Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Massive Attack - Teardrop

Massive Attack - Teardrop

  Table of contents
  No headers

  Utgivningsår: 1998

  Artist: Massive Attack

  Album: Mezzanine

  Komposition: ”Teardrop”

  Musiker: Neil Davidge (cemballo), Andrew Vowles (piano, trumsampler), Elizabeth Fraser (sång)

  Tekniker: Neil Davidge (co-producent)

  Producenter: Neil Davidige, Andrew Vowles, Grantley Marshall, Robert Del Naja

  Text och sång: Elizabeth Fraser

  Skivbolag: Circa/Virgin

   

  Teardrop tog sin början som ett cembalo riff spelat av Neil Davidige, som hjälpte till att producera detta album. Andrew Vowles, också känd som ”Mushroom” var den första som fick höra riffet, och de båda lade sedan till piano och trummor. Trummorna spelades med en sampler genom att lägga in trumljud från en annan låt och sedan spela upp det i ett annorlunda mönster6. Elizabeth Fraser valdes som sångerska och skrev texten till låten efter det instrumentala var färdigt. En nära vän till henne hade nyligen drunknat vilket gav henne inspiration att skriva en melankolisk text.

  På grund av medlemmarnas bakgrund inom DJing så använde de sig mycket av samplingsmetoder. Andra låtar på albumet hade exempelvis elgitarrer som de spelat in i en studio, för att sedan editera och sampla dessa snuttar i en DAW1Albumet spelades in i en studio med Pro Tools som DAW2.

   

  Liknande fonogram

  Portishead, ett annat trip-hop band i staden Bristol, England, använde sig av liknande samplingstekniker för albumet Portishead släppt 1997. Ett läskigt punkigt sound genomsyrar albumet, och på bland annat låten ”Over” hörs ett skrapigt ljud som är karaktäristiskt för sampling. Tricky, en tidigare medlem av Massive Attack, släppte 1995 solo-albumet ”Maxinquaye” där samplingstekniker kraftigt används. I låten ”Hell is around the Corner” används samples från Isaac Hayes, och liknande metoder användes för sången3.

   

  Kännetecken

  Eftersom medlemmarna i bandet har en bakgrund inom DJing, RnB och sampling så är dessa kännetecken väl hörbara. Trummorna som är programmerade av Vowles är samplade från låten ”Sometimes I Cry” av Les Mccannes, och bruset som är väl associerad med denna teknik och sound hörs väl. Låten bibehåller det smått läskiga och ledsna soundet hos Massive Attack, men skiljer sig från resten av albumet då inga skrikiga elgitarrer finns med, även fast man kan höra liknande ljud i bakgrunden. 

   

  Historik

  Under inspelningen av låten, och även i andra låtar i albumet ”Mezzanine”, skedde det stora konflikter inom bandet. Andrew Vowles, som var den första bandmedlemmen som började arbeta på Teardrop, hade tänkt att Madonna skulle skriva och sjunga för denna låt. När de andra medlemmarna Grantley och Del Naja fick höra den instrumentala delen så hade de bestämt sig att Elizabeth Fraser skulle passa för låten, men Vowles hade då redan skickat låten till Madonna utan att tala om det för någon. 

  I slutändan gick rollen till Elizabeth Fraser, men inom bandet sågs denna manöver som ett sorts förräderi, som slutligen ledde till att Vowles lämnade Massive Attack kort efter att Mezzanine släppts. 

   

  Egen kommentar

  När det kommer till själva inspelningsprocessen av instrumenten på specifikt denna låt tror jag inte det kunde ha gjorts annorlunda. Möjligtvis skulle man kunna ha använt en riktig inspelning av trummorna, men detta hade ändrat på soundet i låten för mycket. 

  En aspekt som är intressant under inspelningarna i detta album är meningsskiljaktigheterna inom bandet. Neil Davidge, som till en början var co-writer och co-producer men sedan tog rollen som producent, beskriver: "Mezzanine was a pretty sketchy album in terms of the way we worked," recalls Neil, "because the band, as reported a lot at that time, were not getting on. So I'd be in the studio working with one of the members and someone else would come in, then the person I had been working with would leave and I'd have to change the track I was working on because they didn't want to work on that track, they wanted to work on something different. Sometimes I'd be working on perhaps four different tracks in one day, which was a pretty messy way to work4."

  Kommunikation och överrenskommelser inom bandet känns därför viktiga för att slutligen få en produkt. Bandmedlemmen Vowles blev frågad i en intervju angående hur de kom fram till den slutgiltiga skivan, och svarade: ”It’s the record company that decided in the end. They said "Enough’s enough. You’ve got to put the record out now."

  Det märks att det är viktigt med en deadline, då bandet vid denna punkt redan passerat två stycken5På grund av allt tumult inom bandet lämnade Vowles gruppen, delvis på grund av den nya stilen som Del Naja ville ta. 

   

  Referenser:

  http://www.soundonsound.com/sos/apr03/articles/massiveattck.asp

  http://massiveattack.ie/wiki/teardrop/

  http://www.bbc.co.uk/dna/collective/A963515

  http://www.innerviews.org/inner/massive.html

  Huber, David Miles / Runstein, Robert E. (2013) Modern recording techniques. 8 uppl. Boston : Focal Press. (644 s). ISBN 9780240821573

   

   

  1http://massiveattack.ie/media/gallery/q-magazine-interview-2/

  2http://massiveattack.ie/media/gallery/mojo-magazine-interview/

  3http://www.soundonsound.com/sos/jun07/articles/classictracks_0607.htm

  4http://www.soundonsound.com/sos/apr03/articles/massiveattck.asp

  5http://massiveattack.ie/media/gallery/q-magazine-interview-2/

  6Huber, David Miles / Runstein, Robert E. (2013) Modern recording techniques. 8 uppl. Boston : Focal Press. (644 s). ISBN 9780240821573

  Files (0)

   

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Hej!
  Mycket intressant lÀsning om en av de vackraste och melankoliska lÄtarna jag kÀnner till!
  Det jag reagerade pÄ första gÄngen jag hörde denna lÄt var sÄngens nÀrvaro. Har man hörlurar pÄ sig kÀnns det som om Elisabeth Àr inne i huvudet nÀstan. Mycket intimt. Har du uppgifter pÄ hur detta gjordes?
  Bruset som ligger som en pulserande matta trodde jag var vinylskivebrus. Men det Àr det alltsÄ inte?
  Tack för mig!
  Posted 10:49, 11 Mar 2015
  Tack för kommentaren! Hittar dessvÀrre inga uppgifter pÄ hur de spelade in sÄngen, vilken mikrofon som anvÀndes och liknande. Finns mest information om problematiken i bandet kring just denna lÄtinspelning och sjÀlva tekniken i sig som de anvÀnde sig av. Det stÀmmer att det Àr vinylskivebrus som man hör, de Àr Àven med i trummorna som de samplade frÄn lÄten "Sometimes I Cry" av Les Mccannes. Beatet Àr i högre tempo i Teardrop vilket gör att Àven bruset blir ljusare.
  Posted 13:24, 11 Mar 2015
  Detta var en intressant lÀsning om en bra lÄt. Jag hÄller med dig om att uppfattningen av lÄten hade blivit fel om man hade anvÀnt sig av riktiga trummor. I detta fallet tycker jag att den konstnÀrliga helheten Àr perfekt med det processade trumljudet.
  Det Àr otroligt snyggt producerad lÄt och varje ljud fÄr sin plats i mixen. Man hör Rnb och sampling som tydliga kÀnnetecken och det skriver du sÄ informativt bra om ocksÄ.
  Tack!
  Posted 19:57, 11 Mar 2015
  coolt! Sjukt bra lĂ„t och coolt sound. Bra Artikel. Intressant att lĂ€sa om hur sĂ„nna hĂ€r inspelaningar kommer till tycker jag. HĂ„ller med om sĂ„ngen. den Ă€r verkligen in your face. SĂ„ trist att det bara handlar om brĂ„ket i bandet nĂ€r man söker pĂ„ dom... ganska ointressant tycker jag.. man hittar typ bara det. Vem har gjort Teardrop? Det framgĂ„r intei din artikel.. Är det Elisabeth som gjort den eller har hon bara gjort text. Vad kom först liksom. Hennes text och melodi eller grunden och i sĂ„ fall vem gjorde den? Vowles och Davidige Ă€r de upphovsmĂ€n ocksĂ„? edited 13:53, 12 Mar 2015
  Posted 13:52, 12 Mar 2015
  Grym lÄt och videon Àr ett mÀsterverk. Intressant och spÀnnande lÀsning. Ibland lÄter det som att sÄngen Àr tagen frÄn nÄgon annan lÄt och samplingar lagts pÄ och ibland lÄter det som att sÄngen hör ihop med lÄten. Det blir en intressant svÀvande kontrast. Jag fÄr vibbar av Dido och Eminems samarbete nÀr jag hör lÄten. NÄgon fler som fÄr det? Jag tycker att de statiska och samplade trummorna ger en bra kontrast mot övriga instrument och hade de anvÀnt en riktig inspelning av trummorna hade den kontrasten försvunnit. Bruset ger ocksÄ en mysig kontrast och skitar ner lite i det annars vÀlpolerade ljudet.
  Posted 12:23, 13 Mar 2015
  Tack för kommentarerna! Kan Àndra lite i artikeln sÄ det framgÄr att texten skrevs efter att hon fÄtt den instrumentala versionen skickad till sig.
  Posted 20:11, 14 Mar 2015
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.