Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Metallica - St. Anger (album)

Metallica - St. Anger (album)

  Table of contents
  No headers

  Utgivningsår: 2003
  Artist: Metallica
  Album: St. Anger
  Komposition: James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammet, Bob Rock
  Musiker: James Hetfield (sång, gitarr), Lars Ulrich (trummor), Kirk Hammet (gitarr), Bob Rock (bas, studio), Robert Trujillo (bas, live)
  Producent: Bob Rock
  Tekniker: Bob Rock, Mike Gilles, Eric Helmkamp
  Skivbolag: Elektra Records

  10281.jpg

  St. Anger är Metallicas åttonde studioalbum och det första albumet som kom ut efter deras över femåriga paus. Bandet ville göra något nytt och valde därför att spela in i en s.k. flyttbar studio för att inte bli bekväma av sig. I början hyrde de in sig i baracker på militärbasen Presido i San Fransisco där de lät bli att fixa i ordning barackerna då det skulle hjälpa dem att frambringa den känsla och attityd de ville ha till skivan. Inspelningsprocessen avslutades senare i HQ Studios i San Rafael, Kalifornien.
   

  Liknande fonogram
  Det är svårt att hitta liknande fonogram för St. Anger. Detta eftersom de valt att använda både teknik och metoder på ett nytt sätt, där de inte alls bryr sig om de ”regler” som satts upp för hur man skall gå till väga för att få det att låta rätt.

   

  "Technically, you'll hear cymbals go away and you'll hear bad edits. '
  We wanted to disregard what everybody assumes records should be and throw out all the rules.
  I've spent 25 years learning how to do it the so-called right way. I didn't want to do that anymore." 
  4  

   

  - Bob Rock
   

  Kännetecken
  Metallica och Bob Rock var noga med att endast ta med de delar med sann integritet samt i så liten mån som möjligt tillsätta overdubbs. Ett annat kännetecken för St. Anger är deras medvetna val att skippa solon, i och med idén om ett icke-traditionellt metal-sound.

  Every time we tried to do a solo, either it dated it slightly or took away from
  what we were trying to accomplish in some other way. I think we wanted all
  the aggression to come from the band rather than one player."
  4

  - Bob Rock

  Bandet ville att St. Anger skulle få ett så olikt sound som möjligt jämfört med deras tidigare utgåvor. Istället skulle det fokuseras på ett smutsigt garage-sound.

  ”The idea is that it should sound like a band getting together in
  he garage for the first time - only the band is Metallica.” 5

  - Bob Rock

  Tanken var att de skulle skapa något aggressivt fast med positiv energi mellan de inblandade. Lyriken beskriver situationer de gått igenom personligen under deras kris och enligt bandet kan skivan liknas vid en dagbok.
   

  Historik
  Vid tidpunkten för inspelningen genomgick Metallica en kris och tog tillsammans med producenten Bob Rock hjälp av en psykolog, som gav dem, enligt sångaren James Hetfield, de redskap och vägledning under den två år långa inspelningsprocessen. 5

  Rock var under hela inspelningen en mycket aktiv producent som integrerade med gruppen både när det kom till komposition till att faktiskt spela in. Han agerade basist i studion efter att bandets f.d. basist Jason Newsteds valt att hoppa av en tid innan.
  Rock såg alltid till att pusha gruppmedlemmarna och ge dem den bekräftelse de behövde för att kunna fortskrida sitt projekt. Soundet på St. Anger skulle vara helt olikt deras tidigare verk. Därför antog bandet vissa åtgärder; så som att använda en flyttbar studio i spartanska miljöer för att ge dem den rätta känsla. De hade heller inget som helst förberett material utan valde att komponera ihop allt, tillsammans, på plats.

  St. Anger blev Rock's första heldigitala produktion vilket gav bandet det råa sound de var ute efter i och med att de ville gå emot den metal-norm som vuxit fram.3 Inspelningsmetoden var simpel. De börjar med att spela in en slask som alla sedan satt tillsammans och lyssnade på för att bestämma vad som skulle editeras, formuleras om osv. eftersom hela skapandet skedde så spontant. Vid de riktiga tagningarna skedde individuella inspelningar där varje bandmedlem fick ett riff alternativt ett beat att spela in till. Idén var att de genom improvisation fick chansen att spela/sjunga sin del på olika sätt för att sedan tillsammans välja ut t.ex. det trumbeat som lät bäst och loopa det genom hela låten. Med denna metod fick de ut de allra bästa delarna från vardera inspelning som resulterade i det eftersökta garage-soundet.

   

  Egen kommentar
  Beslutet, som Bob Rock tog, att skippa alla regler inom musikproduktion var bra. Dels för att Rock ändå lyckades framställa en välproducerad skiva samtidigt som han nådde gruppens mål att låta som ett garageband.
  Att Rock var en aktiv producent under inspelningsprocessen var absolut nödvändigt med tanke på det tillståndet Metallica var i just då. En aktiv producent inom metal-genren är annars inte särskillt vanligt eftersom band ofta gör sin musik själva. Det är istället vanligare inom hip hop då producenten många gånger är delaktig i kompositionen.
  Tack vare Rock's support och målmedvetenhet blev St. Anger förmodligen så bra som det bara kunde bli, trots en tid i kris.

   

  Källhänvisning

  Internet
  1. http://www.allmusic.com/album/st-anger-mw0000022895
  2. http://www.metallica.com/releases/st-anger.asp

  3. http://www.soundonsound.com/sos/apr04/articles/bobrock.htm

  4. http://www.blabbermouth.net/news/metallica-producer-speaks-out-on-st-anger/
   

  Dokumentär

  5. Some kind of monster, 2004

  Files (1)

  FileSizeDateAttached by 
   10281.jpg
  No description
  125.54 kB01:48, 15 Mar 2015v14rebanActions

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Jättebra text, mycket intressant fakta, kul med citat också :)Coolt att de spelade in i en barack liksom :D
  Posted 19:57, 15 Mar 2015
  Intressant läsning! Man hade inte kunnat tro att skivan spelades in på det sättet, gillar den rebelliska andan. Jag tycker artikeln innehåller all info som behövs och är lättläst och straight forward.
  Posted 17:54, 20 Mar 2015
  Väldig bra! intressant det med att de komponerade allt på plats tillsammans och på en helt annan miljö än en vanlig studio, jag tycker att det där hjälpte till också att få en del motivation och kreativitet; efter att ha spelat tillsammans så många år och nått en kritiskt period.
  Posted 23:39, 22 Mar 2015
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.