Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Michael Jackson - Thriller

Michael Jackson - Thriller

  Table of contents
  No headers

   

  Artist: Michael Jackson 

  Albumtitel: Thriller 

  Genre: Pop

  Utgiven: 30:e november 1982

  Skivbolag: Epic Records

  Studio: Westlake Recording Studios

  Producent: Quincy Jones

  Co-producent: Michael Jackson

  Ljudtekniker: Bruce Swedien

  Kompositörer: Quincy Jones, Michael Jackson, Rod Temperton, Steve Porcaro, John Bettis, James Ingram

  Övriga musiker: Brian Banks (Keyboards, synthar & programmering),

  Michael Boddicker (Keyboards, synthar), N'dugu Chancler (Trummor),

  Paulinho da Costa (Percussion), David Foster (Keyboard, synthar),

  Gary Grant (Trumpet och flygelhorn), Eddie Van Halen (Gitarrsolo på ”Beat it”),

  Jerry Hey (Trumpet och flygelhorn), Michael Jackson (Co-producent, vokaler),

  Paul Jackson (Gitarr), Louis Johnson (Bas), Quincy Jones (Producent),

  Steve Lukather (Gitarr, bas), Anthony Marinelli (Synthprogrammering),

  Paul McCartney (Vokaler på ”The Girl Is Mine”), David Paich (Keyboards,

  synthar & programmering), Dean Parks (Gitarr), Greg Phillanganes (Keyboards,

  synthar, programmering), Jeff Porcaro (Trummor, blås och stråk-arrangemang),

  Steve Porcaro (Keyboards, synthar, programmering), Vincent Price (voice-over på ”Thriller”),

  Bill Reichenbach (Trombon), Chris Shepard (Vibraslap på ”Beat it”), Rod Temperton (Keyboards, synthar),

  David Williams (Gitarr), Larry Williams (Saxofon och flöjt), Bill Wolfer (Keyboards, synthar),

  La Toya Jackson (Bakgrundsvokaler), Janet Jackson (Bakgrundsvokaler), Greg Smith (Synthar)

  Thriller är Michael Jackson's sjätte soloalbum och det andra soloalbumet i samarbete med producenten Quincy Jones. Bruce Swedien var ljudtekniker på projektet och hade en tidigare relation med Jones sedan de arbetade med musikalen The Wiz.

  Låtarna spelades in i Swedien's egna Westlake Recording Studios. Swedien synkroniserade flera 24-spårs rullbandare för att få ett i stort sett obegränsat antal spår. Processen för varje låt var att först spela in ett helt band oftast på en av rullbandarna, och sedan dubba instrument på en eller flera av de synkroniserade rullbandarna. En fördel med det var att de slapp riskera förlorade transienter på grund av att banden spelats upp och in på för många gånger. En annan fördel var att Swedien kunde spela in flera stereospår, något som är typiskt både för hans inspelningsmetoder och Thriller-albumet. Detta för att få mer vidd, men också för realism och en snabbare emotionell reaktion. Uppmickning i Blumlein-par var en favorit under skapandet av albumet. Det är en X/Y-uppmickningsteknik där man använder två korsade dubbelriktade mikrofoner som är förskjutna med 90 ° mot varandra. För Michaels vokaler användes för det mesta en enkel Shure SM57, resten av instrumenten provade de sig fram med. De jobbade mycket med rumsklangen i inspelningsstudion när de spelade in live-instrument och experimenterade med att manipulera ljuden genom naturliga sätt, bland annat gjordes effekten när Michaels sjunger "Don't think twice" på Billie Jean genom att Michael sjöng genom ett långt kartongrör.

  En av orsakerna som många är ense om gör albumet så komplett var att alla talanger inblandade i projektet lämnades rum och frihet att tillföra sina idéer. Swedien bland annat lämnades ifred när han mixade för att han gjorde sitt bästa jobb så, sedan kom Michael, Quincy och Rod Temperton in och hjälpte honom att finjustera mixen. Både Jones och Swedien har upprepade gånger förespråkat att simplicitet och att gå på känsla är viktigare än att ägna tid åt teknikaliteter och en vetenskaplig syn på musik.

   

  Liknande Fonogram

  Uppföljaren "Bad" som släpptes 5 år senare gjordes av samma grundteam som "Thriller", dvs Jones, Swedien och Jackson. Resultatet av Swediens unika inspelningstekniker och Quincys arrangemang är ett sound som påminner mycket om föregångaren.

   

  Kännetecken

  Det första som hörs är att stereobilden är maximalt utnyttjad på inspelningarna. Genom albumet förekommer också en hel del syntetiska ljud från synthesizers och trummaskiner som alla har försetts sin tydliga plats i mixen. 

  I låten "Thriller" blir det som mest påtagligt att instrument och ljudeffekter är inspelade i stereopar. Man hör övergången ifrån disco-eran i bland annat rytmik, synth och gitarr-riff. Typiskt i soundet av albumet är också tydliga transienter och försiktigt efterbearbetade ljud, laddat med en gnutta känsla av realism.

  Anmärkningsvärt är att bastrumman på de flesta av låtarna är väldigt tight och efterklangsfattig, detta gjordes genom att skapa ett hölje med isolering i som träddes på baksidan av bastrumman. I höljet fanns ett hål med dragkedja som man kunde stoppa in micken i och göra så lufttätt som möjligt. Faktum är att varje del av trumsettet isolerades från varandra så mycket som möjligt och således har bland annat trummorna på Billie Jean har misstagits för att vara en trummaskin.

   

  Historik

  Introduktion

  Efter framgångarna med Michael och Quincy's förra album ”Off The Wall” och upptäckten av en tveklös kemi gick de in tillsammans i studion igen för att göra en uppföljare som överträffade det. Michael hade som ambition att helt enkelt göra det bästa albumet någonsin där varje låt var bra. Quincy och Michael var tillsammans högsta befäl när det kom till beslutsfattande kring allt från komposition till mix men kompositören Ron Temperton och ljudteknikern Bruce Swedien hade också mycket inflytande.

  Inblandade talanger

  Det första inspelade spåret av vad som kom att bli totalt 30 låtar var ”The Girl Is Mine”, en duett med Paul McCartney. Jackson skrev 4 av låtarna själv genom att spela in sig själv på diktafon och spela in från minne under inspelningen. Förutom Jackson skrev också Rod Temperton 3 låtar och Steve Porcaro & John Bettis samt James Ingram & Quincy Jones skrev varsina låtar. En nämnvärd musiker som medverkade i produktionen av albumet var Eddie Van Halen som spelar gitarrsolot på ”Beat It”, ett resultat av Jackson och Jones idé om att göra en rocklåt som skulle passa alla smaker. En populär historia enligt de som var med under inspelningen av solot var att Van Halen spelade så högt att studiomonitorerna började brinna. Flera musiker från rockbandet Toto hjälpte också till med instrumenteringen på albumet.

  Mix

  Flera mixar gjordes på varje låt parallellt med inspelningen, men när de var färdiga med inspelningen efter 7 månader och valt ut 9 av låtarna var varken Jackson eller Jones nöjda med någon av mixarna. Jackson hade spenderat för mycket tid ensam tränandes på sin koreografi och hans input var värdefullt för slutresultatet. Han blev förtvivlad av prestationsångest och efter det spenderade de en dag i taget på att mixa varje låt från grunden och skala ner dem till det essentiella, efter circa en vecka var de färdiga med det som hörs på originalversionen av albumet. Efter 91 mixar av "Billie Jean" användes ironiskt nog till slut mix nummer 2. 2001 släpptes också en ommastrad version av albumet med bonuslåtar som inte kom med på originalet.   

   

  Låtlista

  1. ”Wanna Be Startin' Somethin'”

  2. ”Baby Be Mine” (med Paul McCartney)

  3. ”The Girl Is Mine” (med Paul McCartney)

  4. ”Thriller” (gäst: Vincent Price)

  5. ”Beat It” (gäst: Eddie Van Halen)

  6. ”Billie Jean”

  7. ”Human Nature”

  8. ”P.Y.T. (Pretty Young Thing)”

  9. ”The Lady In My Life"

    

    

    

    

    

    

  Reflektioner

  "Thriller" är ett klassiskt album som håller än idag. Jag tror vi har mycket att tacka ödet för att en så stor grupp talangfulla personer med så höga ambitioner att alltid göra det absolut bästa sammanstrålades vid rätt tidpunkt. De delade också samma filosofi om att musik är något som ska kännas och inte överanalyseras som jag håller med om. Utan den lekfullheten och tilliten att låta varandra ta ut svängarna och göra lite som de ville hade albumet förmodligen inte blivit det framgångsrika kulturartefaktet det är idag.  

   

  Referenser

  Textbaserade källor:

  Huber, David & Runstein, Robert. 2014. Modern Recording Techniques. 8th Edition. 

   

  Webbaserade källor:

  http://www.soundonsound.com/sos/nov0...es/swedien.htm, Bruce Swedien: Recording Michael Jackson (Legendary engineer on Thriller)

  https://www.youtube.com/watch?v=FDYC2uW_u1kMichael Jackson Bruce Swedien on Thriller VOSTFR

  https://www.youtube.com/watch?v=7PbB...D9BE5DE10A0C24, Quincy Jones - The Many Lives of Q

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Intressant! Jag hade önskat en uppdelning i flera stycken under "Historik", eftersom texten avhandlar så många olika saker. Alltså ett nytt stycke efter varje nytt "tema/händelse" som inte riktigt handlar om samma tema/händelse som avhandlades i föregående mening. Jag hade också önskat läsa dina egna reflektioner.
  Posted 00:50, 20 Mar 2015
  Tack för kommentarerna! Jag är lite sent ute pga översvämmat schema men det kommer reflektioner och "liknande fonogram" snart
  Posted 17:26, 20 Mar 2015
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.