Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > First Aid Kit - My silver Lining

First Aid Kit - My silver Lining

  Table of contents
  No headers

  Inspelningen är till en början gjord som en live inspelning i flera isolerade rum med de flesta i bandet bestående av trummor, bas, gitarr och keyboard. Inspelningen är gjord med flerkanalsteknik. Några av kanalerna är inspelade på band medan andra är direktinspelade i protools. Därefter har man valt att lägga om delar av bandet på nytt samt att lägga till fler instrument med påläggstekniken. Sången är inselad i en Neumann M49 samt komprimerad med en Fairchid 670.   I intervjun med Mike Mogis menar han på att man ska vara försiktig med eq på sång och att han knappt använder det överhuvudtaget. Sångens reverb är ett EMT140 (plate). För att skita ner trummorna har han använt en bandmikrofon som extra överhäng (M160)

   

  Utgivningsår: 2014

  Artist: First Aid Kit

  Komposition: Johanna Söderberg, Klara Söderberg

  Musiker: Johanna Söderberg, Klara Söderberg, Benkt Söderberg, Niclas Lindström mfl

  Skivbolag: Columbia Records

  Producent: Mike Mogis

  Tekniker: Mike Mogis

   

  Liknande fonogram:

  De flesta inspelningar som produceras idag spelas troligtvis in med denna metod ovan. Man använder det man har tillgång till. Nya produkter blandas med gamla,  inspelningar läggs om och man gör pålägg.

   

  George Massenburg ratar allt vad bandinspelningar heter och menar på att man bör jobba med digital inspelningsteknik för att förbättra den. (Massey 2000:172)

   

  Phil Ramone talar om att varje epok har sina fördelar vad gäller sound, rör kontra transformatorer, band kontra digitalinspelningar. Det är fördelen att man kan blanda som man vill. (Massey 2000:52)

   

  Kännetecken:

  Gitarren som är inspelad rakt in i protools låter kliniskt ren iförhållande till andra instrument på plattan. Trummorna som är inspelade på band och ”nerskitade” med en bandmikrofo låter mer lofi än den kliniskt rena gitarren.  Plate på sången hörs tydligt med sin långa ljusa svans.

   

  Historik:

  Mike Mogis är både producent och tekniker (och musiker) på inspelningen. Han har klara idéer om hur det ska låta. Systrarna Söderberg har melodi och texter samt stäm sången klar när de kommer till studion och detta har inte Mogis ändrat något på.

   

  ”Mike Mogis vet vad han vill i studio och hans metoder bjuder på få avtagsvägar. Bland annat har han bestämt vad Benkt ska spela på ned till vilket plektrum han använder: halvakustisk Vox-bas med slipade strängar, spelat med filtplektrum genom en Ampeg portaflex mickad med en Heil PR 40, en dynamisk stormembranare” (Nicklasson 2014:10)

   

  Egen kommentar:

   

  Jag tycker att det är intressant att så många verkar rata EQ på sång och andra instrument likt Mike Mogis arbetssätt.  Producenterna Glenn Ballard, Al Schmidt och Ed Cherney  berättar samtliga om att de försöker använda minimalt med EQ både vid inspelning och vid mixning. (Massey 2000:19,32,213)

   

  Rösterna färdigarrangerade när de kommer till studion skriver Nicklasson i sin artikel. Detta är ganska intressant eftersom arrangemangen i övrigt inte är klara. Det betyder i sin tur att man fått bygga arrangemanget runt körsången och harmoniken.

   

  Till just den här låten ”My silver lining” är det Nate Walcott som skrivit arrangemanget. (Nicklasson 2000:8)

  Mike Mogis säger att det enda som ha komprimras av trummorna är överhänge genom en TubeTech SMC 2B. (Nicklsson 2014:11). Jag menar dock på att trummona är komrimerade genom att han använder band som inspelningsmedium. Trummorna kan ha blivt komprimerad om man låter överstyra signalen till bandspelaren det kommr ockå att ge ett skitigare sound.

  Intressant kontrast mellan den kliniskt rena gitarren och de lite smått skitiga trummorna . Det bildar soundmässiga motpoler till varandra där allt det andra ligger någonstans mittemellan.

   

  Referenser:

  Massey, Howard 2000. Behind the glass. San Fransisco: Backbeat Books

  Fonogram

  Söderberg, Johanna & Söderberg Klara (2014). My Silver Lining [Inspelad av First Aid Kit]. På Stay Gold. CD.

   

  Tidskrifter

  Niklasson, Olle (2014). ”First Aid Kit – Så spelade de in nya albumet Stay Gold i USA”. Studio & Live, Vol 6, (Stockholm: IDG), s. 6-11

  Files (0)

   

  Comments (8)

  Viewing 8 of 8 comments: view all
  Bra skrivet, vĂ€ldigt informativt! Intressant att sjĂ€lva lĂ„ten i sig inte riktigt Ă€r klar nĂ€r de kommit till studion, utan görs istĂ€llet av producenten. Även intressant att EQ verkar vara ogillat nĂ€r man mixar sĂ„ng, kan vĂ€l vara eftersom mĂ„nga mikrofoner redan har en viss karaktĂ€ristik inbyggd. Finns det nĂ„gon information kring vilka mikrofoner som anvĂ€ndes till sĂ„ngen?
  Posted 14:06, 11 Mar 2015
  Hej!
  Kort , koncist och informationsrikt. Precis som jag tycker en wiki-artikel ska vara. Att man inte vill anvÀnda EQ kan ju vara för att mikrofoner ÀndÄ Àr en typ av EQ, alla har olika karaktÀr, och man vill ju att inspelningen/produktionen ska vara sÄ bra som möjligt frÄn första bÀrjan.
  Posted 06:43, 12 Mar 2015
  Bra och informativ artikel.
  Du sÀger att vissa kanaler Àr inspelade pÄ bandare och andra Àr direktinspelade i protools. Men du skriver inget om syftet med detta förutom en reflektion att det lÄter skitigare pÄ band. Var mÄlet att det skulle lÄta skitigare eller stÄr det inget om motivet att anvÀnda bandare eller hur den anvÀnts?
  Du skriver att alla spelade in samtidigt, dÄ antas att man anvÀnde synk pÄ bandaren. Hur förmedlade man medhörningen dÄ till musikerna?
  Hur har medhörningen fungerat nÀr de
  Posted 19:32, 12 Mar 2015
  Konkret och lagom lÄng artikel med relevant fakta. Intressant att de har blandat mellan att spela in pÄ band och pÄ hÄrddisk. Jag trodde att nÀstan allt spelades in pÄ hÄrddisk nuförtiden. Mike visste verkligen vad han ville ner pÄ detaljnivÄ för att fÄ det ljudet pÄ basen han ville Ät. Jag tror att det Àr fÄ som har den detaljkunskapen om analog utrusning i dagens digitala plugin-vÀrld. Jag tycker Àven att han har viss rÀtt med att vara försiktig med EQ pÄ sÄng dÄ den för mig har ett sÄ pass personligt ljud som man inte ska Àndra för mycket pÄ.
  Posted 11:24, 13 Mar 2015
  En mycket bra och informativ artikel.
  Jag tycker precis som tidigare kommentar att det Àr sÄ en wiki-artikel ska vara sÄ att man snabbt fÄr korrekt information!
  Bra jobbat!
  Posted 13:24, 14 Mar 2015
  Bra disposition pÄ din text som gör det roligt och lÀtt att lÀsa. Well done :)
  Posted 20:41, 15 Mar 2015
  Intressant! Jag hade dock gÀrna velat veta mer om hur Mogis tÀnker i detalj. Jag undrar vidare varför Ramone och Massenburgs citat togs med i texten? Din tanke kring det kanske hade kunnat förtydligas, och dessa citat kanske hade passat bÀttre under "egen kommentar" om de handlade om allmÀnna reflektioner om ljudinspelningar?
  Posted 00:43, 20 Mar 2015
  Kul att höra att arrangemangen Àr uppbyggda runt sÄngen, det som systrarna gör sÄ bra. Det förklarar varför deras musik ibland kan kÀnnas sÄ oerhört trÀffsÀker och perfket för just deras röster och melodierna i sÄngen. Vad gÀller vilken utrustning man ska anvÀnda sig av tycker jag vÀl inte det Àr lönt att rata nÄgot som George Massenburg verkar göra, utan istÀllet anvÀnda det man tycker lÄter bÀst.
  Posted 10:30, 23 Mar 2015
  Viewing 8 of 8 comments: view all
  You must login to post a comment.