Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > David Bowie - Reality

David Bowie - Reality

  Table of contents
  No headers

  517syvlRbmL.jpg
  Målet för inspelningen av Reality med David Bowie var enligt producent Tony Visconti att skapa ett verk vars låtar kunde framföras live av bandet utan att behöva spela för mycket backtracks, medan David Bowie själv hävdar att albumet själv skapas i skapandets stund om han nu inte går in för att göra något av en konceptskiva. Ett mer hektiskt sound i jämförelse med skivans föregångare
  Heathen finns och det var även tanken. Det hävdas av Bowie att det beror på vad han inspirerats av på platsen den är skriven. (soundonsound.com)

  Det här fonogrammet har spelats in i Looking glass studios och producerats av Tony Visconti. Inspelningen skedde under den mesta tiden i Looking glass studios studio B vilken var hyrd av producenten Visconti. Demoinspelningar tog form vilka i stor del var gjorda av David Bowie själv. När idéer testats och låtar var klara och färdiginspelade skulle den riktiga inspelningen starta. Visconti har själv med sig egen uppsättning med utrustning vilket inkluderar Genelec och KRK studiomonitorer, Universal audio 2-610 mic pre-amp, Avalon VT737SP preamp (användes för all sång), Presonus ACP88 åtta kanals kompressor, Focusrite Red preamp, Firman power conditioner, Aphex 109 stereo EQ ART, Pro VLA kompressor, Pro MPA preamp, Dbx 166a Dynamics, Alesis 3630 kompressor, Dbx 163X kompressor, BBE Sonic Maximiser och en Alesis grafisk EQ. 

   

  Utgivningsår 2003
  Artist David Bowie
  Komposition Reality
  Musiker
  David BowieLåtskrivare, Gitarr, Keyboard, Slagverk, Saxofon (Baritone) Stylophone, Synthesizer, Sång

  Tony Visconti – Bas, Gitarr, Keyboard, Körsång
  Gary Leonard, Earl Slick, David Torn - Gitarr
  Mark Plati – Bas, Gitarr
  Mike Garson – Piano

  Sterling Cambell, Matt Chamberlain – Trummor
  Mario J. McNaulty – Trummor, Slagverk
  Gail Ann Dorsey, Catherine Russel - Körsång
  Skivbolag
  ISO Records/Columbia

  Producent
  Tony Visconti – Mixing, Engineer, producer
  David Bowie – Co-producer

  Tekniker
  Tony Visconti – Mixing, Engineer, producer
  Hector Castillo – Mixing (co-mixing på 5.1 versionen)

  Bill Jenkins – Engineer

  Emily Lazaar, Vlado Meller – Mastering

  Brandon Mason – Engineer

  Mario J. McNaulty – Assistant, Engineer

  Förlag
  Columbia

  Kompositör
  David Bowie
  George Harrison
  (låten Try Some, Buy Some)
  Jonathan Richman (låten Pablo Picasso)
  (Info hämtat från: allmusic.com)


  Liknande fonogram:
  Visconti och David Bowie spelade upp trummorna i en annan studio och samplade detta rum. Att spela upp redan inspelat material för att sedan spela in på nytt och fånga en viss rumsklang har gjorts andra gånger och bland annat då av Peter Jacksons ljudteam som under inspelningen av Fellowship of the Ring då imiterade ekot i Morias grottor genom att spela upp alla inspelade repliker och ljud i en militär bunker för att fånga rumsklang passande miljön. (The soundscape of Middle-earth, 2001).

  Inspelningstekniken att separera musikerna och spela in flera instrument live i studion är också gjort utav exempelvis Iron Maiden som under sitt 15e studioalbum spelade in allt live. Dock så drogs kabel från de separata rummen där förstärkarna stod till rummet där trummorna stod så alla medlemmar kunde spela in instrumenten medan de stod tillsammans i samma rum. Detta enligt Kevin Shirleys studiodagbok från 27/2-2010 (ironmaiden.com).


  Kännetecken:
  Fångad livekänsla är vad man fått utav att spela in grundera live. Bowies rytmgitarr, bas och trummor är inspelat samtidigt och skapar här en viss livekänsla även om det spelats in till klick.

  Historik:
  Det mesta sköttes i programmet Logic (grunden bas, kompgitarr och trummor har också försts över från DAW till rullband för att bevara den varma karaktäristik som man får via detta magnetiska format.) så studions mixerbord användes mestadels för att reglera nivåerna för varje kanal i monitorerna. Efter trumminspelning användes i stället preamps och MCI bordet slutade användas. Avalon VT737SP är en preamp men har också funktioner som EQ, kompressor/limiter inbyggt och genom den här spelades all sång in (soundonsound.com). Visconti säger att mycket dåliga produktioner har skapats med bra utrustning och att det är vad man gör med utrustningen som avgör om det blir bra (Massey, s. 144) vilket kan förklara varför han använder sin egen utrustning, som han är van att arbeta med till största delen. Visconti är också noga med placering och säger ofta att få flytta runt instrumentet och artisten till platsen och mikrofonens placering skapar ett bra ljud i rummet (Massey, 144). Trummisen Sterling Cambell spelade in trummorna i ett isolerat rum medan rytmgitarren (spelad av Bowie) och basisten Mark Plati stod i kontrollrummet och spelade. Dessa tre instrument spelades in live med spår från demon med som slask och med ett klick. Rummen var mindre i studio B men de större rummen i studio A valdes bort av både producenten och huvudartisten på grund av att de var nöjda med tidigare resultat i studio B sedan tidigare (soundonsound.com).

   

  Visconti har titulerat sig som ett kompressor-freak och säger att det är vad som ger rockmusik sitt sound. I mixen brukar han använda kompressor för basens kanal på en stereobus så den integreras mer ihop med bastrumman (Massey, s. 147). Trummorna på sista spåret Bring me the disco king, spelade av Matt Chamberlain är inspelade till en helt annan låt. Utav dessa spår skapades loops som satte samman trummspåren till den låten (soundonsound.com).

  Basen spelades först in på demoinspelningarna av Visconti och mycket av det skrivna basslingorna sparades i slutliga versionen. Dock spelar Mark Plati all bas på den slutliga produktionen. En DI box användes på vissa spår och en Line6 Bass Pod användes på vissa spår kopplad genom en förstärkare. Visconti föredrar dock oftast att använda DI boxar på grund av att vissa Pods ofta har mycket egen rumkaraktäristik (soundonsound.com). Ofta brukar han både använda DI-box och uppmickning när han spelar in bas. En Manly DI-box flerr ofta med när han jobbar (Massey, s.146).


  Trumset mickas upp med en AKG D12 på bastrumman och en Electro Voice RE20 placerad precis innanför trummans ytterskinn mot klubban för att skapa mer attack vilkas signal sedan skickades till en gemensam kanal på mixern. Vanligen brukar han dock använda en enda mikrofon för bastrumman (Massey, s.149) men här gjordes ett test genom att ena mikrofonen kopplades via basförstärkaren som stod placerad i trumrummet och det användes och passade bra för vissa av låtarna på skivan. Virveltrumman mickades med två Shure Sm57or (en över och en under), alla pukor mickades med Sennheiser 421 mikrofoner, Calrec mickar som överhängsmikrofoner och en PZM mikrofon (kondensator mikrofon, avläser förändringar i tryck. Mediacollege.com) på varje sida av trumbåset. (soundonsound.com)

   

  En snabb tripp görs nu till Allaire Studios som är beläget ca 2 timmar norr om Manhattan för att höra hur trummorna låter i jämförelse med en tidigare inspelning som gjordes där. Monitorer placeras ut där trummorna spelades in på detta alster och mickades upp med två mikrofoner som överhäng och lyssnade genom Allaires ATC SCM150 högtalare. Efter detta spelade de in detta i logic för att använda upptagningen i mixen. Visconti (soundonsound.com) menar att de då på det här viset har dem fångat rummet i Allaire som om trummorna var inspelade där på plats. Gitarrer är inspelat med Supro gitarrer (modifierad av Flip Scipio) och genom en Supro rörförstärkare. Sm57 används (vilket han tycker är en bra pålitlig mikrofon även om han också använt sig av U47or och U87or vid gitarrinspelning beroende på vad för ljud han eftersträvar. Massey, s.148) men här används också en Sennheiser 421 för förstärkare som var öppen baktill. Saxofonen spelades in med en rörmikrofon (Neumann u47) och Pianot är inspelar genom att spara midi-informationen och sedan låta keyboardisten spela upp det via en Yamaha Midi Grand piano och på så vis skapa riktigt pianoljud i efterhand. Dock användes samplat piano på en låt. (Soundonsound.com)

  Visconti och Bowie fungerade lite som varandras coacher när de la sina bas och gitarrspår och bollade mycket idéer tillsammans. Bowie själv säger att det är skön stämning i studion utan att Visconti inte dömer ut musikalisk talang utan att han i stället påpekar på vad som är bra i slarvigt spelad gitarr och hittar saker som går att använda (soundonsound.com).

   

  Visconti mixade skivan i stereo samt 5.1 med Hector Castillo vid sin sida. Stereomixen gjordes på ett MCI JH600 bord (Music center Incorporated) och i Logic (även om han oftast mixar i Pro Tools, Massey, s148) i studio B och Visconti säger att endast få justeringar behövdes i deras Studio A vid en SSL konsol för att få bra nivåer i 5.1 formatet där surroundmixen gjordes. (Mycket av mixen har gjorts under inspelningens gång.) Mycket instrument fram i rummet och de mesta effekterna i bakre högtalarna.

   

  I 5.1 mixen ligger Bowies röst ensam i centerhögtalare och läcker in något i vänster och höger fronthögtalare samt bas och bastrumma i de övriga fem vilket ska vara ganska ovanligt, anledning är att man ska kännas som en del av arrangemanget när man sitter mitt i högtalaruppsättningen. Viscontis mål var att man ska kunna få samma känsla vid lyssning hemma som i studion och försökte mixa ljudet så studiorummet kommer med genom att placera trummornas rumsmikrofon i bakre högtalarna. Surroundmixens syfte var som sagt att skapa en mix där lyssnaren själv i mixen istället för som han säger ”i en stol i publiken”. Lyssnaren får en känsla av att vara involverad i vad som sker likt vid en biofilm. (soundonsound.com)


  Vad gäller kompression använder Visconti oftast samma inställningar till alla instrument men under mixstadiet kan justeringar göras om exempelvis basen är väldigt ojämn. Ingen inställning är ett botemedel för alla illa ljudande instrument (Massey, s.149).

  Egen kommentar:
  Jag känner att tid kunde sparats ifall alla gitarrer spelades in live samtidigt ihop med grunden. Pengar är nog inget dem har haft brist på och dem har säkert anledning till sitt val att bara spela in tre musiker samtidigt. Men för att fånga mer utav livekänslan om det var syftet ser jag ingen anledning till att inte spela in fler musiker samtidigt när möjligheterna finns.

   


  Referenser:
  Massey, Howard (2000) Behind the Glass: Top Record Producers tell how they craft the hits. San Fransisco:Backstreet Books

  The soundscaped of Middle-earth - DVD
  The Soundscapes of Middle Earth – extramaterial i ”Lord of the rings: Fellowship of the ring:Special Extended DVD Edition”, 2001 New Line Productions

   

  PZM mikrofoner – Mediacollege.com
  http://www.mediacollege.com/audio/microphones/pzm.html
  -hämtat den 9/3-2015

   

  Reality – Sound on Sound
  http://www.soundonsound.com/sos/oct03/articles/reality.htm
  -hämtat den 9/3-2015

  Reality – David Bowie (allmusic.com)
  http://www.allmusic.com/album/reality-mw0000449983
  -hämtat den 9/3-2015

  Iron Maiden – The Final Frontier recording diary
  https://www.ironmaiden.com/the-final-frontier---recording-diary-by-kevin-shirley.html
  -hämtat den 10/3-2015

  Files (1)

  FileSizeDateAttached by 
   517syvlRbmL.jpg
  No description
  54.73 kB16:55, 10 Mar 2015v13bjthoActions

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Wow! En annan bit av pusslet att slutföra förstÄelsen om hur landstiger vi dÀr vi Àr idag. Mycket intressant att veta om detta "rum capture" teknik som Àr vÀldigt viktigt för mig idag. Jag hade verkligen ingen aning. Jag har inget att tillÀgga, jag tackar bara er för den upplysande.
  P.S. Att göra teckensnitt enhetliga skulle vara en bra idé. edited 21:56, 10 Mar 2015
  Posted 21:53, 10 Mar 2015
  Informativt skrivet om en spÀnnande artist och producent. Jag undrar lite över vad du men ar med den "analoga dynamiken"? ville dem minska dynamiken genom att spela in pÄ rullband? Jag förstÄr inte alla meningar du har skrivit, har du korrekturlÀst? Annars tycker jag det Àr en bra artikel.
  Posted 11:16, 12 Mar 2015
  v14sebbr...
  kanske klantigt uttryckt vid redigering av text. det ska stÄ att det Àr för att bevara den varma karaktÀristik som man fÄr via detta magnetiska format.

  korrekturlÀst nja. hade för mycket och ska ju Àndra efter kommentarer sÄ ja. pÄ g med detta.
  Posted 11:50, 13 Mar 2015
  Det var en ingÄende och detaljerad artikel med vilken teknik och vilka medel som har anvÀnts för inspelningen. Det Àr verkligen en levande kÀnsla pÄ inspelningen. Intressant att de sÀtter en sÄn live-feel trots klick. Smart att lÀgga rumsmikrofonen i de bakre högtalarna!

  Är dock lite förvirrad om informationen gĂ€ller för hela skivan, eller bara lĂ„ten 'Reality'? Ifall det Ă€r hela skivan kanske lĂ„tarna borde skrivas ut under kompositioner?
  Men en fin artikel i sin helhet! :)
  Posted 12:50, 13 Mar 2015
  Ja du. V14juler
  SÄ hÀr Àr det.
  För hela skivan. Uppgiftens instruktioner gÀller ett specifikt FONOGRAM man valt. LÄten i sig Àr inget fonogram. Det Àr en del av ett.
  Det stÄr ocksÄ i artikeln att viss person spelar trummor pÄ en viss lÄt. Och att vissa lÄtar spelades in som demo innan hela skivan spelas in. Förklarar inte det att det gÀller en helt skiva och inte bara en lÄt? Har du lÀst allt? Klart nu?

  Ok. ja det kanske borde stÄ. Bra förslag. Dock skulle artikeln bli mer Àn de hÀnvisade 2 hela sidorna om detta gjordes. Tack för förslaget men Àndrat har jag redan gjort och lÀngre kan den hÀr inte bli. Och inte heller finns detaljerad information pÄ sidor jag anser Àr riktigt pÄlitliga som kan ge mig komplett information vilka som varit med pÄ vilken lÄt för att jag ska kunna Äterge det fullstÀndigt. Detta Àr vad jag vet.
  Tack och hej.
  Trevlig helg. edited 20:35, 14 Mar 2015
  Posted 20:31, 14 Mar 2015
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.