Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Pearl Jam - Light Years

Pearl Jam - Light Years

  Table of contents
  No headers

  Light Years spelades in med producenten/ljudteknikern Tchad Blake. Blake säger sig alltid vilja ha någonting nytt att använda sig av i studion till varje projekt, men en sak han näst intill har standardiserat är användandet av sin [Neumann] binaural head som överhängsmikrofon till trummor. Detta nämner han i en intervju från Masseys bok Behind The Glass, Volume II (Backbeat Books). Han säger sig även använda en ”flytande” mikrofon med eventuella ”mekaniska filter” till trummorna. Med mekaniska filter menar han att han placerar mikrofonen i eller på någonting som förvränger ljudet som tas upp av mikrofonen. 

   

  Light Years skrevs först av gitarristen Mike McCready, men den tycktes vara för snäll och lik bandets tidigare låt Given To Fly från deras då senaste album, Yield (Epic). De ändrade lite på den och kom fram med resultatet vi idag kan höra.(2)

   

   

  Låttitel: Light Years 

  Artist: Pearl Jam

  Kompositörer: Eddie Vedder, Mike McCready, Stone Gossard

  Musiker: Jeff Ament - elbas

                  Mike McCready - elgitarr

                  Stone Gossard - elgitarr

                  Matt Cameron - trummor, slagverk

                  Eddie Vedder - elgitarr, sång

  Producenter: Tchad Blake, Pearl Jam 

  Ljudtekniker: Tchad Blake, Brett Eliason

  Skivbolag: Epic Records

  Utgivningsår: 2000(3)

   

   

  Liknande fonogram

  Ett annat album Tchad Blake har producerat är Brothers av The Black Keys, och en låt från det albumet jag känner liknar Light Years är Unknown Brother, som har liknande ”roughness” och skrapighet som verkar vara ett signum för Tchad Blake. (Massey)

   

  Hörbara kännetecken

  Som sagt så har Light Years en ganska oslipad och rå känsla, vilket är ett medvetet val av både bandet själva och producenten. 

   

  Historia 

  Tchad Blake är inspirerad av musiken från tidigt 1970-tal, och han gillar att använda equalizer till att distansera instrument, och att ge dem mycket plats. Blake är heller inget fan av stora reverb, då han tycker det lätt blir svårt att kontrollera (Massey). Binaural head-mikrofonen han använder sig av har han gjort länge och han verkar vara förtjust i den helt enkelt. Den ger förmodligen en bra rumsklang.

   

  Egen kommentar

  Själv tycker jag det är en välbalanserad låt frekvensmässigt, som inte stör i något register. Detta är väl en ytterst personlig upplevelse, men jag kan lyssna på den många gånger utan att störas av den.

  Det lite raspiga ljudet låter rustikt och varmt, vilket för mig är trevliga känslor. Då Tchad inte gärna använder sig utav reverb, tror jag att rumsuppmickningen är ett väl fungerande komplemment för att få en känsla av rum i låten.

   

  Referenser

  Massey, Howard. (2009) Behind The Glass, Volume II, Top Producer Tell How They Craft The Hits (Backbeat Books) sid. 114 - 119

  http://www.fivehorizons.com/archive/articles/revolver2000.shtml 2015-03-23

  http://www.allmusic.com/album/light-years-greivance-soon-forget-us-cd-mw0000615209/credits 2015-03-25

  Files (0)

   

  Comments (0)

  You must login to post a comment.