Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > John Frusciante - The will to death

John Frusciante - The will to death

  Table of contents
  No headers

  John Frusciante hade tre år tidigare släppt skivan Shadows Collide. Han hade jobbat hårt för att få skivan perfekt och använt sig av många kanaler och pålägg på de olika låtarna. Efter att ha släppt Shadows collide kände han att han var trött på sökandet efter det perfekta ljudet och ville istället spela in en minimalistisk skiva som lät mer som skivorna på 60 och 70-talet (Emusician). Han ringde inspelningsteknikern och producenten Ryan Hewitt som han även jobbat tidigare med och sa att han ville spela in en skiva med bara 16 kanaler och endast två mikrofoner för att ta upp trummorna (Massey 300). Den skulle spelas in snabbt och de skulle ta med misstag som gjordes vid inspelningen. John hade inspirerats av hur sådana misstag fanns på skivor med Rolling stones,Velvet underground och Beatles. Han tyckte att dessa missar gjorde musiken mer ärlig. De spelade in skivans tolv låtar på fem dagar (Emusician). Han ville inte använda datorer överhuvudtaget utan skivan skulle spelas in på samma sätt som de gjorts på 60 och 70-talet (Emusician). Ryan Hewitt lyssnade in sig på skivor av exempelvis Black sabbath och Beatles för att få en känsla av vad de skulle göra (Invisible-movement). John ville inte spela in skivan analogt för att det skulle vara en lo-fi skiva utan för att han tyckte att det blev bättre ljudbild (Emusician).

   

  Utgivningsår: 2004

  Artist: John Frusciante

  Komposition: The will to death

  Musiker: John Frusciante (sång, gitarr, syntheziser, piano, bas)

  Josh Klighoffer (trummor, bas, gitarr, keyboard)

  Skivbolag: Record collection

  Producent: Johan Frusciante

  Tekniker: Ryan Hewitt

  Kompositör. Johan Frusciante

   

  Liknande Fongram

  Det är lite svårt att hitta liknande fonogram. John var inspirerad av soundet på Black sabbaths och Led Zeppelins skivor. Han tyckte att dessa skivor hade en värme i soundet som saknades i dagens inspelningar. Detta sound skapades enligt honom utav att alla musikerna spelade in i samma rum samtidigt och att läcket som blev mellan de olika mikrofonerna var med och bidrog till själva ljudbilden.

  John som var producent för skivan var den som kom på själva idéen om hur de skulle spelas in. Han hade idéer i sitt huvud om hur han ville att det skulle låta och sedan var det upp till Ryan Hewitt vilka mikrofoner som skulle användas, hur de skulle placeras, och vilka andra metoder som skulle användas för att åstadkomma det sound som John Frusciante ville ha. Många av effekterna gjordes med Johns synth och de uppfann ljud tillsammans. Ryan Hewitt tycker att han fick mycket kreativ frihet utöver de riktlinjer som John Frusciante satt upp från början (Invisible-movement). Ryan Hewitt har jobbat med John Frusciante både före och efter denna skiva så deras samarbete verkar fungera bra.

  Andra skivor inspelade analogt på 16 kanalsbandspelare: Jefferson airplanes Volounteers, Frank Zappas Hot Rats, Beatles Sgt pepper och Gratefule deads Aoxomoxoa (Ultimate classic rock).

   

  Kännetecken

  Analoga inspelningar anses ge ett fetare sound (Emusician). Ljudet är varmare än på en digital inspelning (Emusician). John Frusciante ville även använda denna inspelningsteknik med få kanaler för att få en rå och luftig ljudbild (eMusician). Ett annat sätt han använt för att försöka efterlikna de ”gamla” inspelningarna är hur han använt sig av panorering. Det fanns förr bara tre lägen för panorering (extrem höger, extrem vänster eller centrerat) och detta sätt att panorera har John använt sig av en hel del (Emusician).Endast två mikrofoner har använts för att ta upp trummorna (Massey 300) vilket hörs tydligt på trumljudet som skiljer sig starkt från hur moderna truminspelningar (där man närmickar nästan alla trummor) låter. Att endast 16-kanaler använts märks också på det ganska minimalistiska arrangemanget.

   

  Historik

  1935 kom den första rullbandspelaren ut på marknaden (Aes). Vem som släppte den första skivan inspelad på en 16-kanalers bandspelare råder det delade meningar om. Vissa påstår att det var Grateful Deads album Aoxomoxoa (Ultimate classic rock). Andra påstår att det är Frank Zappas Hot Rats 1969 (Ultimate Classic Rock 2) eller Jefferson airplanes Volunteers 1969 (Progarchieves). Helt klart verkar vara att 1969 var året då denna uppfinning slog igenom. Tidigare hade man bara kunnat spela in på 8-kanalers bandspelaren som kom 1965 (Recording-history). Datorbaserade DAW:s har ersatt rullbandspelaren men den analoga inpelningstekniken anses fortfarande av vissa skapa ett ”bättre” eller annorlunda ljud (Huber, Runstein 2010:181). Det finns många studios som fortfarande använder sig av delvis eller fullständig analog inspelningsteknik (Huber, Runstein 2010:181)

   

  Egen Kommentar

  John Frusciante ville ha en luftig och rå ljudbild vilket jag tycker att han lyckats med. Jag skulle dock inte vilja påstå att den låter så mycket 60 eller 70-tal. Jag tycker att det låter mer som en demo istället. John Frusciante påstod att han gillade demon på hans tidigare skiva Shadows collide bättre än den färdiga skivan så antagligen så var det ett sound som han gillade.

  Jag gillar vissa av låtarna och tycker att arrangemangen och syntheffekterna är riktigt bra men om jag inte visste att detta var inspelat analogt, så hade jag personligen nog inte gissat det.

  Men som sagt det som verkligen hörs är att de använt sig av betydligt färre kanaler än vad som vanligen används.

  Jag tycker inte man kan jämföra soundet på denna skiva med skivor av Rolling stones, Led Zeppelin eller Beatles. Vet inte riktigt varför de inte blev mer 70-tals känlsa eftersom de spelat in allting analogt och gjort allt för att försöka få till det soundet. Det kanske beror på instrumenten, förstärkarna eller kanske musikerna helt enkelt.

  Att spela in låtar snabbt och att låta små misstag vara kvar istället för att göra hundra tagningar och klippa dem till perfektion är något jag förespråkar när jag själv spelar in. Jag tycker att det främjar känslan i inspelningen och jag tycker verkligen att John Frusciante lyckats fånga känslan med detta album. Låtarna är väldigt emotionella och jag tror att detta sätt att spela in, har bidragit till att ta fram detta.

  På det stora hela gillar jag skivan som jag inte hört innan jag skrev detta arbetet. Men jag tycker inte det är soundet som är skivans starka sida. Jag tycker att inspelningen bortsett från trummorna som låter demo liknar Radiohead när de gjort låtar som inte har så mycket pålägg och kanaler.

   

  Referenser

  Litteratur

  David Miles Huber, Robert E Runstein. (2010) Modern recording technique. London: Focal Press

   

  Howard Massey. (2009) Behind the glass, volume 2, Top producers tell how they craft the hits. Milwaukee: Backbeat books

   

  Internet

  Aes (2005). Recording history technology. Hämtat den 12:e mars 2015:

  http://www.aes.org/aeshc/docs/record...otes.html#tape

   

  Emusician (2005). John Frusciantes creative explosion. Hämtat den 12:e mars 2015:

  http://www.emusician.com/gear/1332/john-frusciantes-creative-explosion/34293

   

  Invisible Movenment (2014). Invisible movement Ryan Hewitt. Hämtat den 12:e mars 2015:

  http://invisible-movement.net/press/...tapeophewitt/8

   

  Progarchieves (2006). Progarchieves Volunteers. Hämtat den 12:e mars 2015:

  http://www.progarchives.com/album.asp?id=12318

   

  Recording-history (2006). The history of recording technology. Hämtat den 12:e mars 2015:

  http://www.recording-history.org/HTML/8track5.php

   

  Ultimate classic rock (2015). Ultimate classic rock Grateful dead. Hämtat den 12:e mars 2015:

  http://ultimateclassicrock.com/grateful-dead-aoxomoxoa/

   

  Ultimate classic rock 2 (2015). Ultimate classic rock Frank Zappa. Hämtat den 12:e mars 2015:

  http://ultimateclassicrock.com/frank-zappa-albums/

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Informativ läsning och jag gillar att du fått till en hyfsad mängd källor och så, analogt är spännande även om jag nog är lite för snål/inte rik nog för att slå mig in på det där än! Dock undrar jag lite var idén om 16kanaler på Sgt Pepper kommer från? Jobbade med den skivan i denna uppgiften och den gjordes med hjälp av dubbla 4kanalare. En tanke jag också har är att det blev kanske inte tillräckligt mycket 70tals känsla rentav kan ha o göra med den mycket högre kvalitén på utrustningen under denna inspelningen mot 70talet?
  Posted 18:08, 12 Mar 2015
  Kul att höra om inställningarna till musikaliska felspel och liknande på skivor. Förstår definitivt syftet med att behålla dem, men hade det vart min egen skiva hade det nog krypit i fingrarna lite!
  Håller med om soundet som du beskriver i din kommentar, det låter som mer som en demo till en RHCP-låt än att det påminner om Led Zeppelin's eller Black Sabbath's sound.
  Vore kanske intressant att djupdyka lite i varför det inte soundet drar blickarna mot dessa skivorna? Den grundläggande tekniken var ju den samma, så varför har det blivit så annorlunda?
  Men en bra artikel i sin helhet! :)
  Posted 12:47, 13 Mar 2015
  läste på en hemsida att sgt pepper var inspelad med 16 kanaler.. tar bort detta om det är fel så klart.
  Posted 13:59, 13 Mar 2015
  Har lagt till lite funderingar kring varför jag tror de misslyckats med att få det låta som på 70-talet.
  Posted 10:11, 16 Mar 2015
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.