Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Paul Simon - You can call me al

Paul Simon - You can call me al

  Table of contents
  No headers

  Paul Simon - You can call me al producerades med en kombination av analog bandinspelning och analog/digital editering i efterhand med en Sony PCM3324 Digital multitrack.


  Utgiven     September 5, 1986
  Inspelad     1986
  Längd      4:40
  Bolag     Warner Bros.
  Kompositör    Paul Simon
  Producent     Paul Simon
  Ljudtekniker    Roy Halee

   

  Paul Simon – sång, bas och kör

  Ray Phiri – gitarr

  Adrian Belew – synth

  Bakithi Kumalo – bas

  Isaac Mtshali – trummor

  Ralph MacDonald – percussion

  James Guyatt – percussion

  Rob Mounsey – synthesizer, blåsarrangemang

  Ronnie Cuber – bas och saxofon

  Jon Faddis – trumpet

  Randy Brecker – trumpet

  Lew Soloff – trumpet

  Alan Rubin – trumpet

  Dave Bargeron – trombon

  Kim Allan Cissel – trombon

  Morris Goldberg – flöjt
   Låten ligger på albumet Graceland. Albumet har många olika stilar av låtar och dessa spelades in i olika delar världen under 1985 och 1986. Mannen som är ansvarig ljudtekniker för inspelningen av hela albumet heter Roy Halee, och var Paul Simons kollega under en lång tid.
  You can call me al var en av de låtar på albumet som producerades och mixades helt och hållet på The hit factory - en en känd studio i New York där många artister producerades, fram tills den stängdes den 1 April 2005.  (2)

   

  Teknikern och producenten spelar båda stor roll i hur slutresultatet av en musikproduktion. Producenten har ofta en klar bild av hur helheten ska låta. Både tekniker och producent behöver ha ett säkert öra, båda har olika sätt att lyssna på musiken. Teknikern har stor kännedom om apparaturen, hur den musikteknologiska utrustningen fungerar. Producenten fokuserar som sagt oftast i huvudsak på totalsoundet, och teknikern lyssnar ofta till klangfärger. (4)


  Liknande fonogram
   Till The Talking Heads’ album Stop Making Sense använde man sig också av en Sony PCM 3324 och tack vare den digitala tekniken man kan överlag säga att inspelningarna hade gemensamma kännetecken av ljudbilder med mindre brus, klarare inspelningar och enklare att redigera för att skapa ”renare” inspelningar.

  Historik
   Paul Simon började inspelningen av låten i Sydafrika dit han hade rest för att hitta musikalisk inspiration och experimentera med ett sound han hittade där. Han spelade in med många olika musiker när han var där och han älskade speciellt musik från en lokal grupp som hette Stimela, vars gitarrist vid namn Ray Phiri gav upphov till riffet i låten under ett av deras många jam. Inspelningarna blev sedan redigerade och mixade av Roy Halee både analogt och digitalt. (1)

    Sony PCM 3324 tillverkades och släpptes till försäljning på tidigt 80-tal och var en utav de första maskinerna som tog digital teknologi in till inspelningsstudion. Om man tittar tillbaks kan man säga att PCM 3324’an var en maskin som fick representera övergången från analog bandinspelning till dagens digitala hårddiskinspelning på datorn. (3)

  Egen kommentar
    Jag citerar Halee från en intervju för soundonsound - ”Mängden redigering som vi lade ner på albumet var otrolig. Vi spelade in allting analogt, så det lät riktigt bra, men utan möjligheten att kunna redigera digitalt tror jag inte vi hade kunnat klara detta projektet. Det första vi gjorde var att ta allt material till New York och köra det i Sony-maskinen. Sedan redigerade vi, redigerade och redigerade som galningar, tillbaks till analogt för pålägg, tillbaks igen till digitalt för mer redigering.” (2)

   

  När jag läser detta för det mina tankar till hur det kan se ut idag jämfört med då.
  Det har ju hänt otroligt mycket i den musikteknologiska utvecklingen och saker som tog lång tid och mycket arbetskraft förr kan idag klaras av på några minuter. Men jag tror inte att det hade blivit en sådan succé som det blev om man inte hade behövt slita med produkten som de gjorde. Det ligger mycket hårt arbete i albumet, och det tror jag gör att man som producent eller tekniker gärna lägger ner det där lilla ”extra” i sitt arbete, så man inte känner att man har lagt ner så mycket kraft helt förgäves.  Referenser

  (1) http://www.songfacts.com/detail.php?id=1283 - 2015-03-18

  (2) http://www.soundonsound.com/sos/sep0...racks_0908.htm - 2015-03-18

  (3) http://thiaudio.org/wp/sony-pcm-3324/ - 2015-03-18

   

  (4) http://musikforskning.se/stmonline/index.php?menu=3 - 2015-03-26

  Files (0)

   

  Comments (0)

  You must login to post a comment.