Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Queen - Bohemian Rhapsody

Queen - Bohemian Rhapsody

  Table of contents
  No headers

   

  Album: A Night at the Opera

  Utgiven: 31 oktober 1975

  Kompositör: Freddie Mercury

  Inspelad: 1975 i Rockfield Studio 1, Roundhouse, SARM (East), Scorpio Sound Genre Rock

  Producent: Roy Thomas Baker 

  Skivbolag: EMI


   

  Inledning

  En av de mer udda låtarna att bli en storsäljare är nog bohemian rapsody, dess udda uppbyggnad påminner inte om någon annan radio hit vi hört, åtminstone inte vad jag har hört i alla fall. Låten byggs upp konstant, hela tiden adderas det mer och mer sång och ljud som sedan toppas av med opera.

   

  Liknande fonogram

  Life on mars – David Bowie, även fast denna låt inte låter liknande till bohemian rhapsody eller har lika många dubspår så påminner uppbyggnaden bohemian rhapsody då den känns väldigt fri.

   

  Historia:

  Skriven av huvudsångaren i Queen Freddy Mercury på 70-talet och inspelad 1975 i Rockfield Studio 1. Producenten Roy Thomas Baker, som var producent för denna låt, berättar att Freddy Mercury hade redan arrangerat klart låten i sitt huvud när han spelade upp den. Innan låten var klar hade Freddy Mercury låten i huvudet och visste hur han vill ha det ”Freddie had a lot of it in his mind”[1].

  Processen var annorlunda för Queen brukade skapa låtar tillsammans i studion och inte enskilt. Detta var då inte fallet med Bohemian Rhapsody som Freddy Mercury skapade helt själv hemma i sin lägenhet. Det började med att Freddy Mercury spelade upp vad han hade på pianot, de ensamma ackorden på pianot i början som sedan toppas av med sång, trummor lades på efter det tillsammans med bas för att skapa ett backing track som sedan allt annat kunde följa.

   

  Roy Thomas Baker berättar om att soundet på Brian Mays gitarr innehöll mycket experimentering av ljudet för att få det perfekt, han berättar även att mycket experimentering av positionering pågick när de spelade in i studion There was always a lot of experimentation going on during our sessions”[2]

   

  Ett problem som uppstod vid inspelningen av bohemian rhapsody var att den 24-bandsinspelaren de använde i Rockfield Studio hade ett typ av format som inte var kompatibelt med den som de sedan använde i nästa studio, Scorpion studio, så de fick pröva sig fram med olika maskiner för att få fram rätt resultat.

   

  Placering av musikerna i studion var att trummorna var placerade i bakre delen av studion, basisten var på höger-sida, gitarristen var i ett portabelt bås och sångaren, med sitt piano, var omgiven av skärmar för att det inte skulle läcka för mycket.[3]

   

  Kännetecken

  Tydliga kännetecken för denna låt är de stora körerna som skapar en opera och en maffig känsla, allt är inspelat på 24-bands inspelare med klassiska mickar som Neumann U67 ,U87, AKG D12, shure sm57, electrovoice 666 med flera.

  Freddy Mercurys röst användes för att göra körerna i låten med hjälp av en teknik som heter overdubbing,[4] då man lägger på sång efter man har spelat in det live.

  Dock räckte inte 24-kanalsbandsspelare till då de fick dumpa flera kanaler till ett stereo spår.

   

  Mera kännetecken är Freddy Mercurys otroligt duktiga stämma som sjunger samt pianot som han spelar igenom låten. Även Brian Mays gitarr är ett tydligt kännetecken i låten då utan den skulle det inte finnas en bohemian rhapsody, den knyter samman hela låten.

   

  Reflektioner:

  Låten är inspelad på ett sätt som är tidstypiskt tycker jag, den använder live tagningar för att få helheten att låta bra, dock kändes det ovanligt att använda så många dub spår som de använde, snyggt men svårt, speciellt med analog utrustning. Skulle jag personligen göra något annorlunda så skulle jag lagt mer fokus på pianot då det låter väldigt hårt och annorlunda för mig, men det kan också ha varit en del till deras framgång.

   

     [1]‘No. 7: Queen, “Bohemian Rhapsody”– Top 100 Classic Rock Songs’ <http://ultimateclassicrock.com/queen...ic-rock-songs/> accessed 7 March 2015.

   

  [2]‘Roy Thomas Baker & Gary Langan: The Making Of Queen’s “Bohemian Rhapsody”’ (Sound On Sound, October 1995) <http://www.soundonsound.com/sos/1995...t95/queen.html> accessed 9 March 2015.

  [3]‘Roy Thomas Baker & Gary Langan: The Making Of Queen’s “Bohemian Rhapsody”’ (Sound On Sound, October 1995) <http://www.soundonsound.com/sos/1995...t95/queen.html> accessed 9 March 2015.

  [4]David Miles Huber and Robert E Runstein, Modern Recording Techniques (7th edn, Focal Press/Elsevier 2009) 31 – 31.

   

  Files (0)

   

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Bohemian Rhapsody Ă€r en av mina absoluta favoritlĂ„tar, och det var intressant att lĂ€sa om hur den blev till! De mĂ„ste ju ha anvĂ€nt hur mĂ„nga spĂ„r som helst i lĂ„ten... Bra och informativ artikel! Det vore intressant att veta hur lĂ„ng tid det tog att spela in lĂ„ten. Även fast Freddie hade hela lĂ„ten klar i huvudet sĂ„ kan jag tĂ€nka mig att det tog vĂ€ldigt lĂ„ng tid att "fĂ„ ur den" ur huvudet och fĂ„ den pĂ„ rullband.
  Posted 13:51, 13 Mar 2015
  Konkret och bra artikel.
  Bohemian Rhapsody Àr en fantastiskt lÄt som ligger en sjÀlv varmt om hjÀrtat sÄ det var kul att lÀsa lite om processen om hur den om till. Extra lustigt att du nÀmner Life on Mars som liknande fonogram dÄ jag sjÀlv faktiskt tÀnkt samma sak en gÄng för lÀnge sedan dÄ jag spelade och sjöng bÀgge dessa lÄtar under en konsert för lÀnge sedan. Extra kul att du fÄtt tag i vilka mikrofoner som anvÀnts vid inspelning tycker jag!
  Posted 09:04, 14 Mar 2015
  Intressant lÀsning. VÀlskrivet och bra. Jag skulle vilja veta lite mer om hur de har experimenterat ljuden, vilka tekniker som de anvÀnt.
  Posted 11:19, 14 Mar 2015
  Intressant! Det hÀr Àr vÀrldens mest vÀlskrivna/komponerade lÄt och Àr helt klart dessutom en av vÀrldens bÀsta lÄtar. Kul att fÄ veta att Mercury "hade a lot on his mind" hur han ville ha lÄten och att det dÀrför blev som mÄnga lÄtar i en! HÀftigt att hÄlla allt det i huvudet.

  Hittade ett fel bara, du har skrivit liknande fonograf, istf fonogram. Annars jÀttebra (: edited 10:33, 15 Mar 2015
  Posted 10:31, 15 Mar 2015
  Tack för den fina responsen :)
  Posted 16:09, 15 Mar 2015
  En av tidernas bÀsta lÄtar, mycket kul att lÀsa om. Det Àr ocksÄ en vÀldokumenterad inspelning, tycker du har fÄtt med det viktigaste men det skulle vara kul om det nördades in pÄ Ànnu mer detaljer.
  Posted 18:03, 20 Mar 2015
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.