Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Neurosis - Through Silver in Blood

Neurosis - Through Silver in Blood

  Table of contents
  No headers

   

  Artist: Neurosis

  Komposition: ”Through Silver in Blood”

  Kompositör:Neurosis

  Utgivningsår: 1996

  Skivbolag: Relapse Records

  Producenter: Bill Anderson, Neurosis

  Musiker: Scott Kelly - Gitarr, slagverk och sång, Steve Von Till - Gitarr, slagverk och sång, Noah Landis - Keyboards, syntheziser och samplingar, Dave Edwardson - Bas och körsång, Jason Roeder - Trummor och slagverk.

  Studio: A Different Fur Studios

  Tekniker: Adam Munoz, Mike Johnson, Mike Bogus.

  Mastering: George Horne

   

  ”Through Silver in Blood” är det första spåret samt titelspåret på Neurosis album Through Silver in Blood (TSiB) inspelat 1995 och släppt på Relapse records 1996. Albumet är Neurosis femte fullängdsskiva och räknas av bandet själva som det stora genombrottet (De Brauw, 2010, November). Skivan spelades in i A Different Fur Studios i San Fransisco av producenten Bill Anderson som är känd för att producera band inom genrerna hardcore och punk (billyanderson.net, 2015), men även mer lågmäld och mörk popmusik som Red House Painters. Bill Anderson har sedan TSiB gått vidare till att spela in många kända band inom metal, kanske främst inom doom och black metal-genrerna. Innan TSiB var Neurosis främst ett hardcorepunkband med Thrash-influenser som sedan fann influenser i crust och doom (Mikkelsen, 2007, Juni), men med albumet Enemy of the Sun från 1993 började bandet visa tecken på en utveckling mot det mera experimentella sound som skulle komma att prägla Through Silver in Blood. Låten (och hela skivan) är i grunden inspelad med alla instrument samtidigt live i studion, men det har även använt doubletracking på en del instrument på inspelningen av TSiB, något som bandet vanligtvis inte brukar göra (de Brauw, 2010, November). Bandet ville med albumet skapa en trans-orienterad musikalisk upplevelse, att låtarna på skivan skulle sitta ihop som en enhet från första tonen till slutet (Bromley, 1996, April). Enligt bandet själva så var arbetet med skivan präglat av mycket slit och de anser att skivan är något överarbetad rent produktionsmässigt (de Brauw, 2010, November), men samtidigt att inspelningen återfått den gamla aggressiva känslan som fanns på de tidigare skivorna (Bromley, 1996, April).

   

  Liknande fonogram

  Neurosis är och har varit en stor inspirationskälla för många band inom sludge och doom-genren och har i princip givit upphov till den genre som idag kallas för post-metal (Bolter, 2014, April). Band som Isis och svenska Cult of Luna som har arbetat med liknande musikaliskt tänk som Neurosis men på sina egna vis. I fallet med låten Through Silver in Blood så kan man höra ett liknande sound på Cult of Lunas ”Beyond Fate” från deras debut från 2001, eller Isis låt ”Red Sea” från deras debutskiva The Red Sea från 1999. Även bandet Terra Tenebrosa har låtit sig influeras av Through Silver in Blood på låten ”The Tunnels” från deras skiva Tunnels från 2011.

   

  Kännetecken

  Soundet upplever jag som präglat av feta distade gitarrer, ”tribala”, transframkallande pukspel på trummorna och atmosfäriska ljudlandskap av syntar och en stabil bas. Musiken är väldigt monoton, men det händer hela tiden något med den; det kan vara ett delay som skapar en svans i slutet av en strof eller att minimala förändringar sker i hur basen spelar. Jag upplever att musiken låter ”live”, men att det jobbats ganska flitigt med pålägg av olika slag. Musiken byggs upp långsamt och får lyssnaren att vaggas in i ”transen” som bandet vill skapa. Texten handlar, som jag upplever den, om dödsögonblicket vid ett domedagsscenario. Det finns någon slags andlighet i texten då den även tar upp hur människan som art verkar ha dömts ut av den varelse som tycks ha startat ”katastrofen”. Texten är dock väldigt vag och verkar vara upp till individen att tolka; men det är inga glada tillrop som uttrycks däri.

   

  Historik

  Att vilja återge en verklighet genom en inspelning som låter ”live” har varit en tanke som är lika gammal som inspelningstekniken (Cook 2009: s63-64). Att bandet valt detta inspelningsätt är enligt dem själva därför att det kommer sig helt naturligt att göra så, då deras musik kommer till genom improvisationer i replokalen. Flera av deras skivor har spelats in i deras replokal med en smart placering av bas och gitarr-förstärkare för att minska läckage och skapa lite separation mellan instrumenten vid mixning (De Brauw, 2010, November). Då ljudet skapas live i lokalen med hjälp av förstärkare, pedaler och deras instrument som ju bandet själva ställt in och kontrollerar, gränsen mellan band och producent blir således uttunnad och producenten intar här kanske en ren teknikerroll (Cook 2009: s70).

   

  Egna tankar

  Jag älskar känslan av både uttryckt och undertryckt aggression som jag upplever när jag lyssnar på låten. Den sätter sig i magen helt enkelt. Produktionen är intressant då det finns så många stämningsskapande smådetaljer att lyssna efter om man vill. Dessa ”småsaker” gör att det monotona malandet fungerar. T ex Hur syntarna skapar någon slags maskinell känsla av att såga isär saker, samplingarna som manipuleras med reverb och delay och hur distorsionen på basen ibland skapar en slags rörelse i ljudbilden. Jag älskar även att musiken får ta god tid på sig.

   

  BillyAnderson.net. (2015). Discography. Hämtad 2015-03-15 från http://www.billyanderson.net/discography.html

   

  Bolter, J. (2014, April). Neurosis. Crack Magazine, 4. Tillgänglig: http://crackmagazine.net/article/music/neurosis/ 

   

  Bromley, A. (1996, April). Neurotics Never Know. Chronicles of Chaos, 4. Tillgänglig: http://www.chroniclesofchaos.com/art...s.aspx?id=1-38

   

  Cook, Nicholas (red.) (2009). The Cambridge companion to recorded music. Cambridge: Cambridge University Press

   

  de Brauw, T. (2010, November). The Self-titled Interview:Steve Von Till. Self-titled, 11. Tillgänglig: http://www.self-titledmag.com/2010/11/15/the-self-titled-interview-steve-von-till-of-neurosis/

   

  Mikkelson, J (2007, Juni ) Neurosis Are Insulated. Exclaim Music.  Tillgänglig: http://exclaim.ca/Music/article/neur..._are_insulated

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  En bra skriven text som beskriver musiken bra. Jag blev tvungen att lyssna på låten och det stämmer det du skriver, det är en aura av domedag över det hela. Om Neurosis låter såhär live måste det vara en omskakande upplevelse.
  Posted 13:23, 17 Mar 2015
  Intressant! Jag undrar vad som menas med "smart placering av förstärkare"? Jag hade velat veta mer detaljer om själva inspelningstekniken. Jag tycker att du har beskrivit "kännetecknen" på ett väldigt reflekterande och upplysande sätt. Även under "liknande fonogram" tycker jag att du har dragit paralleller till andra inspelningar på ett reflekterande och väldigt upplysande sätt.
  Posted 00:56, 20 Mar 2015
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.