Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Broder Daniel - Broder Daniel

Broder Daniel - Broder Daniel

  Table of contents
  No headers

  Utgivningsår: 1996
  Artist: Broder Daniel
  Titel: Broder Daniel
  Musiker: Henrik Berggren, Lars Malmros, Anders Götheberg, Theodor Jensen och Johan Neckvall
  Skivbolag: EMI
  Producent: (MP) Mats Persson och Henrik Berggren
  Kompositör: Broder Daniel
  Ljudekniker: Mats Persson

  Inspelningsmetod:

  Skivan spelades in av Gyllene tiders före detta Gitarrist MP, Mats Persson i hans studios Tits&Ass i Halmstad. Inspelningen tog fem dagar och allt spelades in live. Allt utom en gitarr som man lagt på i efterhand. Trummorna till singelspåret "work", lades om men annars fick det andra vara. (When we were winning, 2009)

  Kännetecken:

  Vad kännetecknar den inspelningsmetod man valt är att man i detta fall verkligen gjort en grej av att det är inspelat live. man har valt att göra det torrt och enkelt och man har verkligen tagit till vara på skrammel och det som låter "Live".
     Henrik Berggren var väldigt "anti" allt det där om att någon annan skulle styra och ställa och komma med ideér. Han tyckte att Broder Daniel var något som skulle vara emot alla stereotyper. Just då , var han motståndare till alla som skulle försöka förstå Broder Daniel. Broder Daniel, enligt Henrik, stod för att det skulle vara så "äkta" som möjligt. Effekter och annat var bara till för att dölja budskapet och Henrik var väldigt intresserad av minimalism och upprepande texterader för att man inte skulle missa budskapet. (When we were winning, 2009)

  Historik:

  Förr i tiden så var man intresserad av att, med hjälp av en inspelning av ett musikaliskt ögonblick, representera detta så att det senare kunde höras exakt som det lät just vid det ögonblicket. Detta var förstås innan producenten betydde något alls mer än den som hjälpte till med det tekniska kring inspelningen. När till exempel Beatles slog igenom och man började göra populärmusik på ett helt annat vis, så bröt man många regler för hur man borde spela in musik. Geoff Emerick till exempel, som spelade in Beatles, placerade mikrofonerna nära stråket istället för att fånga dom i det rum som dom befann sig i. Han fick naturligtvis ett helt annat sound på stråket och så började producenten och ljudteknikern ta allt mer kreativ plats och idag spelar dom en väldigt viktig roll. Att spela in live, kan idag, vara ett sätt att fånga det där musikaliska ögonblicket och det var det som Henrik berggren i Broder Daniel var intresserad av. Han ville få med läckage och han ville att det skulle skramla o.s.v. (When we were winning, 2009 s56-90), (Modern recording Tech. 2010 s14-36) (The Cambrige Companion to recorded 2009, music s63-76)

  Liknande fonogram:

  Broder Daniel var samtida med "Grunge" och "Alternative Rock" och 1994 släpptes albumet "Live Through This" av bandet Hole med frontfiguren Courtney love. Albumen påminner väldigt mycket om varandra förutom att Hole låter aningen mer uppstädat och man har lagt effekt på sång. Annars tillhör dessa två fonogram, enligt mig, samma grupp av Indie eller Alernativ rock. Man hör absolut att det är samma tidsepok

  Egna Kommentarer:

  Inspelninsmetoden är fantastisk och skivan låter alldeles suveränt i mina öron. Precis som Henrik berggren själv säger så låter det skrammligt och avskalat och sången låter ibland alldeles förfärligt men det ger mig en tankeställare. Ibland behövs det kanske inte mer, tänker jag, mer än en bra låt och en personlig röst. Broder Daniel har enligt deras självbiografi blivit sågade av alla recensenter som skrivit om dom genom deras karriär. Trots detta fortsatte bandet att göra sin grej och dom struntade helt enkelt i vad folk sa om dom och vad man tyckte om dom.

  Det låter "livigt" och "skrammligt" men jag har alltid tyckt att det varit svårt att höra skillnad på påläggstekniken och att spela in det live. Många jag pratat med tycker sig kunna höra nån slags energi som de påstår sig inte kunna höra med påläggstekniken. Jag vet inte. Jag tycker däremot man kan höra begränsningar i produktionen. Man har till exempel fått ett visst basljud som man gjort det bästa utav för att få det att passa ihop med de andra instrumentet. Det hörs att man inte ändrat på något utan låtit det vara som det är liksom. Jag tycker att man kan höra att det är medvetet att det ska låta smalt, enkelt och liveigt.

  Källor och Referens:

  http://www.discogs.com/Hole-Live-Thr...s/master/43730

  Huber, David Miles / Runstein, Robert E. (2009) Modern recording techniques.
  7 uppl. Boston : Focal Press.(s.14-36)

  Cook, Nicholas / Clarke, Eric / Wilkinson, Daniel Leech / Rink, John. (2009) The Cambrige Companion to Recorded Music. US : Cambrige University press. (s.63-76)

  Norberg, Martin / Ekman Klas. (2009) Broder Daniel - When we were winning. Danmark : Telegram Bokförlag

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Lite intressant läsning helt klart, livligt och skramligt kan definitivt vara en bra sak på skiva ibland om det passar musiken. Tycker det är lite kul/intressant att du säger att du inte "känner" den där känslan man menar när musikerna spelar in live, jag tror det är lite en övningsfråga delvis för en själv men också för musikerna. Ett par musiker som är ihopspelta och tycker om att spela med varann får ofta en helt annan känsla när de spelar tillsammans än för sig, det såg på nära håll i Falun när vi spelade in våra band :)
  När du skriver om liknande fonogram undrar jag, menar du att Hole spelade in sitt album "live" också eller bara att ljudbilden är väldigt lik?
  Posted 20:26, 12 Mar 2015
  Ja prtecis, Ljudebilden är lik. Jag tycker det låter som att den skivan är inspelad live men jag vet inte.
  Posted 12:21, 16 Mar 2015
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.