victor McCoy, David Schiffman och Rich Weingart

  Master: Chris Bellman

  Skivbolag: Maverick Recording Company

  Förlag: Vanhurt Place Music


  Kännetecken

  Under inspelningen och skapandet av detta album hade Ballard och Morisette en nära professionell relation med varandra. De både skrev albumet och båda två var måna över att behålla små misstag på den slutgiltiga versionen. På låten “You Oughta Know” nämner Ballard att de gjorde en one-take på sången och att den var inspelad med en alldeles för stark signal. När de båda sedan kom på detta behöll de detta för att hålla kvar energin (2000, s. 19, 20). När man jämför denna stilen av inspelning och produktion med vissa av dagens album tycker jag att man kan höra att detta är ett kännetecken av Jagged Little Pill. När jag lyssnar på detta albumet tycker jag att man får en viss känsla av att det är låtskrivandet som är i fokus och inte nödvändigtvis mixen.


  Liknande fonogram

  Ballard och Morissette jobbade även tillsammans på hennes nästa album “Supposed Former Infatuation Junkie”. De jobbade då med samma utrustning som på första albumet och det enda som skiljde de två åt var att det andra albumet gjordes med ADAT 20bit istället för ADAT 16bit. Istället för att jobba i Ballard hemmastudio jobbade de i en stor studio kallad Royaltone där ett större band fick spela in till Ballards guidespår (2000, s. 22, 23).


  Historik

  Metoden som Ballard använde för att spela in och producera Jagged Little Pill var ett mellanting av det sätt vi spelar in på idag och det gamla sättet. Metoden utvecklades det vill säga mot att fler och fler producenter började spela in med Pro Tools. I dagens läge är det nästintill en nackdel att inte ha tillgång till en digital plattform som Ballard påpekar (2000, s. 22).


  Samarbetet mellan Ballard och Morissette var som sagt en stor del till varför albumet låter som det gör. Ballard beskriver deras samarbete som idealiskt. De båda jobbade snabbt och intensivt medan de också fokuserade på att skapa något båda gillade (2000, s. 20).


  Egen kommentar

  Deras metod var väldigt före sin tid och detta tror jag bidrog till att albumet var så banbrytande som det faktiskt var på 90-talet. Idag finns det många duos som jobbar på detta sättet fast på ett snabbare sätt tack vare datorn och alla fördelar den ger.

  Källförteckning:

  Massey, Howard (2000). Behind the glass: top record producers tell how they craft the hits. San Francisco: Backbeat


  38th Grammy Awards (2016). 38th Grammy Awards - 1996. http://www.rockonthenet.com/archive/1996/grammys.htm [2016-03-02]

   

  Discogs (2016). Jagged Little Pill. https://www.discogs.com/Alanis-Moris...elease/4091323 [2016-03-03]

   

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Hej!

  Du skriver att de två skrev albumet tillsammans. Jag skulle vilja veta om det finns något dokumenterat om den processen. Vad hade producenten för roll i skrivandet?

  Vad menar du med att metoden är ett mellanting av det sätt vi spelar in på idag och det gamla sättet? Du skulle kunna vara lite tydligare där, så det blir lättare att förstå när man bara läser igenom.

  I övrigt intressant artikel och den gjorde att jag fick upp ögonen för ny musik! Tack för det!
  Posted 12:54, 10 Mar 2016
  Tjohej!

  Intressant läsning. Relationen mellan producent och artist verkar vara mycket viktig för hur fonogrammet skapades och dess slutprodukt. Man hade kunnat lägga till lite mer information kring hur producent och artist träffades just pågrund av det. Annars är det också lite otydligt kring vad mellanting mellan "nya och gamla sättet" att producera musik är.
  Posted 19:52, 10 Mar 2016
  Hej och Tack för intressant läsning!

  Jag förstår inte riktigt meningen: "När man jämför denna stilen av inspelning och produktion med vissa av dagens album tycker jag att man kan höra att detta är ett kännetecken av Jagged Little Pill." menar du att du hör denna inspelningsteknik i dagens produktioner? Skulle också vilja att du kopplade din historikdiskussion mer till vad de använde för metoder och varför de sätten är en blandning av ny teknik och gammal.
  Posted 21:58, 10 Mar 2016
  Hej :)
  Tack för fin läsning om en bra låt. Jag har två tankar;
  1. Jag ser ingen information pĂĄ musiker skulle vara fint att fĂĄ med det.
  2. Du berättar att Alanis och Ballard har en viss mixningsstil men du förklarar inte vad som kännetecknar den, det kan vara bra när du sedan jämför med dagens mixningsstil.

  Tips pĂĄ musikerinfo :)
  https://www.discogs.com/Alanis-Morissette-Jagged-Little-Pill/release/443973
  Posted 09:59, 18 Mar 2016
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.