Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Uptown Funk – Mark Ronson with Bruno Mars

Uptown Funk – Mark Ronson with Bruno Mars

  Table of contents
  No headers

   

  ”Uptown Funk” är den första singeln på Mark Ronsons fjärde studioalbum "Uptown Special" (2015).

  Get Adobe Flash player
  Utgivningsår: 2014
  Artist: Bruno Mars (vocal) & Mark Ronson
  Komposition: Uptown Funk
  Musiker: Mark Ronson, Bas & Gitarr, Bruno Mars, trummor och sång, Jeff Bhasker, Keyboard. Mfl.  
  Skivbolag: Sony/Columbia/RCA
  Producenter: Mark Ronson, Bruno Mars & Jeff Bhasker
  Tekniker: Boo Mitchell, Charles Moniz, Inaam Haq, Josh Blair, Wayne Gordon & Mark Ronson.
  Förlag: Sony
  Kompositörer: Mark Ronson, Bruno Mars, Jeff Bhasker, Nicholaus Williams & Philip Lawrence

  Mark Ronson berättar i ett radioinslag[1] att inspelningen var ganska simpel. Bruno Mars spelade trummor, Jeff Bhasker på piano/Keyboard och Ronson själv spelade bas och gitarr. ”Uptown Funk” är inspelad i fem olika studios och mixad i en sjätte, dessa är; Cherry Beack Sound's i Toronto, Canada, Royal Studios i Memphis, Tennessee, Dunham Studios i Brooklyn, New York, Zelig Studios i London, UK, Enormous Studios i Venice, California och mixad på Mixstar Studios i Virginia Beach, Virginia.

    I en intervju frågar man Ronson om det verkligen var så simpelt som han hävdat att spela in ”Uptown Funk”. Ronson berättar då lite närmare angående processen, han berättar, att det inte var några konstigheter som kräver massivt studioarbete. Ronson berättade att det endast hade låtit lite mer akustiskt utan teknologin men att allt annars är relativt naturellt. Ronson berättar också att det inte alls var mycket pålägg, endast några ”old school” trummaskiner, handklapp och snares. Ronson säger till sist att inspelningen i stort var en Liveinspelning och att låten i stort hade haft samma känsla utan den lilla moderna teknologi som användes för att spela in ”Uptown Funk” [2]
     Kännetecken: 
  ”Uptown Funk” är av genrerna funk, boogie och dance-pop. Låten kan jämföras med 80-talsfunk, och har inspirerats av ”Minneapolis Sound” från det tidiga 80-talet vilket Ronson också bekräftade i en intervju med Rollingstone Magazine.[3]
  Man kan även höra tydliga likheter från discoeran samt höra distinkta och specifika likheter mellan några av de största funkhitsen genom tiderna, däribland ”Superstition” av Stevie Wonder och ”Living in america” av James Brown, mfl.


  Liknande  fonogram: 
  ”Uptown Funk” är första singeln från Ronsons album ”Uptown Special” och många av låtarna på albumet har samma simpla inspelningsteknik och också samma personer som arbetat med låtarna som med ”Uptown Funk”.

  Andra liknande fonogram skulle kunna vara exempelvis ”Back to Black”(2006) av Amy Winehouse. Detta album skapade Winehouse och Ronson nämligen tillsammans, Winehouse skrev många av låtarna och även en del av dem tillsammans med Ronson, exempelvis albumets titelspår ”Back to Black”. Inspelningen skedde på liknande sätt som ”Uptown Funk”, på ett enkelt vis med främst liveinspelning och inte allt för mycket pålägg. Som en parantes så har Ronson också dedikerat sitt senaste album, alltså ”Uptown Special” till just Amy Winehouse som tyvärr gick bort härom året.[4]  

  Egen Kommentar:
  Albumet i sig är nytänkande enligt mig även om det är retro. Med det menar jag att albumet i sin helhet låter som musik från mellan 60-80-talen, istället för att låta mer modernt, alltså med mycket elektroniska inslag, där av anser jag att "Uptown Funk" är nytänkande i den bemärkelsen att, den mesta musik idag är inspelat på helt annat vis och även innehåller mycket hård mixning, men Ronson däremot kör på med sitt retrotänk och använt sig av mestadels old School-teknik i sin inspelningsprocess och gjort det med bravur dessutom, det är nytänkande enligt mig i dagens läge, att luta sig tillbaka och inte använda alla krångliga moderniteter bara för att de finns, utan faktiskt lita på att musik är musik utan att använda darorer så mycket.

  Jag tycker Ronson återigen visar prov på vilken fantastisk producent och låtskrivare han är då han om och om igen lyckas återskapa och förmedla känslan av en helt annan tidsera. Jag tycker också att  Ronson lyckats med inte minst ”Uptown Funk”, men osckå med hela albumet ”Uptown Special”.

  Av: Tina Karlsson


  Referenser:

  [1] http://www.kiss925.com/2015/01/29/li...th-devo-brown/

  [2] http://radio.com/2014/12/04/mark-ron...w-uptown-funk/

  [3] http://www.soundonsound.com/sos/aug0...track_0807.htm

  [4]http://www.rollingstone.com/music/al...ecial-20150113


  Radioprogram av torontobaserade radiokanalen Kiss 92,5 från 29/1-2015
  http://www.kiss925.com/2015/01/29/listen-mark-ronson-talks-about-recording-uptown-funk-in-toronto-with-devo-brown/

  En intervju med Mark Ronson i Radio.com från 4/12-2014 skriven av Courtney E. Smith
  http://radio.com/2014/12/04/mark-ronson-interview-uptown-funk/

  Artikel, Rollingstone Magazine,Will Hermes,  13/1-2015

  http://www.rollingstone.com/music/albumreviews/mark-ronson-uptown-special-20150113

  SOS, Augusti, 2007
  http://www.soundonsound.com/sos/aug07/articles/insidetrack_0807.htm

  Files (1)

  FileSizeDateAttached by 
   brunomars3-1416243589-1420822989.gif
  No description
  1930.79 kB12:08, 13 Mar 2015v14tinkaActions

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Bra och välskriven artikel! Kul att du skriver om något modernt ;)

  Intressant hur låten i princip är gjord som en liveinspelning. Tycker kanske dock inte att albumet är speciellt nytänkande i sig, men sätter man det i kontrast med dagens EDM-mani så är Mark Ronson verkligen en frisk fläkt som levererar riktigt skön musik. De måste ha haft väldigt roligt när de spelade in låten!
  Posted 13:57, 13 Mar 2015
  Ja, det var så jag menade med nytänkande, att det är EDM-mani som du säger, därav nytänkande i vår tid hehe, det var lite luddigt skrivet. Ska ändra det, tack! (:
  Posted 19:18, 13 Mar 2015
  Det hade varit lite roligt att få lite mer information på tekniker som användes även någon bakgrund från produktionen. Jag känner att det info jag bemöts med är snarare vad produktionen inte använde för teknik istället för vad den använde. Sedan så kan jag förstå om det är svårt att få tag på sådan information, särskilt om det är ett verk som är så tidigt. edited 15:01, 15 Mar 2015
  Posted 15:00, 15 Mar 2015
  Hej! Ja, jag är missnöjd med att jag inte hittade mer kul teknikfakta. När jag valde den här låten trodde jag att det skulle finnas mycket då Ronson är en stor producent, så jag tänkte helt enkelt att han hade lämnat ut mer info kring utrustningen än vad han faktiskt hade gjort. Så jag tog mig lite vatten över huvudet när jag skrev detta.
  Posted 20:01, 15 Mar 2015
  Jättekul läsning. Roligt att få läsa lite om människorna bakom denna hit :) Bra uppbyggt och lättläst!
  Posted 20:34, 15 Mar 2015
  Fint skrivet om en bra låt! Angående biten om att hitta teknikfakta så förstår jag om du inte hittade så mycket, det gjorde inte jag heller hehe!
  Själva grejen med att old school blir en frisk fläkt i dagens musik låter ju näst intill ironiskt, men jag håller med till fullo! Behövs definitivt mer "old school" i dagens radiolåtar. Snyggt jobb.
  Posted 17:22, 24 Mar 2015
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.