Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Johnny Cash - Ain't No Grave

Johnny Cash - Ain't No Grave

  Table of contents
  No headers

  Denna artikel handlar om inspelningssessionerna av Johnny Cash fem sista skivor, med fokus på låten ”Aint No Grave” från skivan American VI (5). Under en inspelningsperiod som sträckte sig mellan 1993 och 2003 spelades ett stort antal låtar in med den (närmare 2000-talet) då svårt sjuka countrylegendaren Johnny Cash. Rick Rubin (Red Hot Chili Peppers, Slayer, Danzig, Beatie Boys, LL cool J) producerade skivan. Slutresultatet var fem skivor med minimalistisk ljudbild och Johnny Cash bariton-röst i fokus. Skivsläppen blev en nytändning för den då nästa bortglömda artisten (3). Artikeln behandlar hela inspelningsperioden då det visa låtar inspelade för en viss skiva i slutändan hamnade på en senare utgivning. 

   

   

  American recordings som skivorna kallades vann bland annat (första skivan) en grammis för ”Best Contemporary Folk Album”. Låten Solitary Man från American Recordings III vann grammis för ”Best Male Country Vocal Performance”. 

  American II: Unchained vann en grammis för ”Best Country Album” (7)

  Skivorna består mest utav covers som Cash och Rubin tillsammans valde och spelades till största del in i Cash hem. 

   

  Artikeln behandlar inte specifikt alltid vilka mikrofoner som användes på vad eller vilken utrustning som var specifik för varje session, detta återfinns dock i artiklarna listade i källkritiken. Fokus ligger på de övergripande arbetssätten under inspelningarna. 

   

   

   

  Album: American: VI Ain’t No Grave

  Utgivningsår: 23 februari 2010

  Artist: Johnny Cash

  Komposition: Ain’t No Grave

  Musiker: 

  Scott Avett- Banjo

  Seth Avett - Fotstamp

  Mike Campell- Gitarr

  Johnny Cash-Sång

  Jonny Polonsky-Gitarr

  Matt Sweeney-gitarr

  Benmot Tench-klaviatur

   

  Skivbolag/förlag: American Recordings

  Producent: Rick Rubin

  Kompositör: Claude Ely

  Main Engineer/mixer - David Ferguson

  Mixning - Greg Fidelman 

  Assistent - Paul Fig

   

  All personal:

  http://www.allmusic.com/album/americ...958363/credits

   

  Rubin och Cash

  Rick Rubin och Russell Simmons startare Def Jam recordings 1984 i ett elevhem i New York. Duon signade och promotade artister som Beastie Boys och LL cool J som kom att lägga grunden för hip hopens gyllene era . (8) Skivbolaget växte i rask takt och blev till slut ohanterbart stort och konflikter kring hur företaget skulle drivas uppstod. Rick Rubin, som var mer intresserad av konsten än pengarna valde att lämna företaget och startade ett nytt bolag. American Recordings. Rubin som tidigare arbetat med mestadels unga akter fick iden att han skulle hjälpa en stor artist som för tillfället inte var på toppen av sin karriär. 

  Johnny Cash var den första som poppade upp i hans huvud. 

  Rubins förslag till Cash, vars sviktande självförtroende bidrog till en viss skepsis, var att det material som skulle spelas in skulle vara det ”bästa som han någonsin spelat in” och att han fick göra precis det han ville. Cash som precis blivit dumpad av sitt skivbolag tyckte att tanken var intressant. Rubin tog med sig inspelningsutrustning till artistens hus, riggade upp framför honom och bad honom spela saker han tyckte om. 

  De föreslog låtar för varandra, nya som gamla och beslutade sig så småningom för de ”bästa” och spelade in dem. 

   

  Inspelningarna 

  På grund av Cash dåliga hälsa skedde de sista inspelningssessionerna sporadiskt när dagsformen tillät. Allting kretsade kring sångaren och det han ville göra. Cash favoritmusiker från Nashville sattes i ett rum och mickades på näravstånd. Sångaren själv mickades upp med en Neumann U67 och en U87 eller ibland en AKG C414 via en Urei 6176 preamp. Johnny ogillade att använda lurar och struntade i detta till förmånen att få höra musikernas livespelade musik ihop med sin bara stämma (9). Då det var uppenbart att huvudpersonen inte hade långt kvar att leva gjordes allt för att fånga rösten och minska läckage från övriga musiker. Detta gjordes genom att närmicka sången och att övriga musiker spelade så tyst de bara kunde. American IV spelades in digitalt i Pro Tools 24-bit/48khz (9). 

  Signatursoundet på Cash röst på American II: Unchained kommer från en mäktig kompressor/limiter kallad Gates sta-level tube-limiting amplifier (6). En gammal limiter som användes på radiostationer från 1950 till och med 1970-talet. Soundet från denna maskin kommer från 6386 rör som även finnes i en annan klassisk dynamisk processor vid namn Fairchild. Karaktären på rösten blev en pressad och enorm likt en radiopratares, vilket passade Cash basrika röst. Under mixningen av VI användes en Fairchild 660 limiter, som ger liknande resultat (9).

  Skivinspelningarna gästades i perioder av andra talangfulla musiker som, John Frusciante (red hot chili peppers), Tom Petty and the heartbreakers, Flea (Red Hot Chili Peppers) och Jack Clement för att nämna några.

  Det är ibland oklart vart vissa specifika låtar spelades in, klart är dock att Cash hus, hans mors hus och hans son John Carter Cash studio användes, allt ett stenkast från Cash hus.

   

   

  Efterarbete 

  American VI (Ain’t No Grave) gavs ut postumt efter Johnny Cash bortgång. Allt utom rösten som fångades på ”band” i dennes hem arrangerades om med ny bakgrundmusik och låtstrukturer. Mycket av detta skedde i Rick Rubins egens studio i Los Angeles. Påläggsteknik och såkallade ”overdubbs” användes. 

  Två låtar från American III perioden sparades och släpptes på American VI ”Cool Water” och ”A Satisfied Mind”. Dessa två låtar var de Cash kunde förmå sig att spela akustisk gitarr på då han börjat tappa känseln i fingrarna, något han verkligen tyckte var jobbigt. (9)

   

  Ain’t No Grave

  I en studio vid namn ”Akademie Mathematique Of Philosophical Sound Research” sattes musikerna i en ring i mitten av inspelningsrummet, orgeln (Hammons B3) som skulle spelas in placerades utanför i en korridor och Lesliehögtalaren som producerade ljudet ställdes i ett garage. (9)

  Mixningen tog lång tid då stor vikt lades vid att välja rätt arrangemang och instrumentala partier.

  Under nedmixningen, som utfördes av flera olika mixare, låstes spår i protools och döptes ”RR” som stod för ”Rick Rubins Approval”

  Då sångtagningarna ibland var lite skakiga på grund av Cash ålder och hälsa, klipptes dessa ihop i ett mixrum från två, tre tagningar samtidigt som övrig mixning utfördes i rummet intill. I vissa fall ändrades timing och man ”tunade” spåren där det behövdes, allt med hänsyn till det musikaliska. 

  Under mixningen av American VI, lades även ett spår in med bandbrus för att maskera editering och läckage, något som var nödvändigt att använda då karaktären på låtarna och ibland framförandet var mjuk och tyst spelat. 

  Rick Rubin var inte alltid närvarande vid efterarbetet då han ägnade sig åt andra projekt men fick mixar skickade till sig på CD eller över internet. 

  I slutändan var det hans ord som gällde och när denne sa att en mix var klar ifrågasattes det ej. Rick´s främsta klagomål på mixarna var att sången inte var hög nog och att reverb inte fick förekomma utan få undantag. Allt för att behålla intimiteten och sätta Johnny Cash i fokus. Det sista som lades till på mixen av Aint No Grave var fotstamp och handklapp.

   

   

   

  Kännetecken: Intim musik med sången i fokus. Knappt några artificiella reverb, bara naturlig rumsklang och närmickning. Värme.

   

  Historik: Närmickning för att isolera instrument och minska läckage är väl en vanlig teknik historiskt sett.  Livetagningar och overdubbs är gör man ju det ena eller det andra så fort man spelar in. Att arrangera om låtar är väl också något som förekommer, men kanske inte på den nivån som under ”Ain’t No Grave”

  Att välja bort artificiella reverb hör kanske till ovanligheterna och att lägga upp snusstorr sång och verkligen låta den komma fram som den är hör kanske till ovanligheterna i den moderna musikens värld.

   

  Egna Reflektioner:

  Alla inspelningar under American sessionerna, vissa låtar mer än andra får nackhåren att stå på mig och tårarna att rinna. Få skivor och röster får mig att känna så. Det beror på Johnny Cash, hans ålder och hur tungt och trovärdigt allt han sjunger känns, men även Rick Rubins minimalistiska approach på och hans inställning kring att sätta rösten i fokus. Det är svårt att kritisera sina favoritskivor, jag kan inte komma på något annat än ett ännu större utbud av låtar som hade kunnat göra denna magiska inspelningsprocess till en ännu mer överväldigande upplevelse. Vissa låtar hade jag personligen strukit från listan.

   

  Liknande fonogram:

  Det som gör American VI speciell var att mycket av arrangemangen gjordes efter huvudartistens bortgång. På det sättet musiken behandlades in i minsta detalj har jag aldrig hört talas om tidigare förutom kring andra Rick Rubin produktioner. Blandning mellan overdubbs och livetagningar kan ses i dokumentären ”Funky Monks” där Rick Rubin producerar Red Hot Chili Peppers hitskiva ”Blood Sugar Sex Magic”. 

   

   

   

  Referenser:

   

  1. BBC 1, (23 Juni 2014) (videofil) Zane Lowe meets.... Rick Rubin. Hämtad frånhttps://www.youtube.com/watch?v=lUksi4RrrWo

   

  2. fanshabs1(22 april. 2011) (videofil) Johnny Cash-The Last Great American / Documentary on BBC 2004.

  Hämtad från: https://www.youtube.com/watch?v=xjxFdTTy1hU

   

  3. DrSotosOctopus (20 dec.2013)  (videofil) Johnny Cash - The Making Of "American Recordings”:

  Hämtad från: https://www.youtube.com/watch?v=tuRYmUBUwCo

  4.A Nephew's Quest: Who Was Brother Claude Ely? Hämtad 19 mars från:

  http://www.npr.org/2011/05/05/136019...her-claude-ely

  5.Ain’t No Grave. Hämtad 19 mars 2015 från:

  http://www.allmusic.com/album/americ...e-mw0001958363

   

  6. Gear Story, Sylvia Massy. Hämtad 19 mars 2015 från:

  http://www.mixonline.com/news/profil...a-level/366180

   

  7. Grammy Winners. Hämtad 19 mars 2015 från:

  http://www.grammy.com/nominees/search?artist=Johnny%20Cash

   

  8. Rolling Stone. (16 oktober. 2014) (videofil)  Dawn of Def Jam: Rick Rubin Returns to His NYU Dorm Room

  Hämtad från:

  https://www.youtube.com/watch?v=IBHADseIs-w

   

  9.Secrets Of The Mix Engineers: David R Ferguson. Hämtad 19 mars 2015 från: http://www.soundonsound.com/sos/jun10/articles/it_0610.htm

  Files (0)

   

  Comments (0)

  You must login to post a comment.